eukriitikko

Tulonsiirtojen maksajatahon vaikutus hallituskokoonpanoon ilmeinen

En malta olla puuttumatta professori Matti Viren`in kirjoitukseen, jossa hän arvostelee suomalaista tulonsiirtojärjestelmää kovin sanoin.  Aihetta arvosteluun onkin, sillä tilastokeskuksen mukaan tulonsiirtojärjestelmä näyttää osoittavan maksajatahon muodostuvan jokseenkin vain kahdesta ylimmän tuloluokan maksajatahosta ja saamatahon olevan pari-kolme alhaisemmalla tulotasoilla olevat.  Vielä kun huomioi tulonsiirronsaajatasona olevien määrän muodostuvan yli 90 prosenttisesti kaikista tulonsaajista, niin maksajataho on verrattain pieni lukumäärältään. 

"– Kun vielä 1987 tuotannontekijätulot olivat lähes 50 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, nyt luku on alle neljänneksen. Muissakin alemmissa tuloluokissa kehitys on noudattanut samaa kaavaa. Sen sijaan ylimmissä tuloluokissa tuotannontekijätulojen ja käytettävissä olevien rahatulojen suhteessa ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia, Viren kirjoittaa."  

Tulonsiirrot ovat siis kasvaneet ja tulevat kasvamaan ilman muuta nykyisillä poliittisilla päätöksillä, joissa on mm. haittamaahanmuutolla kasvatettu huomattavassa määrin valtion kustannuksia jokaisella sektorilla.  On lisätty tulonsiirtojen määrää maahanmuutostakin johtuen.  Viren sanookin tuosta "Oman mausteensa keitokseen tuovat Virenin mukaan maahanmuuttajat, jotka sijoittuvat enenevässä määrin tulojakauman alapäähän." Kuinka kauan tällaista talouspolitiikkaa voidaan harjoittaa?  

Tuo olkoon "esipuheenani" liittyen edessä oleviin eduskuntavaalien tulokseen ja etenkin siihen mitkä puolueet tullevat muodostamaan uuden toimintakykyisen enemmistöhallituksen.  Mikäli nykyiset gallupit pitävät paikkansa, niin demarien Antti Rinne olisi hallituksen muodostajana ja siten pääministeri.  Mutta mitkäs puolueet sitten ovatkaan demareiden vastinparina?  Selvääkin selvempää lienee se, että demarit ovat korottamassa välittömiä veroja ehkäpä myös välillisiä, jotta heidän vaatimansa tulonsiirtojen lisäykset saadaan katetuksi.  

Tuohon yhtälöön ei nähdäkseni sovi mukaan kokoomus.  Ei sitten millään, sillä kokoomus on vahvasti ajamassa tuloveron alentamista ja varsinkin korkeimmin verotetuille.  Sen sijaan varmasti välillisten verojen korottaminen käy vallan mainiosti, sillä sehän tarkoittaa tasaverotusta.  Pienituloinen maksaa veroa saman veroprosentin mukaan kuin suurituloinen. 

Keskustalle en usko olevan kovinkaan vaikeaa korottaa suurituloisten verotusta, sillä johan nyt on keskustan vaatimuksesta jatkettu solidarisuusveron perimistä ylimmiltä veroluokilta kokoomuksen vastustuksesta huolimatta. 

Demareiden ja keskustan hallituskokoonpano ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseksi, joten apuja tarvitaan.  Sitten tuleekin eteen se vaikein kysymys, lähteekö keskusta mukaan vasemmistoenemmistöiseen hallitukseen?  Tuolloinhan mukana olisi vasemmistoliitto ja vihreät.  Vasemmistoenemmistöä ei pelasta edes KD:n ja RKP:n mukaan tulo vaan silloin olisi vastaavanlainen sekametelihallitus kuin oli Kataisen hallitus aikanaan.  Jokaiselle lienee muodostunut omanlainen käsitys Kataisen hallituksen toiminnasta, joten ei siitä sen enempää.  Tuskin parempaa olisi tajolla Rinteen vetovastuulla ja vasemmistoenemmistöisenä.

Edessä olevilla vaaleilla on hyvin tärkeä rooli myös maan asioiden hoidon kannalta katsottuna.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on vaan niin merkillistä, että tulet vaalien jälkeen huomaamaan, että kummasti ne kokoomus ja demarit saavat sovitettua asiat yhteen.

Sulle vähän eläkeläisille, mulle vähän tasaista veronalennusta, ja hipheijaa, neljä vuotta taas mennään.

Sinä unohdat, että mikään ei ole niin joustava kuin poliitikko, kun hallituspaikka on tarjolla.

Sirpa Abdallah

Ja sinulta unohtuu paljon muutakin. Kirjoituksessa esitänkin vain ja ainoastaan oman mielipiteeni tulevan hallituksen vaikeaan muodostamistilanteeseen. Itse näen asian vallan toisin kuin sinä. Näkemykseesi sinulla on täysi oikeus, vaikkakin se eroaa minun näkemyksestäni.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No tuohan on hyvä tilanne. Maksajaluokka on selvillä,joten nyt voidaan keskituloisten verotus lopettaa,koska se on hyödytöntä.

Korkeammat tuloluokat hoitakoot alvitkin siinä samalla ja keskiluokalla alvivapaus.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sirpa, hyvä, että otat kantaa Virenin blogiin.

En tiedä professorin motiivia tuoda esille tulonsiirto-ongelma työssäkäyviltä työtä tekemättömille. Näinhän tämä maa on toiminut jo kymmeniä vuosia. Miksi vasta nyt herääminen.

Sen sijaan, kun tuensaajien joukko on kasvava trendi, niin huomio olisikin hyvä kiinnittää siihen, ketkä maksavat veroja.

Suomi on sitoutunut turvapakkajärjestelmään ja näin ollen joutuu noudattamaan EU:n jäsenenä lakeja, jotka ovat erittäin haitallisia pienen maan taloudelle.

Vaikka tarvitsemme maahanmuuttoa, niin valtaosa meille saapuneista turvapaikanhakijoista elää täysin yhteiskunnan tuilla. Myö he, jotka ovat jo saaneet turvapaikan, työllistyvät heikosti, jos lainkaan. Siis ei verotuloja, vaan veromenoja.

Eläkeläiset maksavat veroja siinä missä työssäkäyvätkin. Myös työttömät maksavat veroja.

Kuluttajina jokainen kantaa veronsa valtion kassaan.

Autoilevana maksan Trafille sievoisen summan vuodessa. Bensasta maksan kulutuksen mukaan veroa, joka helpottaa niin ikään valtion budjetin laadintaa.

Suomalaiset ovat lotto -kansaa. Rahaa virtaa Veikkaukselle miljardeja, joita sitten jaellaan erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin ja mihin kaikkeen muuhun, emme tiedä.

Turvapaikkajärjestelmästä kehkeytyi valtava bisnes, josta ovat hyötyneet monet suomalaiset yrittäjät.

Jos nyt Virenin harmitus nousee jopa maasta muuton asteelle, niin 'suo siellä, vetelä täällä'!

Ei sen niin viheriää se ruoho ole aidan toisell' puolkaan! Juu!

Sirpa Abdallah

Mirjami, totuus on todellakin sellainen, ettei veroa maksavien joukkio lisäänny sitä mukaa kuin tuensaajien joukkio, joten Virenin kannanottaminen asiaan on tosiaan huolestuttavaa kehitystä. Mikä tähän kehitykseen liittyy on se, että on ihan pakko leikata tukien määrää jakajien määrän lisääntyessä ja samanaikaisesti veroa maksavien sekä verotuottomäärän vähentyessä. Tätä eivät kansalaiset ole ilmeisesti vielä rekisteröineet.

Mitä sitten tulee tuohon turvapaikkabisnekseen, niin suurin hoitaja on SPR, joka taisi olla aina vuoteen 2016 asti yleishyödyllinen yhteisö myös Vokkitoiminnasta.

https://yle.fi/uutiset/3-9269324

Käyttäjän UskoYlitalo kuva
Usko Ylitalo

Ennustus, tapahtuu vaalien jälkee:
Keskusta siirtyy lepovuoroon ja kokoomuslaista politiikkaa toteutetaan demarijohtoisesti.

Onhan sitä demareidenkinnähty. Lipposen aikanahan alkoi suuri valtionhtiöiden yksitystämisbuumi, He myös vastustivat ruoan ALVn
laskemiusta, ellei samalla lasketa myös ravintolaruuan ALV. Niinhän sitten tehtiinkin, mutta onko nyt köyhällä varaa syödä ravintolassa, vielämuistetaan, kuinka demaritkynsin hampain vastustivat, kun estettiin pienimpien työttömyyskorvausten nostoa, ilman, ettei isompien.

Sirpa Abdallah

Usko, minä en vielä usko kokoomuksen suostuvan demareiden vaatimuksiin. Ei ainakaan välittömien verojen korotukseen kuten kirjoitin. Lipposen aikana demaripolitiikka oli osin oikeistolaista politiikkaa, mutta sen jälkeen kokoomuksen johtamissa hallituksissa (Katainen/Stubb) on ollut täysin kokoomuksen omaa politiikkaa, jossa on ajettu vain eu:n ja hyvätuloisten asiaa. Muuten Urpilaisen ministeri aikana myös harjoitettiin demareissa jokseenkin oikeistolaista politiikkaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jos Demarit voittavat vaalit, niin Urpilainen pääsee ministerihommiin.

Pelolla seuraan hänen yltiöhymyilevää ilmettään, jota hän kuiskutteli Kataisen korvaan. Suomen kansan alasajoon ei paljon muuta tarvittu.

Huolestuttavinta seuraavien vaalien voitoista kamppailevien joukossa on, jos Demarit voittavat ja nuolevat Keskustaa.

Tosin, Keskustan avulla, Demarit eivät enää varmistane enemmistöä, jonka hallitus tarvitsee päätöstensä hyväksyntään Eduskunnassa.

Perussuomalaisia on vaikea kuitenkaan ohittaa, vaikka nyt vallassaolevat haluavatkin heidät diskata.

Siksi, olisi hyvä, että niin Demarit, Kokoomus kuin Keskustakin, pitäisivät pienempää mekkalointia siitä, voivatko otaa Persut hallitukseen.

Pienempiä puolueita on tulossa - eikä niistä vähin ole Väyrysen Seisemän Tähden -liike!

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Mirjami, on suuri mahdollisuus siihen etteivät nykyiset gallupit kerro vaalien tulosta vaan tulee yllätyksiä.

Itse en jotenkin usko siihen, että Urpilainen lähtee ministeriksi Rinteen muodostamaan hallitukseen.

Perussuomalaisten ei kannata lähteä hallitukseen kevein lupauksin vaan "kasvaa korkoa". Oppositiosta käsin voi vaikuttaa paremmin kuin hyväksyä huonoja päätöksiä hallituksessa.

Tässä yhteudessä mainitsen lukematta Simon Elon blogikirjoitusta kuin otsikon, että kovaa meteliä nyt sinisten taholta pidetään kun Elo kirjoittaa "Suomeen ei pidä hyväksyä ihmisiä, jotka vaarantavat turvallisuuden". Siniset ministerit ja jopa ex-ps edustajien enemmistöhän tavallaan ovat vastuussa haittamaahanmuutosta ja siitä, ettei hyväksyttyä (12/2015) maahanmuuttopoliittista ohjelmaa noudatettu. Tuon ohjelman mukaanhan hylkypäätöksen saaneet olisi pitänyt ottaa säilöön palautusta varten. On jokseenkin varmaa, että säilöön otettuina olisi vapaaehtoisesti palaavien joukko kasvanut, eikä pakkapalautusta vastaanhankaavien joukko niin suuri kuin nyt on. Unohtaa ei sovi myöskään sinisten ministeri Soinin vastuuta rajavalvonnan puutteellisuudesta vaan maahan päästettiin ilman minkään valtakunnan papereita tulevat kunhan vain osasi sanoa yhden sanan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

Ministeriys takaa myös huikeat sivutulot eri hallintoneuvostoissa. Näin oli myös Urpilaisen kohdalla.

Raha kelpaa ja valta on unelma, jonka avulla saa ja pääsee.

Olen sen verran rationalisti, että en puhu lööperiä. Nämä on nähty.

On selvä, että ex-persut, kuten Simon Elo, yrittävät nyt miellyttää maahanmuuttovastaisia.

Sanoisin, että, myöhäistä katua, kun 'lööperit' on jo housuissa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

"Oikea Media" ei vissiin oikein vedä, koska täälläkin täytyy kiekua? Aika Monet oikean median (mainostan) blogisteista ovat tämänkin palstan joutuneet jättämään mukajärkevän kirjoittelunsa takia. Oikeassa mediassa on se hauska piirre, ettei siellä voi kommentoida lainkaan? Ennen aikaan siellä sai kommentoida, jos maksoi euroja. Sellaista sananvapautta.

Ei mitään hätää, kuihtuvaa persua ei tulevassa hallituksessa nähdä. Sinipunan ympärille se todennäköisesti(toivottavasti) kehittyy.

Sirpa Abdallah

Kirjoitinko jotain "oikea Mediasta"? Luulisi noinkin varttuneen miehen osaavan lukea mitä kirjoituksessa sanotaan.

Tulevan hallituksen kokoonpano tulee nähtäväksi vaalien tuloksen jälkeen. Saattaapa käydä kuten naapurissa on käynyt muodostamisen kanssa. Ei ole poissuljettu juttu koskapa uusia puolueitakin on jaolle tulemassa monia. Persujen kuihtuvuudesta sinulla näyttää olevan unelma. Minulla ei ole tuollaisia unelmia puoleen ei toiseen. On vain pientä aavistusta, joka voi saada aikaan sinullekin "tyrmäyksen". Katsotaan ja iloitaan tai itketään vasta vaalien jälkeen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Pyykkölä ei vaan hiffaa, ei ymmärrä lukemaansa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #15

Minut mainittu, joten kommentoin. Ymmärrän erittäin hyvin, miten rasistisen ja kulttuurivihamielisen maineen 2000-luvulla hankkinut Jussi Halla-aho joutuu nyt sammuttelemaan ps:n puheenjohtajana rasistisia paloja siellä sun täällä.

Jos hallitukseen nimittäin pyrkii tosissaan, ei voi koko ajan kertoa "tarinoita uppoavasta lännestä".

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noh tarkoitin vain, että aiemmin koko oikea median blogistikööri kirjoitteli täällä aktiivisesti .Nyt taitaa kirjoitella vain "kirjoittelunsa lopettanut dosentti", neiti Kajava ja herra Viren.

Ruotsin hallitusmuodostuksen perinnettä ei suoraan kannata siirtää nopealla aikataululla Suomeen. Suomessa on rauhan aikana ollut koalitioita oikealta vasemmalle. Mikään fundamentti ei ole voimassa, paitsi- Ei sittenkään ps. Vihreiden Haavisto ei todennäköisesti ole mukana hallitusneuvotteluissa.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Ja Pyykkölä, mitä minulle kuuluu kuka missäkin muualla kirjoittelee? Miksi tulet tänne tuosta kritiikkiä esittämään. Kirjoitathan sinäkin ilmeisesti vähän siellä sun täällä ja nytkin aivan asian vierestä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #18

Oikea Media on oman ilmoituksensa mukaan "konservatiivinen uutinen". Siellä kokoontuvat ne, jotka haluavat.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Ihan samalla tavalla kokoontuvat demari-lehteen kirjoittelemaan he, jotka haluavat sinne kirjoittaa. Mikä tuossa mättää sinua niin paljon ettet noista ymmärrä? Myös s24 sivulla kuulema kirjoittelee paljon monen kirjavaa väkeä. Tai ainakin aiemmin. Nykymenosta en ole tietoinen, enkä edes halua tietää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #21

Vastaan nopeasti, mikä siis tarkoittaa ajateltua "selkäydinreaktiota". Kaikilla vanhojen puolueiden medioilla ovat omat "juttutupansa", mitkä useimmiten ennakkosensuroivat. Jotain, tai suurin osa myönteistä päästetään läpi ja sitten muutama "fiksu" kriittinen.

Kommentoinnin kielto on voimassa kaikkialla, mutta eniten sitä harrastavat julistavat mediat, siis myös ps. Suomen Uutisista en tiedä, en ole edes yrittänyt.

Ps. Kiitos. Sinä et muistaakseni koskaan ole sortunut ennakkosensuurin syntiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaisilla on yksi vaalivaltti ja se on järki ja järjenkäyttö siinä missä kokoomuskin parantaa maailmaa.

Sirpa Abdallah

Jarmo, toivoisi tuon terveen järjenkäyttöä löytyvän kaikilta puolueilta. Tosin toive ei ole tämän hallituksen aikana toteutunut. Ei ole paljon järki päätä pakottanut.

Luin tuossa juuri äsken uutisointia ja Valtioneuvoston kanslian tiedotetta Raskone Oy:n myynnistä keskustalaista lähelle olevalle taholle ja tietenkin alihintaan veromaksajien piikkiin.
https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/taustaa...

IL uutisoi Arhinmäen vaativan hallituksen Raskone-kaupan selvittämistä: ”Valtion omaisuutta myyty alihintaan?”
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a2c070a7-2a5...

Virkamiestaho on esittänyt alihintaisen kaupan hyväksymistä ja Valtioneuvosto on tietenkin Sipilän (kesk) johdolla kaupan hyväksynyt. On se kummallista, että aina kun keskusta ja kokoomus ovat hallituksessa niin valtion omaisuutta myydään surutta ja alihintaan.
Tämä meni nyt ohi kirjoituksen aiheen, mutta liittyy hallituksen toimintaan ja toivottavasti tulevan vaalin lopputulemaan.

Sirpa Abdallah

Keskustelu tähän blogiin on käyty, joten suljen kommentoinnin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset