eukriitikko

Kokoomuksen työllisyyspolitiikka nojaa palkkatukeen

Kuuntelin äskettäin ministeri Petteri Orpon haastattelua tv:ssä.  Toimittaja Seija Vaaherkumpu kyseli Orpolta mm. miten työllisyyttä kokoomuksen mukaan saadaan lisättyä.  Petteri Orpo vastasi paras tapa näyttäisi olevan se, että otetaan laajemmin käyttöön palkkatuki.  Tämän jälkeen toimittaja kysyi, kenelle tuiki maksetaan ja kenen hyväksi se tulee?  Ensin Orpo kierteli ja kaarteli tunnetusti politiikon tavoin haluamatta paljastaa tosiasiaa vastaamalla suoraan esitettyyn kysymykseen.  Loppujen lopuksi parin tinkaamisen jälkeen joutui Orpo myöntämään, että kyllä palkkatuen hyväkseen saa palkansaaja.  

Niinpä.  Tämänhän käytännössä tarkoittaa sitä, että palkkatuki maksetaan työnantajalle/palkanmaksajalle, joka sitten palkanmaksun yhteydessä tulee palkansaajan hyväksi.  Toki edellyttäen, että tulee.  Tämä menettely käytännössä tarkoittaa sitä, että eräänlaista sosiaalitukea maksetaan - kierrätetään työnantajan kautta - palkansaajalle nimikkeellä-palkkatuki.  

Näin kokoomus ajaa EK:n (kokoomusjohtoinen järjestö) vaatimukseen tähtäävää alepalkkaisten maahanmuuttajien saamiseen työllistetyksi.  Koskenee etupäässä maahanmuuttajina (siirtolaiset/pakolaiset) saapuneita, koska heidät halutaan työllistää mahdollisimman pian ja veronmaksajien kustantamana niin alhaisen palkan turvin, että joudutaan maksamaan elinkustannusten kattamiseksi sosiaalitukea.  Eikä tässä vielä kaikki vaan Sipilän hallitus on ajamassa irtisanomiseen heikennystä, joka voinee tarkoittaa pahimmissa tapauksissa sitä, että peruskansalainen joutuu irtisanotuksi ja tilalle tulee edellä kuvatun palkkatuen saaja.  Kuka tai mikä taho on ns. voittaja tässä kokoomuslaisessa kuviossa?  Tietenkin yritysmaailma ja maksajana verovelvolliset. Kokoomuslainen sisäministeri oli vuonna 2015 kuten edelleen, mutta 2015 tuona ministerinä oli juuri Petteri Orpo, jonka hyväksymällä poliittisella päätöksellä maahan sai tulla ilman henkilöllisyyden osoittamista, jopa väärillä nimillä.  Tästä sitten on seurannut, ettei osa tänne päässeistä halua vapaaehtoisesti palata kotiin vaan nyt Sipilän hallitus haluaa työllistää nämäkin laittomasti maassa olevat (oikeuden päätöksen mukainen kielteinen turvapaikkapäätös). 

Kyllä työllistymisen tulee olla mahdollista ilman sosiaalitukien maksamista ja siten, että palkallaan tulee toimeen.  Poliittista tahtoa tulisi olla myös siihen, ettei pelkällä sosiaalituilla voi asua kaikkein kalleimmilla asuntoalueilla vaan tukipolitiikassa olisi tämä otettava huomioon.  Siitäkin huolimatta, että perustuslakimme suo jokaisen valita oma asuinpaikkansa. Tuon täytyisi kuitenkin olla edellytyksenä sille, että pystyy/kykenee itse huolehtimaan pääasiallisesti asumisensa ja muut elinkustannukset itse. Pelkästään asumistuen määrä valtion tämän vuoden budjetissa on noin 1,5 mrd euroa (kasvua edellisestä vuodesta yli 200 Meuroa).  Perustoimeentulotukiarvio 2018 noin 730 Meuroa ja  Kansaneläkelaitoksen sosiaaliturvarahastojen toimintakulut noin 330 Meuroa.  Tuossa mainittuina vain osa sosiaalituista. 

Huolestuttavana on pidettävä nykyistä työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa jota niin aiemmat kuin nykyisin Sipilän hallitus ajaa.  Eikä muuten hyvältä näytä puolueiden kannatusmittaukset tulevastakaan poliittisesta päätösten tekeminen, sillä demarit yhdessä vasemmiston kanssa ovat olleet hyväksymässä saatavuusharkinnan poistamisen ja tietenkin nostamassa maksettavaa tukien määrää muodossa jos toisessakin tyypilliseen vasemmistolaiseen ideologiaan kuuluvana. 

 

(Huomioitavaa on se, että yle-ohjelman tallennelinkki ei vielä ole käytettävissä*)

On nyt 18.11. katseltavissa.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ennustajien talousvaikuttajien arvion mukaan seuraavalla hallituksella tulee eteen vaikeita poliittisia päätöksiä.

Muun muassa Ilkka Herlin on ottanut kantaa sanomalla "Ensi vuonna valittava uusi hallitus ei todellakaan pääse helpolla. Odotettavissa on erittäin tiukkaa talouspolitiikkaa, ja silti vaarana on, että Suomi velkaantuu entisestään, Herlin arvelee.

– Maan velkaantuminen on erittäin huolestuttavalla tasolla. On löydettävä uusia töitä, jotta talousnäkymät kääntyisivät paremmiksi. Tämä tulisi tehdä vieläpä niin, että tunnustamme ekologiset reunaehdot, emmekä anna kasvun tampata niitä."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005901868....

Onko halpatyövo9iman palkkaaminen palkkatuen avuin se ratkaisu, kun taantuma alkaa, joka tarkoittanee työttömyyden lisääntymistä. Näin on taantuman aikana aina tapahtunut. Verovaroja ei pitäisi käyttää missään tapauksessa leväperäisin toimin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

''Kyllä työllistymisen tulee olla mahdollista ilman sosiaalitukien maksamista ja siten, että palkallaan tulee toimeen.''

Sitten kun tuohon keksii ratkaisun, niin sitten onkin jo viisas :)

Kaunis lause, ihan kuin poliitikon suusta, mutta kun se ratkaisu sitten vaan uupuu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Petteri, todella kaunis lause, jota ei kuule vasemmistolaisten politiikkojen suusta. Kokoomus tuon salaa, ei sano ääneen, mutta toteuttaa vasemmistolaista politiikkaa tuossa suhteessa eli palkkaamista tuen varassa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Blogissasi kirjoitat, että palkkatulosta voittaa yritysmaailma, tässä kommentissa kerrot se olevan vasemmistolaista politiikkaa? Oletko tosissasi sitä mieltä, että vasemmisto ajaa yritysmaailman etua ja että kokoomus on vasemmistopuolue?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Tukipolitiikka on vasemmistolaista politiikka suurimmassa määrin ja kokoomus todellakin palkkatuen kohdalla noudattaa vasemmistolaista politiikkaa. Ylipäänsä kokoomuksen politiikassa on monia vasemmistolaisia piirteitä. Näin oman mielipiteeni mukaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #6

No miten sitten asiat pitäisi hoitaa, siinä se juju on, jos nyt vaan on niin, ettei sillä palkalla tule toimeen.

Kyse ei ole Suomen yksinoikeudesta, vaan ihan sama tilanne on monessa muussakin maassa.

Olisiko persuilla joku ratkaisu, miten asiat saataisiin paremmaksi?

Hyvähän se on, että vasemmiston linjalle on tungosta. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Petteri hain sinulle "valmista pöytään" niin sanoakseni PS-puolueen vaihtoehtobudjetissa kerrotuin sanoin vastauksena esittämääsi kysymykseen. Kts linkistä ainakin kohdassa 1.2.3 kirjoitettu Julkisen rahanjaon oikeudenmukaistaminen:suomalaisten elintason nostaminen.

https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads...

Saattaa vastausta löytyä muualtakin linkin kirjoituksesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

En tuosta kyllä saanut mitään irti, miten perussuomalaiset laittavat kaikki yritykset maksamaan enemmän palkkaa?

Ei ne maahanmuuttoon laitetut rahat pelasta mitään, ei julkinen sektori ole sellainen työllistäjä enää, mitä aikaisemmin.

Normaalia jokaisen puolueen liirumlaarumia, mutta mitään konkreettista tuossa ei ole.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #6

Vasemmisto ja kokoomus kannattavat palkkatukea, koska se hyödyttää yritysmaailmaa. En oikein tiedä, mikä tuossa on vasemmistolaista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #6

Kokoomuksen politiikkahan on aivan kuin Neuvostoliitossa. Valtio maksaa kaikki palkat ja "yrittäjillä" on vain saalistusvelvollisuus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus nyt ei tiedä markkinataloudesta mitään, samanlainen verovarojen holtiton käyttäjä kuin vasemmistopuolueet. Ei Suomen taloutta saada kuntoon keskustan, kokoomuksen tai sdp:n politiikalla, onko aikomustakaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eli rkp, kd, siniset ja persut, siinäkö Makkosen hallitus?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Seuraavan hallituksen tulee olla virkamieshallitus, jossa koko vaalikauden ajan ministereinä toimivat alansa huippuasiantuntijat.

Poliitikot ovat näyttönsä antaneet. On hätätilahallituksen vuoro.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Palkkatuen vaarana on, että Suomi ajautuu lopullisesti korkeaa osaamista vaatimasta maasta bulkkituotteita tuottavaksi maaksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, miten niin ajautuu? Sinähän olet muistaakseni monissa yhteyksissä todennut Suomen viennin olevan mainitsemaasi bulkkituotetta. Toki, jos kaikki vientiin menevä on tuota sarjaa tuotteita, niin hyvin ei pyyhi jatkossa. Sitten voikin kysyä, mihin tarvitaan lisää työntekijöitä, kun yritykset tekevät bulkkituotteita, joilla ei ole kysyntää?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Totean tuossa kommentissani, että "ajautuu lopullisesti" vielä Suomessa tuotetaan korkeaa osaamista vaativia vientituotteita, kuten paperikoneet, Koneen hissit, Wärtsilän dieselmoottorit, peliteollisuudesta puhumattakaan. Marka-aikana suomalaisten tuotteiden kipailukykyä olisi tarvinnut hakea tuotekehittelyn ei devalvaatioiden kautta ja siksi mahdollisuus devalvoida oma markkamme on ollut pitkällä aikavälillä viennille turmioksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Arto, sekö on sitten hyvää, että nykyisin on mahdollista vain sisäinen devalvaatio, joka tarkoittaa työntekijöille palkkakustannusten alentamista? Euron aikana meille on ollut suureksi haitaksi sisäisen devalvaation toteuttamisen vaikeus. Sipilän hallitus näytti olevan ensimmäinen, joka tuon toimenpiteen aloitti. Seuraavartkin hallitukset joutuvat samaa jatkamaan tarpeen mukaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #22

Tuo sisäisen devalvaation pakko on ihan omaa hölmöyttämme. Kookoomuksen lupaus "Sari Sairaanhoitajille" ja sen lunastaminen laittoi alulle palkankorotuskierteen jolla myös suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyky menetettiin. On syytä hyvää pitää mielessä, että ulkoisessa devalvaatiossa tapahtuu tulonsiirtoa palkansaajalta pääomalle ja siksi markka-aikaiset devalvaatiot olivat myrkkyä meille palkansaajille, kun saadut palkankorotukset vedettiin viemäristä alas yhdessä yössä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eikös hiljattain kerrottu, miten Suomen tavaraviennin arvo on laskenut. Bulkkia tulee kuin banaanivaltioissa.
Hallituksen tavoitteen "Suomi ei pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla" mukaisesti ja SDP komppaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ihmettelen, miten yrityksille annettava palkkatukimahdollisuus on nyt yhtä äkkiä niin tavoiteltavaa ja hyvää, kun aikaisemmin siitä sanottiin, että se vääristää kilpailua yrittäjien ja yritysten välillä?

Muuten en ymmärrä tätä, kuin niin, että nyt sitä saa siis jokainen yrittäjä, joka sitä hakee? Siis kaikki yrittäjät rientävät hakemaan palkkatukivaroja, jotka veronmaksajat pussistaan maksavat.

Lisätäänkö siis veroja kaikille suomalaisille vai leikataanko hyvinvointivaltion palveluja, jotta nämä palkkatuet eli suorat tulonsiirrot yrittäjille toteutetaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokoomus on kertonut varsin selvästi ettei ansiotulo- eikä pääomatuloveroja nosteta, mutta kylläkin muiden tasaverojen käyttöön ottaminen ja nostaminen tulee kyseeseen. Lähinnä haittaveroina.

Tämä Orpon esiin nostaman palkkatuen käyttö mitä ilmeisimmin on tarkoitus työllistää maahan tulleet turvapaikanhakijat, oleskeluluvan saaneet kuten myös laittomasti maahan jäävät, joita ei voida pakkopalauttaa. Veronmaksajat "kiittävät ja maksavat" kokoomuksen tahdon mukaan mieluisasti. :D

Aina, kun lisätään erilaisten tukien maksamista, on se jostain muusta otettava pois, jotta talous pysyisi tasapainossa ilman velan lisäystä. Valtion velka kuitenkin tulee kasvamaan tuosta huolimatta oli hallitusremmissä mukana vihervasemmisto-kokoomus-keskusta puolueet.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Sirpa, juuri näin. Eli me kaikki maksamme ns. ilmastonmuutoksen haittaveroiksi muunnetut yritysten palkkatuet tasaveroina esim. bensassa, diselissä, "saunanpolttopuuveroina" yms.

Ja jos nämä eivät riitä, valtio ottaa vaikka velkaa lisää, jotta yrittäjille voidaan antaa palkkatukivaroja jaettavaksi esim. EU:n ulkoa tuleville maahanmuuttajille, joita onkin saatavilla pilvin pimein, jos saatavuusharkinnan poisto ja sitä tukeva irtisanomislaki tulee.

Suomalaiset työntekijät kortistoon tai (sairas)eläkkeelle, jotta tilalle voidaan ottaa esim. intialaisia koodareita. Ei hyvä suunta.

PS. Varsinkin kun juuri on leikattu koulutuksesta, jotta ei ole voitu kouluttaa suomalaisia koodareita. Ei järjen häivää...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taitaa kokoomuksenkin äänestäjät olla lähinnä sosiaaliturvalla eläviä, vaikea ymmärtää veronmaksajaa joka haluaa lisää veroja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vaikea tuota on ymmärtää näin sivusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kokoomuksen julkilausumaton tavoite on luoda meillä merkittävä määrä tuettua sekä vierastyövoimin toimivaa matalapalkattua työvoimaa. Valtion tuki on tavallaan samalla yritystukea omistajien eduksi.

Kokoomuksen tavoitteissa palkalla ei tarvitse tulla toimeen vaan valtio subventoi loppuosan. Lisäksi tarveharkinnasta halutaan kokonaan eroon, jotta voidaan tuoda suuri määrä pienellä palkalla duunia tekeviä kilpailemaan kotimaisen työvoiman kanssa.

Jos Kokoomus saa tavoitteensa maaliin, niin työnantajalle on tarjolla saaan tehtävään:
1) Palkkatuella työllistetty, jonka palkan osin maksaa yhteiskunta
2) Ulkomainen työntekijä suoraan tai henkilöstövuokrauksen kautta
3) Ilmainen harjoittelija koulusta yhä vähenevän opetuksen ja siten oppimisen työpaikalle siirtämisen kautta
4) Ilmaiskokeilija työvoimahallinnon osin pakottamana
5) Normaalilla palkalla tuleva täysiaikainen työntekijä

Viimeinen alkaa piakkoin olla monilla aloilla heikoilla.

Kannattajakunnan profiili on sellainen, että sitä nämä koskevat vähemmän kuin muita puolueita. Suurelle osalle heistä ne tuottavat taloudellista etua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niko, voin olla samaa mieltä kanssasi kokoomuksen tavoitteista ja ilmeisesti tuo tavoite on sama myös keskustalla Sipilän johdolla.

Sanot "Kokoomuksen julkilausumaton tavoite on luoda meillä merkittävä määrä tuettua sekä vierastyövoimin toimivaa matalapalkattua työvoimaa. Valtion tuki on tavallaan samalla yritystukea omistajien eduksi."

Tuohan on ollut tavoitteena kokoomuksella EK:n vaatimuksena. Ihmetellä sopii miksi työntejöiden ay-järjestöt eivät ole tätä tavoitetta vastustaneet hanakammin. Eipä juuri demaritkaan. Nuo yritystuet olisi otettava leikkausten ja lakkautuksen kohteeksi. Kyllä yritystoiminnan tulee toimia muutoin kuin verovaroista tukemalla. Jos ei toimi, niin silloin ei tarvita lisää työvoimaakaan. Tosin eihän sitä tarvitsisi tuoda nytkään eu:n ulkopuolisista maista ainakaan tarveharkinnan ulkopuolisena, kuten Sipilän hallituksen tahtotilana näyttää olevan. Kyse on halpatyövoiman dumppaamisesta maahan ja se sitten kokoomuksen tahdosta palkkatuen ja ilmeisesti muidenkin tukien turvin riippuen palkkatulon määrästä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...luoda meillä merkittävä määrä tuettua sekä vierastyövoimin toimivaa matalapalkattua työvoimaa....".
Eikä tuokaan vielä riitä. Suomalaiset veronmaksajat maksavat myös ulkomaisen työvoiman perheelle tukea https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/179032-y... .
Oli sitä perhettä sitten tai ei. Kuka sen perheen tarkistaa ja miten ? Kaikilla on kotimaassaan vaimo ja 6 lasta ja suomalaiset maksavat.

Eilen Turun Sanomat kertoi, miten Paraisilla toimiva firma maksoi duunareilleen 2,9 eur/h. Homma etenee ja tavoite lähestyy.
https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4157328/Yrit...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #37

Tuo koskee EU:n jäsenmaissa asuvia perheellisiä. Tosin pidän tuotakin eu asetusta käsittämättömänä. Tukirahat menevät toisen jäsenmaan kulutukseen eli tuemme toista jäsenmaata tätäkin kautta tulonsiirtona. Se,että maksaa tänne palkasta veroa, ei selitä käytössä olevaa tulonsiirtoa lapsilisien yms asetuksen määräämiä tukia. Palkka on juuri perheen elättämistä varten. Sen ei pidä olla peruste, ettei palkka ole riittävä. Toiseen jäsenmaahan töihin tulee mennä vain siitä syystä, että palkka on riittävä perheen elättämiseksi. Saahan tai ainakin on perhe kotimaan tukipalvelujen piirissä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Nykyään sitä kutsutaan korporaatiososialismiksi. Heille olisi ideaalitilanne palkatessaan väkeä ja yhteiskunta maksaisi heidän palkkansa. Samaan aikaan tehdään erilaisia verosuunnitteluja, kerätään voitot ja roudataan fyrkat maasta pois.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sitä voidaa kutsua miksi tahansa,mutta silti se on kapitalismia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihmetellä sopii miksi työntejöiden ay-järjestöt eivät ole tätä tavoitetta vastustaneet hanakammin."

Ilmeisesti tämä politiikka sopii euro-sdp:lle paremmin kuin hyvin kunhan näyttelevät ajavansa työntekijöiden parasta. AY-liike taas on 20 vuotta myöhässä joten voi vain sopeutua niukkuuden jakamiseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Voikin kysyä, ovatko SDP ja AY-liike ihan oikeasti eri mieltä tästä ulkolaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistosta yhdistettynä irtisanomislakiin, kun AY-liike sanoi ajavansa irtisanomislakiin "ikäjärjestyksen" mukaista ehtoa?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Käytetään palkkatukea hyväksi myös tällä tavalla. Sain työkkäristä työhönosoituksen kierrätyskeskuksen myyjän työhön. Tein hakemuksen ja parin viikon kuluttua minulle soitettiin, että vieläkö olen kiinnostunut tulemaan myyjän työkokeiluun. Hetkinen, siis minä en työnhakukirjeessä maininnut sanallakaan halukkuudestani työkokeilijaksi. Kierrätyskeskuksen henkilö sanoi, että heillä on ollut tapana laittaa kaikki työnhakijat ensin työkokeiluun, varmistukseen hakijän osaamisesta.

Eli tuolla tavalla vedoten saadaan kutakin palkkatukikautta kohti muutama kuukausi ilmaista työtä. Tuon jälkeenkään ei palkkatukityöpaikka ole varma. Että tuolla tavalla sitä työllistetään. Lisäksi työntekijän palkka riippuu siitä, montako työtuntia saa tehtäväkseen. Eli ei työtön talouttaan kohenna näillä Opron palkkatukitöilläkään. Sama tonnilla kittuuttaminen per kk jatkuu ainakin yksinelävän taloudessa - teki palkkatukityötä tai oli työttömänä kotona tekemässä asioita omaksi hyväkseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jos ylipäätään palkkatukea maksetaan, niin kyllä edellytyksenä tulee olla kokopäivätyö ja työtä vastaava palkka, joka on aivan muuta kuin tonnin suuruinen palkkatuki.

Palkkatuen maksamiseen pitää liittyä automaattisesti myös valvontatoimet, joka taas tulee kalliiksi. Ei palkkatuki varmaankaan kohenna työntekijän taloutta. Tuskinpa Sipilän hallitus päätöksillään ja esityksillään edes tähtää. Hallitukselle näyttää riittävän kunhan tilastot kertovat positiivista, vaikka osa-aikatyöllisistä/kurssitettuina johtuvana, johon todennäköisesti palkkatuella palkatut luettaisiin suurelta osin. Elinkustannukset peittääkseen joutuvat osa-aika- ja palkkatuella työllistetyt hakemaan sosiaalista perustoimeentulotukea.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

”Loppujen lopuksi parin tinkaamisen jälkeen joutui Orpo myöntämään, että kyllä palkkatuen hyväkseen saa palkansaaja. ”

Mitenkähän tämä oikeasti on.

”Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.
Palkkatuetun tuen tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille silloin, kun hänellä on puutteita ammatillisessa osaamisessa tai tehtävissä selviytymiseen vaikuttava vamma tai sairaus. Vaikka palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, tuen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.”
” Muille työnantajille kuin kotitalouksille palkkatuki on veronalaista tuloa.”
”TE-toimisto päättää tuen keston ja määrän tapaus kerrallaan.
Tukijakson pituus riippuu palkattavasta henkilön työttömyyden kestosta, vamman tai sairauden vaikutuksesta työsuoritukseen ja työnantajasta.
Palkkatuki voi olla enintään 30 %, 40 % tai 50 % palkkauskustannuksista.
Palkkatuen enimmäismäärä säädetään valtion talousarviossa. Vuonna 2018 enimmäismäärä on 1400 e/kk, jonka lisäksi maksetaan enintään palkkatukipäätöksen mukainen prosenttiosuus lomarahasta.”

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/loyd...

Kuvio kulkee näin, työnhakija hakee työpaikkaa yrityksestä ja on te-toimiston asiakas. Ei hänen ole mikään pakko kertoa yrittäjälle, että hänet voidaan palkata myös palkkatuen turvin, jos työnantajalla on vaikeuksia palkkauksen
suhteen. Sitä onko yrittäjällä vaikeuksia maksaa sitä säädettyä palkkaa vai hyödyntääkö hän valtion suosiollisen avun palkkatukea hyödyntämällä. Kumpi on hyötyjä työnantaja vai palkansaaja. Palkansaaja ja työantaja, siinä tapauksessa, jollei työsuhdetta synny ilman sitä palkkatukea. Mutta pelkästään työnantaja, jos hänellä olisi mahdollisuus ja tarve palkata myös ilman sitä palkkatukea.

Välillä on ihmetelty, miksi palkkatukea ei hyödynnetä enempää? Välillä ihmetellään, miksi palkkatukeen varatut varat ovat loppuneet ennen kuin vuosi on täyttynyt (eikö varattu tarpeeksi, vai oliko kysyntä suurempaa)? Itseäni ihmetyttää se, että ensin annetaan ja sitten sitä verotetaan. Mutta ehkä sen täytyy olla sitten niin, että kaikkia tuloja verotetaan.
Vastasiko Orpo oikein hyötyjästä? Monimutkaisia näkökulmia kyllä riittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansantaloudellisesti voidaan päätellä että jatkuva tuki yritystoiminnalle on kestämätön yhtälö ja tuhoaa markkinatalouden.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Jukka moniulotteisesta kommentistasi.

Jukka, tuohon palkkatukeen taitaa liittyvä nykyisten lakien mukaan erityistä estettä saada esim kotitalousvähennystä, jos yritys on saanut "kotitalousvähennystä ei saa jos työsuoritusta varten on saatu julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaista tukea." (laki 1.1.2013 voimaan) https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...

Tuokin lisää yrityksen pyrokratiaa, kun sen tulee ilmoittaa ettei ole mahdollisuutta saada em. vähennystä.

Myös koulutustuella voi olla merkitystä pyrökratiaa lisäävä vaikutus.
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteyst...

Se,että palkkatuen myöntämisen perusteet ovat "Palkkatukea voidaan myöntää:

Toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen sekä oppisopimuskoulutukseen
Myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää sitä tarkoituksenmukaisena ja se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä." noin rajoitetut tilapäiseen/osa-aikaiseen työhön ei pitäisi olla tuen perusteena laisinkaan vaan yksiselitteisesti kokoaika työhön saatavissa. Tosin tällainen ehto ei varmaankaan lisäisi työllisyyttä. Mutta onko taloudellista tukea lyhyeksi jääviä työsuhteita? Mielestäni ei ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oiken hienoa Makkonen, luulin jo hetken, ettö haikailet omaa valuttaa takaisin, mutta kuten myönnät, että haikailemasi markka-aikaiset devalvaatiot olivat juuri tukea pääomasijoittajille. jonka me palkansaajat maksoimme elintasomme alenemisen myötä kuten tapahtui ja sitähän me, Makkonen, ei voida hyväksyä ja siksi vakaa euro olkoon valuuttamme.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oiken hienoa Makkonen, luulin jo hetken, ettö haikailet omaa valuttaa takaisin"

Kun nyt vertaa kuinka hienosti meillä suomalaisilla menee yhteisvelkavaluutan kanssa niin eihän sitä velatonta hyvinvointivaltiota voi enää kannattaa. Otetaan vaan lisää velkaa ja jätetään kaikki infra levälleen kun ei ole rahaa, lopetetaan sosiaaliturva ja terveydenhoito, koulutus ja vanhustenhoito, kehutaan vain kuinka hienosti vakaa euro vie Suomen konkurssiin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Aivan samanlaista tukea ne ovat yritystoiminnalle palkanalennuksetkin. Lisäksi velkojen maksu vaikeutuu eikä hinnat juuri alene. Ei sisäinen devalvaatio ole yhtään ulkoista devalvaatiota parempi. Sitäpaitsi oma valuutta mahdollistaa oman rahapolitiikan, jota meillä nyt ei ole. Omalla valuutalla Suomesta tehtiin "Euroopan Japani". Nyt ei kymmeneen vuoteen ole ollut talouskasvua. Tuotantomme on edelleen 2007 tasolla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sisäinen devalvaatio koskettaa viimeisen kolmikannan sopimuksen mukaan ei koko työntekijöjoukkoa yhtäläisesti vaan enemmän kunta- ja valtion palkkalaisia. Näinpä ulkoinen devalvaatio käytännössä on "tasalaatuisempi".

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Jos ylipäätään palkkatukea maksetaan, niin kyllä edellytyksenä tulee olla kokopäivätyö ja työtä vastaava palkka, joka on aivan muuta kuin tonnin suuruinen palkkatuki. "

Noin pitäisi tietenkin olla. Lisäksi työehtosopimuksista löytyy pykäliä minkä perusteella pitkäaikaistyöttömille ei tarvitse maksaa täyttä palkkaa. Eli vajaalla palkalla ja vähenettyllä työajalla ei juuri toimeentulotuen tasoa parempaa palkkaa ansaista näissäkään palkkatukitöissä. Noin ihmiset ovat sidottuja ainaiseen köyhyyteen kun työnteollakaan (palkkatuella) ei talouttaan paranna.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pertti, katso kommenttiani 42, jossa otin myös kantaa kommentissa esittämääsi. Huono alhaisen palkka johtaa siihen, että on käytettävä muiden tukien saamisen mahdollisuutta hyväkseen. Kovin epävarmaa monen kohdalla tuokin.

Kaarina Leinonen

Kovin on "muikeilta" hallitusporukan naamat viime aikoina näyttäneetkin. Nyt sitten selvisi mitä juonia on punottu, jäi katsomatta kun oli muita kiireitä - lisää lastia veronmaksajien selkäreppuun ja oma kilpi kirkkaaksi !

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaarina. Tämä US Puheenvuoro vaatii kirjoittamista omalla kuvalla, joten jatkossa lisännet kuvasi.

En tiedä miten tämän oman mielipiteeni oikein sanoiksi laittaisi, sillä minun mielipiteeni politiikan seuraamisesta on se, että jokseenkin kaikilla päätöstoimilla on nivottu yhteen jotain toisia päämääriä. Päämääränä, suurimpana, taitaa olla saada maahan lisää ja lisää halpatyövoimaa sekä kaikenlaisien tukien lisäämistä tähän toimintaan. tähän suuntaan tähtää monet toimet EU:sta käsin, jotka sitten pannan toimeen kansallisella tasolla.

Kansalaisten pitäisi ajatella aina kutakin hallituksen esitystä ja päätöstä laajemmin eli mihin kaikkeen vaikuttaa. On GCM:ää, taakanjakosopimusta, eu-sopimuksia joita ei noudateta tietyistä syistä, sisärajavalvonnan puuttuminen (Dublin ja schengen ei toiminnassa), pidemmän ajan suunnitelmat eu:ssa (-2030) jne.

Kirjoituksen linkki on nyt katseltavissa heille joita Orpon haastatteluohjelma kiinnostaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Jotenkin on alkanut tuntua, että tältä bisnesenkelivetoiselta hallitukselta on mopo karannut näkymättömiin. Nokian aikoihin puhuttiin aivan vakavalla äänellä, että Suomen pitää kehittää itseään korkean teknologian ja huippuosaamisen maana. Se oli perusteltua puhetta, sillä korkean kustannustason vuoksi me emme pärjää bulkkituotannolla.

Nyt tuuli on täysin kääntynyt. Koulutuksesta ja tutkimuksesta leikataan varoja surutta. Investointeja lisäävät kannustimet ovat menneen talven lumia. Tärkeintä on julkisen varallisuuden muuttaminen yksityiseksi rahastukseksi, joka ei kuitenkaan hyödytä kansakuntaa millään tavalla. Sokerina pohjalla on Suomen muuttaminen halvan työvoiman tyyssijaksi, jonne estotta voidaan tuoda ulkoa työntekijöitä, jotka suostuvat työskentelemään palkalla, jolla ei yksinkertaisesti tule toimeen. Samalla yritetään kaikin keinoin polkea omien kansalaisten toimeentuloa. Tämä tekee meistä pohjoisen Euroopan todellisen periferian.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erkki, en tiedä olenko ihan ns. ulapalla omien ajatuksieni kanssa, mutta minun mielestäni Suomessa päättäjät ovat menneet retkuun pahanpäiväisesti jo siinä vaiheessa, kun mentiin mukaan EU:hun ihan väärillä luuloilla/oletuksilla. Nyt tuosta on seurannut ja seuraa jatkuva Saksan peesaaminen ja Saksan hyödyttäminen varsinkin eurovaluutassa. Saksan johtaessa unionia sen esityksiin ja vaatimuksiin on menty mukaan (nuoleskellen) jokaisen pääministerin aikana. Oman maan etu on aina jätetty toissijaiseksi. Mukaan mennään vaikka kuinka hulluin päätöksin seurauksista välittämättä.

On suorastaan surkuhupaisaa katsella kuinka nytkin ollaan brexitistä huolimatta korottamassa eu-budjettia, josta ilman muuta seuraa jäsenmaksun kohoaminen ja sitä kautta mitä ilmeisimmin huonommin talouttaan hoitavien maiden hyväksi tulonsiirtoa yhä enemmän. Hulluuksien hulluutta on perustaa unioniin yhteiset puolustusjoukot. Jopa yhteiset puolustuskalustot. Pitäisi riittää, että jokaisella maalla on omat puolustussysteeminsä ja sovitaan toiseten jäsenmaiden tukemisesta eli osallistumisesta toisen maan puolustamiseen kunkin kykyjen mukaan. Tuon pitää olla riittävää.

Saksalla ja Ranskalla taitaa olla yhteinen päämäärä muodostaa suurvaltio, jonka nimenä voisi olla kummankin yhdessä päättämä nimi. Tämä suurvaltio sitten on haukannut muut jäljellä olevat unionin jäsenmaat nieluunsa. ;)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Pitää mennä niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään!" (Lipponen)

Vaan mitäpä me siellä pöydissä sitten tehtäisiin tai näin jälkeenpäin sanottuna on tehty. Varmaankin siellä 1,8% ääniosuudella voi jotain piipittää, mutta sen merkitys on olematon. Hinta sopimattoman valuutan ottamisesta on ollut turhan kova. Kymmeneen vuoteen ei talouskasvua ole ollut laisinkaan. Tuotantomme on edelleen jossain vuoden 2008 tasolla. Muualla kasvu alkoi 2008 laman jälkee jo parin vuoden päästä.

Enpähän tiedä tuosta suurvaltion tulemisesta. Merkel on työnsä tehnyt, Macronin lähtölaskenta on alkanut ja laajempaa kansallista vapautta ajavat voimat kasvavat koko ajan. Lisää sytykkeitä niille on luvassa. Miten uutta valtiota voidaan luoda, kun perusta on täysin hajalla ja vain kriisi seuraa toistaan. Muualla mennään määrätietoisesti eteenpäin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tähän kirjoitukseen päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset