eukriitikko

Myös Ranskassa poliittinen manner tärisee

Ranskassa on viime viikolla julkaistu YouGov-kyselyn tulokset, jossa presidentti Macronin suosio eli tyytyväisyys hänen harjoittamaansa politiikkaan on suorastaan sukeltanut edellisestä mittauksesta 34 prosenttiyksiköstä aina 21:een.  Suosionsa on siten alimmalla tasolla sitten vuoden 2017. 

Tyytyväisyyteen ja Macronin maineen menetykseen ovat vaikuttaneet ainakin kahden korkean profiilin omaavan ministerin eroamiset sekä kesän skandaali, jonka aiheutti hänen henkivartijansa.  Toki tyytyväisyyden alenemaan vaikuttaa myös maan korkea työttömyys (elokuu 9,3%), korkeat verot (Vuonna 2016 Ranskan reaaliveroaste oli 57,53 prosenttia) sekä polttoaineen hinnan nousu.

Sunnuntaina julkaistun Ifop-kyselyn mukaan Marine Le Penin,RN - entinen Kansallinen rintama- nousi 21 prosenttiyksikön kannatuslukemaan aiemmasta 17:sta. Kysely perustui europarlamenttivaalien kannatukseen.  Macronin johtama LeRem puolueen kannatus näyttäisi olevan jokseenkin samalla tasolla puoli vuotta ennen eurovaaleja, joten vielä ehtii tapahtua muutosta suuntaan tai toiseen. 

Ei sovi unohtaa myöskään seuraavia kahta puoluetta, joiden kannatus on myös suhteellisen korkealla tasolla ollut syyskuun mittauksessa.  Jolloin konservatiivinen Les Republicains tuli kolmanneksi 14 prosentilla ja Melenchonin France Insoumise -neljänneksi 12,5 prosentilla. 

Eurovaalien tulos saattaa muodostua Macronille Ranskassakin kiusalliseksi, sillä näyttäisi siltä, että puolueet jotka ajavat maahanmuuton kiristämistoimia ja globalisaation vastustamistoimia ohjelmissaan, ovat ottamassa lisää kannatusta.

Kaiken kaikkiaan näyttäkin siltä, että Euroopan maissa jyllää muutosvoimat sen verran voimakkaana, että huhtikuun eurovaaleissa voi tulos olla monille tahoille järkytys.  

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen veroaste on vielä korkeampi ja lampaat vaan määkivät vaalikarjana laitumella.

Sirpa Abdallah

Pekka, linkin TE-kirjoituksen mukaan vuoden 2016 kokonaisveroaste oli Suomessa alhaisempi kuin Ranskassa. Suomi pääsi kuitenkin 10-listalle.
En tarkistanut tosin onko Ranskan kokonaisveroaste alentunut sitten vuoden 2016 ja päässyt jopa Suomen alle.

Pekka Iiskonmaki

#3
Suomen välilliset verot ovat kaiketi maailman korkeimmat ja niitä ei huomioida kokonaisveroasteeseen.

Esim. Suomen keskimääräinen palkka on 36000 euroa ja kiinteistöverö n. 1000 euroa per talous on jo 2,8% kokonaisveroasteeseen lisää jne.

Tonni kuussa eläkeläiselle se tekee jo lähes 10%.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Mahtaa tähän kokonaisveroasteeseen sisältyä kaikki verot. Verojen prosentuaalinen luku on mitattu BKT:hen. Uusin käytettävissä oleva vertailu maittain on vuoden 2016 eu-maittain katsottuna.
https://ek.fi/wp-content/uploads/tal51.pdf

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Suomessa BKT on valheellinen.

Suomi on ainoa maa EU:ssa, joka laskee BKT:hen julkisen sektorin ja se vääristää kaikkia Suomen talouden tunnuslukuja.

Julkinen sektori katetaan kaikki veroilla. Suomessa suhde on BKT/63%.

Jotta talous pöyrisi se pitäisi olla BKT/37,5%

Sirpa Abdallah

TE kirjoittaa Sipilän päiväkirjamerkinnöistä mm. ""Huomenna (siis 21.4.2019 - toim.huom.) on sitten Suomen 38. eduskuntavaalit, ja ensi kuussa eurovaalit. Monien mielestä vaalit olisi pitänyt yhdistää, mutta parempi näin. - Saas nähdä mitä Väyrysen Paavo aikoo tehdä."
https://www.talouselama.fi/uutiset/sipilan-paivaki...

Huoli mm. Väyrysen Paavon toimista näyttelee Sipilälle omaa osuutta päivän politiikassa. Miksipä ei vaikuttaisi, sillä onhan Paavo ex-kepulainen.

Vaalitusten ennustaminen on kuitenkin sen verran vaikeaa "poikkeusoloissa", etten ainakaan itse rohkene vielä ennustella suuntaan enkä toiseen.

Saa nähdä toteutuuko Toivo Ajatuspajankaan toive EPP-ryhmän suurimpana jatkosta.
https://toivoajatuspaja.fi/ajatuspaja-toivon-selvi...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Haisevat hieman fiktiolta nuo TE:n Sipilän päiväkirjat. Joten ne siis vain kuvaavat toimittajan näkemystä, miten asiat Sipilän mielestä tulevat tulevaisuudessa olemaan.

Todellisuudessa tuo Sipilän toiminta (tai oikeastaan rauhallinen kalastus) osoittautui Väyrysenkin suhteen oikeaksi. Väyrynen ajoi itse itsensä ulos keskustan toiminnasta, täysin. Hänellä voi olla muutama uskollinen oma kannattaja keskustan joukoissa mutta todellisuudessa suurin osa heistäkin on todennut, että Väyrysen aika on täydellisesti ohi. Väyrysen kannatus lienee suurempaa perussuomalaisissa ja vasemmistoliitossa kuin keskustassa.

Väyrysen osalta ainoa mielenkiintoinen asia on se, onnistuuko hän saamaan itsensä vielä ehdokkaaksi… Mutta mitään käytännön merkitystä sillä ehdokkuudella ei ole.

Sirpa Abdallah

Juho, oiskohan kuitenkaan fiktiota, sillä lainaukset ovat sitaateissa ja lisäksi on yksi toim. huomautus.

Ja sitten tuohon Väyryseen. Kovin touhukas on Väyrynen ollut ja siltä näyttää edelleenkin. Itse en usko Väyrysen kannatuksen olevan kovinkaan suurta. Ei ainakaan PS:n suunnalla. Mikäli hänellä olisi kannatusta vanhaan malliin, niin ne kortit olisivat olleet kasassa alle aikayksikön, mutta ei. Kerenneekö edes ehdokkaaksi uuden puolueen listoilta, mutta onhan se Wittin puolue jonka listoilla varmaan pääsee mukaan sitoutumattomanakin. ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

[Tässä muutamia otteita "Juha Sipilän päiväkirjasta", jonka on kirjoittanut toimittaja Matti Virtanen lokakuussa 2015:]

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Noin voi olla. En päässyt tarkistamaan 2015 kirjoitusta maksumuurista johtuen. Uskon sinua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #27

Eiköhän tuo ole selvää pässinlihaa. Linkkisi jutun päiväys on 3.11.2015. En nyt pidä Sipilää muutenkaan narsistina mutta aika paljon vaadittaisiin, jotta kukaan kirjoittaisi pari vuotta etukäteen päiväkirjaansa valinnastaan keskustan presidenttiehdokkaaksi.
Joten mitenkäs olisi medialukutaidon muistaminen? Ei kaikki hauska aina ole totta.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

Juho, myönnän etten lukenut TE-kirjoitusta oikein ajatuksen kanssa. Jotenkin takerruin vain niihin sitaatteihin. Tässäpä kohdallani oiva esimerkki medialukutaidon oikein tulkinnan puutteesta. Aina kannattaa olla skarppina, kun lukee toimittajien tuotoksia.

Sirpa Abdallah

Martti, todella hämmentäväähän tuo on. Sen verran varmaan laittaa komissiossakin ja maiden päättäjiä miettimään miten on paras tapa toimia Italian kanssa unionin tulevaisuuden kannalta.

Parlamenttivaaleista 4/2018 lukien on todellakin Legan kannatus kasvanut huimasti 17,4:stä prosentista 30,6%:iin, joka mielestäni on viimeisin tulos. Hallituskumppani M5S kannatus on 29%. Yhteinen kannatuslukema on siis lähes 60%. Huimaa.

Pekka Iiskonmaki

#6
Ei siinä ole mitään hämmentävää.

Ihmiset ovat kyllästyneet jeesusteluun hyvinvointivaltiosta, joka tarvitsee lähes kaikki tulosi veroina valtiolle.

Ihmiset tekevät töitä ensisijaisesti itsensä ja perheensä vuoksi.

Ei valtion ja kuntien. Siellä mahat kasvaa ja tuolit ei lähde takapuolesta irti ilman apua.

Peruspalvelut riittää.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Pekka, on minun mielestäni hämmentävää se, etteivät jäsenmaiden kansalaiset ole huomanneet aiemmin mitä eu-jäsenyys aiheuttaa maalle ja kansalaisten elintasoon, etenkin pieni- ja keskituloisten asemaan. Veroja on valtion kassaan kerrytettävä enemmän jotta Suomikin voi tilittää eu:n kassaan enemmän (aina jatkuvasti). Noita verovaroja sitten unionissa siirrellään toisille jäsenmaille mitä kummallisimpiin tarkoituksiin. Jopa jäsenmaille, joilla on kokonaisveroaste alhaisempi kuin Suomella. Tämä on ainakin hämmentävää, jollei enemmänkin. Ei mene minun ymmärrykseeni tällainen tasauskeino eli solidaarisuus.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Se kestää aikansa ennekuin ihmiset havahtuvat varsinkin kun meillä niin media kuin puoluekoneistotkin huutavat kurkku suorana EUn tai euron ihanuudesta. Euron ongelmallisuus on monelle vaikea hahmottaa.

Melkoinen myllerrys on alkanut ja se todennäköisesti jatkuu, kunnes jotain merkittävää tapahtuu. Ruotsi, Puola, Unkari, Itävältä, Italia kuin myös Saksa ja Ranska ovat muutoksen kourissa. Näissä maissa keskiluokan näköalat alkavat muistuttaa Yhdysvaltain tilannetta. Vanhat puolueet eivät näytä joko haluavan tai kykenevän vastaamaan kansalaisten tuntemuksiin.

Meillä puhutaan vastakkainasettelusta aivan kuin se olisi meidän ongelma. Globalisaatio yhdessä ihmisjoukkojen liikkeiden kanssa saa kansalaiset eri maissa huolestumaan tulevaisuudestaan. Tuntuu siltä, että heidän huoliaan halutaan vähätettä. Puhutaan populistista tai äärioikeistolaisista. Nimitykset eivät vastaa todellisuutta. Kysymyksessä on huoli toimeentulosta ja tulonjaosta. Tulevaisuus ei oikein lupaa hyvää.

Sirpa Abdallah

Vastakkainasettelua on ollut aina. Sehän tarkoittaa itse asiassa erilaisien mielipiteiden esiintymistä. Nyt vain on netin kautta niin helppoa tuoda julki noita erilaisia mielipiteitä ja se sitten on rekisteröity vastakkainasetteluksi.

Vastakkaisia poliittisia kantojaan tuovat esille jokainen puolue omalta osaltaan. EU on nyttemmin tuonut esiin enemmän tyytymättömyyttä ja tuon tuovat nyt netissä esiin unioniin kyllästyneet ja varsinkin vääriin luvattuihin toiveisiin pettyneet. Meillä kuin muissakin jäsenmaissa on ns. populistisiksi puolueiksi nimitellyt puolueet tuoneet esiin yhä enemmän unionin ajaman politiikan "nurjia puolia". Tuo ei sitten sovi tahoille, jotka nimittelyä harjoittavat. Ei mielestäni ole mistään muusta kyse vastakkainasettelun nimittelystä puhuttaessa. Siis eri ideologiat vain eroavat toisistaan käytännöntasolla.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Jos muutama sana Macronista. Kun hän kävi vaalikampanjaan, tulin siihen tulokseen, että hänen puheensa olivat mahtipontista kuminaa ilman sisältöä. Nyt totuus on valjennut suurimmalle osalle ranskalaisia. tulee mieleen Kalle Päätalon sanat, jotka hän sai perinnöksi isältään: Ne on toiset miehet, jotka puhuu, ja toiset miehet, jotka tekee.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Mitenkään en väitä, että olit tai olet väärässä. Huolestuttavampi näkökulma on, että ranskalaiset tekivät valintansa periaatteella ”mitä tahansa muuta”. Kun katselee tätä myllerrystä, vaikuttaa yhä ilmeisemmältä, että osa äänestyskäyttäytymisestä on peräisin tuosta perusteesta. Ei toki kaikki, mutta huolestuttavaa on se, että ilmeisimmin iso osa. Jos valinta osuu tyhjien tynnyrien joukkoon, seuraukset voi olla kauheita. Siinä määrin huikeita ovat muutokset, että vaikutuksia on vaikea ennustaa. Ensi syksynä Saksan vaalit jatkuvat ja silloin on kyseessä se epästabiilimpi puoli. Silloin sitten nähdään, miten massiivinen on tulevaisuuden muutos. Sotien jälkeinen vakaus on mennyttä. Nyt varmaa on vain epävarmuus.

Sirpa Abdallah

Alun perin tuli Macronin kehonkielestä itselleni kuva nuoresta miehestä jolla on kova pyrky mahtipontiseen virkaan. Vähän kuin jonkinlainen "playboy" kuvatus. Toisenlaisena säväyksenä kuin "meidän Jyrki" aikanaan.
Kovin on ranskalaisten politiikka ollut sekavaa, kun ovat äänestäneet Macronin pressaksi. Onko äänestäjien mielestä luvannut uskottavasti kuun taivaalta, eikä tyypilliseen politiikon tapaan pystykään lunastamaan lupauksiaan. Tosin vaikeaa se taitaa olla saavuttaa lupauksensa Ranskassakin ihan riippumatta minkä puolueen presidentti on kyseessä.

Pekka Iiskonmaki

#14
''Alun perin tuli Macronin kehonkielestä itselleni kuva nuoresta miehestä jolla on kova pyrky mahtipontiseen virkaan.''

Minä taas olen ymmärtänyt, että wanhassa vara parempi.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

:D Vai niin. Paranee kuin viini vanhetessaan vai?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ja harvemmin sitä kuulee kuinka realistisen kuvan EU kannattaja Liisa Jaakonsaari antoi. -EU hajoaa sisältäpäin-.

EU:n olisi pitänyt korjata tekemänsä virheet jo 10 vuotta sitten ja pahaksi onneksi tuli 2015 ja miljoona ihmistä tuli kuin hollitupaan, kuin kotioon.

Erikoista, että ei myönnetä rehellisesti virheitä. Ja jotenkin saanut sellaisen kuvan tuosta Poliittisesta jargonista, että kaikki nämä ongelmat aiheutti ne jotka menettivät työpaikkansa Kiinalaiselle. Ivaillaan vain vieläkin ja harrastetaan nimien heittelyä (ääri ääri ääri ääri) Ja tuollaisia Mulqvistejako pitäisi kunnioittaa?.

Sirpa Abdallah

Olisi kiva tietää kuinka moni on pettynyt äänestäessään aikoinaan eu-jäsenyyden puolesta. Itse en tuolloin sortunut moiseen. Olin varma että eu-organisaatio paisuu kuin pullataikina, enkä ollut väärässä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itse äänestin EU jäsenyyden puolesta. Olin ilmeisesti naivi niille lupauksille; päästään neukkulasta eroon, kaikille duunia, vakautta ja turvallisuutta, ollaan vihdoin läntisessä euroopassa.

Mitä saatiin??, halpatyömarkkinat (pakolaiset), eriarvoistumisen, rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, etniset levottomuudet, päivittäisiä "kilareita", hitosti mielenosoituksia, väärin äänestyksiä, itä-eruoopan laajentuminen toikin heidän menettämisen, brexit, Sotet, Kikyt, leikkaukset.

Odotankin kun EU yrittää tehdä Jenkit: make EU geart akain.

Taidampa kääntää vain selkäni ja odottaa sitä hetkeä kun joudumme siivoamaan nämä tuhot, siihen voi kyllä mennä aikaa, mutta sitähän on.

Pettymys on täällä suunnalla käsinkosketeltavaa ja tarkoitan sitä. Ei tullut hyvää EU:ta ei.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sivari Halla-aho on äärioikeistolainen. Hmm..?

Sirpa Abdallah

Eero Pyykkölä, miten tuo liittyy kirjoitukseeni? Koittaisit edes pysyä aiheessa. Jatkossa poistan tuollaiset kommentit.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tulipa käytyä viikonloppuna Euroopassa.Tallinnassa,ei sen kauempana.

Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset