eukriitikko

Saksassa jatkuu osavaltiovaalit - seuraavana Hessen

Saksa on tärkein jäsenmaa eli johtajamaa EU:ssa ja siitä johtuen myös tarkkailun kohteena maan osavaltiovaalien tuloksissa.  Sunnuntaina käydyissä Baijerin vaaleissa menetti hallitseva puolue CSU valta-asemaansa merkittävästi.  Puolue CSU kärsi rökäle tappion 10,4 %.  Samoin 10,9 %:n rökäletappion kärsi SPD.  Voittajiksi (suurimpina kasvuprosentteina) vaaleissa voidaan todeta AfD 10,2 % ja Grüne 8,9 %.  

Seuraavaksi mielenkiinto kohdistuu Hessenin vaaleihin joulukuun alussa.  Hessenin maapäivävaaleissa syyskuussa 2013 puolueista CDU lisäsi hieman ääniosuuttaan 38,3 prosenttiin, SPD kasvoi selvästi 30,7 prosenttiin, FDP menetti huomattavasti kannatustaan ja sai 5 prosentin ääniosuuden, vihreät sai 11,1 prosentin osuuden ja Vasemmisto pysyi lähes ennallaan 5,2 prosentissa. Piraattipuolueen ääniosuus oli 1,9 prosenttia.

Viimeisimmän 3.10.2018 julkistetun kyselytutkimustuloksen mukaan Hessenin vaaleissa kanntuslukemat puoluettain olisivat;

CDU  28 %, SPD 23 %, Grüne 18 %, AfD 13 %, Linke 8 %, FDP 6 % ja ynnä muut 3 %.

 

Tuota viimeisintä kyselytulosta ja Baijerin vaaleja peilaten näyttäisi edelleen siltä, että Merkelin hallituksen  koalitopuolueet tullevat kärsimään rökäle tappion.  Voittajina olisivat niin ikään AfD ja Vihreät ja vieläpä tuossa järjestyksessä. 

Hessenin vaalituloksella saattaa olla suurikin merkitys Saksan hallituksen jatkamiseen koalitiohallituksena ja jopa Merkelin johdossa. Mikäli CDU kärsii 10 %:n tappion ja SPD:kin jokseenkin 8 %:n tappion, niin paljon on pohtimista puolueilla kannattaako koalitiohallituksessa jatkaa.  

 

Niin ja noilla Saksan osavaltiovaaleilla on merkitystä myös harjoitettavaan eu-politiikkaan aivan varmasti.  Se kun ei enää tulisi pyörimään Merkelin tahdissa vaan hänen jälkeensä tulevan uuden liittokanslerin ja mahdollisen uuden hallituksen poliittisten suuntaviivojen mukaan. 

Odottakaamme mitä Saksan suunnalta lähitulevaisuudessa kajahtaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Taitaapi keretä uusi ennuste ennen vaaleja. Tuolle aluelle muutos olisi iso, eli veikkaan maltillisempaan suuntaan. Jos tuo ennuste toteutuisi, Saksassa olisi tapahtunut jotain perustavanlaatuista.

Sirpa Abdallah

Mikäli katsoit kirjoituksen linkissä olevia aiempia kyselytuloksia puolueiden kannatuksissa, niin huomaat kannatusten olevan jokseenkin samanlaisissa rajoissa. Vain vihreiden kannatus näyttäisi kasvaneen reilummin eli n. 4 prosenttiyksikön verran,

Saksassa kuten monissa jäsenmaissa on menossa "vallankumous" polittisten puolueiden kohdalla. Kaikkein suurin on nähty Italiassa ja nyt sitten Baijerissa hiukkasen pienempänä, sillä vanha puoluejohto CSU säilyi törkeän suuresta tappiosta huolimatta.

Sirpa Abdallah

Merkelin koalitiohallituksen kasassa pysyminen näyttäisi olevan hiuskarvan varassa.
Saksan äänestäjät sanoivat sanansa hallitsevien puolueiden vaihtoehdoista sekä vasemmalla että oikealla ja lähettivät selkeän signaalin Berliinille, että yhä useammat saksalaiset ovat tyytymättömiä maan suuntaan.

Tämän lisäksi on SPD:ssä paniikkimieliala, sillä SPD: n varapuheenjohtaja Ralf Stegner on ehdottanut, että puolueen on harkittava uudelleen sitoutumistaan ​​koalitioon. "Ei ole mitään syytä jäädä kiinni hallituskoalitioon millä hinnalla tahansa", Stegen on vaikertanut ja lisännyt tuohon, että Baijerin vaalitulokset osoittivat, että koalitio "vakaus on murenemassa".

https://www.politico.eu/article/bavaria-merkel-afd...

Lisää suolaa haavoihin taitaa olla tulossa Hessenistä.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

En väitä, että ennusteet olisi vääriä. Epäilen, että Hessenissä muutos on odotettua pienempi, mutta en osannut Baijerinkaan osalta ennakoida noin isoa muutosta. Kun tuijottaa karttaa ja pohtii, missä osassa Saksaa nuo muutokset realisoituvat, jaksaa olla ihmeissään.

Sirpa Abdallah

Pianhan tuo äänestystulos saadaan nähdä. Jokseenkin hyvin nuo ennusteet ovat paikkansa pitäneet. Toki voihan joskus tulla vesiperä.

En itse ole yllättynyt Saksankaan vaalituloksista, silä muutos näyttää pyyhkivän melkeinpä jokaisen jäsenmaan yli jollain tavalla. Suurin syy taitaa olla netin kautta saatavista tiedoista kuinka kussakin jäsenmaassa hoidetaan eu-politiikkaa ja miten se koskettaa omaa maata. Kyse on kansalaisten valveutumisesta, jota Saksassa kuvaa hyvin äänestysvilkkauden kasvu.

Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt, kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset