eukriitikko

Riittääkö SDP:n kannatusmarginaali eduskuntavaaleihin asti?

Otsikko on lainattu Iltalehdessä toimittaja Juha Keskisen Näkökulma-kirjoituksesta.  Keskinen miettii riittäneekö demareiden nykyisen kannatusmittauksen etumatka lähinnä kokoomukseen, joka "hengittää niskaan" tuoreimmissa kyselyissä.

Aivan oikein Juha Keskinen arvelee ettei 1-2 prosenttiyksikön etumatkamarginaali suinkaan ole osoitus riittävästä vaalimenestyksestä ensi vuoden eduskuntavaaleissa päästäkseen pääministeripuolueeksi.

Keskinen katsoo demareiden vaalitappion syntyneen 2015 vaaleissa kannattajien siirtymisestä perussuomalaisiin.  Hän kirjoittaa tuosta näin "Demareiden kohentuneen kannatuksen taustalla on duunarikannattajien paluu perussuomalaisista. Tätä paluumuuttoa SDP:n johto yrittää nyt varjella kaikin keinoin. Mitään sellaista ei saisi tapahtua, joka kääntäisi kannatusvirran toiseen suuntaan, demareista perussuomalaisiin."

Tuosta siirtymästä perussuomalaisiin voi olla toista mieltä tarkastellessa aiempien vaalien 2011 ja 2015 kannatusprosentteja SDP:n, kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannatuksina.  Nykyisten mittaustulosten käyttäminen vertailukohtana antaa mielestäni virheellisen kuvan.  Vain vaalituloksia voi vertailla.  PS:n kannatusmittaukset voivat sisältää monenlaista epätarkkuutta tai sitten olla lähellä oikeaan osuvaa.  Tämä nähdään sitten ensi vuoden vaalitukosena miten on siirtymää tapahtunut suuntaan, jos toiseen.

2011 vaalissa kannatusprosntit olivat; kokoomus 20,4%,  PS 19,1%, SDP 19,1% ja keskust 15,8%. 

2015 vaaleissa suurimmasta lukien olivat; keskusta 21,1%, kokoomus 18,2%, PS 17,7% ja SDP 16,4%.

Äänestysprosentti kumpanakin vuonna jokseenkin yhtä suuri, hieman yli 70%

Noista prosenttiluvuista ja keskustan suuresta voitosta 2015 vaaleissa on pääteltävissä demareiden ja miksei noiden muiden kannatuksen siirtymästä keskustaan.  Toki keskustaan huomattavasti suuremmassa määrin.  Juha Keskinen joko muistaa väärin nuo puolueiden kannatukset tai haluaa muistella kirjoituksessa kertomallaan tavalla.  Kyllä 2011 vaaleissa suurin kannatuksen siirtymä oli keskustan rökäletappiossa muihin puolueisiin. Onko uusikin siirtymä sitten keskustan ja demareiden välinen mittelö?

Miksi nyt Näkökulma kirjoituksessaan Keskinen arvelee demareiden olevan huolissaan kannatuksen siirtymisestä demareista perussuomalaisiin ja yksistään heiltä?  Tuohon yhteen suuntaan valumisesta ei ole tähän mennessä yhtään viitettä olemassa.  Ettei vain ole niin, että tuota samaa taitavat pelätä myös kokoomuksen ja keskustan sisäpiiriläiset hallituksen toimista hallita turvapaikkapolitiikkaa.  Tuohon samaan viittaisi naapuri Ruotsissa mielipidemittausten tulokset SD:n hyväksi pian käytävissä parlamenttivaaleissa. Tukea löytyy viime aikaisista Ruotsin tapahtumista.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Veikata voi vaalituloksia suuntaan jos toiseenkin. Ihmetellä täytyy, jos hallituspuolueiden kannatus olisi jokseenkin kyselymittausten tasolla, eikä laskisi.

Olen kuullut jossain sellaisen sanonnan kuin ettei kokoomuksen kanssa kannata mennä marjaan. Saa aina selkäänsä. Tuo havainto taitaa olla tehtävissä 2011 vaaleissa, Vanhanen II ja Kiviniemen hallitukset 19.4.2007–22.6.2011. Keskusta koko kirvelevän tappion 2011 vaaleissa ja kokoomus sen kuin porskutti.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kokoomukselle on luvassa aina varma ja vakaa kannatus, sillä ihmisen rakkaus rahaan ja oman edun maksimoimiseen muista välittämättä on yhteiskunnissa vakio. Tätä piirrettä tukee ihmisen biologia ainakin osittain. Sitä pyrittiin pitkään pitämään kurissa tietynlaisen yhtenäisyyttä korostavan kansanvalistuksen avulla. Ensin sitä harjoitti kirkko ja sen jälkeen tehtävän ottivat itselleen kulttuurivasemmistolaiset piirit ja epäonnistuivat siinä lyhyen kukoistusvaiheen jälkeen.

Kokoomuksen ei edes tarvitse varoa sanojaan. Joskus aikaisemmin puolueen harrastama "köyhä pitkäaikaistyötön syö pöydästäsi" -kampanja olisi aiheuttanut pahennusta, mutta nyt se menee läpi aivan vakiopuheena — puolueelta, joka suunnittelee vihapuhelakien kiristämistä parhaillaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Riittääkö SDP:n kannatusmarginaali eduskuntavaaleihin asti?"

- Mitä merkitystä sillä on? Ketään ei huhtikuussa 2019 kiinnosta muistella, mitä mätäkuussa 2018 spekuloitiin.

Sirpa Abdallah

Jees, muistelo on mätäkuun juttua. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nuo kannatussiirtymän ennusteet mediassa ovat liian yksioikoisia.
Äänestäjiä poistuu nukkuviin ja poisnukkuviin, sekä uusia tulee edellisistä ja nuorisosta. Siirtymiä tapahtuu kaikkien puolueiden välillä jossain määrin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kolme suurinta on ollut jo pitkään selvillä, niiden kesken sitten voi prosentit vaihdella miten sattuu.

Kyllä tuntuu siltä, että demarit ovat nyt koko ajan nosteessa, ja kun melkoisen vaikea syksy on hallituksella edessä sote-touhuineen, niin uskon, että se kyllä kestää, se kannatus.

Ruotsin vaikutukset Suomen vaaleihin ovat mitättömät, ne eivät ole koskaan olleet mitenkään verrattavissa, siellä mennään ihan eri lailla, vaikka puolueiden nitem olisivatkin samat.

Sirpa Abdallah

Sinä uskot kannatuksen kestävän vaaleissa. Tosin tuo lopputulos ei ole kiinni kenenkään uskomuksesta. Lopputulos nähdään jopa viimeisen vaalipäivän iltamyöhällä. Sen jälkeen nähdään ketkä puoluejohtajat paukuttelevat henkseleitään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin ja jollei se kestä, niin sitten kokoomus tai keskusta, siinä on ne vaihtoehdot, ja mun mielestä noista kun valitsee, niin demarit ovat paras, joskaan ei hyvä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Siks hyvää työtä on hallitus tehnyt, että en usko demareiden nykygallup mukaisen kannatuksen säilyvän enää pitkään.

Sirpa Abdallah

Seppo, eikös joskus ole nuo gallupit mennett metsään vaalituloksiin nähden? Vaikkapa vain esimerkkinä PS kannatusmittaukset 2010-2011 ennen vaaleja verrattuna vaalitulokseen. Merkittävää poikkeamaa. Aivan sama voi käydä mille puolueelle tahansa, miksei useammallekin, suuntaansa.
http://data.yle.fi/dokumentit/Uutiset/YLE_puolueka...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Gallupit kuvastavat niiden tekohetken mielialoja kansan keskuudessa. Tuloksiin vaikuttavat tapahtumat, pääpoliitikkojen esiintulot ja muut hetkellisesti ihmismieleen vaikuttavat seikat. Seuraavien vaalien tulosarvioon niillä on vain johdatteleva merkitys.

Jos nyt sattuisi käymään, että Turun jossain lähiössä palaisi sata autoa (mitä tietenkään ei Suomessa ja Turussa tapahdu) niin se sitä seuraavaan galluppiin nostaisi persujen kannatuksen 12 prosenttiin. Mutta kohta ensi huuman jälkeen se jo palautuisi ennalleen sinne 8 prosentin tienoille.

Mitä tulee demarien kannatuksen säilymiseen, nousemiseen tai laskemiseen, niin sekin riippuu monesta sisäisestä ja ulkoisesta tekijästä. Suurimman taakan kantaa Rinne, jonka pitää onnistua vaalikeskusteluissa vakuuttamaan työkansa ajatustensa toteuttamiskelpoisuudesta. Veikkaan demarien kannatuksen vaaliehtoona olevan siinä 20 prosentin haminoilla. Mihin se riittää, näkee ken elää.

Sirpa Abdallah

Tuosta tulosten vaikuttamisestakin voi olla osittain eri mieltä. On nimittäin joukottain henkilöitä, jotka äänestävät vanhan tavan mukaan. On aivan sama minkälaisiä päätöksiä tai kannanottoja ko. puolue on tehnyt. Jokaikinen kerta ääni menee hänen omimalleen puolueelle. Tuokin on hyväksyttävää.

Kyllä samaa mieltä myös kanssasi demareiden kannatuksesta. Paitsi, että myös demareissa on tietty joukko, joka joka tapauksessa antaa puolueelle äänensä sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä huolimatta. Todellakin pljon taitaa olla kiinni demareiden kannatuksen saamiseksi äänisaaliiseen Rinteen esiintymiskyvystä vaalitenteissä ja mitä lupauksia hän uskottavasti pystyy tekemään. Uskottavien lupausten antamisen kun on kuin veteen piirretty viiva. Jotkut uskovat niitäkin sokeasti. Onneksi eivät kaikki sentään mitään "tuulentupa" lupauksia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos 2015 siirtyi Sdp:stä persuihin, ja nyt on siirtynyt takaisin pikku hiljaa, niin veikkaan kun Rinne ja Halla-Aho pääsevät toimittajien grillaukseen niin Rinne (SDP) tulee saamaan turpaan paljon!! Ps:lle tälläinen hiljainen aikakausi, ja ns. vähän positiivisempi taloudellinen suuntaus on myrkkyä. Mutta kohta kun se loppuu niin PS tulee saamaan ääniä!! Ensimmäinen asia josta ihmiset haluaa leikata on kehitysapu, ja jos PS on ainut joka sitä haluaa leikata niin...

Sirpa Abdallah

Kehitysavun määrästä puheenollen, niin humanitaarisen maahanmuuton kustannuksista veronmaksajille tulisi osa katsoa juuri kehitysavuksi.

Mielenkiintoista on katsoa tulevia vaalipaneelikeskusteluja. Miten puoluejohtajat niissä selviävät. Kaikille pitäisi antaa sama aika esittää vastauksensa kysymyksiin ja ylipäänsä keskustelun alla olevissa asiakokonaisuuksissa. Päällehuutelijat jäähylle (esim. 10 min jokaisesta), jotta jotain tolkkua kansalaiset saisivat irti käydystä keskustelusta. Kuinkahan moni puheenjohtaja olisi joka lähetyksessä jäähyllä? Veikkaan ainakin kolmea.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaalipaneeleissa Rinteen kehno artikulointi korostuu. Demarijohtajan olisi keksittävä jokin muu täky... mutta eipä niistä ryhmäkeskusteluista voi poiskaan jäädä. Mitä enemmän vaalitulokseen vaikuttaa tv-paneeli, sitä paremmin pärjäävät kokoomus (Orpo) ja vasemmisto (Andersson), ehkä myös kristillisdemokraatit (Essayah).

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Tuomo, miten on, onko Jussi Halla-aho jätetty keskusteluihin kutsumatta? Kaikkein selväsanaisin ja perusteleva on omasta mielestäni juuri JH. Ei Anderssoniakaan sovi unohtaa. Orposta en kyllä menisi takuuseen tuossa mielessä, mutta kukin mieltää tässäkin kohtaa omalla tavallaan puheenvuorojen sisällön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #19

Totta kai Jussi on mukana. Hänen tapauksessaan "tase" voi olla nollassa, koska huolellisesti rakennetut selvät lauseet (plussaa) voivat tiettyjen maneerien ja jonkinlaisen jäykkyyden (miinusta) myötä antaa ylimielisen vaikutelman. Juuri esiintymisessä perussuomalaisten entinen ja nykyinen puheenjohtaja ovat mahdollisimman kaukana toisistaan. Kansaanmenevien soinismien aika on ohi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomalainen media ei taida oikein ymmärtää, että 90% ihmisistä ei ole pätkänkään vertaa kiinnostunut kyselyistään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ei pidä yliarvioida ihmisten kiinnostusta politiikkaan, eikä aliarvioida heidän ymmärrystään siitä." (Mauno Koivisto; sitaatti muistinvarainen)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja on juuri iltalehdessä avautunut siihen malliin, että jos tuollainen jatkuu, aletaan peesata Ruotsia.

Sirpa Abdallah

Kommenttisi johti siihen, että piti tutkiman mitäs IL:ssä kirjoitetaan. Tämä siksi, että kiinnosti ja kun et kertonut edes mistä on kyse.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Minusta on sopimatonta käydä antihenkilökampanjaa. Voi tulla leimatuksi vaikka miksi ja kuitenkin tulee :D

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Riittääkö SDP:n kannatusmarginaali eduskuntavaaleihin asti?"

Aivan varmasti ennen eduskuntavaalia tullaan näkemään montakin demarien nousua ja laskua ja sitten vaali-iltana kuullaan miksi kannatus oli sitä mitä oli. Liian aikainen vaihe lähteä lasumaan asiassa mitään "viisasta".

Sirpa Abdallah

Tosi elämä kulkee juuri noin. Kaikenlainen spekulointi on joka ikinen kuukausi menossa ennen vaaleja. Mielipidemittaukset ovat juuri tuota spekulointia.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Riittääkö SDP:n kannatusmarginaali eduskuntavaaleihin asti?"

EI!

Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset