eukriitikko

Marokon toimet laittomiin kauttakulkuihin EU:n alueelle

Monet uutislähteet ovat kertoneet Marokon turvallisuusjoukkojen ottaneen kiinni noin 1800 siirtolaista/maahanmuuttajaa, jotka olivat rannikolla pyrkimässä Eurooppaan Espanjan kautta.  Kiinniotetut joutuivat turvallisuusjoukkojen siirtämiksi maan eteläiseen osaan muutaman sadan kilometrin päähän rannikosta. Maan virkamiehen mukaan kiinniotetut on viety "laittoman maahanmuuton torjumiseksi" ja parempien elinolojen paikkaan.  

 

Onkohan tilanne nyt se, että Marokko on joutunut EU:n vaatimuksesta valvomaan myös maansa rajoja jotta maalle myönnetään Unionin tukea humanitääriseen avustustoimintaan ja rajavalvontaan.  Mahdollista lienee Merkelin olleen yhdessä Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin kanssa yhteydessä Marokon viranomaisiin rajavalvonnan ottamisesta käyttöön merialueen läheisyydessä.  Etenkin myös luvaten Marokon saavan tästä korvausta Libyan tavoin.  

Uusin  pelastustieto kertoo, että Libyan kautta tulleita siirtolaisia olisi "Aquarius" aluksella Välimereltä pelastettuina 141 henkilöä. Operaattoreiden mukaan aluksella on 67 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä. Yli 70 prosenttia pelastetuista on Somaliasta ja Eritreasta. Heidän terveydentilansa on vakaa.

Alus etsii satamaa johon voisi "laskeutua". Alus on suunnannut matkansa pohjoiseen pyytäen useista maista satamaan pääsyä. Nähtäväksi jää mihin maahan alus pääsee rantautumaan ja siirtolaiset pääsevät hakemaan turvapaikkaa.  Ottaako aluksen vastaan aiemmin kieltäytyneet Italia ja Malta?  Entäpä Espanja?

EU:ssa ovat niin Dublin asetukset kuin schengen sopimukset romuttuneet.  Aivan kuten Saksan liittokansleri Merkel on todennut solmiessaan erillissopimuksen Espanjan kanssa palautuksista.  Herää kysymys.  Eikö noiden sopimusten romuttamisen pitäisi johtaa automaattisesti myös siihen, että kaikki jäsenmaat ottavat  rajavalvonnan käyttöön sisärajojen ylittämisen laittomaksi toteamiseksi?  

 

Lähteet;

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-08/marokko-migranten-fluechtlin...

https://www.ilkka.fi/uutiset/ulkomaat/espanjan-paaministeri-eu-n-pitaisi...

https://yle.fi/uutiset/3-10348793

http://ec.europa.eu/echo/where/africa/algeria-western-sahara_en

https://ec.europa.eu/echo/sites/echo-site/files/c_2018_3574_f1_annex_en_...

http://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/emergency-response-coordi...

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-08/seenotrettung-aquarius-rettu...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilkka-lehdessä kirjoitetaan Marokon toimista; "Siirtolaisia on kuljetettu linja-autoilla lauantaina Välimeren rannalla sijaitsevasta Nadorista ja Gibraltarinsalmella sijaitsevasta Tangerista etelämpään ja pois Eurooppaan johtavien merireittien tuntumasta, kertoo Moroccan Human Rights Association -järjestöä edustava Omar Naji."

Ihmisoikeusjärjestö (IOM) arvostelee tapansa mukaan Marokon toimia. Järjestön mukaan kyseessä laittomista pidätyksistä ja pakkosiirroista.

Onko todellakin niin, että IOM:in mukaan yksikään valtio ei saa valvoa omia rajojaan ja sitä keitä maassa kulkee ja millä tarkoituksella?

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Alus etsii satamaa johon voisi laskeutua."

Avaruusalus tai lentoalus laskeutuu. Laivat rantautuu.

"Onko todellakin niin, että IOM:in mukaan yksikään valtio ei saa valvoa omia rajojaan ja sitä keitä maassa kulkee ja millä tarkoituksella?"

Suomessakin on monta järjestöä, jotka näin vaatii. Etenkin Suomen IOM vaatii Suomen rajat auki.

Toisaalta eikös EU:n johto itsekin ole näin ehdottanut?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toni, juu, mietin kirjoitanko oikealla termillä vai tällä laskeutuu. Otin vapauden tässä kohtaa hieman provosointiin. Ehkä epäonnistuin. Laitoin nyt sanan sitaatteihin, jospa helpottaisi. ;)

Eu itse siis haluaa pitää jäsenmaissa rajat avoinna. Ei kuitenkaan kaikki ole tuohon suostuneet. Ei edes Saksa ja Ranska, vaikka ovat noita ns. johtajamaita.

Jokseenkin koomista onkin, että komissio Saksan johdolla sitten haluaa rahan voimalla Pohjois-Afrikan maat valvomaan omia rajojaan. Lannattaako unionin maksaa muille maille rajavalvonnasta, kun sen toimivuudesta ei ole taketa pidemmän päälle. Mielenkiinnolla odottelen neuvoston kokoontumista lokakuussa päättämään turvapaikkalinjauksista.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Lannattaako unionin maksaa muille maille rajavalvonnasta"

Jollakin tapaa kannattaa kannustaa muita tekemään se, mitä pitää tehdä.
Muutoinhan ne salakuljettajat ja muut tahot voitelee nuo hallinnot sallimaan kauttakulun.. Jos emme itse kykene pitämään valvontaa riittävänä, kannattaa sitä vähän maksaa lähialueen maille. Halvemmaksihan se silti tulee kuin se, että jos mitään ei tehdä.

Toisaalta hassua pyytää muita tekemään se, mitä mekin voisimme tehdä: Eli pitää EU:n rajat kiinni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Aikamoisen hassua on myös tämä "Frontex auttaa EU-maita ja Schengen-maita valvomaan ulkorajojaan. Se myös tukee rajavalvonnan yhdenmukaistamista eri puolilla EU:ta. Se edistää rajaviranomaisten välistä yhteistyötä kaikissa EU-maissa ja antaa teknistä tukea ja asiantuntija-apua."

Onko havaittu uutisoidun Frontexin ulkorajavalvonnan avun tuottavan jotain tuloksia? Itse en ole uutisointia havainnut teknisten apujen tuloksia.

https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ensin alus laskee satamaan ja sitten rantaudutaan.

Kyllä Sirpa oli oikeilla jäljillä !

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilmeisesti joissain pikkakunnilla puhekielessä alus laskee satamaan tai kiinnittyy satamanlaituriin. Jokainen taitaa kuitenkin käsittää mistä on kyse.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos joudun "merihätään" tsadin edustalla niin viekö meripalastajat mut Viroon?
No melkoisen pöljä kysymys mutta mikä saa noi välimeren "pelastajat" kuskaamaan "pelastetut" ihan väärään suuntaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ehkäpä noille pelastajatahoille maksetaan korvausta siitä, että saavat pelastetut Eurooppaan? Ilmaista tuskin on heidän harjoittamansa pelastustoiminta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ilmasto muuttuu. Afrikassa pelätään hukkumiskuolemaa ja Suomessa kärsitään kuivuudesta.

Marokon turvallisuusjoukkojen idea kuljettaa merihädässä oleva Atlasvuoristoon on kyllä periaatteessa aivan toimiva. Siellä ei huku niin helposti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Todennäköisesti Espanja ottaa siirtolaiset vastaan jos Suomi suostuu ottamaan heidät nopeasti hoiviinsa ja Orpo tietenkin suostuu, onhan Suomi rikas maa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ärsyttävintä meidän EU-kansalaisten kannalta on, ettei meille kerrota onko mahdollisesti jotain jo sovittu.

Vai onko kaikki nyt tapahtuva pelkkää improvisaatiota ja eri organisaatioiden sooloilua, jossa tietysti kuluu myös EU-rahaa ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Unionin tekemisistä sopimuksista, joissa maksumiehiksi joutuvat jäsenmaiden kansalaiset ei paljon hiiskuta. Saattaisi kriittisyys kohota vallan suuriin lukemiin, joten kun salassa peuhataan, niin kaikki hyvin päättäjien "pussissa". Eiköhän osa tuosta komission esittämästä seuraavan pitkänajan budjetin korotuksen ehdotuksesta johdu osittain turvapaikkaan liittyvistä kokonaiskustannuksista, kuten Turkille (6 mrd euroa) ja Pohjois-Afrikan maille maksettavista sopimuskorvauksista.

Marokko taitaa myös vaatia korotettua korvausta rajavalvonnasta, sillä kytkee sen kalastuksesta syntyneisiin erimielisyyksiin ja korvauksiin.
https://www.eu-uutiset.fi/2018/02/27/eu-tuomioistu...

https://yle.fi/uutiset/3-10094686

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Taitaa olla niin, että olkoon suunta sitten etelään tai pohjoiseen, niin näiden matkalaisten kulut lankeavat EU:lle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Niin Pekka, kulut tulevat molempiin suuntiin unionin kansalaisten maksettaviksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä politicossa olevan kirjoituksen mukaan Merkel ja Sánchez ovat sopineet Marokon rahoittamisesta rajavalvonnan tehostamisesta.
"The two leaders also agreed to bolster funding through the European Commission to help Morocco beef up its border policing in an effort to reduce the flow of migrants coming into Spain from Africa, according to a Spanish government statement."

https://www.politico.eu/article/merkel-hails-europ...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uusin tieto kertoo aluksen olevan Maltan länsipuolella. Italian hallitus haluaa, että Aquariuksella olevista 141 pelastetusta siirtolaisesta/maahanmuuttajasta huolehtii Iso-Britannia.

"Das Rettungsschiff fahre unter der Flagge des britischen Überseegebiets Gibraltar, twitterte Italiens Minister für Infrastruktur und Verkehr Danilo Toninelli." Näin ollen Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen on "otettava vastuu pelastetuista".
"die Verantwortung für den Schutz der Schiffbrüchigen übernehmen"
https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-08/seenot...

Mitenkähän Iso-Britannia vastaa Italian hallituksen ehdotukseen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tästä kirjoituksesta päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset