eukriitikko

YK:n jäsenmaiden uusi sopimus maahanmuutosta hyväksyttäväksi joulukuussa

Paljon on ollut puhetta ja vaatimuksia muun muassa Irakin kanssa solmittavasta palautussopimuksesta, jota on yritetty aikaansaada maiden kesken jo maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ministeriaikana (Vanhasen II hallitus 2007-2010) ja nyttemmin ulkoministeri Soinin käymillä neuvotteluilla ministeriön virkamiesten kanssa. Tässä ei ole kuitenkaan onnistuttu sopimusta solmimaan. Tämä konkresisoitui hiljattain siinä, kun Irakiin oltiin pakkopalauttamassa maan kansalaisia ja heitä ei otettu vastaan, kun eivät olleet halukkaita kotimaahan palaamaan.

Tosin näyttäisi siltä, että tämän vuoden aikana voitaisi pakkoalautukset aloittaa myös Irakiin, sillä palautuksia helpottaa EU:n ja Irakin välinen tuore PCA-yhteistyösopimus, joka sisältää velvoitteen vastaanottaa toisen osapuolen alueella laittomasti oleskelevia. Mainittu YK sopimus lienee kuitenkin vielä ratifioimatta, mikäli perusteena EU sopimukselle kyse on tästä ”GLOBAL COMPACT FOR SAFE, ORDERLY AND REGULAR MIGRATION FINAL DRAFT 11 July 2018 ” sopimuksesta, jonka ovat hyväksyneet alustavasti YK:n jäsenmaat lukuunottamatta USA:ta. Yhdysvallat on eronnut sopimusneuvotteluista ennen sopimuksen tekemistä. YK sopimus hyväksyttänee virallisesti Marokon Marrakechissa joulukuussa 2018 pidettävässä kokouksessa.

Mahdollista on myös Unkarin jääminen pois sopimuksen ratifioinnista joulukuussa 2018, sillä jotkut säännökset eivät ole yhteensopivia Unkarin maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan kanssa maan ulkoministeri Péter Szijjártón mukaan. Ulkoministerin mukaan Unkari ei nimenomaan ole yhtämieltä asiakirjan ydinosien kanssa. Unkarin hallituksen kanta sopimuksen hyväksymiseen on siis avoinna.

 

YK:n jäsenmaihin kuuluvat Eurooppaan hakeutuvien turvapaikanhakijoiden kotivaltiot pääsääntöisesti. Kun yli 190 YK jäsenmaata on hyväksynyt alustavasti kyseisen sopimuksen, niin oletettavaa on että myös Irak on noiden maiden joukossa. Joten lieneekö tämän vuoden puolella sitten tapahtuva muutos ns. pakkopalautuksiin johtuva mainitusta sopimuksesta?

Tuossa sopimuksessa ”OBJECTIVE 21: Cooperate in facilitating safe and dignified return and readmission, as well as sustainable reintegration” lähemmin kohdassa 37 on määritelty hyvinkin tarkasti perusteet kotivaltioon paluusta. Siinä sitoudutaan helpottamaan ja tekemään yhteistyötä turvallisen ja arvokkaan paluun varmistamiseksi ja takaamiseksi kunnioittaen ihmisoikeuksia täysimääräisesti. Taataan myös henkilökohtainen tuevallisuus ja taloudellisuus.

Lisää paluun takaavista turvallisista ehdoista kotimaan yhteikuntaan luettavissa tuosta sopimuslinkistä.

 

Pidän ilmeisenä, että edellä mainittu EU:n ja Irakin välinen tuore PCA-yhteistyösopimus pohjautuu juuri mainittuun YK:n globaaliin maahanmuuttosopimukseen.

 

Toiveissa on siten, että laittomasti maassa olevat voitanee palauttaa kotimaahansa vielä tämän vuoden aikana. Vai onko sittenkään, mikäli aina sallitaan uuden valituksen tekeminen uusin perustein oikeusasteisiin?

 

Lähteet;

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-07/vereinte-nationen-globaler-migrationspakt-usa

https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180711_final_draft_0.pdf

https://www.yk.fi//jasenmaat

https://www.ksml.fi/kotimaa/Pakkopalautukset-Irakiin-vauhdittumassa-%E2%80%93-EUn-ja-Irakin-v%C3%A4linen-sopimus-sujuvoittaa-palautuksia/1115868

https://yle.fi/uutiset/3-10291174

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245421-poliisi-keskeyttaa-lahes-puolet-jo-valmistelluista-turvapaikanhakijoiden

https://yle.fi/uutiset/3-9405878

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Nähtäväksi jää ratifioiko mm. Irak tuon YK sopimuksen vai jääkö se tekemättä ja palautukset Irakiin eivät välttämättä onnistukaan siitä huolimatta että on sopimus EU:n kanssa. Valtavan pitkän ajan kesti EU:n ja Irakin välinen yhteistyösopimus muissa suhteissa, sillä nekin neuvottelut aolkoivat jo 2006 vuoden aikana ja saatiin päätökseen vasta 2012.

Suomessa HE vuonna 2013. Sopimuksella tavoitellaan kaupan ja sijoitusten edistämistä sopimuspuolten välillä.

"Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi toukokuussa 2012 Brysselissä allekirjoitetun kumppanuudesta ja yhteistyöstä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan välillä tehdyn sopimuksen sekä lain sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Kumppanuus- ja yhteistyösopimus on luonteeltaan sekasopimus, jonka määräykset kuuluvat osittain jäsenvaltion ja osittain Euroopan unionin toimivaltaan. Sopimuksella on tarkoitus kehittää maiden välistä yhteistyötä ja poliittista vuoropuhelua sekä edistää kauppaa ja sijoituksia. "
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130215

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ylen uutiskirjoituksen mukaan Irakin suurlähettilään kannanotto pakkopalautuksiin ei sovi yhteen EU:n kanssa laadittuun palautussopimuksen kanssa. Tämä epäonninen pakkopalautus on siis tapahtunut vast`ikään.

"Passittomia irakilaisia ei toistaiseksi palauteta Suomesta Bagdadiin. Irakin hallitus on pitkään vastustanut pakkopalautuksia ja nyt se estää ne myös käytännössä, sanoo Irakin suurlähettiläs Matheel al-Sabti."
https://yle.fi/uutiset/3-10291174

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikö ole enemmän kuin outoa, että Eurooppaan saa tulla ja pääsee ilman passia (+muita asiapapereita), mutta Irak esim. ei ota vastaan omia kansalaisiaan takaisin? Onko Eurooppa noin yleisesti ajatellen suorastaan tuuliajolla tästä näkökulmasta?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset