eukriitikko

Siirtolaisten maahanmuutto Espanjan kautta Eurooppaan kasvaa

  • Afrikan kartta (google)
    Afrikan kartta (google)
  • Euroopan kartta (google)
    Euroopan kartta (google)

EU: n rajavalvontatoimiston Frontexin päällikkö Fabrice Leggeri on nähnyt siirtolaisten maahanmuuttoreitin Eurooppaan kasvaneen jo nyt oleellisesti Espanjaan.  Espanjassa on todettu kesäkuussa noin 6000 "laitonta" rajanylitystä.  Tämän määrän kasvaessa tullee Espanjasta tärkein tie Eurooppaan.   

Tähän saakka ovat Kreikka ja Italia olleet tärkein kohde Eurooppaan saapuville, Välimeren kumiveneillä pyrkineille siirtolaisille/pakolaisile.  Koska EU on tehnyt rahakkaan sopimuksen siirtolais-/pakolaisreitille Turkin kanssa ja Italia on nyttemmin kieltänyt avustuslaivojen saapumisen satamiinsa, niin avustusjärjestöt taitavat ottaa käyttöön uuden reitin, joka suuntautuu nyt Espanjaan.  Espanja otti vastikään vastaan ainakin yhden avustusjärjestön siirtolaisia kuljettaneen aluksen Italian ja Maltan kieltäydyttyä.  

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan Espanjan rannikolle on rantautunut vuonna 2017 yli 22400 pakolaista/siirtolaista, joka on lähes kolme kertaa niin paljon kuin edellisvuonna 2016.

Mistä maista siirtolaiset/pakolaiset ovat lähtöisin?  Noin puolet on marokkolaisia ja toinen puoli muista Länsi-Afrikan maista Frontexin päällikkö Fabrice Leggerin mukaan.  Koska Libyan kautta on todettu yhä vaikeammaksi ja vaarallisemmaksi kauttakulkureitiksi, niin salakuljettajatkin ovat keksineet koko ajan uusia reittejä, josta yksi näyttäisi olevan reitti Marokon kautta.

Jos ja kun uusi kasvava siirtolaisreitti suuntautuu Espanjaan, niin kysymys kuuluu, miten Ranska suhtautuu rajanaapurina tähän suuntaukseen?  Miksi tuota kysyn?  Siksi, koskapa Ranska on laittanut rajavalvonnan estämään Italiasta pyrkiviä siirtolaisia Ranskaan.  Ranska käännyttää rajalta kaikki maahan pyrkivät ilman että saavat esittää turvapaikkahakemusta.  Ranska on Italian parlamenttipuolue La Legan johtaja, sisäministeri, Matteo Salvinin mukaan käännyttänyt yli 10 000 ihmistä rajoiltaan, joukossa naisia ja lapsia.

Koska Ranskalla on eu-jäsenmaana ainoastaan yhteistä sisärajaa, niin jää mielenktiinoiseksi seurata tekeekö Macron samansuuntaisen "tempun" kuin Italiaa kohtaan eli asettaa tiukan rajavalvonnan tuolle rajalle käännyttämään kaikki maahan pyrkivät, joilta puuttuu asianmukaiset matkustusasiakirjat rajan ylittämiseen.

Entä mihin suuntaan muuttuu vai muuttuuko mitenkään EU:n maahanmuuttopolitiikka Saksan sisäisen politiikan ja Eurooppa-neuvoston seuraavassa kokouksessa lokakuussa?

 

Lähteet;

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-07/spanien-frontex-chef-fabrice...

https://yle.fi/uutiset/3-10254470

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/raportti-ranska-kaannyttaa-alaikai...

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/Dx8uqCHR

https://areena.yle.fi/1-4326160

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Näyttää siltä, ettei yksikään pelastuslaivoista ole tällä hetkellä toiminnassa. Syy on mitä ilmeisimmin siinä ettei Italia ota vastaan näitä aluksia satamiinsa. Kesäkuun lopusta alkaen on mm. Lifeline alus ollut Vallettan satamassa.

Järjestöjen rinnalla eri maiden rannikkovartiostot pelastavat siirtolaisia Välimerestä, joko omien maidensa aluevesillä tai Euroopan rajavartiolaitoksen Frontexin Triton-operaatiossa.

https://yle.fi/uutiset/3-10291510

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tulee mieleen, että ihmiset, jotka lähtevät etsimään parempia elinoloja, ovat tietoisia, että Välimerellä on pelastusaluksia.

Niin kauan, kuin tietoisuus uudesta, paremmasta elämästä siintää, on selvä, että porukkaa lähtee henkensä uhalla.

Eurooppa on nyt aidosti hädässä!

Turvapaikanhakijoita ei enää pystytä elättämään vuosia. On muutettava lakeja. On muutettava vapaata liikkumista.

Sirpa Abdallah

Juuri noin kuten sanot Mirjami.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Järjestöjen rinnalla eri maiden rannikkovartiostot pelastavat siirtolaisia Välimerestä"

Näille on annettu komission taholta uudeksi kohteeksi Espanja koska Italia kieltäytyi uuden hallituksen myötä muutti politiikkaansa. Komissio ja Merkel tekevät edelleen kaikkensa että mahdollisimman moni afrikkalainen tulisi Eurooppaan.

Sirpa Abdallah

Eikös Espanja ottanut vapaaehtoisesti vastaan mainitun pelastusalus Aquariuksen? Pystyneekö komissio antamaan tuohon määräystä? Epäilen.

Tästä Espanjan myötämielisestä suhtautumisesta voikin kysyä, onko Espanja ensimmäinen jäsenmaa jonka alueelle pystytetään vastaanottokeskuksia vai millä nimellä niitä sitten kutsutaankin? Näin voisi olettaa. Tosin ei ainakaan vielä ole uutisoitu suostumusta.

Merkelin maahanmuuttopolitiikka taitaa olla ajettu sellaiseen tilaan,ettei siitä ole ulospääsyä oman maansa hallituksen kaatumista, sillä vieläkään ei ole "rauhaa" lopullisesti saavutettu. Mikäli SPD:n kanntuslukemat alkavat sulamaan nopeastikin kuten joissain paikaillisissa uutislähteissä on povailtu, niin vaikeaa tulee olemaan Merkelillä niin Saksan kuin unionin johtajana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pystyneekö komissio antamaan tuohon määräystä?"

Mikäli on suopea hallitus ei tarvitse juuri määräillä ja aina voi antaa taloudellista apua voidellakseen hallitusta suopeammaksi, eihän nämä kuitenkaan Espanjaan jää, rikas Suomi on luvannut ottaa kaikki ketkä komissio löytää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #5

Espanja voi halutessaan kaataa Melillan aidat ja aiheuttaa siten varsinaisen ryntäyksen Espanjan (EU:n) hallinnoimalle maakaistaleelle.

Näin ei käsittääkseni ainakaan vielä ole tapahtunut.

Espanjan hallitus pelaa valtavaa uhkapeliä kansalaisten ja varsinkin turistien sietokyvyn kustannuksella.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Saa nähdä jatkaako Espanja vastaanottaa pelastusaluksella saapuvia siirtolaisia. Miten paikallisväestö suhtautuu siihen, sillä johan nyt on turisteista ollut valtavan suurta kritiikkiä. Onko sitten eu:n ulkopuolelta saapuvat paremmassa asemassa paikallisten silmissä? Mene ja tiedä, mutta vaikuttaisi hiukkasen kummalliselta, joten hallitus taitaa pelata Espanjassakin kovilla korteilla mikäli jatkaa vastaanottamista.

Ranskan toimet ovat mielestäni avainasemassa tämän reitin hyväksikäytössä ja hajauttamaan siirtolaisia eri jäsenmaihin. No, unohtaa ei tietenkää sovi jättää komission toimia ja Eurooppa-neuvoston päätöksiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Meillä on kolme lastenlasta, kaikki vielä pieniä, mutta kaikile ostettu "maapallot" jotta osaisivat hahmottaa millaisessa maailmassa oikein elämme. Eurooppa on merien ympäröivä manner, aina Kreikan saaristosta aina jäämerelle asti, on naivia kuvitellä, että rajanvalvontaa lisämällä voitaisiin estää kansanvaellukset, ainoa keino kansanvaellusten estämiseksi on parantaa elämisen ehdot maihin joissa nyt niitä ei ole.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Höpön pöpö, kuten Pikku-Myy tapaa sanoa.

Elämisen ehtojen parantamiseen varsinkin Afrikassa, jossa afrikkalaiset itse eivät tikkua ristiin laita, kuluu aikaa jopa kymmeniä sukupolvia, jossa ajassa Eurooppaan ehtii siirtyä satoja miljoonia siirtolaisia.

Paras tapa suojata Eurooppa liikakansoitukselta on lisätä raja-aitojen määrää Unkarin malliin.

Juha Hämäläinen

#6. Tähän pitää herätä hidasjärkistenkin. Koko kansainvälinen pakolaissopimusten ja -asetusten puntta on aikansa elänyt. Niitä laadittaessa 50-luvulta lähtien ei mitenkään huomioitu tulijoiden määrän merkitystä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vuoden 2013 väestölaskennan mukaan Afrikassa asui 1111 miljoonaa ihmistä (Wikipedia). Afrikan yli miljardi asukasta muodostaa noin 14,8 prosenttia ihmiskunnasta. Pelkästään yhden prosentin siirtyminen Eurooppaan tekee jo yli 11 miljoonaa ihmistä.

Kansainvaellus on alkanut ja elinehtojen parantamisella pysäyttävänä tekijänä ei ole siihen mitään vaikutusta. Korruptio ja voimakas lisääntyminen Afrikan mantereen valtioissa vesittävät tämän heimosodista nyt puhumattakaan. Se on ”vettä hanhen selkään.”

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki kirjoittaa selkokielellä ansiokkaassa blogissaan ”EU muutoksen edessä”, mitä tämä kansainvaellus on jo nyt saanut aikaan Suomessa. Pelkästään vuodesta 2016 tuli noin 800 miljoonan euron lasku suomalaisille. Blogin mukaan ”Tällä hetkellä 10 000 vastaanottokeskuksissa palautusta odottavaa perusteetonta turvapaikanhakijaa maksaa päivässä puoli miljoonaa.”

Sirpa Abdallah

Naivia tai ei, mutta siihenhän EU näyttää jäsenmaineen pyrkivän. Tämän suunnan näyttää olevan eduskuntamme enemmistökin hyväksyvän. Mitään järkeä ei kuitenkaan ole siinäkään, että kehitysmaista otetaan vastaan määrättömästi siirtolaisia kunhan vain itse ovat tulleet lähellekään Euroopan ulkorajoja, josta sitten pelastetaan ja kuljetetaan johonkin satamaan. Tällä menetelmällä vain ruokitaan ja rahoitetaan salakuljettajia.

Siirtolaisia Eurooppa voi toki ottaa vastaan, mutta kyllä hakemukset tulisi jättää lähellä asuinpaikkaansa. Hakemuksen tultua hyväksytyksi voisi sitten saapua ihan laillisia reittejä pitkin Eurooppaan ja siihen maahan, johon on hakemuksessaan ilmoittanut pyrkivänsä.

Arto, karttapallo ei kuitenkaan kerro oikeastaan maailmanmenosta yhtikäs mitään. Se vain antaa kuvan missä eri maat ja maanosat sijatsevat, mutta muu kuten eri maiden yhteiskunnallinen tilanne on saatava tietoon muita kanavia käyttäen. Vaikka pappa Arton kertomana. ;)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onkos niitä laittomia kulkijoita tullut meritse muualta kuin suoraan etelästä? On melko naurettavaa kuvitella että elintasopakolaiset lähtisivät noilla kaarnalaivoilla Atlannin puolelle seilaamaan. Kulku loppuu kun kaikki pelastetaan takaisin lähtöpaikkaansa.

Juha Hämäläinen

#3. Olet Arto oikeassa. Afrikkalaisten täytyy tarttua hommiin ja kehittää olojaan eikä tehdä yötöitä ja lisääntyä. Yöllä nukutaan ja päivät tehdään töitä.

Tällainen homma heillä edessä Afrikassa. Marokosta tulleet marokkolaiset eivät mitään pakolaisia ole. Heidät voi saman tien palauttaa kotimaahansa ilman mitään prosessia EUssa. Hakekoot viisumin, jos kaipaavat EUn puolelle.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos on vähänkään seurannut keskieuroopan uutisia niin ymmärtää miksi Ranska sulki Italian vastaisen rajan. Luulen että tekevät saman epsanjan rajalla ja torppaavat kaikki paperittomat.
Lukekaa minkälaiseen kuntoon Nantes on saatu kun kulttuurin rikastajat pikkasen pistivät ranttaliksi.

Sirpa Abdallah

Espanjalaisen EL Mundo lehden mukaan Pope Francis kannustaa espanjalaisia ​​pelastajia pelastamaan maahanmuuttajia Välimerellä, kannustaen jatkamaan pelastustyötä edelleen.
Paavi Francis vieraili Lampedusan saarella muistopäivän vietossa. Muistopäivää vietettiin 8. heinäkuuta 2013 Lampedusaan matkalla Afrikasta saapuneista hukkuneista, joita oli satoja.
http://www.elmundo.es/internacional/2018/07/06/5b3...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toi sana maahanmuuttaja on melko omituinen. Yleensä kun ihminen muuttaa toiseen maahan tai omassa maassaan niin muuttokohteessa on jo asunto ja työ.

Sirpa Abdallah

Maahanmuuttaja (voitanee puhua siirtolaisesta) käsitteenä pitänee sisällään kaikki lailliset muuton muodot. Näitä ovat ainakin;
perhesiteiden nojalla tapahtuvat, takaisin kotimaahan muuttavat, työluvan saaneiden muutto, oleskeluluvan muilla perustella saaneet.

Maahanmuuttajalla ei tarvitse olla työpaikkaa aina, sillä esim. perhesiteiden vuoksi muuttaneila ei työlupaa edellytetä. Vaatinee kuitenkin vastaanottavan perheenjäsenen tulorajojen täyttävän asetetut vaateet.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ymmärrän täysin Ranskaa. Jos tulee laillisesti tai onnistuu pääsemään laittomasti ulkorajan yli muualla Euroopan Unionin alueella, hakemus pitää tehdä siinä ensimmäisessä maassa, johon saapuu eikä lähteä laittomasti poukkoilemaan ympäri ämpäri Euroopan Unionin aluetta hakeakseen turvapaikkaa muualta. Nythän se Saksakin jo tajuaa tämän, kun haluavat estää laittomat sisärajojen ylitykset ja turvapaikanhaun muualta. Kiitos Saksan sisäministerin, että Angela Merkelkin alkoi ymmärtää, että lakia ja kansainvälisiä sopimuksia pitäisi noudattaa.

Sirpa Abdallah

Vesa, totta turiset, mutta mitens olikaan 2015 muuttoaallon kanssa? Olisi pitänyt se hakemus tehdä siiihen ensimmäiseen jäsenmaahan johon tuli, mutta kaikki menetelmät hyväksyttiin. Myös Suomessa.

En muuten usko, että vieläkään on päästy yhteisymmärrykseen rekisteröinnistä siinä ensimmäisessä maassa tai sitten se maa antaakin kaikille vappan liikkumiseen tarvittavan kortin, joka olisi katastroofi. Poissuljettu tuokaan vaihtoehto ei ole, jos esim. Ranska ryhtyy laittamaan rajatarkastuksen Espanjan vastaiselle rajalle. Voiko tuossa tapauksessa enää ranskalaiset rajavartijat estää tulemasta eu-alueelle laajemmin?

Kaikista varmin tapa estää laittomat oleskelut eu-alueella on se, että merivalvonnasta tavatut "seikkailijat" käännytetään lähtösatamaan tai viedään sinne. Vaatinee kuitenkin ko. maan luvan satamaan saapumisille. Eikös rahalla tuostakin selvinne.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toimittiin ulkomaalaislakien ja kansainvälisten sopimusten vastaisesti. Nyt Merkelkin puhuu siitä, että lakeja ja sopimuksia pitää noudattaa, kun oma sisäpoliittinen tilanne ajoi häntä ahtaalle näissä kysymyksissä. Näin se takki kääntyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Edellisen kerran, parisen viikkoa sitten, kun Espanjaan otettiin siirtolaisalus, lupasi Espanja että saavat olla pari kuukautta Espanjassa. Missään ei uutisoitu minne siirretään tämän jälkeen, eli ovatko jo Suomessa?

Sirpa Abdallah

Tässä on yksi uutiskirjoitus noista Espanjaan saapuneiden "kohtaloista".
"Siirtolaisille annettiin kolme kaavaketta täytettäväksi. Yhdellä niistä voi hakea lupaa oleskella Espanjassa 45 vuorokautta, toisella hakea turvapaikkaa Espanjasta ja kolmannella hakea turvapaikkaa Ranskasta, kertoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Espanjan johtaja David Noguera."

Onkohan Macron todellakin luvannut ottaa vastaan ne, jotka haluavat oleskeluluvan Ranskaan? Eikös Ranska kieltäytynyt ottamasta vastaan tuota pelastuslaivaa omaan satamaansa, joten oudolta tuntuu Espanjan tekevän Ranskan puolesta päätöksiä.
https://www.ksml.fi/ulkomaat/Viikon-V%C3%A4limerel...

http://www.lavanguardia.com/local/valencia/2018061...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"joten oudolta tuntuu Espanjan tekevän Ranskan puolesta päätöksiä."
Samalla tavalla prysselin bolitbyroo päätti että perustavat leirit eu:n ulkopuolelle, kysymättä asiaa mailta jonne meinasivat leirit pystyttää.

Sirpa Abdallah

Joopa joo, aikamoista politiikkaa harjoitetaan EU:ssa. Ei kysellä mitään noistakaan keskusten perustamisista, ei jäsenmaista Välimeren ulkorajoilla, eikä Pohjois-Afrikan mailta. Toivotaan, toivotaan näyttää olevan EU:n toimintatapana.

Sirpa Abdallah

Keskustelu aiheesta päättynyt. Kiitokset lukijoille ja kommentoijille. Kommentointi sulkeutuu nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset