eukriitikko

Muuttuiko EU:n maahanmuuttopolitiikka Eurooppa-neuvostossa?

Monensävyisistä uutisoinneista on saatu lukea ja kuulla. Tässä sitten joukkoon suuren lehden tuottamaa uutisointia Eurooppa-neuvoston kokousannista torstaipäivältä ja aamuyön tunteina perjaintain puolella. Lähinnä tässä kirjoitan mitä tuossa kokouksessa on päätetty maahanuuttopolitiikkaan liityen Euroopan ulkopuolelta.

Kokouksen osallistujista jäsenmaiden johtajista näyttää olevan erilaisia näkemyksiä mistä on päätetty. Tosin taitaa olla niin, että kukin johtaja on keskittynyt vain siihen antiin, joka on omalle maalle kiinnostavin ja edullisin anti.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on avoimesti myöntänyt ettei perjantaina aikaan saatu sovinto suinkaan missään tapauksessa ole EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttokysymysten lopullinen ratkaisu vaan edelleen on jatkettava turvapaikkasäännösten tarkistamista. Unionissa on vielä jäsenmaissa monia erilaisia lähestymistapoja.

Italian uusi hiljattain valittu pääministeri Giuseppe Conte, joka osallistui ensimmäiseen neuvoston kokoukseen on lehden kirjoituksen mukaan hämmästyttänyt muita johtajia estäen kaikki suunnitellut yhteiset johtopäätelmät. Conten kerrotaan sanoneen ettei hän suostu mihinkään ennen vaikean maahanmuuttokysymyskeskustelun päättymistä. Lehti arvostaa Conten menettelyä erinomaiseksi ollen aloitteleva italialainen politiikko, juristi ja oikeustieteilijä, eikä ole ollut aiemmin julkisissa tehtävissä.

Ranskan presidentti Emannuel Macronin kerrotaan puuttuneen uuden Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin tukemana ehdottamaan ns. ”valvottuja keskuksia” - pääasiassa turvaamaan pakolaisleirejä - EU:n maaperälle. Keskukset pääasiassa etulinjan maihin, jotka ovat halukkaita siis vapaaehtoisia vastaanottamaan nuo keskusten sijoittamiset. Keskusten rahoittaminen ja hallinnointi tapahtuu kollektiivisesti EU:n taholta.

Onko tuosta pääteltävä sekä Ranskan että Espanjan haluukkuus keskusten sijoittumiseen maihinsa? Kuten on neuvoston päätelmänä saatu aikaan keskusten sijoittuminen vain vapaaehtoisuuden pohjalta, vaikkakin EU olisi valmis toiminnan kokonaisvaltaisen hoitamisen kollektiivisesti, niin mitään varmuuttahan ei EU:n sisälle sijoitettavista keskuksista saatu aikaan. On vain hurskaita toiveita, jotka perustuvat vapaaehtoisuuden pohjalle. Ranska ei ole ollut laisinkaan eturintamassa vastaanottamaan Italiasta rajan ylittämistä yrittäneitä turvapaikanhakijoita, niin voisi tuolta pohjalta olettaa, että Macron on asettanut lähinnä toiveitaan Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan.

Mikä lehden kirjoituksessa pistää erikoisesti silmään neuvoston kokousannissa, on se, että Italialle on jäänyt mahdollisuus jatkaa pakolaisten siirtäminen kiintiöjärjestelän kautta edelleen., vaikka tuolla onkin ollut vain vähän tukea koko ryhmässä. Conte onkin ollut lehden mukaan varsin mielissään tuosta ”päätöksestä” sanoen, että onneksi Italia ei ole enää yksin. Noinkohan sitten todellisuudessa tapahtuu? Eikös Sipilä sanonut uutislähetyksessä, että vapaaehtoisuuden pohjalta toimitaan. Oliko Sipilä sanomisessaan oikeassa vai sittenkin hurskalleen kokousannin tulosta?

Avoimeksi jäi siis hyvin paljon kysymyksiä ilman ratkaisua joilla hallitsematon maahanmuutto saataisiin hallintaan. On vain kokouksen antina saada aikaan vapaaehtoisuuden pohjalta joukko erilaisia toiveita. Mitään varmuutta ei ole nimeksikään. Jatkoa seurannee sitten lokakuun kokouksessa, joka käsittelee tämän kokouksen raporttiantia. Onko näillä kokoustuloksilla sitten vaikutusta itse liittokansleri Merkelin asemaan maan poliittisessa maahanmuuttoa koskevassa kuohunnassa?

 

Emmanuel Macron on tiivistäen kokousannin sanonut ”Päätimmekokonaisvaltaisesta lähentymistavasta puhuttaessa kolmansista maista, ulkoisista rajoista ja sisäisitä haasteista. Perustuu mielestäni oikeaan tasapainoon solidaarisuuden ja vastuun välillä”.

 

Mikäli oikein tulkitsen tuota Macronin tiivistettyä sanomaa, niin mitään olellista muutosta ei Eurooppa-neuvoston kokouksessa saatu aikaan. Vain hurskaita toiveita ja tässä vaiheessa siinä kaikki saavutus. Hehkutukseen ei olisi siis vielä aihetta.

Miten selviää liittokansleri Merkel tuon kokousannin tiimoilta maan hallitusrintamalla, EU:n sisärajoja,eikä muissa maissa ensin rekisteröityjen palauttamista Saksasta ei saatu mitään aikaan, vaikka taisi olla vahva ehto Saksan rajojen sulkemiselle sisäministerin ehtona?

 

Lähteet;

https://www.politico.eu/article/eu-leaders-reach-consensus-on-migration-at-summit-angela-merkel/

http://www.consilium.europa.eu/media/35936/28-euco-final-conclusions-en.pdf

https://www.politico.eu/article/european-council-summit-live-blog-brexit-eurozone-migration/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistähän johtuu ettei ko. lehden kirjoituksessa mainittu laisinkaan EU:n ulkopuolisista "majoituskeskuksista"? Vai enkö vain huomannut kirjoitetun? Onko vain keskusteltu, muttei saatu aikaan kuitenkaan yhteistä näkökantaa? Tosin eihän oltu edes ennen kokousta otettu yhteyttä yhteenkään maahan keskuksen perustamisesta. Ei ainakaan uutisoitu yhteyksissä ollun yhdenkään maan kanssa, joten......

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vaikuttaa jälleen kerran siltä, ettei yhtään mitään mihinkään vaikuttavaa päätöstä saatu aikaan. Saksa tulee olemaan vielä kova luu sisäministerinsä taholta ja Merkel joutuu antamaan jälleen edes vähän periksi, muuten on hänen tarunsa ehkä seuraavia vaaleja ajatellen kokonaan loppu?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kaija, noin itsekin miellän tuon kokousannin. Merkel ilmeisesti kuvittelee saavansa kokouspäätelmiltä jatkoaikaa aina lokakuun neuvoston kokoukseen asti omalta sisäministeriltään. Saakohan?

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Näin kirjoittaa 27.6.2018 12:49 Sari Essayah

http://sariessayah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257483...

"Suomen juhliessa juhannusta EU:n valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat epäviralliseen työtapaamiseen maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa. Valmista ei tullut, ja harva sitä odottikaan, sillä kokousta pidettiin enemmänkin tukikokouksena Saksan Angela Merkelille, jonka oma hallitus on ajautunut hajoamisen partaalle maahanmuuttokysymyksissä. Vuoden 2015 turvapaikkakriisi on kiristänyt vaaliasetelmia muuallakin Euroopassa."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Harri, tuo Sari E:n kirjoitus todellakin pohjautuu siihen minikokousantiin, joka oli ennen tätä varsinaista Eurooppa-neuvoston kokousta. Alkoi torstaina 28.6 ja päättyi myöhään aamulla perjaina 29.6. Joka tapauksessa lopputulema tässäkin kokouksessa nollasummapeliä. Mitäänhän ei varsinaisesti päätetty vaan siirrettiin lokakuun kokoukseen, jossa siinäkään ei jokseenkaan varmasti päästä tekemään yhteistä päätöstä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokouspöytäkirjassa (kirjoituksen lähdelinkki 2) sanotaan oikeastaan tiivistettynä se tärkein kokousanti vapaasti suomennettuna;

Tarvitaan myös lisätutkimuksia turvapaikkamenettelyä koskevista ehdotuksista. Eurooppa-neuvosto korostaa tarvetta löytää nopeaa ratkaisua koko pakettiin ja kehottaa neuvostoa jatkamaan työtä, jotta se olisi mahdollista päästä päättämään paketista mahdollisimman pian. Lokakuussa edistyttänee tässä Eurooppa-neuvostossa.

Mikään ei siis ole valmiiksi päätetty vaan tehdään lisätutkimuksia ja vanhat systeemit pelaavat. Voi mitä politikointia saadaankin kuulla ja nähdä EU:n tiimoilta. Jopa omien päättäjien suusta.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

"Sipilä kertoi Italian pääministeri Conten todenneen Italian nykytilanteesta, maahan saapuvista henkilöistä vain seitsemän prosenttia on henkilökohtaisen suojelun tarpeessa ja saa turvapaikan, kun taas 93 prosenttia henkilöistä on taloudellisin perustein liikkeellä."

Tämä on asia johon tulisi tarttua.

Tuo 93 % on luku joka kertoo paljon jo 2015 tulleista ja nyt pyrkivistä.

Hankalaa on saada apua noille 7 % jotka ovat hädässä, kun tuo talousporsasjoukko vie kaikki resurssit

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa nyt kuitenkin ottaa hiukan huumorilla nää poliitikkojen jutut, Italia on antanut n.40% turvapaikanhakijoista myönteisen päätöksen, sinne tulee paljon hakijoita juuri Syyriasta.

Eli n.60% on niitä aiheettomia, ei 93%.

Poliitikkojen puheisiin näemmä uskoo vieläkin moni :)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

no olipa se 93% tai 60 % tai jotakin siltä väliltä asia ei juuri muutu, taloudellisen edun perässä surffaaville täytyisi näyttää ovea nopeasti, jotta aidot hädässä olijat saisi apua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #7

Eikös tästä isot pojat juuri tuolla EU:ssa koittaneet sopia?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Missäs on lähde tuohon väittämääsi lukuun?

Eurostatin tilaston mukaan kovin pieneltä vaikuttaa Italian hyväksytty 2017 turvapaikkapäätösmäärä 385 ensimmäisen muutosasteen käsittelyn jälkeen. Montakohan prosenttia onkaan kokonaismäärästä? Ei voi olla kovin suuri Eurostatin mukaan, kun koko turvapaikkahakemusten määrä Q4/2017 on Italiassa ollut 22990. Laskin luvuksi alle 1,7 %. Kysehän on siis rekisteröidyistä hakemuksista ja hyväksyttyjen määrästä. Migrinkin kannattaisi kiinnittää huomiota tähän.

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/mapToolClosed.do?...

http://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-manage...

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/6049358/700...

Timo Heikkila

Toisaalta mediaa on nyt (kerrankin) turha tässä yhteydessä syyttää todellisuutta vierastavasta uutisoinnista, koska pääministerimme itse kertoi nuo asiat juuri niin kuin mediassa on kerrottu. Eli kokouksen hienot tulokset ovat Sipilän horinoita. Mietityttää vaan, että mitähän Sipilä on luvannut pöytäkirjan ulkopuolella Suomen vapaaehtoisesta panoksesta pakolaisten sijoitteluun Euroopassa..?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Timo, niin kukaan kokouksen ulkopuolinen ei tarkkaan tiedä mitä lupauksia mm. Sipilä on kokouksessa antanut Suomen puolesta. Tämä onkin sitä pimeää eu-politikointia.

Sipilän kertoman perusteella saa sen kuvan kuin jostain on jo kiinteästi päätetty, mutta tosiasiassahan koko paketti maahanmuutosta on vielä työn alla ja tulee seuraavan kerran keskusteluun, jollei päätettäväksi joltain osin lokakuun neuvoston kokouksessa.

Kovin pitkissä kantimissa ovat vielä niin EU:n omat keskusten perustamiset kuin myös EU:n ulkopuolelle perustettava, sillä nuo perustamiset ovat vapaaehtoisuuteen pohjautuvia. Mitään lopullista tulosta ei saatu aikaan myöskään turvapaikanhakijoiden siirroista maiden kesken. Kaikki on siis levällään entiseen tapaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilä ja Merkel näyttävät "sopineen" ettei nykyiset maassa olevat siirtolaiset kuulu näihin leireille lähetettäviin vaan nämä leirit koskee vain uusia tulijoita.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mistä olet tuon lukenut? Minusta tuosta ei ole kirjoitettu viralliseen dokumenttiin. Keskustella on voitu, mutta yksimielisyyttä ei liene tuossakaan suhteessa.

Edelleen jää muuten epäselväksi eu:n sisälle perustettavien keskusten kohdalla se, millä keinoin saadaan palautettua hylättyjen hakemuspäätöksen saaneet kotimaahansa, kun se nytkin näyttää olevan vaikeaa mm. Irakiin mikäli palautettava ei vapaaehtoisesti suostu palaamaan. Jätetäänkö esim. Suomessa nyt laittomasti maassa olevat tänne kuljeksimaan? Sama koskee muitakin jäsenmaita. Taitaisi jo yksi keskus täyttyä näistä kulkijoista.

Lisään vielä EU-neuvoston pöytäkirjasta kohdan 12. " A consensus needs to be found on the Dublin Regulation to reform it based on a balance of responsibility and solidarity, taking into account the persons disembarked following Search And Rescue operations. Further examination is also required on the Asylum Procedures proposal. The European Council underlines the need to find a speedy solution to the whole package and invites the Council to continue work with a view to concluding as soon as possible. There will be a report on progress during the October European Council." http://www.consilium.europa.eu/media/35936/28-euco...

Tuo mainittu kohta mielestäni osoittaa ettei mitään ole sovittu, saati päätetty vaan tuolakin osin on levällään kuin jokisen eväät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tästä aiheesta päättynyt ja kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset