eukriitikko

EU uutisointi Suomessa määrällisesti ja laadullisesti vähäistä

Medioiden tuottamalla uutisoinnilla niin määrällä kuin laadulla tietyistä asioista on/olisi kansalaisille erittäin suuri merkitys.  Se on sitä omien mielipiteiden muodostamisessa.  Kun tietoa ei saa, eikä ole omaa riittävää tiedonnälkää hakea tietoa ulkomaisista kanavista, niin jää paitsioon tärkeistäkin asioista.  Vallankin mitä meidän omat päättäjämme siellä Brysselissä oikein touhuavat ja ovat vallan kammareissa hyväksymässä ilman että meille siitä julkisesti kerrotaan, ainakaan etukäteen.  Sipilän hallituksen Eu-politiikka näyttäytyy eriskummallisen poukkoilevalta, sillä pääministeri Sipilä ja valtionvarainministeri Orpo ilmaisevat käsittelyssä olevista asioista erilaista näkemystä Suomen pyrkimyksistä päätösten suunnasta.  

Onko ylipäänsä Suomen päättäjien aina seurattava Saksaa kuin "hai laivaa" jokaisessa asiassa?  Eikö kannattaisi ensin ajatella ja tutkiskella mitä Suomi tulee påidemmällä tähtäimellä hyötymään tai menettämään, jos Saksaa tai jopa Ranskaa peesataan tarpeettomasti?  Ei pitäisi olla yhdellekääm päättäjälle epäselvää se, että Saksa on kaikkein suurin hyötyjä aina kun päätetään euroon kytkeytyvistä asioista ja samalla Suomi kuuluu niihin suurimpiin häviäjiin. 

Entäpä sitten tuo uutisoinnin määrä ja laatu?  Meillä on veronmaksajien ylläpitämä eli rahoittama YLE, jonka pitäisi ilman muuta pitää Unionin asioiden uutisointi yhtenä, jos ei jopa tärkeimpänä, kohteena.  Mitä löytyy Ylen nettiuutissivustolta vaikeuksitta?  Ei ole erillistä otsikkoa EU uutisoinnille vaan on hakukentän kautta haettavissa ne uutiskirjoitukset, joita Yle katsoo tärkeäksi kansalaisille välittää.  Ylellä on kaksi kirjeenvaihtajaa Brysselin toimistossa.  Heidän lisäksi siellä on muutamilla lehdillä ja STT:llä omat kirjeenvaihtajat sekä valokuvaaja.  Ylen uutisanti pääuutisissa tv:ssä on miltei olematonta.  Hyvin usein saatetaan viitata nettisivulla olevaan kirjoitukseen.  Kaikilla vanhemmilla ihmisillä ei ole edes nettiä käytössään.  Puhumattakaan siitä, että vaivatta löytyisi kaikki "piilossa" oleva uutisointi.

Mitäpä Ylen kirjeenvaihatajat ovat uutisoineet viime aikoina Brysselistä käsin (=yle uutiset sivulla hakutoiminnolla esiintyvät kirjoitukset).  Kirjoitukset eivät ole monilta osin mielenkiintoisia, ei ainakaan omasta näkövinkkelistä katsottuna vaan odottaisin enemmän omaa maatamme koskevien asioiden käsittelystä parlamentissa ja eri valiokunnissa, puhumattakaan komission tulevista ehdotuksista.  Kuten huomataan on jopa parlamentin käsittelyyn tulevia asioita monelta eri sektorilta (hiljattain käsiteltyjä asioita), joista olisi voinut ennakkoon saada jonkinlaista infoa tänne peräpohjolaankin, kun niitä rahoittamiamme kirjeenvaihtajia on siellä paikan päällä ihan tuota varten.  Vai onko tarkoitus vain kertoa valikoiden niistä jo tehdyistä päätöksistä?  Pitääkö kansalaisillemme antaa vain tietty kuva eu:sta?  Sellainen myönteinen, ettei vahingossakaan kenellekään syntyisi negatiivista.  

 

Italialaisista kotimaan uutisoinnin ulkopuolelta

Italialaiset (populisteiksi nimitetyt) ovat kuitenkin osoittaneet tavallaan niin komissiolle kuin muiden jäsenmaiden päättäjille, ettei heitä kannata aliarvostaa ja etteivät he ole ottamassa ksäskyjä sen paremmin komissiolta kuin muilta jäsenmailtakaan.  Näin mikäli uskomme politico lehden kirjoituksen kertomaa, jonka mukaan Matteo Salvinin (Liga) olisi sanonut, ettei komission tule komennella italialaisia vaan he tulevat tekemään päätökset oman maansa etu huomioiden.  Minkälaisen vastakaiun saanee Unionissa komissiolta ja muilta jäsenmailta tuollainen "tokaisu"?  Kannattanee kuitenkin odottaa ensin maan ministerien nimitykset ja vasta sen jälkeen niitä "erikoisia" Unionia ravistelevia päätöksiä ja mitä ne tulevat tuomaan tullessaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Monet ovat täälläkin kirjoituksissaan väittäneet ettei eurosta voi erota, mutta entäpä jos käykin niin, että muut jäsenmaat erottavat jonkun maan? Esimerkiksi Italian ottaessa oman rinnakkaisvaluutan käyttöön saattaa hyvinkin muodostua tilanne, että Italia tulee erotetuksi eurosta ”Mini-BoT”. Tästä kirjoittaa Jan Hurri uudessa Talsan kirjoituksessaan.
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Myös sijoittajien kohdalla on noussut huoli Italian mahdollisesta euroerosta.
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen media haluaa kirjoittaa EU:sta vain positiivisia uutisia ja koska mitään myönteistä ei EU:sta ole sanottavana ei media kerro mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tai sitten kirjoitetaan asioista joilla ei ole Suomelle mitään merkitystä. Ikäänkuin muiden maiden omien etujen haalimisista kriittisesti. Ei ymmärretä sitä, että varsinkin suuremmat jäsenmaat ajavat aina ja vain omia etujaan. Pienet jäsenmaat soittelevat ns. toista viulua, jota Suomi on myös halunnut peesaamalla Saksaa, joka kuitenkin ottaa aina huomioon omat etunsa ajattelematta meidän etuja.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Selitä vielä selkokielellä, miten Suomi ajaa etuaan EU:n ulkopuolella?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Mitä tarkoitat eu:n ulkopuolella? Riittää vallan hyvin kun ajaa Suomen etua kaikissa asioissa joista eu:ssa päätetään Suomen etua. Kyllä jokainen maa ajaa omia etuaan, joten ei Suomen tarvitse ajaa esim. ensi sijaisesti Saksan etua.

Suomi voi ajaa aina omia etujaan ollessaan eu:ssa tai sen ulkopuolella. Näin jos haluaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #5

En hokannut vieläkään. Miten Suomi ajaa etuaan euron ulkopuolella?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

En ymmärrä mitä ihmeen autuutta tuo euro tuo meille, koskapa rahapolitiikkaa voi harjoittaa ilman euroakin. Siis jollain toisella valuutalla. Onhan naapuri Ruotsillakin oma kruunu ja hyvin menee. Voivat itse vaikuttaa valuutan arvoon keskuspankkinsa voimin.

Toki päättäjiltämme edellytetään hyvää rahapolitiikan tekemistä ja ennen kaikkea ymmärrystä.

Muutama linkki luettavaksi euron haitallisuudesta Suomelle. Asiantuntijoiden mukaan euroon ei olisi pitänyt maamme edes liittyä.
https://www.hs.fi/talous/art-2000005025886.html
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005026028....
https://www.uusisuomi.fi/raha/141684-die-welt-tama...
https://www.google.fi/search?rlz=1C1CHBH_fiFI794FI...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oletettavasti samalla tavalla kuin Ruotsi, valuutta toimii optimaalisesti vientikaupassa eikä tarvitse maksaa muiden maiden velkoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yhteisvastuu eurossa on typeryyden huippua, johon päättäjämme ovat menneet mukaan. Vieläkin Sipilän hallituksen haaveena on maksaa lisää jäsenmaksua mikäli unioni päättää lisätä uudistamistoimia. Tähän ei kuitenkaan sisälly hyötyä maallemme vaan kyllä suuret ja itäiset jäsenmaat vetävät suurimman hyödyn, kuten tähänkin saakka.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset