eukriitikko

Italia unionin uusi murheenkryyni?

Näyttää siltä, että Italiaan saadaan kuin saadaankin viimein muodostettua vaalien jälkeen uusi hallitus monien käänteiden jälkeen. Hallituksen muodostaisivat 5Stars ja League. Mikäli käynnissä olevien neuvottelujen jälkeen hallitusohjelmasta pääsevät puolueet sopuun.

Matteo Salvinin (League) ja Luigi Di Maion (5Stars) ohjelmiin kuuluu paljon päänsärkyä komissiolle ja muille eu-virkamiehille puhumattakaan Ranskan Marconista ja Saksan Merkelistä, jotka ovat EU:ssa pääjohtajan asemassa ja siten ratkaisun asemassa melkein kaikissa päätösratkaisuissa.

Italia tullee aiheuttamaan monia päänsärkyjä maansa talouteen liittyen. Lähinnä kysessä on EU: n sääntöjen mukaisen 3 prosentin budjettialijäämän rajan ylittämisestä. Tämä on seurausta siitä, kun vaalilupaukset huomoidaan, niin budjettialijäämä nousee jopa 6 prosenttiin, joka tarkoittaa 100 mrd euroa. Toisaalta, onko tuo ylittäminen komissiolle kovinkaan suuri murhe, sillä onhan Ranska myös ylittänyt vaaditun 3 prosenttia vuosikausia, eikä ole mitään seuraamuksia tullut.

Muuttoliike Italian poliittisissa päätöksissä tulleekin sitten olemaan monille jäsenmaille vaikeaa purtavaa, sillä ensinnäkin hallitus tulee esittämään oman maan kansalaiset etusijalle julkisten asuntojen ja työpaikan saamisessa. Miten tämä hallitusohjelman kirjaus sitten on sopusoinnussa EU perussopimuksen kanssa? Taitaa olla nykyinen käytäntö jäsenmaissa sellainen, että oleskeluluvan saaneet ovat julkisen vallan tekemissä päätöksissä etuoikeutettuina. Ilman asuntoahan ei voi olla oleskeluluvan saaja. Kuka nyt suostuisi kadulla asumaan? Ilmeisesti Italialla on suunnitelmat tähän suuntaan.

Italian politiikassa tullee tapahtumaan muutos Venäjää kohtaan, sillä uusi hallituskoalitio ei hyväksy Venäjää kohtaan asetettuja EU-pakotteita. Italia sanoo kärsivänsä huomattavasti maataloudessa noista pakotteista. Italia ei taida olla ainoa, kun seuraavam kerran kesäkuussa Eurooppa-neuvostossa noita pakotesanktioita uudelleen käsitellään. Poistuuko pakotteet, sillä päätöksen tulee olla yksimielinen? Yhtyyköhän Suomi tuohon Italian ei-pakotteita kantaan, sillä kyllähän maamme myös kärsii ehkäpä jopa enemmän kuin Italia maataloustuotteiden ja muiden tuotteiden kaupassa.

Liberalismi, joka kuuluu unionin perusperiaatteisiin saattaa saada kovanpuoleisen kolauksen myös Italian suunnalta. Italian Salvinin kerrotaan onnitelleen Orbania uudelleen valinnasta twiitillä: Hungary voted following its heart and mind, ignoring the threats of Brussels and the billions of [Hungarian-American investor George] Soros.”  Vapaasti käännettynä; Unkari on äänestänyt sydämmellään ja mielipiteillään jättäen huomioimatta miljardiuhat Brysselistä ja unkarilais-amerikkalaisen George Sorokselta. Salvinin sanotaan olleen myös kirjeitse yhteydessä Orbaniin Visegrad Fourin ryhmän luennoimisesta maahanmuutosta.

5Stars on kritisoinut vapaakauppasopimuksia, kuten Kanadan kanssa solmittua CETA-sopimusta, jota Italian nykyinen hallitus tukee voimakkaasti. Liigan iskulause on "italialaiset ensin" , joka vastaa Trumpin vaalilupauslausetta ”amerikkalaiset ensin”. Salvini on vaalilupauksissaan nostanut esille maataloustuotteiden puolustamisen eurooppalaiselle markkina-alueelle, eikä suosia mieluummin marokkolaisia ja tunisialaisia maatalous- ja muita tuotteita.

Suosiminen mainitulla tavalla on kuitenkin monitahoisempaa politiikkaa kuin äkkipäätä voi ajatella. Sallimalla kolmansista maista mm. maataloustuotteiden tuontia samalla autetaan kehittämättömämpiä maita saamaan vientituloja maan kehittämiseen. Näin samalla annetaan jäsenmaista kehitysapua. Voidaan kuitenkin kysyä onko unionin maatalouspolitiikka ylipäänsä oikeudenmukaista. Otetaako huomioon erityisolosuhteet, kuten esim. kasvukauden pituus sekä muut olosuhteet? Olisiko oikeudenmukaisempaa ettei unioni ollenkaan sekaantuisi jäsenmaiden kansallisiin elinkeinotoimintojen harjoittamisiin ja kaupankäyntiin vaan keskittyisi yksinomaan vapaakaupan kanavien luomiseen jäsenmaiden hyväksi? Onko ylipäänsä järkevää kierrättää jäsenmaksuissa maataloustukea unionin kautta? Tällä menettelyllä on saatu ainakin virkamiesten määrää lisättyä unionin eri virastoissa. Järkevääkö?

 

Nähtäväksi jää saako Italia viimein uuden hallituskoalition ja kuinka paljon tällä tulee olemaan vaikutusta unionin tulevaan kehitykseen ja harjoitettavaan politiikan suuntaan. Ainakaan vanhoilla ”eväillä” ei näyttäisi Italian hallituskoalitio olevan liikkeellä vaan vaatimuksena on unionin suunnan muuttaminen oleellisesti. Ei mihinkään liittovaltion suuntaan vaan enemmän päätösvallan palauttamista kansallisvaltioille.

 

Lähteet;

https://www.politico.eu/article/5star-league-italy-scares-brussels-eu-luigi-di-maio-matteo-salvini/

https://www.politico.eu/article/5stars-and-league-reach-deal-to-break-italian-impasse/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Unionin kolmanneksi suurimman talouden vaikutus ei suinkaan ole vähäinen merkitys. Näyttä siltä että Italia on sitä paitsi lähentynyt huomattavasti Visegard-maiden vaatimuksien kanssa unionin suuntaan.

Mielenkiintoa on myös ylipäänsä miten eu-kriittisyys kasvaa eri jäsenmaissa eteen tulevissa vaaleissa. Onko union muutosten kourissa suuremminkin?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kreikka vielä onnistuttiin pakottamaan tuloksettomaan talouskuripolitiikkaan, mutta Italian kohdalla se ei enää käy.

Porvariston etsikkoaika tehdä rakenteeellisia korjauksia euron valuvikoihin on päättynyt.

Saksa, Suomi ja muut sellaiset maat, joiden kansalaiset ja valtaa pitävät uskoivat mantraan, että velat on maksettava joutuvat nyt maksumiehiksi.

Porvari nukkuu huonosti, ja se on ihan oikein1

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jiriltä mainio kommentti. Saattaa todellakin käydä niin, että Italia on niin suuri talousmahti unionissa, että siinä jää Merkel ja Macron haukkomaan henkeään Italian esittämien vaatimusten edessä.

Mukava on myös nähdä mitä tulee meidän hallitus tekemään eli minkä maiden rivissä seisoo omine vaatimuksineen vai onko niitä laisinkaan. ;)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Suomihan on ollut Saksan edellisen valtiovarainministerin talouskuripolitiikan kovimpia kannattajia.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Saksan kyljessä ollaan aina menty ja niin tehdään jatkossakin.

Suomalaiset eivät muutenkaan ole innostuneet EU-anarkismista, jota Italia ja muut populistiset hallitukset edustavat.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jotenkin tuohon samaan viittaa nytkin ministerien käyttämät puheenvuorot. Tosin suorat puheet ovat jääneet puuttumaan. Annetaan ymmärtää, että joustot ovat mukana, joten eiköhän vanha tapa jatku.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Joko komissio kohta uhkaa erottaa Italian EU:sta yhteistyökyvyttömyyteen vedoten. Italia on vähän isompi ongelma kuin Unkari tai Kreikka ja Italian kuten Espanjankin ongelmat tiedettiin jo kun Kreikkaa lähdettiin saattohoitamaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo, en usko komissiolla olevan niin suurta valtaa, eikä perussopimuksen mukaista syytäkään. Italia mielestäni tulee tuolla hallituskoalitiolla ajamaan vain ja ainoastaan oman maan etua. Se kai pitäisi olla Suomenkin päättäjien tahtotila, eikä ensimmäisenä ajatella mitään muuta.

Jos unionista erosta puhutaan, niin se kyllä tapahtunee Italian omasta tahdosta, jos eu alkaa mahdottomia vaatimaan. Viittaan tässä Kreikalle esitettyihin vaatimuksiin, jolla maa ajettiin syvään vaikeuteen, jossa on edelleen, vaikka muuta annetaan joskus ymmärtää. Kyllä se velkaleikkaus tulee olemaan vuosittain käsittelyn aiheena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toi on hyvä hallitus, ja sitten kun ne lupaa liki sadan miljardin lahjat kansalle, ni siinä sitä sitten taas ollaan, valtion velka räjähtää, tai todennäköisempää on, että ne luopuu lupauksista, ja hallitus on nurin jo syksyllä.

Italiassa ei hallitukset kestä Suomen malliin, täällä ei hallitukset kaadu millään, vaikka syytä olisi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Italian kohdalla on monia vaihtoehtoja. Ei taida olla vielä kirkossa kuulutettu hallituskoalition syntyminenkään. Tuolla budjettialijäämällä ei myöskään ole komissiolle merkitystä vaan hallitus saanee nuhteita ja vaatimukset toimille alijäämän saattamisesta vaadittuun määrään. Kuten kaavailin kirjoituksessa, niin tuskinpa löytyy ryhtiä sen paremmin kuin Ranskaakaan kohtaan.

Toki hallitus pysyy pystyssä, jos lupaukset täytetään vaalilupausten mukaisesti noin suurin piirtein. Onhan vain kaksi puoluetta ja paljon yhtenäistä ohjelmaa.

Totta on ettei meillä hallitukset näytä kaatuvan vaikka mitä tekevät, eikä myöskään taida kansalaiset seuraavissa vaaleissa ottaa mitään huonoja päätöksiä huomioon vaan vanhalla resptillä äänestyskopissa piirrellään numeroita tai monenmoisia kuvia. Kukin tavallaan. ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"valtion velka räjähtää"

On se hyvä että velkojat saivat Suomenkin takaamaan nuo velat. Suomi taitaa olla ainoa euromaa joka on kiinnostunut maksamaan muiden velkoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt ja kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset