eukriitikko

Todellinen populisti Antti Rinne ja ennakkoon vastuuttomat vaalilupaukset

Enpä ollut ajatellut kirjoitella ihan vähään aikaan, mutta lukiessani IL:stä demarijohtaja Antti Rinteen esittämistä populistisista lupauksista joita hän hallituksessa pääministerinä tulisi toteuttamaan.

Ensimmäisen lupauksen Rinne esitti jo muutama päivä sitten, jolloin hän lupaili 100 euron korotusta alle 1400 euroa kuukaudessa  saavien eläkeläisten kuukausieläkkeeseen.  Tätä hän korjaili siten, että toki kyse olisi muutaman vuoden aikana tehtävästä korotuksesta, josta ensin tulisi tehdä noin 30 euron korotus.  Reunaehtona oli tietenkin vaalilupaukseen kytketty - jos SDP äänestetään hallitusvaltaan.  Voi mitä äänestäjien kosintaa Rinne harjoittaakaan.  Eri asiantuntijatahot ovat laskeneet eläkekorotuksen tuovan arvioitunamahdollisesti jopa yli Mrd euron kustannukset. 

Toinen vaalilupaus koskee sote-maakuntauudistusta, joka ei vielä ole päässyt maaliin, mutta pitäähän siihenkin antaa lupausta äänestäjien kosimiseksi, sillä sen verran suurta on vastustus uudistamishankkeeseen.  SDP aikoo Rinteen mukaan myös muuttaa Sipilän (kesk) hallituksen ”markkina- ja maakunta-mallin pohjalle rakentuvaa sotea ”merkittävästi” jos puolue pääsee valtaan.  Sitähän Rinne ei tietenkään kerro miten hän muuttaa uudistusta "merkittävästi".  Siihen hän ei tietenkään voi mitään sanoakaan, kun edes uudistushanke ei ole vielä maalissa.  Tuskin pääseekään?

IL:n mukaan SDP:n vaalilupaus- tai uudistuslistan kärjessä on myös toisen asteen koulutuksen saaminen maksuttomaksi ja oppivelvollisuuden pidentäminen, jonka hinnaksi eduskunnan tietopalvelu arvioi 100 miljoonaa euroa. Tähän löytyy Rinteen mukaan rahaa veropohjaa uudistamalla.

SDP:n lupauslistalta löytyy lisää kustannuspainetta, sillä Rinne myös palauttaisi subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja päivähoidon ryhmäkokojen pienentämisen, jonka hintalappu on 130 miljoonaa, sekä saman verran maksava varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.

Lisäksi puolue haluaa tehdä myös yleisturvaan nojaavan sosiaaliturvamallin, jonka tarkempia kustannuksia ei ole vielä laskettu.

Rinteen mukaan myös näihin uudistuksiin löytyy rahaa, kunhan uudistukset jaksotetaan julkisen talouden tasapainon näkökulmasta ”fiksulla tavalla”.

Sitten tuleekin se mistä Rinne ei puhu eikä pukahda mitään.  Nimittäin noiden vaalilupausten rahoittaminen, sillä valtion budjettihan on edelleen surkeasti alijäämäinen ja Rinne demareiden vaatimuksesta vain lisäisivät alijäämää ottamalla lisää velkaa entisten lisäksi ja osaksi veroja korottamalla. Näin kuten aina kun demarit ovat olleet 2010-luvulla hallitusvastuussa.  Onhan valtion omistuksessa vielä myytävää omaisuutta, mutta onko tarkoituksenmukaista myyntituloja käyttää mainittuihin tarkoituksiin?  Taitaa olla vain vasemmistolaisten aate- ja arvomaailmaan kuuluvaa. 

Miten Antti Rinne ja demarit suhtautuvat eurovaluuttaan ja devalvaation toteuttamiseen? Hyvin on jäänyt epäselväksi.  Ainoa joka on tullut selväksi, on edellä mainitut populistiset vaalilupaukset, joita ei vastuullinen puoluepolitiikko antaisi. 

Itse toivon hartaasti ettei Antti Rinne pääse ainakaan pääministerinä toteuttamaan ennalta lupaamiaan vaalilupauksia.  Mahtaneeko edes keskusta ja kokoomus lähteä mukaan hallitukseen pelleilemään Rinteen kanssa? 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokoomuksen puheenjohtajan ministeri Petteri Orpo on ottanut jo kantaa Rinteen vaalilupauksiin IS:ien mukaan.
" Me ei voida lähteä sellaiseen populistiseen huutokauppaan tulevien sukupolvien rahoilla, mitä me kuullaan tällä hetkellä oppositiojohtajan suusta. Se on vastuutonta, Orpo tylytti.

– Suomen rakentamista ei tehdä sillä, että se kuka huutaa eniten tai se asia, joka saa peukutuksia eniten, että sillä perusteella me Suomessa päätöksiä tehdään. Ei siitä kuulkaa yhtään mitään tulisi."
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005668797.html

Kannattaisi Orpon sanoa myös kantansa selväksi tulevasta hallituskumppanista samoin kuin 2017 PS:n hallituskumppanuuteen JHA:n kanssa. Ennakkoon olisi hyvä tietää missä ja miten maa makaa. :D

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiva kun saadaan taas kaikkea hyvää ja kaunista demareilta, noilta aidosti yhteiskunnan vähäosaisia tukevilta reippailta puoluepolitiikoilta. Ihan tässä lämmin kyynel silmäkulmaan nousee. Rinne vois muuten ekaks luvata korjata sen toveri Lipposen duunaaman eläkkeisiin kohdistuvan indeksipläjäyksen. Nyt on maassa paljon persaukisia ja kurjuudessa eläviä eläkeläisiä, jotka sitten hakavat fattasta rahaa. Fiksua.

Sitten Rinne voi joutetessaan kertoa, kuinka julkisen sektorin koko saadaan Suomessa vihdoinkin nopeasti vastaamaan nykyaikaa.

Tämä jälkeen kuulisin mielelläni Rinteen peräänkuuluttavan lakia ja järjestystä integoimiskyvyttömien kulkijoiden pakkopalauttamisesta. Rahat kun ei Suomessa kaikkeen muuten riitä, ja maan omien hädänalaisten auttamisen pitäisi olla etusijalla. Tai siis rahat toki riittää, jos veroja pikkuisen nostetaan, niinkuin on aina tehty. Kuluista ja laadusta piittaamatta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouko kiitos mielipiteistäsi. Lipponen sai aikaan monenlaista, joist Suomi ja suomalaiset kärsivät. Yhtenä on tuo mainitsemasi indeksileikkuri, jota kaiketi "mainstettiin" väliaikaiseksi, kuten monia muitakin muutoksia on tehty samoin lupauksin.

Rinteellä nykyaikaan kuuluu lisätä julkista sektoria. Verojahan voi aina nostaa. Se kuului ohjelmaan jo Kataisen-Urpilaisen hallituksessa yhtenä toimena velkapläjäyksen ja vastuiden huiman korotusmääränlisänä.

Mitä sitten tulee tuohon maahanmuuttopolitiikkaan ja sen kustannustehokkaaseen hoitamiseen, niin ensin on Sipilän ja Orpon osattava ottaa laskin käteen ja tehdä oikeansuuntaiset päätökset. Tuli tässä mieleen jotta onkohan naapurimaan demareiden uudet tuulet tuossa suhteessa syksyn vaaleihin pelkkiä vaalilupauksia vai ihan tositarkoituksessa tehtyjä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mikä olisi toiveesi tulevaksi hallituspohjaksi?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Minulle on ihan sama mitkä puolueet ovat hallituksessa, kunhan ne toteuttavat eu-politiikassa suomalaisten ja Suomen etua ensisijaisesti. Muutoin kansallisessa päätöksen teossa päätökset tulee tehdä ilman vastuutonta tulonsiirtopolitiikkaa. Tässä suhteessa olen kokoomuksen linjalla eli ensisijaisena pitää olla työteko ja siitä saadut tulot ja yritystoiminta pitää olla reilua kilpailupohjaista yrittämistä ilman tukipolitiikkaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eivätkös kokoomus ja kepu juurikin pidä kynsin hampain kiinni kaikista yritystuista? Nuo sosialistiset kaanonit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Valitettavasti pitävät kiinni yritystukipolitiikasta, johon olisi hyvin voitu puuttua asiantuntijalausuntojen perusteilla.

En kuitenkaan rinnastanutkaan tätä tukipolitiikkaa (vaan lähinnä sosiaalituki) edellisessä kommentissani "ihannehallituksen" kokoonpanoon. Tärkeintä on minulle eu-politiikka ja europolitiikka.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #14

No ketä sinne ihannehallitukseen voisi tulla? Kokoomus ilmeisesti voisi tulla kysymykseen (tosin olen ymmärtänyt ettei se lähde ps:n kanssa kimppaan)?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Jätän nyt spekuloimatta tuolla asialla. Katsotaan ensin mikä on vaalien tulos.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin. Löfvenillä on nyt selvästi ajatukset kirkastuneet. Ohessa lupauksia ihan vaan malliksi, vaikka Rinteelle.

https://www.sydsvenskan.se/2018-05-04/lofven-lovar...

Säästyneillä rahoilla sitten

https://www.svd.se/lofven-vill-satsa-pa-fler-ansta...

Ja btw. Mistä Rinne keksi lisätä rahaa eläkkeisiin ? Omasta päästäänkö. Tuskin.

https://www.expressen.se/nyheter/lofven-lovar-milj...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Rinne ja demarit rahoittavat lupaamansa kustannukset veronkorotuksina ja ilmeisesti lisävelanottona. On kai sitä myytävää omaisuuttakin vielä jonkin verran, mutta milläs sitten rahoitetaan, kun kaikki on myyty? Tietenkin lisää velkaa, sano vasemmisto.

Jos oikein tulkitsin tuon viimeisen linkin kirjoituksen, niin se vastaa jokseenkin tarkasti PS:n esittämää vaatimusta pienten eläkkeiden verovapaudesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika aikaisin alkoi demareiden vaalikampanja :)

Tällaiset lupaukset ovat katteettomia, sillä kukaanhan ei pysty hallituksessa yksin mitään tekeemään, taitaa vaan olla tarkasti kohdistettuja lupauksia juuri heidän äänestäjilleen, eli eläkeläisille.

Saa nähdä uskooko kansa enää näihin lupauksiin, voi olla , että aika, on jo ajanut tällaisten heittojen ohi, toisaalta ei se varmaa ole, sillä äänestäjä taitaa uskoa ihan mitä vaan.

Sellainenhan vaara tuollaisissa heitoissa on, että sillä voi karkottaa keksustan ja kokoomuksen uudelleen kimppaan, vaikka sitten demarit olisikin suurin puolue.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kansalaisista aina löytyy höynäytettäviä.

Vaikea sanoa mikä luottamus on keskustan ja kokoomuksen piirissä demareihin, sillä niin populistista politiikkaa ovat koko ajan oppositiossa tehneet. Toki onhan se kiinni hallitukseen menossa myös Rinteestä ja demareista, jos Rinteen esittämiin vaatimuksiin hallitusohjelmaan ei ole tulossa muita suuria puolueita. Kuinka kiveenhakattuja ovat tuolloin Rinteen nyt esittämät vaatimukset siinä tilanteessa? Taitaa kuitenkin se kuuluisa poliittinen takki Rinteelläkinn kääntyä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hallitusneuvotteluissahan se sitten lopulta selviää miten demareiden kanssa tehdään yhteistyötä. Jos vaatimukset ovat järjettömiä, niin vaikeaksi menee ja voi mennä ihan solmuunkin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voi joutua ainakin ottamaan kantaa, onko "eläkeläisten asia meidän asiamme"? Köyhä kokoomuseläkeläinenkin joutuu miettimään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onkohan kokoomuksessa heitä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #17

On toki. Mullakin oli Helsingissä sukulainen, joka joutui menemään Stockmannille raitiovaunulla aina pidempää reittiä. Lyhyempi olisi mennyt Hakaniemen kautta. Ja hän oli köyhä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on selvä, ettei kansaa kuitenkaan pysty loppupeleissä vedättämään tai jos nyt vielä kerran antavat itseään vedättää, niin voihan kevät.

Talous tulee saada edelleen tasapainoon ja velkaantuminen kuriin. Jos tulovirrat eivät kasva riittävästi, niin pitää käyttää niitä keinoja, mitkä ovat vielä käyttämättä ja ainakin yksi on varmasti nämä yrityksien epämääräiset ja rakenteellista korruptiota osoittavat miljardiluokan tuet. Demarit ovat niissä yhtälailla sotkeneet kätensä kuin muutkin puolueet.

Veroja nostamalla ei pidä lähteä näitä Rinteen populistisia lupauksia kattamaan.

Uskon kuitenkin, että köyhyys ja korruptio saadaan Suomessakin voitettua, kunhan etsitään ne etäispesäkkeet, mitkä ovat kaiken tämän taustalla ja tehdään oikeudenmukaisia ja oikeita päätöksiä.

Asumisen kalleus on yksi kysymys näissä kasvukeskuksissa. Työvoiman kohtaanto-ongelma on todellinen ja se pitää ratkaista ja tässä kohtaa muutosturvaa parantamalla ja koulutuksella voidaan ratkoa näitä ongelmia.

Työhyvinvointi on tärkeä juttu ja ihmiset pitää saada liikkumaan ja huolehtimaan itse paremmin omasta terveydestä. Ennalta ehkäisevien palveluiden tarjoaminen korjaavien sijaan pitää nousta ihan valtakunnalliseksi teemaksi.

Kyllä meillä on keinoja voittaa ongelmia, kunhan vain tahtoa löytyy eikä se aina ole edes rahasta kiinni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vesa kuten petterille kirjotin, niin aina löytyy nenästä vedätettäviä. Paljonko heitä on ensi vaaleissa, niin aika näyttää. Se puolueuskollisuus nenästä vedätettävien lisäksi on yksi tekijä. Osa kansalaisista kun ei seuraa laisinkaan politiikkaa ja mitä kukin puolue edes ohjelmansa mukaan ajaa.

Tosi on että paljon on tehtävissä. Oikeanlaisella politiikalla voidaan saada ihmeitäkin aikaan. Koko tukipolitiikka pitää käsitellä uudelleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on valitettavasti totta, että siellä on iso joukko ihmisiä, jotka on helposti höynäytettävissä, kun eivät seuraa politiikkaa ja eivät tiedä missä mennään. Nämä pitää vain osata kertoa kansantajuisesti vaaleissa niin, että matti meikäläinenkin ymmärtää. Jos siinä ei onnistuta, niin populistisilla lupauksilla voi päästä pitkälle, liiankin pitkälle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen samaa mieltä, että jos keskustalla ja kokoomuksella on sitä ns. munaa hallitusneuvotteluissa, niin ei Rinne kyllä noita ajatuksiaan läpi saa, tietysti jotain pientä luvataan, ettei mene kasvot.

Omituista on kuitenkin tämä ajankohta, kun vaaleihin on vielä niin pitkä aika, vai onko demareilla joku sisäpiirin tieto, että hallitus kaatuu soteen ja vaalit ovatkin jo syksyllä. :)

Näillä näkymin näyttää siltä, että hallituksesta kuitenkin keskustelevat ensi sijassa demarit,kokoomus, keskusta ja ehkä vihreät, eli ei siellä pelkästään demareiden sana paina.

Toisaalta nykyään maailma muuttuu niin äkkiä, ettei varmuudella voi vielä sanoa mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #18

Tuohon hallituksen kaatumiseen on todella suuri vaara olemassa. Katsotaan muutama viikko eteenpäin mitä tapahtuu. ;)
Rinne taitaa juurikin ennakoida tuota hallituksen kaatumista ja ennen aikaisia vaaleja.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä en ymmärrä miksi ei saisi luvata ajaa jotain asiaa? Se on sitten toinen juttu, jos ei pysty syystä tai toisesta sitä lupaamaansa asiaa toteuttamaan.
Silloin pitää olla närkästynyt, jos valtaan päästyään ei enää yritäkään tehdä asian hyväksi mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta kai saa luvata, mutta reilua ja avointa politiikkaa on se, että sittää samalla miten kustannusten lisäykset rahoitetaan. Siis selvästi kerrottu, eikä mitään jätetä ilmaan roikkumaan, kuten Rinne nyt näyttää oppositiopolitiikassaan harjoittavan. Rinne käy kosintaleikkiä, koska on huomannut aiemmista pohjattomista vaalilupauksista saadun huomattavan suuren äänisaaliin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos jotain lupaa, niin lupaukset pitää pystyä myös pitämään. Lähtökohta on se, että ihmisen sanaan pitää pystyä luottamaan, vaikka se ihminen sattuisi olemaan poliitikko.

Suomalaiset haluavat luotettavia, rehellisiä, totuudenmukaisia, avoimia ja Suomen edut huomioivaa politiikkaa eikä mitään paskanpuhujia. Ei oman eduntavoittelijoita, vaan niitä joille se yleinen etu on tärkeämpi kuin oma etu.

Tämän mukaan seuraavissa vaaleissa turhilla lupauksilla ei kansaa pitäisi enää pystyä höynäyttämään.

Jos asettaa tavoitteeksi 100 euron korotuksen max. 1400 euroa kuussa tienaaville eläkeläisille, niin se on ihan toinen juttu kuin luvata, että sellainen tulee. Minä voin asettaa tavoitteeksi poistaa köyhyyden ja korruption Suomesta, mutten voi luvata sitä. Siihen tarvitaan vähän muutakin kuin pelkkää sanahelinää.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Typerää Rinnettä pitää nöyryyttää tulevissa hallitusneuvotteluissa, vasemmistolaista valehtelua tyyliin Neuvostoliiton satoennusteet. Missä on tutkiva journalismi vasemmistolaisista johtajista, joiden huulia tuntuu tuuli heiluttavan? Ei ole oppi mennyt perille näille menneisyyden vangeille. Niin Rinnehän purkaa kaikki nykyhallituksen leikkauksestkin, taitaa heebo olla vielä markka-ajassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hallitusneuvotteluissa tulee ilman muuta noiden muiden puolueiden ottaa huomioon nämäkin Rinteen esittämät lupaukset.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#24 Sirpa
Kyllähän tuo Rinne on ilmoittanut miten hänen mielestään rahoitetaan. Eikö ole sattunut silmään? Vai onko "puusilmä"? Eikö siihen Rinteen ehdotukseen pitäisi ottaa kantaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joo, on ainakin kertonut verojen korotuksesta, joka sekin on todella pitkissä kantimissa niin keskustan kuin kokoomuksen hallitusyhteistyössä. Viiden prosentin vero jollekin säätiölle on sama kuin ei mitään. Se ei ole verrannollinen minkään muun ryhmän verotukseen. Kas kun eivät ole demarit jo aiemmin hallituksessa ollessaan ottaneet tuota huomioon tulojen keräämismuotona.

Kirjoituksessa olen maininnut noita rahoituslähteitä, mutta se yksityiskohtaisempi selvitys Rinteeltä puuttuu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sirpa hyvä, meillä jaetaan rahaa yritystukiin neljä miljardia vuodessa, tukiin jotka valuvat veteen kuin vesi hanhen selästä. Kokoomus on ollut, tästä on tutkimustietoa, Suomea eniten velkaannuttanut puolue. Et näköjään ymmärrä, että kun pienituloiset eläkeläiset joutuvat rahapulansa vuoksi tarpeelliset lääkeet ottamatta se väistämättä johtaa, sairaala-laitos-ja kotihoitojen tarpeiden lisäntymiseen, ja ne vasta maksaakin meille veronmaksajille, entisenä terveyslautakunnan jäsenenä sen tiedän. Rinne on oikealla asialla, vääristä säästöpäätöksistä voi tulla suurikin lisälasku yhteiskunnalla ja tätä kokoomuksessa ei ole koskaan ymmärretty.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on totta Arto, että säästöillä voidaan saada myös vahinkoa aikaan, kun väärästä päästä ja asiasta säästetään. Kuten edellä totesin, on kuitenkin eri asia luvata kuin asettaa tavoitteeksi jotain. Katteettomat lupaukset ovat itsensä ja äänestäjien pettämistä, mutta tavoitteiden asettaminen ei ole, kunhan sitä tosissaan yritetään, jos niin sanotaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hyvä. kysymys ei suinkaan ole siitä ettenkö hyväksy pienten eläketuloa saavien tuloihin korotusta vaan siitä mistä otetaan varat noihin korotuksiin. Kaikkien enemmistöhallituspuolueiden on tuo sitten myös hyväksyttävä.

On varsin totta kuten olen jo edellä kommentissani todennut, että yritystukiin olisi voitu aivan hyvin tehdä suurikin remontti asiantuntijoiden antaman selvityksen pohjalta. Mutta eipä löytynyt keskustalta eikä kokoomukselta poliittista tahtoa tuohon.

Se mikä minua ja varmasti monia muitakin kismittää politiikantekemisissä ja vaalilupauksissa se, että on huolettomat populistiset lupaukset ilman että esitetään yksityiskohtaista selvitystä rahoituskuvioista. Ei ole tervettä politiikan tekemistä heitellä ilmaan kaiken karvaisia kustannusten lisäyksiä Rinteen tapaan ilman rahoitusperusteluja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siis eihän yksikään poliitikko varmaan vastusta sitä, että köyhillä ja eläkeläisillä olisi enemmän rahaa.

Noista yritystuista voi sanoa sen verran, että niiden purkamiseen on ollut demareillakin aikaa vuosikausia, kun ovat olleet hallituksessa, eli ei tämäkään asia mitenkään yhtäkkiä ole uusi.

Ja koulutuksesta leikkasi viime hallituskin tuskallisen paljon

Mä väitän, että kun hallituksessa ollaan niin puhekin on Rinteellä ihan erilaista, kyllä kai me jokainen muistamme Rinteen puheet valtiovarainministerinä, ei ollut rahaa juuri mihinkään ja säästää piti.

Tällaiset heitot ennen vaaleja ovat jokatapauksessa täysin pois realismista, meilläkin pitäisi lähteä siihen, että puolueet tekisivät omat budjettinsa ennen vaaleija, ja sitten niitä myös seurattaisiin.

EI tämä yksin demareita koske, sillä varmasti avauksia tulee vielä muiltakin puolueilta, mutta kun miettii viime oppositiota ja Sipilän toimia, niin silloin ei ollut tällaista kilpalaulantaa.

Mä luulen, että kansa alkaa näkemään näiden lupausten läpi, sillä niin paljon lupauksista jää pitämättä.

Aina kannattaa kuitenkin demareidenkin muistaa, että yksin siellä hallituksessa ei olla, ja jos pitää liian kovaa meteliä, voi jäädä luu käteen.

Missään tapauksessa en puolustele nykyhallituksen politiikkaa, mutta ei tällaisia lupauksiakaan voi todesta ottaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itse haluaisin nähdä seuraavan hallituksen koostuvan SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto.

Sen verran ovat itseään pitäneet Poliittisina neroina, että haluan nähdä kuinka realisoituu heidän ylitsevuotava viisaus, kuinka tehdään paratiisi maanpäälle.

Ja kaikilla olisi kivaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vaalitulos näyttää riittäneekö enemmistöhallituskokoonpanoon. Kivaa varmasti tulisi olemaan. Ei oltaisi sairaita eikä kipeitä rahasta. ;)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kataisen hallituksen leikkaukset, joissa oli mukana SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto.
https://www.facebook.com/741814839287095/photos/a....

Joo rahnaa kuullema on ;)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Italian vaalivoittajat lupasivat kuun taivaalta ja lupaukset olivat epärealistisia mutta niin vain puheenvuorossa oikeistopopulistien kannattajat olivat haltioissaan.

Nyt Suomessa sama kuvio ei toimikaan kun asialla on Rinne ja SDP. Selvät kaksoisstandardit.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Taisi se Ranskan Macron myös, nyt jengi kaduilla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Italian kohdalla vaalit eivät näytä tuoneen ratkaisua parlamentin kokoonpanoon, joten uudet vaalit taitavat odottaa syksyllä.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Onhan meillä eläkerahastoissa liki 200 miljardia, jotka me eläkeläiset olemme sinne maksaneet ylisuurina eläkemaksuina. Nämä voitaisiin vähitellen purkaa täysin tarpeettomina. Eläkkeethän maksetaan kullakin hetkellä työssä käyvien eläkemaksuista, eikä ole mitään tarvetta kasvattaa turhia rahastoja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Toisenlaistakin väitettä esitetään rahastojen rahoituskestävyydestä pidemmällä aikavälillä.

On tehty selvitys Suomen eläkerahastojen riittävyydestä, kestävyydestä ja järjestelmän rakenteesta. Tässä tuo selvitys luettavissa, jos kiinnostaa;
https://www.etk.fi/wp-content/uploads/2015/10/TAIT...

Selvityksessä on todettu:
"Järjestelmällä on useita heikkouksia:
• Tunnelinäkö eli taipumus tarkastella riittävyyttä ja kestävyyttä erikseen.
Vaikka elinajanodote on nousussa (mikä on hyvä asia), eläkkeellesiirtymisissä
on suuri piikki 63 vuoden iän kohdalla (kuvio 3). Jos nykyistä järjestelmää
ei muuteta, etuudet heikkenevät tai järjestelmästä tulee kestämätön.
• Mekanismi eläkkeen tarkistamiseksi eläkkeen myöhentämisen vuoksi on
puutteellinen.
• Perherakenteen muutoksia ei oteta riittävästi huomioon."

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä rahastot riittävät, koska niitä ei ole tarkoitettukaan eläkkeiden maksuun! Aluksi rakennettiin vain pienet puskurit tilapäisiä häiriöitä varten mutta sitten ahneus iski. Eläketurvakeskuksella on oma lehmänsä ojassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuosta Rinteen lupauksesta.
Älkäähän nyt tehkö ennenaikaisia johtopäätöksiä. Rinnehän lupasi, jos demarit pääsevät valtaan? Vasta sitten Rinteen lupaukset punnitaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpäs lupasi. Siis tuollaisella lupauksella hän kosiskelee äänestäjiä. Vastuutonta politikointia. Ei demarit voi yksin tuollaista lupausta antaa muutoin kuin populisistisella tarkoitushakuisella lupauksella.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Sirpa. Sinähän et politikoi? Ethän?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

En ole eduskunnassa, enkä koskaan ollut puolueiden listoilla ehdokkaanakaan, joten en voi politikoida siinä mielessä kuin ehdokkaat voivat. Vain äänestämällä poliitikoin. Sen sijaan voin esittää mielipiteitäni poliitikoista ja poliittisista puolueista. Aktiivinen poliitikointi on jotain muuta kuin minun mielipiteeni.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tuollaisia lupauksia on ennenkin demareilta kuultu ja eihän ne koskaan ole koskeneet sitä köyhintä osaa eläkkeensaajista (tai työttömistä), koska pienitulosimmat eläkeläiset saavat erittäin usein toimeentulotukea ja eläkkeensaajan asumistukea. Sitten kun eläkettä nostetaan, vastaavasti toimeentulotuki ja asumistuki laskee. Eläkkeen noston hyöty meneekin niille, jotka eivät saa tukia, vaan saavat eläkettä (arvaan) n. 1200-1400 euroa/kk - tässä Rinteen lupauksessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset