eukriitikko

Demokratiasanomaa Pääsiäisenä a la Hjallis

Lukiessani Iltalehdestä toimittaja KIA KILPELÄISEN kirjoitusta demokratian tilasta Suomessa pohjaten Hjallis Harkimon blogikirjoitukseen jäin ihmettelemään sitä, miksi Hjallis ei ole puhunut kokoomuksen demokratian tilasta yhtään mitään. Tuohon sain selvyyden, kun luin itse Harkimon blogikirjoituksen, jossa on kuin onkin sivallettu myös Harkimon oman puolueen kokoomuksen tilaa nykyisin. Iltalehti jätti tämän kaiken kertomatta joko tahallaan tai ao. toimittaja ei sitten pitänyt tuon puolueen eli kokoomuksen demokratian tilaa tärkeänä uutisoida kansalaisille. Näin tulee entistä varmemmin osoitetuksi se, että aina pitää olla tuntosarvet kohollaan, kun lukee lehtien ja ylen kirjoituksia sekä uutisantia yleensä.

 

Iltalehdessä on kerrottu Hjaliksen ottaneen kantaa keskustaan ja siinä lähinnä pääministeri Juha Sipilään (junaili Hjalliksen mukaan siniset hallitukseen), TP Sauli Niinistöön sekä sinisten Sampo Terhoon, joka pääsee roikkumaan vain taksin takapuskurin päälle. Hjalliksen mukaan sinisten kannatuksella 1,5 %:lla ei juuri ole sananvaltaa. Niinpä niin sinisten kulkupelinä ei olekaan takakontti vaan sen ulkopuolella. :D

 

No, katsotaanpas mitä Hjallis on sanonut muutakin omassa blogikirjoituksessaan. Ensimmäinen toteamus on On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin."
 

Kokoomuksessa on noin 30000 jäsentä ja vain alle 10 prosenttia näistä on H:n mukaan aktiivisia. Loput sitten lienevät uskollisia perässähiihtäjiä tai laput silmillä kulkevia. Tuo on sitten ihan omaa tulkintaani.

Sitten tulee mielestäni H:n blogin syvin anti (ansaitsee lihavoinnin)  Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

 

Politiikkaa pyörittää eli päätöksiä tekee vain pieni sisäpiiri. Näin kai tuosta voi tehdä jouhevan päätelmän. Ainakin omien etujen ajaminen on käynyt vallan näppärästi. Ainakin mitä tulee sopeutumiseläkkeen ja sopeutumisrahan etuisuuksien päättämiseen huomattavasti paremmiksi kuin mitä muille kansalaisille on päätetty suoda. Nyt onkin uutisoinnin mukaan kauheaa tehdä omista eduista muutosta huonompaan suuntaan. Paljon helpompaa on ottaa pois maan hiljaisilta eli heiltä, joilla ei sitä sananvaltaa ole. Demokratian kukkanen on harvijen käsissä eli 200 kansanedustajan käsissä. Hjallis on varsin hyvin tuonut esiin ettei maassamme demokratiaa ole nimeksikään. Eipä ole juuri enää luottamustakaan hallituspuolueiden päättäjiin.

 

Sitten itse kokoomusta koskevaan demokratian tilaan, jossa ei edes puolueen kansanedustajilla ole ollut sananvaltaa. Hjalliksen mukaan Viime viikolla luin lehdestä, että kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Näin puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti.
Aloin miettiä, että onko meillä edes keskusteltu asiasta. Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.

 

Sitten vielä lyhyesti pari seikkaa demokratiamme tilasta. Hjallis sanoo esimerkiksi Jussi Kekkosen kertovan ohjailevansa Orpoa omilla näkemyksillään niin paljon, että joskus jopa kehuu päättävänsä kokoomuksen asioista. Nyt voi esittää kysymyksen mihin ihmeeseen tarvitaan maahamme hallitusta, kun sitä ohjaillaan sivusta muutoinkin kuin Jussi Kekkosen kehumilla tavoilla. Nimittäin lobbarit ovat tehneet maamme suurimmat ja haitallisimmat päätökset tai antaneet siihen merkittävän panoksen, jolloin hallitusta ei ole tarvittu muuhun kuin asian esittämiseen eduskunnalle. Näin taitaa olla käymässä yritystukiremontin kohdalla, vaikka asiantuntijoiden lausunnot kertovat aivan muunlaisten toimien tärkeydestä.

 

Toivotaan päättäjien viisastuvan ja ottavan demokratian paremmin huomioon päätöksiä tehdessään. Lieneekö turhaa toiveajattelua? Kohta näemme miten käy kansanedustajien oman sopeutumiseläkkeen kanssa. Mielenkiintoisia aikoja eletään myös soten ja maakuntauudistuksen parissa.

OIKEIN HYVÄÄ PÄÄSIÄISEN AIKAA! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hjallis ansaitsee blogikirjoituksestaan hatun noston korkealle. Kiitos täältä vähemmistöläisen kodista, josta ei ole asiaa tilataksiin. Ei taida olla asiaa edes takapuskurin päälle. Mielelläni jätän tuon paikan valitsemallesi Sampo Terholle. ;)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hetkonen..siis onko kokoomuksessa vain 30000 jäsentä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Siis Harkimon mukaan vähän yli, mutta miksi ihmettelet?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kansalaisaloitteita.

Jonkun mielestä 50000 on liian pieni rajaksi. Tämähän on aika absurdi tilanne..tai jos kansalaisaloite on kerännyt vaikka 150 000 kannattajaa,niin vieläkin voi 30 000 kannattajan puolueen jäsen olla kertomassa miten ne 150 000 mielipide ei oikein paina mitään.

Tilannehan on melko irvokas.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

No joo, voi asioita aina pohtia moneöta kannalta. Puolueiden jäsenmäärä ei suinkaan tarkoita tai kerro sitä mitä kukin jäsen pitää puolueen ajamista asioista tärkeimpinä. Toisille kun jotkut asiat ovat ns. toissijaisia, eikä siten kannateta esim. tiettyjä kansalaisaloitteita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Puolueiden jäsenmäärä kertoo juuri silti vain sen kannatuksen määrän verrattun aloitteen kanattajien määrään. Se on siihen nähden yhdentekevää mitä puolueen sisäisesti kannatetaan.

100 000 kannattajan aloitteeseen mikä tahansa puolue pitäisi asennoitua mitä nöyrimmin mikäli edustajat yhtään ymmärtävät olevansa kansan palveluksessa. Minä toki ymmärrän ettei nämä tyypit sitä ymmärrä vaam he kokevat olevansa kansan johtajia ja kansa palvelee heitä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #7

Naulankantaan tuo lopputoteamuksesi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustapuole on ilmoittanut vuoden 2017 jäsenmmäräksi 117 451. Kuinkahan tarkka tuokaan luku on, sillä puolueella on ollut paljon ns. haamujäseniä luetteloissaan vuosien varrella. Onkohan kaikki siivous todella tehty?

https://www.ksml.fi/kotimaa/Keskustan-j%C3%A4senm%...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

jäin miettimään
tuota median asemetta ja tekoja.. miksi he eivät ryhdy penkomaan näitä asioita? kuvittelisi ihmisten ostavan lehtiä jos sielä olisi vaikka tästä Orpon väitteestä juttua..

"Orpo väitti asiaa x kokoomuksen linjaksi mutta Hjallis paljasti ettei kokoomus ole edes jutellut asiasta, ja paljasti että asia x on vain Orpon oma mielipide" lukekaa miten Orpo selitti valehtelunsa lehdelle?.. varmasti olisi levikkiä lehdellä.. samalla parannettaisiin suomen ilmatilaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin tuo sama havainto on kirjoitukseni innoitus. Mediatalot toimivat kukin omalla tavallaan omia päämääriään tavoitellen. Noin sitä voidaan vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin kun kansalaiset kulkevat silmät ummessa ja kuuntelevat vain mitä eri tuuteista syötetään ilman omaa suodatinta tai kysymysten asettelua.

Joutuu myös kyselemään muiden puolueiden linjavetojen perään. Onko muissakin puolueissa vallalla uusien poliittistenideoiden tuominen julki vain puoluejohtajan omaa päätelmää? Siis yksinvaltiaan otetta johtamisessa varsinkin hallituspuolueissa ja laittamalla eduskuntaryhmä sitten johtajan peukalon alle.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ainakin vanhoissa puolueissa.
persuista en osaa sanoa. oliko Halla-ahon voitto ja soinin lähtö juuri tätä, että halla-ahon kannattajat eivät uskoneet mitä päälikkö Soini sanoi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Halla-aho ei ole eduskunnassa edes ottamassa kantaa käsiteltäviin asioihin, joten hänet voidaan suosiolla jättää tarinoinnin ulkopuolelle. Soini varmaan teki omia päätelmiään ja vei niitäå eteenpäin. Uskoakseni. Varma tieto on vain hänellä ja päätelmät edustajilla.

Suurimpia puolueita (keskusta, kokoomus, demarit) tuo koskenee eniten, sillä ko. puolueilla on eniten myös päätösvaltaa milloin mihinkin suuntaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hjallis on sellainen ihminen, että jos häntä ei hännystellä ja/tai nosteta, hän kostaa. Aikoinaan hän halusi ostaa HIFK-jääkiekkojoukkueen. Kun se ei onnistunut, hän osti jääkiekkojoukkue-Jokerit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kauppapolitiikka se on joka kannattaa, kun osuu oikeaan saumaan. Hjalliksella on ollut kauppamiehen elkeet hallussa. Jokeritkaan ei ole enää kokonaan Hjalliksen hallussa. Ei omistamiseen liity mielestäni mitään hännystelyn oikkuja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

IL:ssä on politiikan toimittaja TOMMI PARKKONEN "paikannut" kirjoituksessani vähän moitetta saanutta IL:n kirjoitusta. Parkkonen on parsinut kirjoituksessaan juuri kokoomuspuolueen toimintaa pohjaten samalla Verkkouutisten kirjoitusta, josta osasta Harkimo kolumnissaan kirjoitti.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803312200849...

Kokoomuspuolueen muutamat kansanedustajat moittivat, jollei syyttävät, Harkimoa siitä ettei häntä näy ryhmän kokouksissa juurikaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tähän kirjoitukseen päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset