eukriitikko

Bryssel jatkaa poliittista painostusta jäsenmaita kohtaan

Maaliskuun 4. päivänä Italiassa pidettävät ennen aikaiset parlamenttivaalit ovat kohdanneet jälleen Brysselin suunnalta niin tavanomaista painostusta jottei vain populistiset ja eu-kriittiset, jopa euro-skeptiset voimat, pääsisi vaaleissa voittajiksi.

Edellisen kerran, kun Ranskassa ja Saksassa järjestettiin vaalit, niin vaalien alla Euroopan komissio luopui Pariisin julkisen talouden kurinalaisen politiikan perussopimuksen noudattamissäännöstä sekä hyväksyi Berliinille kiistanalaisia tiemaksuja.

Nyt on sitten Italian vuoro saada rysselin suunnalta vuoropuhelua neljällä eri tavalla esitettynä ja luonnollisesti juuri ennen vaaleja.

 

a) Dublin sopimus uuteen uskoon

Italian mukaan nykyinen laki, joka tosin on jo romuttunut käytännössä, asettaa Italian mukaan maalle kohtuuttoman taakan, sillä turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä EU-maassa, johon tullut.

Nyt tuo Dublin-sopimusuudistus onkin siirretty keväästä kesään. Uudistamisen on todettu jo olevan unionia hajottava tekijä, sillä on jäsenmaita kuten Unkari ja Slovakia, jotka ovat vastaan taakanjakoa ja kieltäytyneet ottamasta vastaan pakolaisia EU:n pakottavan järjestelmän puitteissa sekä myös hyväksymään turvapaikanhakijoiden siirtämistä esim. Italiasta ja Kreikasta.

 

b) Ilman laadun puhtaus

Euroopan komissio on antanut tammikuussa yhdeksää jäsenmaata koskevan – Italia mukana – viimeisen mahdollisuuden toteuttaa niitä toimenpiteitä, jotka vähentäisivät ilmansaasteita nopeasti. Muussa tapauksessa komissio veisi jäsenmaat sopimuksen rikkomisesta Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen.

Kaikkien yhdeksän jäsenmaan ympäristöministerit ovat esittäneet toimenpiteitä, joita komissio on luvannut tarkastella uudelleen ja tekee päätöksen sitten Italian vaalien jälkeen maaliskuun puolivälissä. Näin jälleen tässä kohtaa komissio noudattelee ensin painostamista, mutta vaalit huomioiden myöhentää päätöksen tekemistä, ettei vain kriittiset poliittiset voimat pääse näyttämään vaaleissa ”kynsiään”.

On huomattava, että EU: n sääntöjen mukaan maiden olisi pitänyt noudattaa typpidioksidin (NO2) ilmanlaadunormeja jo vuodesta 2010 ja hiukkasia vuodesta 2005 alkaen.

 

c) Elintarvikemerkinnät

Italia on ottanut Ranskan tavoin käyttöön pakollisen elintarvikemerkinnän. Pakkauksessa on oltava selkeä merkintä kansallisen alkuperän riisille ja durumvehnälle (pasta-aine). Rooma on kuitenkin lähtenyt toteuttamaan merkintää ilman Brysselin lupaa. Elintarvikkeiden merkintöjä koskevat säännöt yhdenmukaistetaan yhtenäismarkkinoiden suojelemiseksi ja ne on kaikkien kansallisten järjestelmät hyväksyttävä komissiossa.

Italian mukaan etiketit edistävät avoimmuutta ja että useimmat kuluttajat haluavat niitä.

Komissio ei ainakaan vielä ole torjunut Italiaa tästä toimenpiteestä. Ehkäpä sitten vaalien jälkeen?

 

d) Julkisen velan korkea taso

Euroopan komission talous- ja rahoitusasioiden komissaari Pierre Moscovici on ilmoittanut jo marraskuussa, että Italiaan ei kohdisteta mitään ”prosessuaalisia seuraamuksia” koska maa ei täytä luauksiaan ottaa käyttöön sellaisia rakennemuutoksia, joita tarvitaan korkean julkiseen velkatasoon.

Komissio on ilmoittanut aiemmin tänä vuonna kuinka Italian hallituksen tulisi käsitellä julkisen velan ongelmaa ja vähentäisi rakennerahastojen budjettiepätasapainoa 0,3 prosentilla suhteessa BKT:hen. Italia vastasi komissiolle, että ennustuksen mukaan alijäämä supistuu 0,1 prosentilla, mikä täyttää hyvin komission vaatimuksen.

Toimittajat ovat kyseenalaistaneet komission hyväksymän selityksen, jolloin Moscovici puolusteli komission lähestymistapaa huomattamalla, että muutoin populistiset puolueet Italiassa jatkavat vahvistumistaan. Moscovicin mukaan toisenlaisella strategialla saattaisi olla muunlaisia vaikutuksia.

 

Näin siis komissio joustaa ennen vaaleja, mutta muulloin viedään Euroopan tuomioistuimeen ratkaisua hakemaan, kuten jäsenmaita on kohdeltu vaalikausien keskellä.  Komission toimintaa voi hyvällä syyllä pitää tarkoitushakuisena.  Esimerkkejä löytyy jäsenmaita koskien aiemmilta vaaliajoilta, mutta tässä nyt enimmäkseen Italiaa koskien.

 

Lähde;

https://www.politico.eu/article/eu-let-italy-away-with-murder/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Jos Suomi olisi Natossa oleva markkinatalousmaa, niin ei Suomi EU:ta edes tarvitsisi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, minusta ei eu:ta tarvita ilman Natoakaan. Harmi etten pääse vaikuttamaan. :D

Pekka Iiskonmaki

#2
Sitten pitää puolustusmenot nostaa 2%/BKT.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Onhan se nyt ihan kauheeta kun Hesarin ja varmasti myös Brysselin mielestä siellä on ”fasisteja”:

Giorgia Meloni ja Alessandra Mussolini ja voi vietävä myös Berlusconi (mikähän koni se nykyisin on?).

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005583300.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005566924.html

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=PGWC8z75pLk

Mutta ei se mee ihan kivasti naapurissakaan:

MIES JOKA AIKOO KAATAA PUTININ

Aleksei Navalnyi sanoo, että häntä on peloteltu ja hänen kimppuunsa on käyty, mutta hän ei aio luovuttaa.

Muut presidenttiehdokkaat eivät juuri ole vaivautuneet jalkautumaan. Osa on järjestänyt satunnaisia tapaamisia uskollisten kannattajiensa kanssa. Vladimir Putin, 65, kieltäytyy väittelyistä ja luottaa vaalityössä vanhaan koreografiaan; hän kiertää tehtaissa ja nuorison foorumeissa tarkan käsikirjoituksen mukaan.

On mukana naiskauneuttakin. 35-vuotias tv-julkkis Ksenia Sobtshak on tuonut ehdokkuudellaan hieman eloa presidentinvaaleihin. Pahat kielet pitävät Sobtshakin mukanaoloa Kremlin juonena, jolla tekohengitetään edes pientä mielenkiintoa vaalikampanjaan.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005582433.html

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset