eukriitikko

Demarit ja Sipilä kieltävät EU liittovaltiosta keskustelun

On suorastaan huolestuttavaa seurata eduskunnassa käytävää keskustelua EU:n tulevaisuudesta ja etenkin sen kehittämisestä yhä enemmän liittovaltion suuntaan. Eikä se vielä mitään, jos tuosta voitaisiin edes eduskunnassa käydä avointa keskustelua. Eilen eduskunnan kyselytunnilla saatiin oiva esimerkki puheenaiheena kieltämisestä demariedustaja Tytti Tuppuraisen puheessa ja johon yhtyi myös omalla tavallaan pääministeri Sipilä. Tämä on suorastaan uskomatonta käyttäytymistä.

 

Eduskuntakeskustelusta osa, jota käytiin EU liittovaltiota koskien (muilta osin luettavissa linkistä)

Keskustelun EU liittovaltion kehityssuunnasta aloitti Jani Mäkelä (ps) sanoen;

”Arvoisa puhemies! EU:n komissio ehdottaa Euroopan vakausmekanismin muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi — taas askel kohti liittovaltiota. Suomi ei voisi enää itsenäisesti päättää tukipakettien myöntämisestä tai kieltämisestä. Taas kerran suomalaiselle kuuluvaa päätöksentekovaltaa ollaan ryöstämässä EU-eliitin käsiin. Tätä me perussuomalaiset emme hyväksy.

Itsenäistä linjaa edustanut Britannia on lähdössä kelkasta, Saksan hallitusneuvottelut ovat loppusuoralla ja hallituksen ohjelma on karua luettavaa. Saksan ja Ranskan yhteistyö tiivistyy ja liittovaltiokehitystä tullaan viemään eteenpäin. Nyt Suomen täytyy etsiä ne maat, joiden kanssa yhteistyössä tämä kehitys on torjuttavissa. Kysynkin: Aikooko hallitus torjua suunnitelmat EU:n liittovaltiosta ja euroalueen valuuttarahaston perustamisesta? Aikooko hallitus pitää yhteisistä rahoista päättämisen Suomen kansan valitseman eduskunnan käsissä?”

 

Mitäpä demariedustaja Tytti Tuppurainen sitten sanoi puheenvuorossaan? Tässä ote hänen puheestaan;

”Suomi on pieni maa, meidän kansainväliset asiamme täytyy hoitaa taiten. Niihin kuuluu myös Eurooppa-politiikka, joka sekin vaatii tietynlaista valtiomiesviisautta. Tähän asioitten hoitoon ei kyllä kuulu tällainen iskulausepolitiikka, iskulauseet liittovaltiosta, iskulauseet velka-, tulonsiirtounionista tai iskulauseet jostakin taivaalta tulevasta yhteisvastuusta. Näillä iskulauseilla asioita ei viedä eteenpäin. Suomen etu on eurooppalainen yhteistyö ja se, että me hoidamme näitä asioita asiallisesti, viemme muun muassa tätä raha- ja talousliitto Emun syvenemistä eteenpäin niistä lähtökohdista, joissa toisaalta toteutuu eurooppalainen lisäarvo — olemme eurokriisistä selvinneet, tiettyjä valuvikoja täytyy korjata — mutta toisaalta pidetään huoli kansallisesta vastuusta. ”

 

Demareille ja edustaja Tuppuraiselle on huomautettava, että veroja kerätään kansalaisiltamme ensi sijassa oman maan talouden ja kansalaisten hyvinvoinnin hyväksi. Mitä muuta EU nyt toimillaan harjoittaa kuin selvääkin selvempiä tulonsiirtoja?  Jäsenmaista kahdeksan näyttää ilmoittaneen hyväksyvänsä brexitistä johtuvan budjettiaukon täyttämistä lisäämällä jäsenmaksuosuutta. Nuo maat ovat: Bulgaria, Kroatia Tsekki Unkari, Puola, Romania, Slovenia ja Slovakia. Jokainen noista maista on ollut nettosaajana useita vuosia. Sen sijaan Itävalta on jo kertonut ettei se tule hyväksymään korotusta. Maa onkin Suomen lailla nettomaksajamaa. Itävalta on maksanut nettona 823 miljoonaa euroa jäsenmaksua 2016. Tukenut Suomen lailla edellä mainittuja nettosaajamaita, joten ei kai millään tavoin ole ihme, että ko. maat haluavat jatkossakin olla saajapuolella.

Demareiden EU:hun asettama tavoite tuli edustaja Tuppuraisen puheenvuorosta viimeistään täysin selväksi. Demarit ajavat täydellistä liittovaltiota, sillä he puhuvat raha- ja talousliitosta. Ei siis kauppa- ja turvallisuusyhteisöstä, jota käsittääkseni EU:n piti oleman siihen liityttäessä.  Näin ainakin muistelen annetun ymmärtää siihen liityttäessä.

 

Demarit eivät yksin ole tokikaan liittovaltiota ajamassa ja Suomea tuohon viemässä, sillä myös pääministeri Sipilä ja keskusta ovat ajamssa vahvasti samaan suuntaan, sillä Sipilä eilenkin sanoin haluavansa pankkiunionin eli yhteisvastuun kasvattamista edelleen. Samoin hän ei pitänyt poissuljettuna jäsenmaksumme nostamista jonkin verran juuri brexitistä johtuen (aukko noin 12 mrd). Hänen mukaansa EU:n tulee lisätä kasvuun, tuotekehityksenä ja innovaatiotukena. Tuosta syystä voikin kysyä, mikä mahtaisi olla Suomen saama hyöty jäsenmaksun kasvulle? Ettei vain kuitenkin olisi tulonsiirtoa nettosaajamaiden hyväksi, sillä hallituksen päivitetyn hallitusohjelman mukaan on budjetista varattu useille vuosille eri kärkihankkeille huomattavasti varoja.  Mitään mainintaa ei taida olla mahdollisista eu-tuista noihin kärkihankkeisiin joten verotuloista ja velkarahalla hoidettanee.

Mielenkiintoista oli huomata päämninisterin ja valtiovarainministeri Orpon puheiden ristiriitaisuus jäsenmaksumme kasvuun liittyen. Orpo sanoi ”Meillä on selkeä lähtökohta se, että me emme lähde ratkaisuihin, jotka lisäisivät meidän vastuitamme taloudellisesti.”

Tuo on selvästi ristiriidassa Sipilän sanomiseen ”Suomelle on tärkeää se, että nyt korostetaan tuotekehitystä ja innovaatiotukea, ja meille on myöskin tärkeätä pitää huolta kotimaisesta maataloudesta ja aluepolitiikan rahoista. Näissä raameissa me käymme keskusteluja EU:n rahoituskehyksistä.”

Pääministeri Sipilä jätti kuitenkin oven raolleen ja ihan ilmeisesti siitä syystä kun Saksa on jo kertonut neuvotellussa, vielä avoinna olevassa, hallitusohjelmassa hyväksyvänsä korotuksen EU maksuihin. Suomihan tunnetusti peesaa Saksaa kaikessa. Meni syteen tai saveen.

 

Populismin kehto löytyy sinisistä

Sinisten edustaja Simon Elo nostatti puheenvuorollaan sitten populismin kattoon saakka sanoessaan;

”Meidän pitää saada siitä taloushyötyä ja turvallisuushyötyä. Silloin suomalaiset kannattavat EU-jäsenyyttä, kun nämä kaksi asiaa toteutuvat. Sen sijaan perussuomalaisten käsienpesu tässä on kyllä vertaansa vailla. Jos oikein muistan, te olitte tekemässä tämän hallituksen ohjelmaa. Jokainen teidän edustajanne oli hyväksymässä Kreikan kolmannen tukipaketin, [Välihuutoja] mutta nyt te hurskastelette täällä.”

Elon suorastaan silmiä karsastelevaa hurskastelua ja kansalaisten suosion kalastelua tuo puhen sisältö. Esiin nousee vahvasti sinisten tarkoitus olla hallituksen puudelipuolue eli myötäilinän roolissa. Elo varsin hyvin tietää kuka johti PS puoluetta tuolloin, kun Kreikan kolmatta tukipakettia eduskunnassa käsiteltiin. Puoluetta johti lähes yksinvaltiain ottein ulkoministeri Timo Soini. Aiemmin Soinikin oli yksikantaan sanonut, ettei Kreikkaa tule tukea lisää, mutta kun oli se oma ministerisalkku ja sitä myöten paljon puhuttu hillotolppa muutoin karkaamassa, niin puolueenjohtajana hänen sanansa oli puolueen eduskuntaryhmälle sitovaa kauraa ja niin tukipaketti sai kruunauksen. Edustaja Elo myös oli osaltaan tukemassa loikkaamisellaan sinisterin ministerien salkkujen säilymistä, vaikka ryhmän koko ei noin suurta ministerien määrää olisi suinkaan edellyttänyt.

 

Loppurutistuksena

Lopuksi esitänkin ksymyksen Keskustalle, Kokoomukselle ja SDP:lle, saako kansalaiset ja kansanedustajat puhua vapaasti EU:sta ja hiljaa hivuttautumisesta liittovaltioon ja samalla myös perussopimuksen aukaisemisesta? Onhan perussopimusta rikottu jo ilman avaamista mm. osallistumalla muiden jäsenmaiden velkoihin, vaikka sen ei pitänyt tuon perussopimuksen mukaan olla mahdollista. On myös rikottu muitakin sopimuksia mennen tullen ja palatessakin, kuten Dublin asetusta ja Schengenin sopimusta. Mikä mahtaa olla Suomen tulevaisuus nykyisten päättäjien "kynsissä"?

 

 

Lähteet

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_7+2018+3.2.aspx

https://www.politico.eu/article/gunther-oettinger-eastern-countries-commit-to-bigger-eu-budget-after-brexit/

http://vnk.fi/documents/10184/321857/Toimintasuunnitelma+strategisen+hal...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Ketä kiinnostaa kirjoituksessa mainittujen nettosaajamaiden saamat tulonsiirrot 2016, niin tässä muutama suurin.

Tsekki saanut nettona 3329 milj. euroa, kun on maksanut 1361milj EU:lle.
Unkari, vastaavat luvut 3622 milj., 924,3 milj.
Puola, 7085 milj., 3553 milj.
Romania, 5986 milj., 1374 milj.
Slovakia, 2017 milj., 646,4 milj.

Itävalta taas ollut nettomaksaja 823 milj. ja maksanut EU:lle 2763 milj.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tähän asioitten hoitoon ei kyllä kuulu tällainen iskulausepolitiikka, iskulauseet liittovaltiosta, iskulauseet velka-, tulonsiirtounionista tai iskulauseet jostakin taivaalta tulevasta yhteisvastuusta."

Tuppurainen täysin pihalla, nämä ovat tapahtuneita tosiasioita eivätkä mitään iskulauseita. Suomi on ollut häviäjänä kaikissa EU-asioissa eikä jatko näytä yhtään lupaavammalta. Suomen loppuakin itsemääräämisoikeutta ollaan hävittämässä ja laskuja on odotettavissa, hallitukset eivät ole toimineet vastuullisesti Suomen etujen mukaan.

Sirpa Abdallah

Pihalla on minunkin mielestä ja myös Sipilä peesatessaan häntä puheenvuorossaan. Myös Orpo on aiemmin esittänyt samansuuntaisia kieltoja EU:sta ja varsinkin eurosta keskustelun.

Sirpa Abdallah

Toistetaan tähän myös perustuslaillinen oikeus kansanedustajan puhevapauteen ja esiintymiseen (Perustuslain 31§)
Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä.

Ei pidä olla minkäänlaisia oikeuksia demareilla, eikä muillakaan puolueilla kieltää keskustelun alla olevista asioista. Kansanedustaja on valittu kansalaisten antamilla äänillä edustamaan kansalaisia. EU:hun liittyen on avoin keskustelu suotava ennen kaikkea eduskunnassa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Perussuomalaiset pelaavat härskiä peliä: Ollaan mukamas EU:ta vastaan mutta loppupelissä hillatolppa kelpaa.

Sirpa Abdallah

Kerro hillotolpasta lisää, kun näytät tietävän jotain mistä ei ole vielä puhuttu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinulla vähän samansuuntaisia ajatuksia taas kuin minulla, kts. blogini. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251011...

Sirpa Abdallah

Vesa, kiitokset linkistä. Luen kunhan ensin päättyy nyt menossa oleva jääkiekko-ottelu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki.” Kaarlo Kramsun nuijasotarunossa korostuu vapautuminen orjuudesta, suomalaiset on saatettu EU:n ja kansainvälisen rahan vallan orjuuteen.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2883

"Suomeen on aika saada poliitikoista riippumaton Perustuslakituomioistuin, joka valvoo päätöksenteon oikeudenmukaisuutta, koskien eduskunnan lainsäädäntöön liittyviä asioita."

Sirpa Abdallah

Mainio aloite. Toivottavasti saa tarpeeksi kannatusta.

Pekka Iiskonmaki

''Demarit ja Sipilä kieltävät EU liittovaltiosta keskustelun''

Suomessa ja Venäjällä saa olla tarkkana mitä suustaan päästää.

Venäjällä on ihmisoikeudet ja sananvapaus löystymässä. Suomessa kiristetään.

Sirpa Abdallah

Venäjän sananvapaudesta en osaa sanoa mitään, mutta meillä on kiristynyt. Kaikkea ei näköjään saa vapaasti ilmaista. Ei ainakaan jos demareita ja Sipilää sekä Orpoa on kuunnellut ja uskoo.

Pekka Iiskonmaki

#12
Sota-aikana oli laulu ''Sua kuunnellaan''

Nyt lauletaan ''Sut vaiennetaan''

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Mukavaa että olit huomioinut kyselytunnin ja esittämäni perussuomalaisten ryhmän kysymyksen.

Tähän liittyisi paljonkin asioita, mutta yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon tuo Elon puheenvuoro, jota en valitettavasti saanut tilaisuutta vastata.

Hänen esittämänsä väite luo syvän huolestuneisuuden tilan siitä, millä tietopohjalla on tässä maassa toimittu Suuren Valiokunnan varapuheenjohtajana. Eihän nyt kukaan asiasta mitään ymmärtävä voi verrata Kreikan jatkopakettia siihen, että EVMn toiminnassa (mukaanlukien uudet tukipäätökset) siirryttäisiin pois yksimielisyysvaatimuksesta.

Sehän tarkoittaa aivan faktisesti budjettivallan menoa eduskunnalta.

Sirpa Abdallah

Kiitos Jani kommentistasi. Aina en kuuntele netistä eduskunnan keskusteluja, mutta nyt satuin urheilun lomassa kuuntelemaan.

Kiinnitin myös huomiota ettet saanut, eikä kukaan PS:n ryhmästä vastata Elon puheenvuoroon, joka oli naurettavan populistinen esimerkki sinisten harjoittamasta pelinpolitiikasta hallituspuolueena. Mistähän Elo ylipäänsä repi keskusteluun Kreikan tukipaketin, kun siitä ei kukaan ollut aiemmin puhunut mielestäni sanakaan. Puhuttiin vain EVM rahaston muuttamisesta IMF:n kaltaiseksi rahastoksi, joka sekin ilman muuta lisää maamme vastuita, vaikka Orpo kuinka selittelee ettei Suomen vastuita kasvateta.

Budjettivaltaa on omasta mielestäni menetetty jo varsin paljon ja jatkossa näyttäisi menevän lisää Sipilän ja Orpon puheet huomioiden. He sitä paitsi eivät koskaan sano mistään suoraan vaan puhuvat poliittista jargonia. Usein puhuvat ristiin. Ota sitten heidän puheistaan selvää tulevasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olisi hienoa, jos demaritkin uskaltaisivat avoimesti ajaa liittovaltiota. Eurohenkisen Tuppuraisen lisäksi demareissa on valitettavan paljon jarruttajia ja änkyröitä.

Sirpa Abdallah

No kyllä Tuppurainen kyllä toi selvästi esille liittovaltioon ajamisen. Kukaan demariedustaja ei vastaapannut tuota kantaa, joten kai se sitten on demareiden julkinen kanta. Odottaisi kylläkin Rinteen sanovan tuon saman julkisesti. Taitaa vain uskallus puuttua?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Liittovaltiosta ja yhteisvastuusta ei julkisesti puhuta koska sillä ei ole suomalaisten kannatusta. Missään nimessä ei haluta esittää todellisia lukuja mitä Suomi häviäisi.

Sirpa Abdallah

Ei haluta hallituksen taholta avointa keskustelua ihan oikeilla termeillä ja selityksillä mitä EU:ssa ja eurossa oleminen tarkoittaa käytännössä. Olen jokseenkin varma, etteivät monetkaan kansalaiset ymmärrä euron merkitystä kansantaloudelle. Monet kun käsittävät euron olevan vain hyvä matkailtaessa. Ei kovin vakuuttavaa sen paremmin pienituloisille eikä työläisillekään. Sisäisen inflaation vaatimien palkanalennustoimien hyväksyminen kun on varsin vaikea hyväksyä. Tästä on kikyn yhteydessä hyvät näytöt.

EU:n jäsenyydestäkään ei ole haluttu käydä avointa keskustelua hyödyistä ja haitoista. Haittaa on päätösvallan menettäminen muille jäsenmaille ja varsinkin suurille. Tulonsiirrot on huomattava menetys.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Liittovaltiosta aina vastataan hallituksesta, että ei me liittovaltioon mennä. Mutta pienin askelin, yhteisvastuulla, pankkiunionilla, euro edellä hipsitään tilanteeseen kun ei voida enää peruuttaa, Saksan ja Ranskan perässä koska ytimet, vaikutusvalta ja komissaarinpaikat.

Sitä on liittovaltiokehitys yksinkertaisesti. Hävitään taistelu kerrallaan. Kun unionissa on pohjoismaisia hyvinvointivaltioita ja Kreikan kaltaisia velkakatasrofeja, niin suomalaisten osa on aina maksaa. Liittovaltiokehitys voi ainoastaan lisätä kuluja. Päätösvallan vähenemisestä toki puhumattakaan.

Sirpa Abdallah

Mikko, olet oikeassa tuossa liittovaltioon menon tavasta mitä hallituksessa sovelletaan. Yksi hämäys jota käyttävät on se, että sanovat ettei perussopimusta avata, jota liittovaltioon meno vaatii. Eipä ole tuota perussopimusta aiemminkaan noudatettu, joten ei kai sitä tarvitse noudattaa etukäteen liittovaltion luontiympyröihinkään. Jälkikäteen sitten kerrotaan, että sopimus on nyt päivitettävä ja pulinat pois.

Juha Hämäläinen

Liittovaltio on auttamatta lopputulos, koska sitä ajaa EUn veturit Ranska ja Saksa. Tämä taloussotaa, johon Saksa lähti hävittyään kaksi maailmansotaa. Saksalaiset ovat itse tämän myöntäneet strategiakseen.

Suomen itsenäisyys menee tässä diilissä lopullisesti. Ehkä näin hyväkin. Pääsemme eroon kotimaisista poliitikoista. Liittovaltiossa tullaan tilsnteeseen, jossa voimme äänestää muitakin kuin suomalaisia poliitikkoja. Se on melkoinen etu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Liittovaltio on auttamatta lopputulos, koska sitä ajaa EUn veturit Ranska ja Saksa."

Minä en tuohon usko koska Euroopassa on myös monta demokraatista valtiota jossa kansan ylitse ei niin vain kävellä, mutta Suomi menettää joka tapauksessa valtavasti rahaa poliitikkojen valtapyrkimyksien edistämisessä hyväksyessään kaikki yhteisvastuut mitä ehditään rakentaa ennen euron kaatumista. Ei ranskalaisetkaan tule loppupeleissä hyväksymään Saksan hallintaa EU:ssa.

Sirpa Abdallah

Kyllä Ranska haluaa veloille suoria maksajia (silloin ei puhuta takauksista) lisää. Niin haluaa moni muukin velkainen jäsenmaa. Silloin kun ollaan tuossa tilanteessam niin ollaan liittovaltion syvimmissä syövereissä.

Sirpa Abdallah

Juha, jos katsot tuon eroon pääsyn politiikoista olevan maallemme ainoa etu, niin eipä ole paljon. Toki hyvä suuntaus se pienikin, jos noin ajattelee. Mutta kun ajattelen itse suuremmassa mittakaavassa asiaa, niin kyllä suuret maat kuten Saksa ja Ranska kuitenkin pelaavat omaan pussiin kaiken edun. Näinhän se on nytkin. Saksa ja Ranska komissiossa ottavat ohjat käsiin ja vievät pohjoista maata kuin litran mittaa ottamalla itselleen kaiken hyödyn irti mitä on saatavissa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tätähän kaikki EU kannattajat haluavat, he uskovat jo nyt, että kaikki viisaus lepää saksalaisilla, sen kertoo taloudellinen ylivoima Euron myötä. Kun saksalaisille (kansalle) selviää, että heidän säästönsä ollaan viemässä etelän velkojen maksuun, herää muutos ja se on vielä meidän muidenkin pelastus.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Kari, itse olen saanut sellaisen käsityksen seurattuani eri henkilöiden eu myönteisiä kirjoituksia, ettei niistä oikein löydy Suomelle taloudellisen edyn/hyödyn arviointiperusteita. Matkustajien mukavuus eurosta ei ole sellaiseksi luettavissa, sillä paljon on maita EU:n ulkopuolella, joissa olisi edullisempaa käyttää paikallista valuuttaa. Näin uskon olevan. Lisäksi passin esittäminen on jopa pakollista. Osin passi on esitettävä Euroopan matkoillakin ja aina lentäen.

Politiikot meillä eivät uskalla esittää perusteluja EU:n "ihanuudesta", sillä sellaisia perusteluja ei oikein löydy oman maan edun kannalta katsottuna. Oma mielenkiintonsa on sillä, että maastamme löytyy eläköityneitä virkamiehiä, jotka uskaltavat avata suunsa vasta virasta poistumisen jälkeen ja kertoa mielipiteensä eu-jäsenyyden toivottomuudesta sekä eurovaluuttaan kuulumisesta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #27

Eihän niitä etuja meille olekaan vaan ajatus onkin saada meille se sama työkulttuuri kun Saksassa. Meillä on jo sieltä itsenäisyyden alkuajoilta ihailtu saksalaisia ja nyt kun ollaan EUssa niin peesataan kaikessa Saksaa.

Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommemtointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset