Vallanhimo hinnalla millä hyvänsä - Saksassakin
Saksaan on saatu liittokansleri Merkelin johdolla uuden hallituksen hallitusohjelma, josta vielä SPD:n jäsenistö pääsee sanomaan lopullisen kantansa eli joko hyväksymään tai hylkäämään tuon neuvotellun sopimuksen.
Paljon piti Merkelin antaa siimaa SPD:lle saadakseen pitää vielä neljä vuotta maan johtajan asemaa ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Merkel "luovutti" SDP:lle muun muassa euroalueen puhevallan EU:ssa. Näin SPD tulee neuvottelijana toimineen puoluejohtaja Schulzin mukaan lähemmäs Ranskan presidentti Macronin suunnitelmia EU:n uudistamiseksi. Suunnitelmissa kun on EU:lle luoda valtionvarainministeriö ja finanssiministerin vakanssi, joka pystyy tukemaan alijäämäisiä eurojäsenmaita miljardeilla, kuten Italiaa ja Kreikkaa. Tullee olemaan tulojen uusjakoa jäsenmaiden kesken eli tulonsiirtoa hyvin menestyvistä maista huonommin menestyville. Myös Suomesta poispäin vain huomattavsti suuremmassa määrin kuin nykyisin.
Schulz on selvästi kertonut puolueen ajavan Euroopan liittovaltiota vuoteen 2025 mennessä. Tuohon myös Macron on hyvin suostuvainen pyrkimyksissään. Ne jäsenmaat jotka tuota eivät hyväksy, tultaisiin Schulzin mukaan heittämään ulos yhteisöstä. Jos tuo ulosheittäminen on noin yksinkertaista, niin sitä kannattanee Suomenkin odottaa. Toimenpide ei olisi Suomesta lähtöisin, joten ei voisi seuraamuksena olla myöskään vastuiden laukeaminen vaan jäljelle liittovaltioon jäävät hoitavat vastuut keskenään.
Saksa tullee todennäköisesti kaikesta huolimatta saamaan vaaleissa suurimman häviön kokeneiden puolueiden muodostaman hallituksen. On kuulemma uutisoidun mukaan ainutlaatuinen tapahtuma. Sitä se vallanhimo teettää. Hinnalla millä hyvänsä aina jonkun tahto saadaan läpi politiikassa. Politiikka on pitkälti suurta näytöstä, josta ei useinkaan oman edun tavoittelua puutu meilläkään (vrt sopeutumiseläke jne).
Liittovaalien aikaan (24.9.2017) INSA / YouGov:n julkaisemien tulosten mukaan CDU/CSU:n kannatus 32,9% , SPD:n kannatus oli 20,5%, ja kolmanneksi suurimman puolueen AfD:n 12,6%. Vastaavassa jäsrjestyksessä puolueiden kannatusmittausluvut 5.2.2018 ovat 30,5%, 17% ja 15%. Mitäpä noista luvuista voi päätellä muuta kuin että hallituskumppaneiden kannatustulokset laskevat edelleen ja vastaavsti populistipuolue AfD:n nousee.
Miten Suomen tulisi ennakoida jo hyvissä ajoin Saksan ja Ranskan uusiin liittovaltiota koskeviin suunnitelmiin? Olisiko nyt vihdoin aika avata keskustelu myös kansalaisten kanssa ja avoimin kortein? Vai haluaako Sipilän hallitus ministeri Orpon (kok) pyynnöstä/vaatimuksesta tukehduttaa kaikkinaisen keskustelun niin eurosta kuin ylipäänsä EU:n tulevaisuudesta?
Lähteet;
https://www.politico.eu/article/angela-merkel-martin-schulz-cdu-spd-gove...
https://www.politico.eu/article/holding-story-5-takewaways-on-german-coa...
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)
"Vai haluaako Sipilän hallitus ministeri Orpon (kok) pyynnöstä/vaatimuksesta tukehduttaa kaikkinaisen keskustelun niin eurosta kuin ylipäänsä EU:n tulevaisuudesta?"
Siltä vahvasti näyttää.
Olisi mielenkiintoista nähdä Schulzin ja Sipilän yhteinen tiedotustilaisuus aiheesta "Saksa, Suomi ja EU vuonna 2025". Sellaista tietoiskua ei ole näköpiirissä, mutta hyödyllinen se olisi suomalaiselle yleisölle.
"Ich verzichte auf den Eintritt in die Bundesregierung und hoffe, dass damit die Personaldebatten innerhalb der SPD beendet sind. Wir alle machen Politik für die Menschen in diesem Land. Dazu gehört, dass meine persönlichen Ambitionen hinter den Interessen der Partei zurückstehen."
Toisin sanoen Schulz vetäytyy itse pois politiikan huipulta.
Hallitus muodostunee vihdoin ja viimein. Muistelen tosin, että Schulz lupasi jättää ulkoministerin Gabrielille ja kai tämä vähän myös närkästyttänyt puolueen sisällä.
EU on asia josta ei Suomikaan voi irrottautua. Sen kanssa pitäisi vaan oppia elämään ja Britit ovat huomanneet brexitin vaikeuden sekä erityisesti sen tulevan kalleuden. Sisämarkkinoille kun ei pääse jos ei lompakko aukea Brüsseliin ja sitä tekevät myös Norja sekä Sveitsi. Sillä erotuksella, että ei ole pääsyä kabinetteihin.
Euroopassa ei ole yhtään niin vahvaa valtiota, että pärjäisi protektionismin ja sisämarkkinoiden voimalla. Ehkä Kiina ja Intia ovat maailman valtioista mainittavia, Jenkitkin pikkuhiljaa öljysoran voimalla.
GroKo-hallituksen syntyminen ei ole vielä varmaa. SPD:n pakka on mennyt kovin sekaisin Schulzin jouduttua täysin sivuraiteelle omassa puolueessaan. Hallituksen syntyminen on nyt kiinni SPD:n jäsenäänestyksestä.
Merkelin hallitus on jo ennen syntymistään leimattu luuserien hallitukseksi.
"It was a popular vote of no-confidence. The fact that these same losers are now forming a new government sounds like a cosmic joke." https://www.politico.eu/article/angela-merkel-mart...
Saksan poliittinen kenttä on viisi kuukautta liittopäivävaalien jälkeen edelleen hallituskriisissä ja likimain kaoottisessa tilassa.
Martin Schulzin poliittinen ura on romahtanut käsittämättömän nopeassa tempossa.
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/spd-komm...
SPD:n puoluejohtajaksi on pari päivää sitten tullut Andrea Nahles, joka siihen saakka oli uskollisesti tukenut horjuvaa Martin Schulzia. http://www.faz.net/aktuell/politik/berlin-schulz-w...
Martin Schulzin kohdalla pätee tällä hetkellä se kulunut sanonta: 'sic transit gloria mundi'.
Olet oikeassa. Nahlesin valintaa puolueen puheenjohtajaksi ei ole vahvistettu SPD:n puolue-elimissä.
Mutta Schulzin ilmoitetaan joka tapauksessa keskiviikkona luopuneen puoluejohtajuudesta Nahlesin hyväksi.
Tuskinpa hän pystyy sitä luopumistaan enää perumaan. Ulkoministerin pesti raukesi eilen. Schulzin tarina SPD:ssä näyttää olevan ohi. Sehr traurig, besonders mit Schulz.
Suomessa uutisointi asiasta on ollut huomattavan niukkaa. Kirjeenvaihtajat vielä kokoavat Berliinissä juttujaan. Saksassa uutiskohina on täydessä vauhdissa, eikä ihme! GroKo-puolueet vapisevat.
Macronin Ranska ottaa joka tapauksessa kaikki ulkoa tuodut uudistukset mielihyvin vastaan, sillä maa ei päivänselvästi pysty itse sinällään ottamaan itseään niskasta kiinni rakenneongelmien ratkaisuuun. Ovat painineet samojen ongelmien kanssa jo vuosikymmenen ajan ja julkista velkaakin on otettu yli 1.000 miljardin euron eli yli biljoonan euron edestä v. 2008 jälkeen.
Ei silti- ei se pysty Suomikaan rakenneuudistuksiin.
Kommentoi 14 kommenttia