eukriitikko

Italian suunnitelmissa euroero – onnistuuko suunnitelma?

Europe of Nations and Freedom poliittiseen ryhmään kuuluva, Lega Nord -puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini on kertonut reutersin toimittajille, että euro on talouselämäämme koskettava virhe. Tämän hän ottaa esille juuri ennen 4. maaliskuuta pidettäviä parlamenttivaaleja. Tulee olemaan mitä ilmeisimmin yksi vaaliteemoista.  Lega Nordin kannatus viimeisimmän kyselytutkimuksen mukaan on noin 14 %.

Vaaleja ennen on jo sovittu Forza Italian kanssa, että kumpi puolue tahansa voittaa vaalit saaden enemmän ääniä, valitsee päministerin ja laatii poliittisen asialistan hallitusohjelman pohjaksi. Forza Italian ohjaimissa häärii edelleen Silvio Berlusconi. Berlusconi puolestaan on kannattamassa euroalueella pysymistä, joten tuossa kohtaa herrojen erimielisyydet kuten myös finassipolitiikasta yleisemmin. Berlusconin toiminta politiikan parissa laajemmin on asetettuna kyseenalaiseksi vuoden 2013 veropetostuomioon vedoten. Onkohan Italiassa oma ”Väyrynen”, joka aina tarpeen tullen ponnahtaa politiikassa pinnalle kuin ongen korkki?

Salvinin mukaan euron romahtamiseen, joka on todennäköistä jossain vaiheessa, tähän tulisi valmistautua hyvissä ajoin eli luoda hätäuloskäynti italialaisille. Euro on Salvinin mukaan jonkinlainen saksalainen ”merkki”, jota kutsutaan euroksi.

Valtuuskunta julkaissut vaaliohjelmansa, jossa sanotaan, että Italian olisi lähdettävä Euroopan unionista, jos ei Maastrichtin sopimuksessa vahvistettuja verosäännöksiä romuteta, jotka valmistelivat maan yhtenäisvaluuttaan siirtymisessä.

"Haluamme pysyä EU: ssa vain, jos voimme neuvotella uudelleen kaikista niistä sopimuksista, jotka rajoittavat täysimääräistä ja laillista itsemääräämisoikeuttamme, käytännössä tilanteen palauttamisen Maastrichtin sopimusta edeltäneeseen Euroopan talousliittoon", ohjelmassa todetaan.

Italiasta on odotettavissa vaalien kohdalla todellinen jännitysnäytelmä ja varsinkin sen jälkeisistä poliittisista tapahtumista. Italaisilla on sanansa sanottavana maansa tulevaisuuden suhteen eli ollakko eurovaluutassa, saksalaisia pelimerkkejä taskuissa vai siirtyäkö päättämään ihan kaikesta itse kansallisella tasolla. Tuleeko brexitin jälkeen itexit?  Itexit ei ole suinkaan helppo tehtävä ottaen huomioon maan suuret velat ja EKP:hen liittyen velkakirjaostojen vähentymisen 2018 sekä pankkien vakavaraisuuden heikko taso, vaikkakin valtio on tehnyt erinäisiä pelastustoimia joidenkin pankkien kohdalla.

Vielä melkeinpä samaan aikaan Italian vaalien aikaan ratkeaa Saksan uuden parlamentin kohtalo, sillä SPD:n jäsenistö sanoo sanansa ”no or yes” koaliton keskenään hyväksymään hallitusohjelmaan.  Voitanee sanoa, että kouhunta EU:ssa monien jäsenmaiden kohdalla jatkuu edelleen monilla eri politiikan osa-alueilla.

 

Lähteet;

https://uk.reuters.com/article/uk-italy-election-league-euro/italys-northern-league-chief-attacks-euro-says-preparing-exit-idUKKBN1FR30Z

https://fi.wikipedia.org/wiki/Italian_politiikka

https://www.inderes.fi/talousteemat-2018-italian-vaalit-nostavat-poliitt...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Italian Pohjoisella liitolla näyttää olevan myös kiinnostusta ohjelmassa esiin tuotuna paluu vapaakauppaliittoon. Aikaan ennen eu-jäsenyyttä.

Tuo olisi myös Suomen kohdalla paras ratkaisu. Oma mielipiteeni.

Pekka Iiskonmaki

#1

''Italian suunnitelmissa euroero – onnistuuko suunnitelma?''

Ainakin suomalaiset kannattavat. He rakastavat veroja.

Jokainen vero luo hyvinvointia Suomeen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo kriittinen suhtautuminen Euroon ja EU:n byrokratiaan taitaa olla esillä niin Italian oikeiston, kuin myös vasemmiston ohjelmissa.

Italiassakaan ei katsota hyvällä EU:n Saksa -Ranska dupolin valtahegemoniaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En ole tutustunut Italian vasemmitopuolueen eurokriittisyyteen, mutta uskon kun noin toteat (tosin ilman lähdettä).

Saksan hegemonia taitaa entisestään koventua SPD:n saatua merkittävimmät ministeriöt valtaansa? Näin sitten Ranskan kanssa suunnitelmien yhteensovittaminen mielestäni helpottuu samaan suuntaan, jollei sitten Merkel kuitenkin pääse vaikuttamaan väliin- ;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Beppe Grillo ja Viiden Tähden Liike. Viime vaaleissa yli 25 % kannatus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan olisi suurin puolue n. 27 prosenttiyksikön kannatuksella. Tuohon kun lisätään NL:n kannatustilanne 14.3, niin koko keskustaoikeiston kanssa olisi muodostettavissa enemmistö parlamentti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_...

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Petteri Orpo: Suomessa eurosta saa keskustella vain jos on samaa mieltä kanssani (euro on Suomelle hyvä).

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että Suomen eurojäsenyydestä ei tarvitsisi käydä keskustelua.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”euroon liittyy ongelmia”. Lisäksi hän katsoi, että ”periaatteelliselle keskustelulle on tilausta”.
–Minä toivon siitä keskustelua sellaisella rajauksella, että euro on yksiselitteisesti Suomelle hyvä asia. Se on meidän valuutta. Suomalaiset hyväksyy todella vahvalla enemmistöllä sen, että me kuulumme euroon, sanoo Orpo.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241219-petteri-or...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, Tapio, taidan saada pyyhkeitä Orpolta uskaltamalla puuttua eurovaluutan "tärkeyteen" taloudellisessa mielessä jopa Italiassa. Italiassa on ainakin Pohjoinen liitto käsittänyt tai huomannut euron olevan hyödyllinen vain Saksalle. Meillä ei tuota ole vielä haluttu huomata useiden asiantuntijoiden lausunnoista huolimatta.

Mistähän Orpo on tullut tulokseen suomalaisten vahvan enemmistön hyväksyvän euron? Kas kun tuosta ei ole saanut keskustella päättäjien taholta edes eduskunnassa, laajemmin ainakaan, eikä Orpon mukaan saa edelleenkään.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

”Mistähän Orpo on tullut tulokseen suomalaisten vahvan enemmistön hyväksyvän euron? ”

Orpo on tullut tähän tulokseen oman ”Arvo Pohjansa” kanssa neuvotellessaan.

Sipilä puolestaan johtaa laumaansa pelon ilmapiirillä:

https://www.tapionajatukset.com/27613

Siinä meillä hallituspuolue-diktatuurin toisensa löytäneet ”veljekset”.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tavan suomalaiselta mattimeikäläiseltä kysyttäessä euro on hyvä, koska aurinkorannoille mentäessä ei tarvitse vaihtaa rahaa. Siinä sitä on asiantuntemusta kerrakseen.

Ikävä sanoa, mutta kansan mielipide on se sama, mikä on YLE:n ja HS:n mielipide. On toki olemassa joitakin häirikköjä, jotka leimataan sitten tarpeen vaatiessa huru-ukoiksi - ja - akoiksi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Noinhan se on. Euro on Suomelle hyväksi, mutta ay-järjestöjen pakkovalta tekee mukana olon tuskalliseksi. Asia on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Joko luovutaan eurosta tai yleissitovuudesta. Molempia ei voi pitää yhtä aikaisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kovin vaikealta tuntuu demareillekin ymmärtää ay-liikkeen osuutta mm. kiky-sopimukseen ja siinä etenkin julkisen alan lomarahaleikkauksista. Mikäli näin huono on demareidenkin (ilmeisesti puheiden mukaan myös vasemmiston) ymmärrys euron vaativan sisäisen devalvaation käyttämistä talouden tasapainotuskeinona, joka vaatii palkkojen alentamiskeinoa, niin kyllä eurosta pitäisi pikapikaa käydä perusteellinen keskustelu taloutemme vaikuttavana tekijänä. Tuohon keskusteluun pitäisi osallistua rahatalouden-ja talousalan asiantuntijat sekä valtionvarainministeri yhdessä ministeriön vastuu virkamiesten kanssa. Miksipä ei myös pääministeri Sipilä, jolla lienee hallituksessa päätösten teossa se viimeinen sana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #14

Suomen julkisen sektorin ammattiliitoillakin tuntuu oleva todellisuus hakusessa.

Vaaditaan palkankorotuksia tilanteessa, jolloi julkinen velka lisääntyy vielä 3 miljardia euroa vuodessa.

FAKTA ON: Julkisen sektorin palkankorotus on AINA veronkorotus muille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Tämä on sitä euron tuomaa ihanuutta ja kun siitä ei ole keskustelua käyty syvällisesti, siis mitä se euro tarkoittaa palkansaajille. Toisaalta julkinen sektori on elänyt yli varojen, joka sekin on johtunut ainakin osittain euron rinnalla alhaisesta korosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"FAKTA ON: Julkisen sektorin palkankorotus on AINA veronkorotus muille."

Valtion tuet yksityiselle joka tekee vastaavaa julkisen sektorin toimintaa on tasan yhtä haitallista veronmaksajille. Veronvapaudet suuryhtiöille jäävät tavallisten veronmaksajan sekä pienempien yrityksien maksettaviksi. Lisäksi massatyöttömyys rasittaa veronmaksajia eli Suomi on moniongelmainen ilman euroakin joka tosin on aiheuttanut osan ongelmista.

Harri Mulari

Täähän on se puolue, jonka edustaja harjoitti vaalien alla maahanmuuttokritiikkiä ammuskelemalla maahanmuuttajia. Puheenjohtaja Salvini syytti teosta muita puolueita.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/241019-ampumatap...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuon linkin kirjoituksen mukaan on ollut ko. puolueen paikallisvaaleissa ehdokkaana, mutta ei ole tullut valituksi, joten epäselvää on onko yhteyttä puolueeseen ammuskelun tapahtuessa. Muutoinkin ei kai rikos voine olla Italiassakaan puolueen rikos vaan tekijän?

Harri Mulari

@7 Salvini käytti arvovaltaansa selittämällä puoluetoverinsa teon muiden puolueiden harjoittamalla politiikalla eikä teon yksiselitteiseen tuomitsemiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

No teontekijä taitaa olla tuohon paras antamaan selvityksen. Mitkä puolueet Italiassa ovat olleet vaikuttamassa nykyiseen tilanteeseen? Harjoitettu politiikka lienee osasyyllinen vai kuinka? Noin voisi olettaa uutisoinnissa annetusta tilannekuvauksesta. Vai mistäs minä tiedän kunhan spekuloin. Eiköhän jätetä teon selvittäminen oikeuden tehtäväksi?

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #15

@15 tekijä on jo myöntänyt tekonsa. Syy miksi Lega Nordin johto ei tuomitse tekoa on raadollinen. Se söisi liikkeen kannatusta.

Lega Nordilla on toki muitakin ideoita. Liikkeen kantava voima perustettaessa oli, että varakkaan Pohjois-Italian ei pitäisi osallistua eteläisten alueiden rahoittamiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Kirjoitat "Syy miksi Lega Nordin johto ei tuomitse tekoa on raadollinen. Se söisi liikkeen kannatusta." Tuskinpa uskot tuohon itsekään. Minä en ainakaan. Miten ihmeessä puolueen tuomitseminen voisi vaikuttaa puolueen kannatukseen? Kukaan tervejärkinen ihminen ei voi olla tuomitsematta rikollista tekoa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tästä voi tosiaan tulla mielenkiintoinen hässäkkä jos SPD:n jäsenkunta sanoo "nein" hallitusohjelmalle.

--

Italialla on myös n. 400 mrd Target2-euromaksutaseen alijäämä, minkä on pääosin lainoittanut Saksan Bundesbank (EKP:n kautta).

Italian valtionvelka/BKT on n. 140%. Päälle poliitinen sekasotku ja siirtolaiskriisi.

Toivoton tapaus.

=> euroalue tulisi purkaa ennenkuin se purkaantuu hallitsemattomasti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sanos muuta Jari. Varsin mielenkiintoisia aikoja elämme. SPD:n nuoret ovat lahjakkaasti saaneet uusia jäseniä juuri äänestämään nein tuosta hallitusohjelmasta.

Italian velka taso kuten kerrot on vallan suuri johon ei riitä suunniteltu EVM rahaston käyttäminenkään vaan euromaat joutuisivat maksamaan lisäpääomaa. Suomi sen noin 11 mrd, joka on maksettava Kataisen hallituksen aikana solmitusn sopimuksen mukaan 2 viikon aikana laskun saapumisesta.

Kreikan velkataakan leikkaaminen on taas pikapuoliin asialistalla. Siihenkin Saksan mielipide saattaa muuttua hyväksyvään suuntaan, joten Suomen asema käynee tukalaksi. Orpon mielipiteen tuntien, hän lienee valmis maamme osallsitumaan mikäli Saksa sanoo niin.

Toivotonta on. Kuinka kauan?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vielä on mahdollisuus, kun seuraavissa eduskuntavaaleissa saadaan Suomeen kansansa näköinen hallitus ja eduskunta eikä näitä Lipposia, jotka vievät meidät kuin varkain kohti liittovaltiota. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250578...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Vesa, entäs jos tämä Sipilän hallitus puskee nimeään johonkin liittovaltio- ja yhteisvastuusopimukseen? Aikaa on vielä tuon toteuttamiseen. Etenkin jos Saksassa Schulz pääsee iskemään omaa tahtoaan läpi yhdessä Ranskan Macronin kanssa. Silloin on 2019 valittavalla uudella eduskunnalla eväät tosin vähissä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Jos puolueeseemme ja sen johtoon on syytä uskoa, niin näin ei pitäisi käydä. Onhan luvattu, ettei näitä asioita edistetä, mutta kukapa sen varmaksi voi sanoa. Vanhanen halusi edistää yhteistyötä presidentinvaaleissa EU:n kanssa, joten kyllä tässä riskinsä on, ei voi mitään. Yhteistyötä ei pidä kuitenkaan syventää, koska siinähän se vaara juuri piilee. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250357...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Vesa, alussa luotin Sipilään, mutta karissut on luottamus ajansaatossa. Jäljellä ei enää oikeastaan ole murustakaan. Sipilä taitaa peesata liian paljon Orpoa ja lienee ihastunut myös Merkeliin. Myönsihän sen tunnustusrahapalkinnonkin tässä menneenä juhlavuonna.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Italialla on muutenkin kohtalon hetket käsissä, sillä EKP on supistanut rahaelvytystä, joten Italian valtionvelan korkojen kipuraja tulee kohta vastaan.

Ko papereille ei ole ollut viime aikoina juuri muita ostelijoita kuin EKP. Kokonaisvelka on siis n. 2000 mrd €.

--

Sipilään olen myöskin raskaasti pettynyt, sillä odotukseni olivat suuret.

Ei ole pätevä tehtäväänsä ja liittyy siis joukkoon: Katainen ja Stubb.

Juha Hämäläinen

Berlusconi saatetaan taas nähdä Italian hallituksessa. Se on hauska ukko. Hallitsee puolet Italian valtamediasta, jahtaa alaikäisiä tyttöjä, tekee liudan talousrikoksia, saa naurettavia tuomioita, pitää partyja vanhaan tyyliinsä, lahjoo virkamiehiä ja palaa valtaan taas, jos pumppu vain kestää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Noinkohan nähdään? Lehtien kirjoituksista voisi saada toisenlaisenkin kuvan. B:n rasitteena paluuseen politiikan julkiseen asemaan ei olisi mahdollinen oikeudessa langetun tuomion vuoksi. Mikä lienee totuus. Jos on kuin meidän Väykkä, niin periksi ei anna. Ikä ei paina jne. ;)

Juha Hämäläinen

Koko nimi kaiman tulisi lukea Silviosta kirjoitettu kirja. Nimeä en nyt muista, mutta tunnettu journalisti sen teki ja oli Silvion mukana monta kuukautta kuin varjo.

Voisi mielipide muuttua, kuten minullakin. Jo pelkästään syy miksi Silvion ja Ranskan puupään Sarkozyn välien katkeaminen kertoo Silviosta sen mitä valtiomiehestä haluaakin kuulla. Kas tuolloin oli Libyan kriisi kuumimillaan ja Sarkozy kutsui EU-maiden herroja keskustelemaan tuosta ongelmasta ja EU-maiden osallistumisesta pommituksiin. Silviokin keskeytti BungaBungansa ja lensi kokoukseen jonka aluksi Sarko ilmoitti, että koneet ovat ilmassa ja pommitus alkaa näillä minuuteilla. Silvio sanoi sanottavansa ja kysyi häveliääseen tapaansa, että mitä vittua me täällä tehdään jos koneet on jo ilmassa ja pommit putoilee? Miksi tämä perseily? Näytelmää EU-kansalaisten pettämiseksi?

Viimesitään siitä hetkestä alkoi Silvion ulos savustaminen ja Sarkon kanssa ei enää synkannut.........

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä linkki muutamiin ko. henkilöstä tehtyjä kirjoja. Löytyiskö noista mainitsemasi teos?
https://www.adlibris.com/fi/kirja/silvio-berluscon...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #32

Piti oikein katsoa lukuluettelosta. 01.02.2016 on luettu kirja nimeltä Berlusconi jonka kirjoitti Alan Friedman (Hämiö) Kustantaja näyttäisi olevan Art House.

EDIT: Sivuja oli 281 (Hämiö2)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset