eukriitikko

EU:ssa kuohunta jatkuu ja paisuu

EU on saanut uuden arvostelijan jäsenmaa Tshekin pääministeri Andrej Babiš`ista. Andrej Babiš on 63-vuotias miljardööri liikemies, joka on ANO-puolueen johdossa ja on vaatinut parlamenttivaaleissa EU:n edunvalvojan roolia maalleen. ANO: lla on vain 78 paikkaa 200-paikkaisessa edustajakokouksessa.

Babišin vastustajat syyttävät häntä populistiksi jolla on autoritäärisiä vaatimuksia kohdistuen muun muassa maahanmuuton vastustamiseen. Babiš itse on kuvaillut itseään EU: n parhaana - ja ehkä viimeisenä- mahdollisuutena estää EU: n maiden radikalisoituminen.

Babiš on sanonut "Emme voi olla sellaisessa tilanteessa, jossa meillä ei ole mitään sanottavaa, että vain kaksi suurta kansaa ja komissio päättävät kaiken". Tällä hän viittaa nimenomaan Saksaan ja Ranskaan sekä myös komissioon. Hän on tuonut esille myös hyvin tärkeän seikan EU:n toimintakyvyssä, kun hän väittää EU:n reagoivan aivan liian hitaasti tapahtumiin.

Kuten politico.eu:n kirjoituksessa todetaan ”Tšekin tasavalta edustaa yhtä EU: n jäsenmaiden korkeimmista euroskeptismin tasoista. Vain 30 prosentilla tšekkiläisistä oli myönteinen kuva EU: sta viime vuoden lopulla toteutetun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan. ”

 

Tshekki näyttääkin liittyneen monessa suhteessa EU:ta arvostelevien jäsenmaiden joukkoon. Maassa on ääripuolueita joiden päämääränä on Czexit. Babiš viittaa ääripuolueilla japanilais syntyisen Tomio Okamura -yhdistykseen, joka on EU- ja muslimivastainen järjestö. Tuo järjestö sai lokakuun vaaleissa 11 prosentin kannatuksen parlamenttiin. Babiš sanoo Brysselissä eu-johtajille tuon järjestön kasvun olevan hyvin mahdollista jopa 30 prosenttiin.

 

Ei liene paljonkaan väärin väittää, että Tshekin lisäksi Unkari, Puola, Itävalta, Slovakia ja Kroatia ovat asettuneet kritisoimaan EU:n toimintaa monin eri tavoin pohjautuen ulkomaisissa tiedotusvälineissä kerrotuissa uutisoinneissa. On komission nostamia oikeudenkäyntejä ja maahanmuuttoon kohdistuvaa ankaraa arvostelua sekä muutoinkin EU:n toiminnan hitautta ja toimettomuutta vastaan.

 

Saksassa on meneillään hallitusneuvottelut Merkelin johdolla. CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel, CSU:n Horst Seehofer ja SPD:n Martin Schulz yrittävät saada aikaan esisopimuksen pohjalta yhteisen hallitusohjelman. SPD:n Schulzin aikaan saama neuvottelutulos ei kuitenkaan taida olla kirkossa kuulutettu, sillä sen läpimeno puolueen puoluekokouksessa saattaa olla vielä kivien ja kantojen takana. SPD:n nuoriso-osasto kun on keräilemässä uusia jäseniä torpatakseen neuvottelutuloksen ja siten hallitus saattaakin jäädä toteutumatta ilman uusia vaaleja.

 

Jos meillä täällä pohjolassa eletään ja odotetaan tulevia EU-neuvotteluja tulevasta, niin paljon on vielä Saksassakin, yksi avain valtio EU:ssa, avoimia kysymyksiä.

 

Lähteet;

https://www.politico.eu/article/andrej-babis-to-eu-if-you-think-im-bad-czech-out-the-other-guy-migration-quotas-euroskepticism/

https://www.politico.eu/article/orban-and-kurz-promise-to-continue-migration-fight/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eurovaluuttaan ja liittovaltiokehitykseen liittyen huomasin SU:ssa mainion kirjoituksen Juhani Huopaiselta, Tuosta kirjoituksesta lainaan vain pienen osan "Suomen kantaa tultaneen kysymään ensi kesänä. Suomen kantahan ei voi oikein muuta olla kuin nyökytellä Ranskan ja Saksan ehdotuksille, koska halua ryhtyä keikuttamaan venettä ei ole. Mitä muuta me muka tekisimme – uhkaisimme erota euroalueesta, kuten Hollanti teki 2012?"
https://www.suomenuutiset.fi/vaarat-vaitteet-vanha...

Näyttääpä Tsekissäkin nousseen euroskeptisyys. Ettei vain laajenisi muihinkin jäsenmaihin hyvinkin pian?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Visegrad-maat julistavat kuitenkin lojaalisuuttaan EU:n intergraatiolle.

https://yle.fi/uutiset/3-10043976

Eroaminen EU:sta olisi paluuta vanhaan eli Venäjän vaikutuspiiriin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luehan lähteenä mainitsemani eka linkin kirjoitus, ja vertaa myös ylen kirjoitukseen, jossa kerrotaan selvällä suomen kielellä "Eurooppa tarvitsee uuden suunnitelman. Meidän on puhuttava vapaiden valtioiden liitosta, sanoi Orbán paneelikeskustelussa."

Tuohan ei laisinkaan tarkoita intergaartion syventämistä, lukuunottamatta Slovakiaa, kuten näytät kertovan. Luehan nuo molemmat kirjoitukset (lähde ja yle) uudelleen. Unkarin kanta on kansallisvaltioiden muodostama kauppaliitto ja puolustusyhteistyötä edistävä liittouma.

Ei kannata "uhkailla" EU:sta eroamisella mihinkään suuntaan. Itsenäinen valtio jolla on maan puolustaminen hoidettu järkevällä tavalla ja suhteet lähellä oleviin valtioihin hyvin, on peruskivi turvallisuudelle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On ihan ymmärrettävää, että jotkut itäeurooppalaiset miljardöörit kokevat Putinin suunnitteleman Euroopan uuden kahtiajaon edulliseksi. Lännempänä lienee jo herätty Hollannin tapauksen jälkeen:

https://www.nytimes.com/2017/02/16/world/europe/ru...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaahas Putin löytyi tähänkin EU:ta ravistelevien maiden keskiöön. Eiköhän EU itse kahden johtajamaan Saksan ja Ranskan kanssa ole luomassa mainittua erkaantumista. Tuskinpa Putin on tuohon suurin syyllinen? Kyllä EU:n yhtenäisyys on kiinni jäsenmaiden yhdessä luomista tavoitteista, suunnasta miten edetään jäsenmaita tasapuolisesti kohdeltuina ja vain niissä talouden osa-alueissa kuin on hyödyllistä. Kauppapolitiikka ja turvallisuus tulee ensi sijaisesti mieleeni. Muutoin kukin kansallisvaltio päättäisi omista lähtökohdistaan taloudestaan/turvallisuudestaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Babis toimii tällä hetkellä vt pääministerinä hävittyään luottamusäänestyksen 2 viikkoa sitten.Lähiaikana saataneen äänestykseen myös syytesuojan purku.Yksi tutkinnassa oleva asia on EU-tukien ohjailu omiin liiketoimiin.Sitähän on ollut liikkeellä EU-kriittisissä populistipiireissä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuosta kommentissasi mainitsemasta EU-tukien ohjailusta puhuttiin lähdelinkin kirjoituksessa. En katso aiheelliseksi siitä sen kummemmin spekuloida asian keskeneräisyden vuoksi. EU:n tukitahoituksissa ylipäänsä on vuosien varrella ollut paljonkin epäselvyyksiä mrd luokissa.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Olemme vaarallisen kehityksen tiellä: kansalainen.... kaksoiskansalainen....EU-kansalainen.

Meillä kaikilla (suomalaisilla) on jo nyt kaksoiskansalaisuus, olemme sekä suomalaisia että EU-kansalaisia (esimerkkinä passi). Tulevassa liittovaltiossa  (Euroopan Yhdysvalloissa) olemme sitten kenties ”EUvostoihmisiä”, rodullisista piirteistä, uskonnosta tai mistään muustakaan riippumatta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_unionin_kan...

Neuvostoliitossa yhden ”totuuden” propaganda ja toteuttamissuunnitelma meni jopa niin pitkälle, että yritettiin kehittää ”neuvostoihminen” eli homo sovieticus.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus

EU-diktatuurissa on usein vain ”yksi totuus”, kuten suhtautumisessa ilmastonmuutokseen: tutkimuksessa, vain tulokset, jotka osoittavat ”ihmisen syyllisyyden” ovat ”oikeita”.

Sanalla sanoen, kyseessä on ”yhden virallisen totuuden” julistaminen ja propagointi. Tunnetusti, tämä on sekä fasistisen että kommunistisen järjestelmän pääperiaate, toisinajattelijat vaiennetaan tai jopa tuhotaan. Nykyisin tämä ei enää onnistu, ja Visegrad-maita käsitellään kepillä (uhkailut) tai porkkanalla (rahoitus).

”Neljäs valtakunta”: https://www.tapionajatukset.com/151

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

EU:n kehityssuunta on tullut murrosvaiheeseen monessakin mielessä useissa jäsenmaissa. Vielä tämän vuoden aikana tuo suunta jollain tapaa selvinnee siitäkin huolimatta että EU:ssa päätökset ottavat aikaa. arsinkin toimeenpanot.

Monissa jäsenmaissa on uutisoitu vastarintaa liittovaltiokehityksen suuntaan. Entäpä, jos noille maille Saksa ja Ranska lupaavat porkkana-annoksen? Toteutuuko silloin syvenevä liittovaltio? Ainakin Suomen päättäjät ovat osoittaneet kyllin selvästi peesaavansa Saksaa ja ehkäpä nyttemin myös Ranskaa. Saksassa on meneillään hallitusneuvottelut, joissa yhtenä kynnyskysymyksenä on liittovaltion muodostaminen ja Schulzin vaatimuksena ne jäsenmaat ulospotkittavina, jotka eivät tuota hyväksy. Mielenkiintoisia aikoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monissa jäsenmaissa on uutisoitu vastarintaa liittovaltiokehityksen suuntaan."

Tämä on sitä uutta normaalia josta Huhtasaari puhui.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä on. Tuotakin on yritetty eräillä tahoilla viritelty käsittävän aivan muuta tarkoitusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Poistin Juha Makkosen kommentin aiemmin antamani lupauksen mukaisesti. En hyväksy kommentoijan kuvaa pää alaspäin, sillä jokaisella elossa olevalla oää on kiinni vartalossa toisin päin.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2495...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin Makkonen, miksi ei kuvasi voi olla oikein päin kuten täällä kaikilla muilla näyttää olevan? Ei ole suuri vaiva kääntää kuvaa 180 astetta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Makkoselle vastaan kommenttiinsa, vaikka poistin hänen kommenttinsa. Hän pyysi minun mielipidettäni näin "Johtuuko se kenties siitä, kun sinulla ei ole antaa asiallista vastinetta väitteelleni ettei EU:ssa ole mitään liitovaltio kehitystä ja yrität välttää hankalan tilanteen tarrautumalla lillukanvarsiin?"

Minulla on mielipide ollut vuosikausia EU:sta ja siitä että on tehty pikku hiljaa hivuttaen ikään kuin salaa kansalaisilta liittovaltiota joka ei ole vielä täydellinen. Täydellisyyteen kun vaadittanee perussopimuksen muuttamista ja siihen mitä ilmeisimmin meilläkin kansanäänestys.

Liittovaltion merkkejä on saatu yhtenäistämällä sosiaaliturvaa (ei täydellisesti vaan sitäkin hiljalleen), pakottamalla jäsenvaltiot maahanmuutossa pakkosiirtoihin. Tosin Suomi on yksin täyttänyt täysin tuon pakkovaateen. Ehkäpä enemmänkin.

EU:ta markkinoitiin alun perin meille kansalaisille toisenlaiseksi viritelmäksi kuin mikä siitä on tullut. Jos et ole lukenut minkälaista vaatimusta SPD:n johtaja Schulz on meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa esittänyt, niin uutisoitu on hänen vaativan liittovaltiota EU:sta. Siis eurostoliittoa, jossa kaikki on yhteistä. Velatkin. Italian ja muiden eteläisten maiden suuret veökataakat tulisivat meidänkin veronmaksajien harteille. Johan otimme vastuullemme Saksan ja Ranskan pankkien saatavat Kreikalta monien tukipakettien takaajina.

Tämä riittänee. Eurosta en jaksa enää puhua mitään, koska siitä on jokaisen tehtävä omat havaintonsa. Mitä hyvää ja mitä huonoa euro on tuonut.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Brittien lähtö rokottaa pahasti EU n liittovaltiohaaveita. Britit neuvottelevat jo Kiinan kanssa vapaakauppasopimuksesta. Ja tulevat samalla autoteollisuuden kautta hyötymään sujuvasti myös EU n markkinoista. Puola ei taivu EU n saneluun, kuten on saatu lukea. Wisegrad maat yhteensä ovat muuten lähes yhtä kuin Britit Eu ssa. Siellä laitetaan lujasti hanttiin etähallinnolle. Ranskalaisetkaan kai eivät ole tyytyväisiä nykyiseen EU n toimintaan ja myös Macronin politiikan kannatus hiipuu.

Italiassa tulossa pian (Huhtikuussa ) jänskät vaalit. Kenen vastuulle kaatuu Italian valtion velka ( 2300 000 000 000 euroa ), vai jatkuuko kaikki Italiassa, kuten ennenkin, siis vähän niinkuin sinnepäin. Espanjaan on alkanut valua lisää väkeä Pohjois Afrikasta. Tuskin jäävät muuten Espanjaan tomaatin varasversoja nyppimään. Ovat tulossa myös Suomeen EK n julistamaa työvoimavajetta paikkaamaan ja kotoutumaan.

En ole pessimisti, mutta eihän tämä nyt kyllä oikein hyvältä näytä liittovaltiohaaveilun kannalta.

Ai niin, ne hyvät uutiset.

Roaming maksut poistuivat EU n alueelta. jippii ...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Jouko.
Britit ovat varmaan neuvotelleet muidenkin maiden kanssa kuin Kiinan kaupasta. Taitaa olla sopimukset aika valmiita.

EU:n suhteen näyttää olevan paljon epävarmuutta. Olen odottanut Sipilän hallituksen taholta selviä kannanottoja tulevaisuuden suhteen, mutta kovin on koukeroisia puheita olleet, joita ovat julkituoneet. Saammeko laisinkaan selväsanaista tahdon ilmaisua vai kerrotaanko vain lopulliset tulokset, kuten tähänkin saakka.

Joo, kyllä Italiankin vaaleilla on huomattava vaikutus RU:n tulevaisuuden suunnitelmiin. Se taitaa olla jokseenkin varmaa, että Italiankin haluaisi edelleen veloistaan yhteisvastuuta, joten eurosta eroaminen ei tulle kyseeseen, eikä siten EU:stakaan. Ranskan Macrinilla on samansuuntaiset suunnitelmat kuin Italialla on ollut eli velkojen yhteisvastuullisuuden saaminen unionissa.
Noista roaming-maksujen poistosta en taida päästä nauttimaan. Poistuiko kuitenkaan kokonaan hinnoittelussa? En ole seurannut kun ei suuresti kosketa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

””Noista roaming-maksujen poistosta en taida päästä nauttimaan. Poistuiko kuitenkaan kokonaan hinnoittelussa? En ole seurannut. ””

Roaming maksut kyllä poistuivat, kun soitat EU n alueelta kotiin. MUTTA, kun soitat kotimaasta vaikka Saksaan, niin sen sitten huomaa laskussa. Joten ollaan ikäänkuin puolivälissä tätä edullisuutta.

Käytän paljon puhelinta ulkomaan puheluihin, mutta oikeasti tuo ao. maksun poisjääminen ei ole ollut mikään merkittävä säästö, koska ole jo vuosia käyttänyt netin kautta toimivia puhelujärjestelmiä. Ne kun jo kuuluvat netin käytön hintaan, ja tulen näin hyvin toimeen. Enkö näe mitään syytä maksaa kilpailevasta toiminnasta :).

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/in...

Mutta joo, pointtihan olikin oikeasti siinä,että kaikenkarvaisista lupauksista huolimatta ei EU n siunauksellisuus ja erinomaisuus ole näin kansalaisen kulmasta auennut. Safka, autot jne ovat kalliita ja hallinto on kasvanut jätjettömiin mittoihin. Passia käytän ja jonotan kuten ennenkin lentokentillä ja lauttasatamissa.

Liiketoiminnassa toki paperien kanssa pulaaminen helpottui ja valuuttakurssien kanssa ei tarvi kikkailla ja laskeskella osto ja kirjauspäiviä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

En reissaile nykyisin ainakaan EU:n alueella joten eipä nuo puhelinlaskut tule osoittamaan mitään. En soittelekaan paljon, joten....

Samoin olen käsittänyt EU:n "ihanuuden" kuin sinökin Näillä eväillä on pakko jatkaa niin kauan kuin tätä riittää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli Suomi on tilateessa, mihin en usko enkä toivo, että on valittava lähdemmekö Saksan ja Ranskan tai Visegard maiden kelkkaan ja sitä kautta Venäjän etupiiriin niin ei pitäisi olla kahta kysymystä siitä kumman kelkan valitsemme.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jälleen Venäjä vedetty esiin puhuttaessa EU:n ongelmista. Voi pyhä sylvi tätä mielipidemelskaa. Onko V. ainoa maa, johon voi kauppaa käydä ja pitää ulkopuolisia suhteita? Eikö kaikkiin Euroopan maihin suhteita voida hoitaa eroamisen jälkeenkin? Jos ero jossain vaiheessa toteutuu. Suomihan ei nykyisen poliittisen ilmapiirin vallitessa kuitenkaan eroa ole hakemassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU on oman aikansa lapsi, aivan kuin kaikki muutkin ryhittymät ovat olleet. Moni noista ’yhdistyksistä ’ on jo kuollut ja kuopattu, vaikka syntyessään olivatkin ihan eturivin juttuja ja ihan parasta mitä oli keksitty. Miksi tämä nykyinen EU sitten olisi poikkeus ?

Ei se ole, ja EU tulee ihan varmasti muuttamaan olomuotooan, tai hajoamaan ja jopa lähivuosien aikana, veikkaan. Eikä tuohon hajoamiseen tarvita Venäjää, Kiinaa, tai Turkkia, eikä mitään muutakaan ulkoista tekijää. EU n oma hajanaisuus ja
eripuraisuus, sekä omien sääntöjen kanssa väänteleminen tekevät hajoamisen ihan itsestään.

Pakko on huono liima pitämään erilaisia yhteiskuntia samassa kasassa ja johan on saatu lukea, kuinka itsellisyyteen pyrkiviä ryhmittymiä kohdellaan. Ei ainakaan ymmärtävästi tai keskustellen. Tai no, pamppu auttaa toki keskittymään olennaiseen. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei hajoamiseen todellakaan tarvita ulkopuolisia tekijöitä kun unioniin kuuluu niin kovin erilaisia jäsenmaita. Pakostakin syntyy erimielisyyttä, joka ei ratkea keppiä käyttäen, kuten nyt komissio on alkanut toteuttaa. Vähän aikaa saattaa toimia, mutta aikansa kutakin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"muutoinkin EU:n toiminnan hitautta ja toimettomuutta vastaan"

Tsekin pääministerillä tai blogistilla tai kummallakin tuntuu olevan vaikeaa löytää kantavuutta mielipiteelleen. Jos Tsekki oikeasti on huolissaan siitä, että EU:n päätösvalta on keskittyy ja samaan aikaan on huolissaan toiminnan hitaudesta, kannanottoon sisältyy iso ristiriita.

Päätöksentekoa on saatava joustavammaksi, jotta toiminta ja kehitys voi tapahtua nopeammin. Nykyinen jokaisen maan kuuleminen vie pohjaa nopeuttamiselta. Tsekille tai blogistille tai molemmille aiheuttaa ongelmaa, miten suhtautua päätöksenteon sujuvoittamiseen. Onko se ylipäätään kannatettavaa?

Jos EU pääsisi eroon päätöksentekoon kohdistuvista murheistaan ja siitä tulisi sopivan ketterä ja kilpailukykyinen, sen vastustaminen voisi olla hankalaa perustella. Siksi on hyvä yrittää kaikin keinoin toimia niin, ettei EU kehity. Silloin sitä on myös hyvä vastustaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh vain tuosta toteamuksestasi, että olisin ainoa Suomessa joka moittii EU:n toiminnan hitautta päätösten toteuttamisessa. Ajattelehan että jopa pääministeri Sipilä on tämän saman lausunut julki.

Suomenmaan kirjoituksessa Sipilän kerrotaan sanoneen "Alu­eel­li­set konf­lik­tit, ter­ro­ris­mi, kas­va­vat muut­to­pai­neet, pro­tek­ti­o­nis­mi sekä so­si­aa­li­nen ja ta­lou­del­li­nen eri­ar­voi­suus, pää­mi­nis­te­ri lu­et­te­li EU:n työ­pöy­däl­le ka­sau­tu­via on­gel­mia."
Tuo jos jokin kuvastaa myös Sipilän toteamusta EU:n hitaudesta päätösten ja ratkaisujen tekemisessä ja niiden toteuttamisessa.
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/paaministeri-juha...

Ei pitäisi olla ristiriitaa, sillä niin meilläkin annettiin kansalaisille toisenlainen kuva jäsenyyteen liittymisvaiheessa. Ei pitänyt muodostua unionista yhteisöä, joka vaatii kansalliseen lainsäädäntöön sellaista määrää lainsäädäntöä kuin on tapahtunut. Kyse on selvästä sanelupolitiikasta, josta pääasiassa päättävät suuret jäsenmaat ottamatta huomioon esim. Suomen taloudelle toteutettavia parhaita puolia.

Kohdistat tavallaan syyttelyn kommentissasi minua kohtaan, vaikka en ole vaikuttamassa mitenkään päätösten tekemisissä. Koittaisit pysyä maanpinnalla.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

En tiedä millaiset odotukset blogistilla oli EU:sta liittymisvaiheessa, mutta itselläni kyllä odotuksiin vastattiin. Vientiyrittäjänä kaupan käynti helpottui merkittävästi etenkin euron myötä. Pitäisi vain vielä rohkeammin tehdä ylikansallisia päätöksiä talousalueen harmonisoimikseksi ja markkina-alueen kehittämiseksi. Minulla eikä kenelläkään tuntemallani kollegalla ole kaipuuta entiseen EFTA-Suomeen. Tunnen syvää sääliä Brexitin kolhimia englantilaisia kollegojani kohtaan, jotka joutuvat vuosikausia kamppailemaan epävarmuudessa yrittäessään säilyttää EU-alueella olevat asiakkaansa. Yrittäjänä arvostan hyvin paljon ennustettavuutta ja sen vuoksi tuollaiset tapahtumat on myrkkyä yritysmaailmalle. Sen vuoksi se ei moisesta ”Suomi takaisin” meuhkaamisesta välitä eikä onneksi enemmistö suomalaisistakaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Puhut kauppapolitiikasta. Kyllä, omasta mielestäni annettiinkin sellainen kuva/lupaus, että EU:n toiminta jäsenyyden myötä on kauppapolittinen. Näin kaupankäynti tulee olemaan paremmin järjestettyä. Hyvä on, kun vientiyrittäjänä olet tuolta osin tyytyväinen. Tältä osin on sitten lupaukset täyttyneet.

EU jäsenyyden ei kuitenkaan pitänyt johtaa liittovaltioon tähtääviin toimiin, eikä tietenkään vastuisiin muiden maiden veloista.

Omasta mielestäni jäsenyys pelkästään kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan suutautuvana on hyväksyttävissä. Ei laajemmin. Jokainen jäsenmaa on niin kulttuuriltaan kuin taloudeltaa erilainen, joten päätöksen tekeminen tulee olla kansallisella tasolla. Ei ole oikein, että saksalaiset ranskalaiset ja muut suuret maat sanelevat minkälaista lainsäädäntöä Suomessa tulee noudattaa.

Muuten, äänestin EU:hun liittymistä vastaan. Aivan hyvin olisi riittänyt Norjan jäsenyyden kaltainen kauppapolitiikkaan pohjautuva, ovatkin tehneet rinnalla muitakin erillissopimuksia EU:n kanssa vapaaehtoisuuspohjalta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Tshekki, Unkari ja kaikki muut Visegrad-maat ovat sitoutuneet Eu-intergraatioon eikä tätä tosiasiaa muuksi muuta tämän palstan höpöttäjät.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuskinpa ovat. Mielipiteen voit kuitenkin muodostaa kuten haluat. Ainakin noiden maiden nykyiset johtajat eivät ole sitouttamassa maitaan enempää EU:n päätösvaltaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vähemmälle uutisoinnille on nyt jäänyt, että britit haluavat brexitin maaliskuun alusta v, 2019. EU:n mielestä sovelias aika olisi v. 2020 lopussa.EU siis yrittää pitkittää brexitin toteutumisaikataulua.

Brexitin seurauksena EU:n budjettiin tulee n. 13 miljardin euron vuosittainen vaje, joka täytyy nyt jollakin tavoin korjata. Nettomaksajia on kovin vähän ja näyttää varsin ilmeiseltä, että Brysselissä raavitaan nyt kovasti päitä tämän vajeen korjaamiseksi.

Asiaa ei helpota se, että pieni mies Ranskasta Macron vaatii suureen ääneen EU:n budjetin rajua kavattamista ja EU:lle omaa valtiovarainministeriötä, vaikka oman maan asiatkin ovat pahasti löpsällään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lauri kommentissasi esittämistä näkökulmista on monenlaista mielipidettä ilmassa.

Miksi komissio haluaa pitkittää brittien eroa EU:sta? Tuohon liittynee budjetin vajauskysymys (Neuvosto hyväksyi 20. kesäkuuta 2017 EU:n tarkistetun budjettikehyksen 2014–2020), jos eroaminen tapahtuu ennen 2020, johon budjetointi on vahvistettu. Syntyy siis suuri aukko jp päätettyihin investointeihin ja muihin menoihin. Kuka sitten tuon syntyvän aukon täyttää? On varsin kummallista, ettei budjetti vasta vavasti piene. Päin vastoin suunnitelmissa on paisuttaa meppimäärää brittien omaavalla määrällä siten, että vähän alle 30 tuosta määrästä annettaisiin joillekin jäljelle jääville jäsenmaille asukasluvun suhteessa jaettuna. Loput jäsi ikään kuin varastoon pahan päivän varalle toivossa uusista jäsenmaista. http://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-rele...

Suomessakin näyttäisi olevan hallituksen piirissä kahdenlaista ilmaa jäsenmaksun kasvattamisesta brexitin suhteen. Orpo on ilmaissut kantansa jokseenkin tuohon suuntaan, kun taas Terho on selvästi ilmaissut olevansa vastaan korotusta.

Budjetin kasvattamiseen vaikuttaa todellakin Macronin ja Schulzin integrointipyrkimykset eli täydellisen liittovaltion muodostaminen, mutta ei kuitenkaan ennen vuotta 2020 ja vaatii perussopimuksen avaamista. Aika näyttää minkälaiseen tulokseen maiden johtajat päätyvät EU:n tulevaisuudesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset