eukriitikko

Pk-yrittäjien "kuppi" nurin - eikä ihme

Paljon on noussut porua Sipilän hallituksen muovaamasta aktiivimallilaista.  Porun ohella on aikaan saatu kansalaisaloite "Kumotaan HE 124/2017 vp", johon on tähän mennessä kertynyt yli 127 000 nimeä.

Tänään (oikeammin jo sunnuntaina) on sitten noussut toinen poru hallituksen kärkihankkeeseen 4 liittyvään "Toimenpide 5 kohtaan, jossa selvitetään -työnäyte- palvelun käyttöönottoa". Porun aiheuttaja on itse pääministeri Sipilä (kesk).  Hän kun otti pääministerin haastattelutunnilla kantaa yrityksien tarjoamiin pätkätöihin työttömille, nimittäen työnantajia lampaiksi jolleivat pysty tarjoamaan työttömille pätkätöitä edes muutamiksi tunneiksi joka toinen viikko.  

IL:ssä on kerrottu mitä pääministeri Sipilä toi esiin työttömille tarjottaviin pätkätöihin liittyen. Sipilän mukaan aktiivimallin tulee sisältää jokaiselle työttömälle (200 000) on löydyttävä joka toinen viikko kolmen tunnin työjakso esimerkiksi yksityisperheestä tai yrityksestä.  

Ai että oikein yksityiset perheet voisivat olla työllistäjinä?  Minkähänlaisia töitä pitäisi olla valmis tarjoamaan?

Ei ihme, että erään pk-yrittäjän Pertunmaalla Plastep Oy -nimisen muoviosia valmistavan yrityksen toimitusjohtajan Kristiina Ketomäen "kuppi" meni nurin, sillä ei yritykset voi noin vain ottaa ikään kuin "pystymetsästä" sisään yrityksen työtapoihin opetettavia ja ilman minkäänlaista korvausta.  Hallituksen kärkihankeohjelmassa kun on kaavailtu  "työnäytekustannuksista" näin;

"Työskentelyyn voi sisältyä koulutusta, valmennusta ja muuta työllistymistä edistävää tukea. Työnantajalle palvelu tarjoaisi mahdollisuuden arvioida potentiaalisen työntekijän sopivuutta. Koska ”työnäytteen” antaja saisi toimeentulonsa työttömyysturvana, palvelun käyttöönotto edellyttänee muutoksia lainsäädäntöön."

Näinpä yritykselle ei ole ainakaan tässä kohdin kerrottu tulevan minkäänlaista hyvitystä työttömän ohjaukseen/työnäytteen antamisesta.  Lampaitako yritykset ovat kun eivät omaa omin kustannuksin tai tarpeen ottaa vastaan työnäytteiden antajia?  Missä ovat hallituksen pk-yrityksiä tukevat toimet?  Ei pieni elinkeinoverotuksessa tehtävä yrittäjävähennys ole missään tapauksessa riittävä.  Etenkin, kun huomioidaan toteutettu yhteisöveroalennus, joka ei koske yksityisyrityksiä, ei kommanditti- eikä avoimia yhtiöitä.  Ei näytä hyvältä Ketomäen mukaan edes oy-muotoista yritystä.  Eikö ensin pitäisi luoda pk-yrityksille noita edellytyksiä ko. toimintaa varten? 

Ketomäkeä ärsyttää erityisesti  PK-yritysten työllistäessä noin 70 prosenttia Suomen työssäkäyvistä yksityisen puolen työntekijöistä ja tuosta huolimatta Sipilä kutsuu heitä lampaiksi.

Sipilän hallitus näyttäisi ikään kuin koittavan kepillä jäätä josko yritykset saisi ottamaan siipien suojiin ilman minkäänlaista hyvitysta ja vieläpä kaikki 200 000 työtöntä.  Edes muutamaksi tunniksi viikottain.  Ilmeisesti hallituksessa kuvitellaan, että työttömien ohjaus ei aiheuta yritykselle minkäänlaista haittaa eikä ylimääräisiä kustannuksia.

 

 

Lähteet; 

http://vnk.fi/documents/10184/321857/Toimintasuunnitelma+strategisen+hal...

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801162200671517_u0.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Sirpa Abdallah

Orpo näyttää ottavan kantaa aktiivimalliin panostettavan lisää työttömien työllistämiseen rahaa. Rahaa näyttäisi lisättävän työvoimapalveluihin.
Todennäköisesti kyseeseen tulisi kymmenien miljoonien lisärahoitus Orpon mukaan.

Rahaa ei kuitenkaan näytettäisi panostettavan yrityksille työttömien "työnäytteiden" antamiseen. Työttömien pakottaminen työpaikkojen hakemiseen saa näin yhä enenevässä määrin surkuhupaisia piirteitä.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Kiitos Sirpa hyvästä kirjoituksesta. Kristiina Ketomäki kirjoitti Helsingin Sanomiin ( https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005525626.html ) seuraavan sisältöisen mielipiteen:

Työpaikat eivät ole muutaman tunnin pysäkkejä eivätkä työntekijät pysäkeille heitettäviä säkkejä

Yrityksessä me emme katso olevamme työllisyys- tai sosiaalitoimisto, vaan olemme asiakkaalle antamiamme lupauksia täyttävä, voittoa tavoitteleva liikeyritys.

Sunnuntaina 14. tammikuuta Pääministerin haastattelutunnilla Ylellä kuulin minua nimiteltävän lampaaksi. Johdan noin 40 hengen eteläsavolaista teollisuusyritystä. ­Tekeekö minusta lampaan se, että en välttämättä pysty tarjoamaan muutaman tunnin pätkätöitä?

Työpaikka on arvokas asia niin työnantajalle kuin työn­tekijällekin. Se on sitä henkisen arvon mutta erityisesti rahal­lisen arvon takia. Yrityksessä me emme katso olevamme työllisyys- tai sosiaalitoimisto, vaan olemme asiakkaalle antamiamme lupauksia täyttävä, voittoa tavoitteleva liikeyritys.

Asiakaslupausten täyttämiseksi tarvitsemme työntekijöitä. Tarjoamme työpaikkoja osaajille sekä oppimishaluisille. Toimimme vastuullisesti ja haluamme tehdä niin vastakin.

Työpaikat eivät ole muutaman tunnin pysäkkejä eivätkä työntekijät pysäkeille heitettäviä säkkejä. Yrityksessämme me koulutamme henkilöstöä omalla kustannuksellamme ja kehitämme toimintaa, jotta pärjäisimme globaalissa kilpailussa. Näin kuuluu tehdä. Lisäksi huolehdimme joka ikisestä velvoitteesta, joka yrityksiä koskee ja joita yrityksille asetetaan koko ajan lisää. Palkkiona tästä toimin­nasta kuulen olevani lammas.

Toivotan arvoisat ministerit Juha Sipilän (kesk), Kai Mykkäsen (kok) ja Jari Lindströmin (sin) lämpimästi tervetulleeksi vie­railulle – en lammasfarmille vaan eteläsavolaiseen pk-teollisuusyritykseen. Kerron mielelläni, millä tavalla ja millä reunaehdoilla palkkaamme ihmisiä töihin.

Kristiina Ketomäki

Plastep oy

Sirpa Abdallah

Kiitos tuosta kommentistasi sekä Kristiina Ketomäki kirjoituksen sisällöstä Helsingin Sanomissa.

Ketomäen kirjoitus on hyvin perusteltu vastaus Sipilälle. Yritystoiminta varsinkaan pk-yrityksissä ei ole todellakaan hallituksen suunnittelema temmellyskenttä "työnäytösten" antamiselle. Siis muutamien tuntien pysähdyspaikkoina työttömille, vaikka yrityksellä ei tarvetta eikä kapasiteettia opastaa työnäytöksen antajia. Eikä varsinkaan yrityksen omilla panoksilla.

Kuvaava on Ketomäen vertauskuvannollinen sanonta "Työpaikat eivät ole muutaman tunnin pysäkkejä eivätkä työntekijät pysäkeille heitettäviä säkkejä". Juuri yritystoiminnan ydintoimintaa on asiakkaalle annettujen lupauksien täyttäminen, voittoa tavoittelevassa liikeyrityksessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuuntelin haastattelutunnin autoradiosta ja kiinnitin ihan samaan huomiota.
Niin että vakavasti otettava ja toimiva yritys palkkaa jonkun joka toinen viikko kolmeksi tunniksi? Mikähän sellainen työpaikka tai yritys voisi olla?

Yritys palkkaa työntekijöitä jos sillä on sellaiseen tarvetta ja se on kannattavaa. Työllistämisen esteitä ovat mm. palkkaamisen kalleus sivukuluineen, jähmeä irtisanomismahdollisuus ja työntekijän erilaiset etuudet kesälomineen, perhevapaineen ja oman tai lapsen sairauspoissaoloineen.

Edellisessä elämässä palkkasin ihmisiä töihin. Sitten kun omistajayrittäjä itse istuu palkattomalla kesälomalla paikkaamassa muita, tai kun työntekijä on poissa lapsen sairastuttua, kun itse on palkatta joinain kuukausina kun laskutuspohja pettää tai kun silloin kinasteli ay-liikkeen lakimiehen kanssa että koskeeko yleissitova palkankorotus myös meidän firmaa vaikka toimiala tai yrityksen työntekiät eivät ole mukana niin päätin että ei ikinä enää enkä siitä päätöksestä ole lipsunut.

Ihmisiä työllistetään kun se on yrittäjille ja yrityksille kannattavaa. Ihmisiä ei työllistetä jotta uuden työttömyysturvamallin mukaisesti jokainen saisi joka toinen viikko muutaman tunnin töitä.

Sirpa Abdallah

Janne, itse kuuntelin tuon ohjelmalähetyksen vain toisella korvalla urheilun seuraamisen lomassa ja kun urheilu ajaa minun maailmassa politiikan edelle, niin jäi vähän hataraksi tuon Sipilän puheen anti. Luin vasta IL:stä mitä hän on sanonut ja suoraan sanottuna myös pöyristyin.

Nimenomaan yritys palkkaa ja opastaa työttömiä vain silloin kun näkee siitä olevan hyötyä. Ei muutoin vapaaehtoisesti auttaakseen Siplän hallitusta työllisyyden saamisessa asetettuun odotusarvoon (72 %).

Aivan kuten lopussa toteat "Ihmisiä työllistetään kun se on yrittäjille ja yrityksille kannattavaa." Tuo on avain ja se pitäisi hallituksenkin ottaa huomioon kärkihankkeita suunnitellessaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt kuunnellut tuota. En kuitenkaan keksi ensimmäistäkään perustetta, miten voisin puolustella Sipilän sanomaa.

Muutoin olen ollut sitä mieltä, että aktiivimallissa sinänsä on ihan hyviä ideoita. Jostain syystä vain toteutus lähti heti ontumaan, liekö sitten sen takia, että reunaehdoksi asetettiin tuo kustannusneutraalius.

Mutta todella huono ilmaus (ja ontuvaa ajattelua), jos PK-yritykset ja/tai yksityiset kotitaloudet ajateltiin tämän aktiivimallin työttömän pelastajiksi. En viitsi ikävämmin sanoa.

Tuolla tavalla tarjolla olevia töitä kutsutaan tilapäistöiksi. Niihinkin tarvitaan tekijöitä mutta useimmilla työnantajilla on valmiiksi sovittuna, ketkä ovat valmiit tulemaan tarvittaessa. Kovin paljoa apua niistä ei ole työmarkkinatuella oleville hakijoille. Kohtaavuus on hyvin sattumanvaraista.

Ensi kuulemalta paha moka.

Sirpa Abdallah

Juho vastaan kommenttiisi ihan mielenkiinnosta ajatuksistasi.

Sipilän sanominen on mielestäni erittäin suuri moka jo siitä syystä, että hänellä kuitenkin on omaa yritystaustaa.

Se, että reunaehdoksi on asetettu kustannusneutraalisuus on toinen paha moka, jonka niin Sipilä kuin ministerit Lintilä kuin Mykkänen yrityselämän kokemukset takanaan, ovat mainitunlaisen kärkihankkeen takuumihinä laittaen yksityiset/pk-yritykset maksumiehiksi. Totta näin ajateltuna syntyy hallituksen kaipaamaa kustannusneutraaliutta.

Sipilän hallitus on suoraan sanottuna kansalaisten ja pk-yritysten taskuilla. Toisiin kohteisiin ei sitten hallituksen päätökset huomioiden olla suinkaan ajattelemassa kustannusneutraaliutta, ei vaan surutta pannaan verotuloja "haisemaan" tarkoituksiin, joita ei olisi ollut pakko ottaa vastattavaksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Luulis Sipilänkin sentään ymmärtävän edes jotain henkilöstön palkkaamisesta. Vai onko ne Sipilän yrittäjäjalat tukevasti ilmassa saatujen löysien tukiaisten ja yrityskauppojen ansiosta Ei voi tosiaan kuin ihmetellä.

Mahtaako tuo ajattelu jotenkin liittyä sisäsiittoiseen lahkolaisuuteen ? Sisäsiittoisuus kun kuulemma vaikuttaa henkisiin kykyihin.

Sirpa Abdallah

Niinhän sitä luulisi. Vaan luulopa ei ole tiedon väärti. ;)
Kaiketi tässä yhteydessä Sipilälle ja hallitukselle on tärkeintä saada se hamuttu 72 % ns. pulkkaan. Muulla ei ole väliä eli miten se saadaan aikaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kuvaat Sirpa hyvin touhun älyttömyyttä. Lintilä ja Mykkänen hallituksesta eivät ymmärtäneet itse, mitä laki tarkoittaa. Sipilän ajatukset toteutuksesta ovat tällaisia. Täällä mm Kokoomuksen Jaskari totesi blogissaan kuinka ei nuo tunnit kuulosta paljolta viitaten vaatimuksen olevan helppo.

Ongelmaa ei ole se onko nuo tunnit tehtävissä vaan juuri tässä mitä kuvaat. Huolestuttavan irrallaan käytännön todellisuudesta on tämä pääministerimme. Eikä siinä mitään muuten, mutta kun sen seurauksista pääsee nauttimaan melkoinen ihmismäärä.

Sirpa Abdallah

Niko, hallitus ei näytä ymmärtävän mitä ovat aikaan saaneet ja mitä edelleen suunnittelevat. Voihan kyseessä olla vain "näytelmänkaltainen" suoritus, jolla todellakin pyritään vain saamaan se odotettu 72 %:m työllisyystavoite.

Minä olen sitä mieltä, että ensin olisi pitänyt luoda edellytykset työllistymiseen pk-yrityksissä, vaikkapa vain tuolle kutsutulle "työnäytteelle". Tosin moniko yritys on tarpeessa kasvattaa työntekijöiden määrää? Tuonkin olisi voinut ennalta selvittää ottamalla yhteyttä yrityksiin kysymällä vihjeitä joilla työttömiä voisivat ottaa "oppipojiksi ja
-tytöiksi".

Lintilän luulisi olevan kuusalla yritysmaailman työllistämisestä ja ennen kaikkea siitä ettei ne voi ottaa liikaa työntekijöutä, edes opetettavaksi työelämään. Lintilän cv näyttää tältä; talouspäällikkö Pouttu oy:ssä-. Tuolloin ko. yritys kuului kyllä suuryrityksiin muistini mukaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Mykkäselläkin on elinkeinoelämän kokemusta eri yrityksissä.
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/...

Tuo vain kuvastanee sitä, että hallituksella on vain pyrky päästä ohjelman mukaiseen tavoitteeseen keinoja kaihtamatta. Tästä osoituksena mm. aktiivimalli ja työnäytteen antaminen.

Snow Flare

Kyllä kuvittelisi että hyvin tietää mikä prosessi on uuden työntekijän saaminen 1-2 viikkoa pelkkä perehtymine + koulutus ja yritykselle pitäisi vielä saada jotain uudesta työntekijästä muuta kuin menoja...

Jos todellakin haluaa että yritykset ottavat ihmisiä niin kyllä siitä pitää jo antaa kunnollinen porkkana mutta sehän tietää kovia kustannuksia mitä ei saa aiheutua tai niin asian itse tajusin...

Kovasti kokeilevat kepillä jäätä lähiaikoina jos näin jatkavat niin kohta varmasti keppi pitää ottaa jo pois ettei vaan itseään silmään vielä pahemmin osu...

Sirpa Abdallah

Poikkeuksena hyväksyn tämän kerran kommenttisi, koska se on asiallinen. Jatkossa kuitenkin tulee kommentoinnissa huomioida, että tällä alustalla tulee esiintyä omalla nimella ja kuvalla.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa yrittäjät ovat täysin suojattomia valtiovallan aggressiolta.

Koiviston konklaavi tuhosi 66.000 yrittäjää.

Rikoksen vakavuutta korostaa 100 -vuoden salaiset asiakirjat.

En edes ymmärrä miksi Venäjää syytetään vastaavista teoista, vaikka hautuumaat ovat täynnä ryöstettyjä yrittäjiä.

https://www.promerit.net/?s=koivisto

Veröttajalla on täydellinen mielivalta ja tullilla.

Sirpa Abdallah

Jokseenkin korniltahan tuo Sipilän (hallituksen ulostulot) ulostulo vaikuttaa näin sivullisestakin, vaikka en ole yrittäjänä koskaan ollut. Todellakin yrityksiä on päättäjien taholta tuhottu valtava määrä ja nyt sitten ikään kuin unohdettu menneet ja pyydetään uhrautumaan uudelleen Sipilän hallituksen hyväksi jotta saavat odotuksen toteutumaan työllisyysasteen muodossa.

Pekka Iiskonmaki

#11
Rikoksen uhrin muisti on pidempi kuin vaalikausi.

Suomen talouden heikko tilanne on edelleen muistona tuosta aggressiosta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilän pallo tuntuu olevan täysin hukassa. Liekö sitä koskaan ollutkaan, kun noita juttuja kuuntelee.

Ei yrityksen tehtävä ole työllistää. Sen tulee toimia toiminta-ajatuksensa mukaisesti ja täyttää siinä määritellyt ajatukset. Niihin varmaankin sisältyy myös henkilöstön palkkaamista. Työttömien työllistäminen pääministerin käskystä ei kuulu yritysten tehtäviin.

Mikä yritysjohtaja meillä on pääministerinä. Eikö olisi parempi miettiä toimenpiteet asiallisiksi, niin että ei tarvitsisi pakottaa yrityksille sellaista, mikä niille ei kuulu. Ne toimenpiteet, jotka tuottaisivat uusia työpaikkoja onkin sitten tainneet jäädä vähemmälle huomiolle.

Sirpa Abdallah

Todellakin yrityksen toiminnan perusperiaate on toiminnan kannattavuus, eikä suinkaan työttömien työllistäminen. Tuon pitäisi olla Sipilälle ja hallituspuolueillekin selvää kuin pläkki.

Pekka Iiskonmaki

''Sipilän pallo tuntuu olevan täysin hukassa. Liekö sitä koskaan ollutkaan, kun noita juttuja kuuntelee.''

Ei vaikuta todellakaan täysipäisen jargonilta.

Putin on pakottanut ottamaan valtionyhtiöhin takaisin joukkoirtisanottuja.

Sipilä ottaa Venäjästä mallia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siis...täytyykö yrityksille alkaa maksamaan vielä siitä,että joku tulee ilmaiseksi tekemään heille töitä?

Tässä kohtaa luulisi menevän kuppi nurin monelta muultakin!

Sirpa Abdallah

Ei ole kyse aidosta työntekemisestä silloin, kun käydään "pysäkillä" pysähtymässä muutama tunti viikossa. Sitä paitsi ei kaiketi yritykset ole hallituksen ajattelemia sosiaalitoimistoja, joiden pitäisi omalla kustannuksella opettaa työntekeminen yrityksissä, vaikka ei ole tarvetta uusiin työntekijöihin. Hallituksen ajatusmaailma taitaa kulkea vain tilastojen kaunistamisluvuissa?

Eikös muuten oppisopimuskoulutus olisi paljon järkeenkäyvämpi tapa opettaa työttömiä vaikkapa uuteen ammattiin? Niihin ammatteihin, joihin on tarvetta tulevaisuudessa. Tuo vaatii oppilaalta itseltään aktiivisuutta. Oppisopimuskoulutusta tulisi kehittää edelleen kattamaan ikäluokkia laajemmin. Toki nykyinen malli ei ratkaise työttömyys ongelmaa.
http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikou...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Työnäytehän oli kokoomuksen lempilapsi ja siinä tehdäänn ilmaiseksi työnäytettä yritykselle omasta tahdosta.

Ongelmahan on juuri ilmaisuus työnäytteessä,koska nyt se ei kelpaa ilmeisestikään työkkärille.

Eikö oppisopimuksessa yritys kouluta,mutta osittain yhteiskunnan varoin. Onko yhteiskunnan tehtävä maksaa yrityksen tarpeista?

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Vellu, oppisopimuskoulutus on omasta mielestäni parempi tapa kouluttautua tiettyyn ammattiin. Tämä tapa vastaa käsittääkseni hyvinkin ammattikoulun käyntiä, mutta suoraan työelämän tarpeisiin. Sanot että yhteiskunnan varoin koulutettuna. Niin kaiketi onkin, mutta taitaa olla edullisempi tapa kuin istuminen koulunpenkillä ilman käytännön työelämää. Tällainen kouluttautuminen sitä paitsi ei kouluta työttömiä kuten nykyinen oppimäärä saa aikaan.

Mikäli yritykset kokevat työnäytteen olevan kokoomuksen lempilapsi, niin eiköhän kokoomusta kannattavat yritykset tuohon reagoi omalla tavallaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #23

Tuolla Sipilän toivomalla työnäytetavalla voi tosiaan joku saada työpaikan ja työllistyä. Yleensä kuitenkin silloin on kyse työnhakijasta, joka on hyvin aktiivinen jo ihan omalta luonteeltaan. Lisäksi tarvitaan sen verran onnellista sattumaa, että lähistöllä on yritys, jolla on 'pelivaraa'. Mutta en oikein käsitä, miksi sanoa lampaaksi sellaista, joka joutuu kuitenkin harkitsemaan, kumman päätöksen tekee.

Sama pätee varmaan myös TE-toimiston kanssa sopimiseen. Jotkut työpaikat voivat varmaan sopia, että TE-toimisto voi lähettää sopivia henkilöitä kysymään vaikka sitten tuota työnäytteen tekemistä. Mutta taaskaan se ei ole mikään yleisratkaisu.

Voin hyvin kuvitella, että on henkilö, joka mielestään osaa jotain hyvin. Lisäksi hän tietää, että lähistöllä on yritys, jolla voisi olla käyttöä hänen taidoilleen. Silloin hän voi marssia sinne ja kysyä, päästäänkö sopimukseen työn(äytteen) tekemisestä ja ehdoista. Moni työnantaja on varmaan valmis antamaan aktiiviselle henkilölle mahdollisuuden, jos saatu mielikuva on myönteinen ja yrityksellä suinkin on resursseja. (Toisaalta tuollainen henkilö tekee tuon ilman sen suurempia aktivointitoimenpiteitäkin.)

Kyllä työnäytteen pitää olla oikea työnäyte eikä vain näyte työstä TE-toimistolle. Oppisopimuskoulutus on ihan toinen asia. Se lähtee kuitenkin yrityksen tarpeista. Voi olla, että monet yritykset eivät tajua tai sisäistä oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia. Siinä olisikin ehkä viranomaisten paikka tehdä sen mahdollisuuksista (ja miksei ongelmistakin) tunnettuja.

Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset