eukriitikko

Presidenttiehdokkaiden kannatus YLE:n kyselyn mukaan

YLE järjesti eilen tv-keskustelutilaisuuden 2018 presidentin vaalien ehdokkaille. Kuten tiedämme on ehdokkaiden määräksi muotoutunut kahdeksan. 

Ehdokkaina ovat aakkosjärjestyksessä mainiten:

Tuula Haatainen (SDP), Pekka Haavisto (vihr), Laura Huhtasaari (PS), Merja Kyllönen (vas), Sauli Niinistö (sit), Nils Torvalds (rkp), Matti Vanhanen (kesk) ja Paavo Väyrynen (sit).  

YLE kysyi kansalaisten mielipiteitä ehdokkaiden onnistumisesta tuossa vaaliväittelytilaisuudessa.  Kaikkiaan vastauksia yle-uutisoinnin mukaan on annettu yhteensä 10758.  Eniten onnistumiskannatusta sai istuva presidentti Sauli Niinistö 3492, joka prosentteina ilmaistuna 32,46. 

Muiden ehdokkaiden kannatusluvut ovat;

Laura Huhtasaari 1625,  (15,10 %)

Paavo Väyrynen  1514,  (14,07 %)

Pekka Haavisto  1323,  (12,30 %)

Matti Vanhanen  955,  (8,88 %)

Merja Kyllönen  688,  (6,40 %)

Nils Torvalds  594,  (5,52 %)

Tuula Haatainen 567,  (5,27 %)

 

Tuossapa yhdenlainen kansalaisten antama tulos presidenttiehdokkaiden onnistumisesta vaaliväittelyssä.  Koska noita vaalitilaisuuksia tulee vielä lisää, niin hyvin suurella todennäköisyydellä nuo kiinnostusprosentit tulevat muuttumaan yhden jos toisenkin kohdalla.  Hyvin todennäköistä taitaa kuitenkin olla ettei istuvan presidentin vaalitulos tule olemaan ns. läpihuutojuttu eli läpimeno ensimmäisellä kerralla.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miten Nils ja Tuula ovat nyt sekoittuneet jotenkin. Katsopa lukemia tarkemmin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Ari. Kyseessä oli lyöntivirhe, joka ei niin tavaton kohdallani. ;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse käytyyn keskusteluun ei minulla ole juurikaan muuta sanottavaa kuin että Sauli Niinistö näytti olevan vähintäänkin kiusaantunut Paavo Väyrysen viittauksesta eurovaluutan käyttöön ottamisen yhteydessä mahdollisesta tapahtuneeseen lainvastaisuudesta (perustuslaki).

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisin minäkin kiusaantunut, jos tuollaista kysyttäisiin. Kas kun Väyrynen on säästellyt tuota piikkiään tähän saakka eikä ole vienyt asiaa oikeuden eteen. Kaikki ministerit valtakunnan oikeuteen sanoi myös.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nuo luvut kertovat vain miten aktiivisesti kunkin ehdokkaat kannattajat ovat osallistuneet kyselyyn, eiväthän ne perustu satunnaiseen otantaan kuten gallupit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No enpä tuota väittänytkään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Otsikossa väitetään että kyseessä olisi ehdokkaiden kannatus.
Useampi perussuomalainen on tätä viestiä tänään jakanut eikä kyseessä tainnut olla Sirpan ihan oma jutska.

Viimeisempien tutkimusten mukaan Huhtasaaren kannatus on edelleen 3-4 prosentin luokkaa. Saattaa se siitä laskea nyt kun Väyrynen on päässyt vauhtiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Janne, otsikko ei, enkä minä, väitä mitään. Tuo on omaa tulkintaasi. Ensinnäkin kysehän ei ole oikeasta galluppikyselystä vaan nettikyselystä johon on voinut osallistua halukkaat.
Onko sinullekin syntynyt jollain tavalla vaikea olotila tuon kyselyn tulokseen? Niin ja varsinkin kun se osoittaa kansalaisten olevan Huhtasaaren esiintymisen kannalla toiseksi eniten, joka näyttäisi kommenttisi perusteella olevan väärään suuntaan osoittavaa. Ei kai nuo tuollaiset kyselyt pitäisi noin vakava paikka olla vai? ;)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #29

Monen mielestä tällaisia tuloksia ei saisi ollenkaan tuoda julkisuuteen. Niin kuin ketjusta on havaittavissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Kirjoitit kannatuksesta ja kiinnostuksesta, vaikka kyse oli esiintymisen arvioinnista. Itse esimerkiksi arvioin Esko Seppäsen erinomaiseksi kirjoittajaksi. En kuitenkaan muista olleeni koskaan samaa mieltä, puhumattakaan että olisin harkinnut äänestäväni häntä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39

Max, sinäkin brutukseni olet näköjään herännyt tähän päivään ja löytänyt kirjoituksestani jotain joka kaipailee mieleisesi sanansäilän. Hienoa. Kiitos siitä. :D
Tuskinpa nuokaan ylen "testiin" osalliset ovat kertoneet äänestävänsä tiettyä henkilöä. En tiedä oliko edes jonkinlainen kysymys esitettynä pres.ehdokkaan "valinnan" pohjaksi, kun ei ole sitä vaadittua älykännykkää mielipiteeni esittämiseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

Nähtävästi ymmärrät asianlaidan, mutta nöyryys oman virheen tunnustamiseksi puuttuu. Sekin on toki parempi asiantila, kuin täysi kieltäminen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #44

Max, minulla on todellakin kirjoitustyylissäni mitä ilmeisimmin sellainen vika, että tulen käyttäneeksi joidenkin mielestä vääriä sanoja ilmaistessani jotain asiaa/tapahtumaa. Tässä ilmeisesti käyttämäni sana -kannatus- on sellainen. Tosin olen sitä mieltä, että jonkinlaista kannatusta se on mielipiteen esittäminen vaalikeskustelussa onnistumisestakin. Tuostakin voitanee sitten vääntää peistä. Eikös?

Noin ylipäänsä takertuminen jonkin sanan esittämiseen on mielestäni typerää. Sanan tarkoitusperä kuitenkin tullee aina selväksi lukemalla koko kirjoitetun tekstin mahdollisine perusteluineen linkit mukaan lukien. Tämänkin kirjoitukseni loppukaneetin pitäisi kertoa kaikki olennainen sanan KANNATUS-käyttöön.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Juuri siinä se ongelma olikin, että annoit ymmätää tuon tuloksen jotenkin viestivän kannatuksesta. Minähän juuri selitin miten jonkun esitystä voi pitää hyvänä tai onnistuneena, kannattamatta henkilöä. En usko olevani ainoa, jolla integriteetti riittää sellaiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

En mielestäni kuitenkaan antanut ymmärtää noin kuten itse olet sisäistänyt. Käyttämällä edellä kertomaani sanaa merkityksessä, jota et itse hyväksy, on kuitenkin täysin ymmärrettävissä oikealla eli tarkoittamallani tavalla lukemalla koko kirjoituksen. Takertuminen johonkin sanaan, jota ei itse käyttäisi samassa tilanteessa, on mielestäni pikkumaista saivartelua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Jos et mielestäsi ole esittänyt mittauksen kuvastavan jollain tavalla kannatusta, niin mitä ihmettä sitten halusit sanoa kun kirjoitit "olen sitä mieltä, että jonkinlaista kannatusta se on mielipiteen esittäminen vaalikeskustelussa onnistumisestakin"?

Tässä kommenttien välissä ajoin muuten Tukholmasta Seutulaan, mistä jatkoin lentäen Tapiolan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen yllättynyt tuosta kyselystä, olin ihan varma, että Väyrynen ja Huhtasaari olisi kärjessä, kun näitä nettiäänestyksiä mitataan.

Aika selvä tilanne on, jos jopa tällaisissa kyselyissä Niinistö pärjää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Älä valehtele jotta olet luullut Väyrysen ja Huhtasaaren olevan kärjessä nettiäänestysessä. Tosin tuo äänestys oli toisaalla kuin ylen nettisivulla. En itse olisi edes voinut osallistua.

Marja-Leena Kuronen

En minäkään voinut osallistua, kun äänestykseen olisi tarvittu älypuhelin!

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ekan kierroksen tulosten julkaisupäivä taitaa olla surupäivä ritala&co:lle ;).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä. Näyttäisi yrittävän vääntää yllä kommentissaan mielipidettään hiukan toisenlaiseksi kuin se tosiasiassa onkaan. Mukamas. :D
Onhan se tietenkin kova paikka tässä vaiheessa kun Lauran kannatus kansalaisten mielipiteissä on noin korkealla, jopa toisena.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jäitä hattuun Sirpa, katsottaisiinko seuraava gallup.

Edellisten vaalien alla Uusi Suomi järjesti kannatuskyselun ja Väyrynen taisi saada noin puolet äänistä.

Ylen eilisellä vaalikeskustelulla oli X-määrä katsojia, joista noin 10 000 osallistui kyselyyn;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Mitä ihmettä hopäjät? Olen kirjoittanut ja ottanut nimenomaan kantaa tuleviin mielipideilmaisuihin "Koska noita vaalitilaisuuksia tulee vielä lisää, niin hyvin suurella todennäköisyydellä nuo kiinnostusprosentit tulevat muuttumaan yhden jos toisenkin kohdalla."

Miksi tämä kirjoitukseni ottaa sinulle noinkin kovalle? Ihmettelen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Eihän se kovalle ota, mutta onhan Väyrynenkin taas kärkipäässä kun joidenkin ehdokkaiden kannattajat ovat muita innokkaampia osallistumaan nettikyselyihin, ja tuskin se vaalien lähestyessä mihinkään muuttuu.

Ainahan on niin että suuri osa katsojista pitää nettikyselyitä vain viihteenä kuten ne ovatkin, eivätkä osallistu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Niin, mitä sitten. Nythän olikin kyse nimenomaan nettikyselystä ja miten kiinnostuneita olivat osallistuneet kustakin ehdokkaasta. Tuokin tilanne todennäköisesti vielä tulee muuttumaan tilaisuuksien myötä kuten kirjoitin. Joskus on minun vaikea käsittää miksi kirjoitettua tekstiä näyttää olevan niin monille vaikea ymmärtää, yrittäen väkisin vääntää sitä toisenlaiseen pirtaan kuin on kirjoitettu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

No onhan tämä hieman harhaanjohtavaa:

#10: "Onhan se tietenkin kova paikka tässä vaiheessa kun Lauran kannatus kansalaisten mielipiteissä on noin korkealla, jopa toisena."

= Niiden kansalaisten, jotka osallistuvat nettiäänestyksiin. Valtaosa kun tietää että niillä ei ole mitään muuta kuin viihdearvo, eivätkä vaivaudu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Ethä vain lue kommentteja kuin "piru raamattua"?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Oletan että tiedät nettikyselyjen ja galluppien eron, vaikka saahan sitä yrittää luoda uskoa Huhtasaaren kannattajiin, mutta myös huomauttaa että nettikyselyt ovat yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Ahaa, ei siis saa mielestäsi esittää laisinkaan tällaisiin nettikyselyihin liittyviä tuloksia. No, minä kuitenkin esitän. Lue sinä vain niitä galluptuloksia. Huvinsa kullakin. ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

? Juurihan kirjoitin että: "saahan sitä yrittää luoda uskoa Huhtasaaren kannattajiin"

Huvinsa kullakin:)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä tarkoitin sitä, että netissähän Huhtasaari ja Väyrynen on kuninkaita, mutta sitten kun ihan normaalit gallupit on, niin tilanne onkin yllättäen toinen.

Persut ja kaikki möyhääjät elää netissä, ja siksi nää tulokset on mitä on.

Gallupit kannattaa odottaa, niin ja mielipiteeni on se, että Niinistö voittaa nuo pikkutekijät mennentullen. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Luetko itsesi samaan kööriin? Miksi olet ikäänkuin "vauhkoontunut" Väyrysen ja Huhtasaaren noinkin suuresta suosiosta netissä ilmaaisseista? Minulle nuo luvut eivät sinänsä ole elämää suurempi asia. Odottelen rauhassa sitä aitoa vaalipäivää, johon en tiedä vielä osallistuvani.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19

Sinulla tuntuu olevan jonkinlainen tarve olettaa, että ihmiset olisivat vauhkoontuneet, että ottaisi koville tai että joku sanoisi että tämän julkisen kyselyn tuloksia ei saisi julkaista. En ole havainnut mitään tuollaista ketjussa.

Kuten moni on sanonut, tämän vaikuttaa tahalliselta harhaanjohtamiselta semminkin kun persut ovat useassa eri paikassa toistelleet tämän valemediaksi leimaamansa Ylen lukuja ja esittäneet tänään Huhtasaaren jonkinlaisena voittajana. siis sen 3:n prosentin kannatuksella pyristelevän ehdokkaan, jonka nousua on tämän omien sanojen mukaan odoteltavissa aina hetikohtaseuraavaksi.

Turhan läpinäkyvää, ei huijaamalla saa mitään bandwagon-efektiä aikaiseksi. Palataan asiaan jos Huhtasaaren kannatus alkaa olla kaksinumeroisissa luvuissa, eli vähän helvetin jäätymisen jälkeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

Bandwagonia minäkin arvelin tässä yritettävän. Tuoreimpia katsojalukuja ei ole saatavissa, mutta arvatenkin satoja tuhansia, joista n. 10 000 vastasi kyselyyn ja niistä katsojien murto-osasta n. 1600 piti Huhtasaaren esiintymistä parhaana. Ja siitä oli sitten oikein laskettu montako prosenttia, Ylen uutisessahan prosentteja ei ollut.

#10: "Onhan se tietenkin kova paikka tässä vaiheessa kun Lauran kannatus kansalaisten mielipiteissä on noin korkealla, jopa toisena."

Joopa joo.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Kyllä minuakin on naurattanut, sinäkö ne "kannatusprosentit" laskit?

Tekstissäsi lukee kannatusluvut :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #35

Joulupukki kävi tuomassa lasketut prosentit. :D
Rauhoitu jo "rakas lotta"!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Olen ihan rauhallinen, kunhan naureskelemasta lakkaan;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #31

Heh vain Jannellekin. :D :D :D

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

"Persut ja kaikki möyhääjät elää netissä, ja siksi nää tulokset on mitä on."

Mihin jäi se mielikuva vähän yksinkertaisesta syrjäytyneestä persusta, joka syrjäseutujen salomailla ei hallitse modernia teknologiaa, eikä siten myöskään somea.
Ja nyt suorastaan "elävät netissä".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan se toissalta kiva, että Väykkä ja Laura saa edes joskus kannatusta, ettei tuu paha mieli.

Oli sitten yks tai kaks kierrosta Niinistö voittaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jollei Niinistö olisi presidentti, niin sitten se olisi varmaan Haavisto, kansalaiset on viisaita, niitä ei paljon vain ole tänne puheenvuoroon eksynyt. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ethän pety suuresti, jos vaikka sattuisi sellainen "tapaturma" että seuraava "isähahmo" olisikin vaikkapa Väyrynen tai joku muu kuin ihannoitikohteesi? Ei siis olisi kovin kaipailemasi Niinistö tai Haavisto.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En pety, mä kannatan demokratiaa, äänestys ratkaisee ja sitten mennään niillä, periaatteessa se olisi kaikille EU-erohinkujille ja rajat kiinni tyypeille hyvä opetus, kun siellä olisikin Väyrynen tai Laura, eikä Suomen linja mihinkään muuttuisikaan.

Voi sitä takinkääntöhuutamisen määrää :)

Presidentti ei noista asioista päätä, se vain on ollut joillekin ehdokkaille vaikea ymmärtää.

Väyrynen toisi ainakin maamme lähemmäs Venjäjää, rauhaa ja YYA-sopimuksia lisää.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Aktiivisena somen käyttäjänä pisti silmään, miten äärioikeisto-vaikutteisilla sivuilla kehotettiin käydä klikkaamassa Huhtasaarta. Muualla en vastaavaa nähnyt, paitsi vihrreiden ryhmässä joku mainitsi tästä äänestyksestä. Yleensäkin somessa eri keskustelupalstoilta voisi saada sellaisen käsityksen, että Huhtasaari tulee menemään ihan kirkkaasti seuraavalle kierrokselle ja jopa voittamaan Niinistön. Mitään ei toki pidä kirkossa kuuluttaa, mutta en millään usko Huhtaraasern saavan yli 5% kannatusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksen tarkoituksena ei todellakaan ole arvioida vaalien äänestymiskäyttäytymistä vaan yksinomaan ylen ohjelman tuomaa kansalaisten mielipideilmaisun lopputulosta. Perustuu siis yksinomaan kirjoituksessa mainittuun ylen uutiskirjoitukseen. On turhaa ryhtyä arvailemaan minkäänlaisia ennustuksia tulevista keskusteluista tai vaalista. Kaikki aikanaan.

Juha Kuittinen

Jaahas, Huhtasaari on noussut presidenttikilvassa jo kakkoseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Se on miten sen kukin näkee. ;)
Nythän on vasta kysytty netissä katsojien mielipiteitä keskusteluissa onnistumisista. Vaalit käydään vasta ensi vuonna, jolloin selviää kilvoitustilanteet.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Jännää on...
Tein vaaligallup testin yle:ltä, mutta hämmästykseni oli melkoinen kun Haavisto oli ykkönen ja Sauli viimeisenä tekemässäni gallupissa.

Itse olen profiloitunut Saulin kannattajaksi kauan aikaa sitten ihan julkisuudessa tulleitten infojen takia.

Haavistoa olen vierastanut koko ajan ajatuksissani, mutta...

Antaa kaikkien kukkien kukkia politiikan rintamallakin.

Paavo Väyrynen nousee suosta kuin Kalevalan elävä.

Mutta jo helmikuussa ollaan viisaampia siitä kuka on Pressana seuraavat kuusi vuotta.

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset