eukriitikko

YLE:n panostus ohjelmatuotannossa epävireessä

Eipä juuri jäänyt villoja haavin YLEn eilen ohjelmassaan ensimmäisistä julkaistuista veroparatiisikytköksistä. Toki tuonsuuntainen oli odotettavissa huomioiden edellisen Panama-papereiden julkistamisannin. Ei niin mitään jäänyt käteen niistäkään vain suuri hulapaloo yleläisten toimittajien ”lomareissuiluista” Panamaan.

Eilisen uutisoinnin jälkeen on yhä enemmän herännyt ajatus siitä, että maksaakohan USAn demarit (tai ko. puolue) jotain palkkiota YLE:lle melkeinpä päivittäisistä kohu-uutisoinneista Trumpista, maan hallinnosta ja Trumpin lähipiiristä. Saatiinpas myös eilen kuulla veroparatiisikytköksien koskettavan maan hallinnon ministeriä. Mikähän merkitys tällä valtavan määräisellä Trump-uutisoinnilla onkaan meikäläisille veronmaksajille, jotka maksamme yle toimittajien palkat ja reissaamiset? En keksi mitään perustetta.

Eikö hyväksyttävämpää ja toivottavaa tulisi olla samanlaisella tarmolla ja kriittisyydellä YLE-toimittajien paneutuminen EU yhteisön toimintatapoihin ja rahankäyttöön ja yllensä päätösten aikaansaannoksiin? EU:n toimintatavat kun kuitenkin koskettavat joka päiväisesti veronmaksajiemme elämää. Ihan konkreettisesti. Olemme jopa nettomaksajia yhtenä jäsenmaana. Tilinpäätöksiäkään ei ole hyväksytty yhdeltäkään tilivuodelta. 

Ehdotan YLEn johtoa ottamaan käsittelyyn palveluntuottajana siirtymistä ohjelmatuotannossaan maksukortin taakse. Melkein tekee mieleni sanoa, että VAADIN.  Maksukortin muurin takaa toimivat monet muutkin tv-yhtiöt eri maissa, jopa useat mediatalot. On väärin maksattaa pakkoverolla ohjelmatuotantoa, jota ei halua katsoa tai sen tuotannon katsoo sellaiseksi ettei halua siitä maksaa. Ei ainakaan pakolla. 

Perustuslakimme ei taida ihan sallia erillisen valtion YLE-yhtiön palvelujen tuotannon maksattamisen pakkoverolla vai?  PL 16§ "Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä."  Yhtäläinen mahdollisuus tulee toteutumaan uutisoinnin ja muun ohjelmatuotannon vastaanottamisessa kunkin tarpeen mukaan maksukortilla, ei siis pakkoverolla. 

Itse kun olen aktiivinen urheilun fanittaja, katson mieluummin urheilulähetyksiä kuin mitään sanomatonta elämääni vaikuttavaa toisarvoista ohjelmatuotantoa kuten jatkuva uutisointi Trumpista tai jostain veroparatiisikytköksistä, joilla ei maallemme ole minkään valtakunnan merkitystä.. Ei ainakaan osoitettu olevan. Uuden mantereen uutisoinnista kiinnostuneet löytävät ko. maan tapahtumista uutista tuutin täydeltä paikallismedioista niin halutessaan. Myös EU:ssa komission johdossa on komission puheenjohtaja, joka itse on ollut edesauttamassa veroparatiisimaisia etuja omalle maalleen, joten kyse ei ole tiedostamattomuudestakaan vaan kyvyttömyydestä hoitaa asia kuntoon jottei veronkiertoa mahdollistettaisi.

Saas nähdä minkä sortin veroparatiisipaljastuksia saamme kuulla tästä eteen päin, sillä näin on annettu ymmärtää ohjelmasarjan jatkuvan pidemmän aikaa.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uutisannista YLEn kohdalla voi huoletta tuoda julki myös se miten eriarvoisesti uutisoidaan politiikkojen möläytyksistä. En löytänyt YLEn nettiuutissivuilta minkäälaista kirjoitusta vihreiden kaupungin politiikon möläytyksestä. Puhumattakaan että olisi kerrottu uutislähetyksessä. Toisin on kohdeltu erään toisen puolueen politiikkoja. Tasapuolisuuttako? Ei minun mielestäni, mutta sillähän ei olekaan mitään merkitystä vaan sillä että joudun maksamaan ylen pakkoveroa tahtomattani.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kyllä on kohteliaasti muotoiltu otsikko. Aihe antaisi mahkuja vähän tiukempaankin sävyyn mutta Sirpalla on aina maltti mukana. :)

Oli kyllä sellainen rimanalitus kyseinen ohjelma jälleen että vanha kliseinen kysymys ohjelman tuottajalle olisi paikallaan: "Miten meni noin niinkuin omasta mielestä". Afarakin osakkaat ainakin kiittävät, näyttää kurssi olevan tänään mukavassa 5.5% nousussa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Reijo. Oli toisenlain versio otsikossa, mutta muutin hieman sävyisämmäksi. Oliko virheliikku? Tuskinpa.

Ohjelman anti oli ns. täyteainetta ohjelmistoon. Ei sitten muuta. Tuskinpa näemme muunlaista jatkossakaan. Taidan katsoa jälkilähetyksinä videotallenteina jatko-osat. ;)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLEn aika menee Trumpin ja Niken jahtaamiseen, ei ehdi tai viitsi suomalaisia verokonnia etsiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo, YLE:llä ei ole ensinnäkään minkäälaisia mahdollisuuksia saada kiinni veronkiertäjää tai-jiä sillä noiden veroparatiisipaperien rinnalla pitäisi olla käytettävissä ao. veroilmoitukset ja näinhän ei voi olla yksinkertaisesti siitä syystä, että tiedot ovat Verohallinnon hallussa ja salaiset sivullisilta.

Verohallinto saa mm. rahanpesuilmoituksina ilmoitukset pankeista/rahan vaihtoa suorittavilta toimijoilta suurista rahasiirroista, joiden tutkiminen johtaa suurempaan todennäköisyyteen veronkiertäjän kiinnisaamiseksi kuin YLEn kohupaperit konsanaan. Tämä on oma mielipiteeni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kai YLE tietää verohallinnon puhelinnumeron ilmoittaakseen mistä luettelo tileistä on saatavissa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vinha arvaukseni on että Verohallinto tullee saamaan nuo samat YLEn hallussa olevat tiedot, jos ei YLEltä niin toisen jäsenmaan kautta riippuen tuon maan sisäisestä lainsäädännöstä tietojen luovuttamisesta. Tosin jokseenkin laajat ovat Suomessakin. En ole tietoinen onko kerrottu veroparatiisipapereiden olevan merkittynä "salaista tietoa", jota ei voisi luovuttaa edes viranomaiselle yksilöidystä pyynnöstä?

Risto Salonen

Näistä suurista "paljastuksista" tulee mieleen aina, miksi joku näitä paljastaa, mistä hän/he saavat tätä materiaalia ja ennenkaikkea, mitä yritetään peittää eli yritetäänkö isolla tietomassalla saada huomio johonkin muuhun.
Hyökkäys on paras puolustus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Risto, paljastuksia kaiketi jossakin mielessä, mutta mikä on pihvi. Pihviä ei ole ennen kuin on osoitettu lainvastainen toiminta ja sitä ei YLE pysty esittämään, yksin. YLE ei aiemmin luovuttanut hallussaan olevia tietoja veroviranomaisille eikä luultavasti myöskään rikospoliisille, joten uutisoinnissa on vain viihdearvo. Viihdearvokin voi muuttua mahdollisten vastatoimien johdosta YLEä vastaan.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

YLE-maksu pitäis saada vapaehtoiseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ainoa tapa mielestäni mainitsemaasi vapaaehtoisuuteen on juuri maksukortti. Ne ostaa kortin ja katsoo ohjelmia ja muuta tarjontaa, jos haluavat. Pakko ei ole oikea ratkaisu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt, joten kommentointi tältä erää suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset