eukriitikko

Vai eikö muka poliittiset puolueet harjoita likaista peliä?

Viime päivinä on kohistu aiheesta PS puolueen jakautumisesta ja varsinkin pääministeri Juha Sipilän antamasta lausunnosta hallituksen uudelleen järjestäytymiskuvioista ja missä määrin sekä milloin hän oli tietoinen "uuvatti-ryhmän" syntymisestä.

Kohu nousi uudelleen Lännen Median politiikan toimittajan Lauri Nurmen uutuuskirjasta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä oli hyvin tietoinen perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen vaiheista. Tuon kirjan sisällön annista on hyvä tiivistelmä luettavissa toimittaja Markku Uharin kirjoituksesta kp24 nettilehdessä.

Näyttää siltä, että on kansalaisia - tuskin toimittajia - jotka eivät usko politiikassa harjoitettavan kaikenlaista suhmurointia, niin tuon kumoamiseksi jokainen voi lainata kirjastosta entisten poliittisten vaikuttajien muistelmia.  Yhtenä esimerkkinä itse mainitsen keskustalaisen kirjailija Jarmo Korhosen julkaistun teoksen (800 sivua) Maan tapa (Tammi), 2015.  Tuossa kirjassaan Korhonen kuvaa eri poliittisten puolueiden likaista pelia kulisseissa.  Kirjan kirjoituksesta on IL julkaissut JUHA RISTAMÄEN kirjoittaman lyhyen "kattauksen", joka on luettavissa tästä.

Luettuaan tuon Ristamäen kirjoituksen teoksesta ei kenellekään voi jäädä epäselväksi, etteikö politiikassa harjoitettaisi salaista suhmurointia.  Näinpä ei ole laisinkaan ihmettelemisen aihetta siitäkään, etteikö politiikantoimittaja Nurmen saamat tiedot ns. sisäpiiristä ole relevantteja totuuksia.  Näin siitä huolimatta, että kirjallisia todisteita ei tietenkään suhmuroinneista ole käytettävissä.  Kaikkein vähiten silloin, kun tarkoituksena on jonkun puolueen hajoittaminen ja etenkään, kun siihen liittyy saman aikaisesti jakautuvan puolueen ministerisalkkujen säilyttäminen.  Oman edun tavoittelu ei suinkaan ole ollut aiemmin politiikassa pannassa, niin miksi se oliisi sitä nyt?  

Jokainen tekee tietenkin omat johtopäätöksensä Sipilän hallituksen ja noiden puolueiden suhmuroinneista sisäpiirien kesken.  Kuka teki ja mitä, sekä tiesi missäkin vaiheessa.  Alkusoitto kuitenkin hallituksen koossa pitämiseksi oli tehty jo tammikuussa 2017 kokoomuksessa, jossa oli käyty keskusteluja voiko puolue olla hallituksessa, jos Halla-aho valitaan PS:n puolukokouksessa kesällä puolueen johtoon.  Tästä ovat tuolloin kirjoittaneet monet mediat.  Tuosta yksi esimerkki IL:n kirjoitus maaliskuussa; "Orpon mukaan on kuitenkin totta kai selvää, että kokoomus työskentelee vain arvojensa mukaisessa hallituksessa". Toinen kirjoitus samasta on luettavissa US:n kirjoituksesta tästä.  

Kun perussuomalaisten puoluekokous on pidetty, niin arvioidaan kykyä jatkaa hallitusyhteistyötä.".  Jo tammikuussa oli siis selvillä se kuuluisa ArvoPohja, josta mainittiin Sipilän ja Orpon tiedotustilaisuudessa. Se tosin jäi epäselväksi, mitä se käytännössä on.

Kävi siis selväksi jo vuoden alkupuolella, ettei kokoomus ainakaan olisi hallituksessa mukana Halla-ahon johtaessa puoluetta.  Sipilällä ei ollut käytännössä muuta vaihtoehtoa hallituksen kasassa pitämiseksi kuin ryhtyä myös keskustan piirissä alustaviin keskusteluihin.  Mukaan oli tietenkin otettava ainakin Soini, jotta voitiin tietää hänen kantansa.  Jokainen tietää tai ainakin luulisi huomanneen, että Soini halusi pitää kiinni ulkoministerin salkustaan.  Halla-ahon viestittäessä, että hänen johdollaan Soini saisi lähteä hallituksesta, sai tämä aikaan luonnollisesti Soinilla ja ilmeisesti muillakin tuolloisilla PS-ministereillä (nykyiset siniset) halun jatkaa.  Aika johdonmukaista lienee, että suunnitelmia tehtiin jokaisessa hallituspuolueessa (siniset erikseen Soinin johdolla).  Missä määrin yhdessä?  Tuolla ei liene suurtakaan merkitystä koko kuvassa.  Ulospäin näyttää siltä, että suunniteltu oli joka tapauksessa kuten politiikantoimittaja Nurmi kirjassaan kertoo.

Politiikkaa tehdään kuten entiset politiikot kertovat muistelmissaan todellakin säälimättömin keinoin.  
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sipilän olisi pitänyt koota hallitus uusien aitojen hallitusneuvottelujen pohjalta eikä sortua teatterimaiseen esitykseen. Tuolloin hän olisi säilyttänyt poliittiset kasvonsa ja samalla myös keskustan. Kokoomushan oli jo julkisesti kertonut jo monta kuukautta aiemmin ettei voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtamassa PS puolueen kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:)

Miltäs pohjalta se Sipilän toinen hallitus sitten olisi koottu, jos ei Kokoomus eikä myöskään SDP olisi suostunut yhteistyöhön samassa hallituksessa PS:n kanssa?

Mielestäni ainoa oikea ratkaisu olisi ollut hajottaa hallitus ja samalla koko eduskunta tuhannen (!):n päreiksi ja järjestää tilannetta selkeyttävät ennenaikaset ek-vaalit,,,

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kukas sen tietää. Jos ei saatu koottua, niin sitten uudet vaalit, mutta juuri tuohonhan Sipilä ei halunnut alunperinkään ryhtyä. Hänen kunnianaan oli saada ohjelmat vietyä aikataulussaan läpi ja tuossa suunnitelmassa siniset ovat oiva keino päämäärän saavuttamispyrkimykseen. Tosin eihän se ole pitänt paikaansa tuolta osin suurien uudistusten/muutosten kohdalla.

Saattaahan hallitus vieläkin kompastua kokoomuksen vaatimuksiin soten valinnanvapaudessa ja maakuntauudistuksessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eikö tästä voi päätellä, että Sipilälle ei olisi ollut mikään ongelma toimia myös Halla-ahon johtaman PS:n kanssa? Vai onko pääministerinä sellainen hiirulainen, joka ei uskalla olla mitään mieltä asioista?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaa tuota voi itse kukin on miettivä mielessään. Se kai on kuitenkin selvää mielestäni Sipilästä pääministerinä puhuttaessa, että hänen kunnianhimonsa on ollut saada hallitusohjelman pääkohdat vietyä läpi ja siihen peilaten hallitus piti pitää kasassa hinnalla millä hyvänsä. Tämä siis oma mielipiteeni.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Politiikka on melko likaista peliä, ei me taideta edes kaikkea tietää, ehkä se on hyväkin niin. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri, on satavarmaa ettemme tiedä kuin pienen himpun verran mitä EU:ssa sumplittu. Tiedämme vain sen mitä näkyy paperilla ja se on varmaa ettei paperilla ole kaikki. Mielestäni tuo ei todellakaan ole hyvä asia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitä mun mielestä ei ole syytä arvostella, että jos ei halua tehdä politiikkaa ja yhteistyötä Halla-ahon kanssa, jos arvot ei sovi yhteen, niinkuin nyt jokainen puolue on ilmoittanut, niin mitä sitä kieltämään.

Se on totta, että teatteria varmaan käytiin, ja tuo neuvottelu Halla-ahon kanssa oli typerää toimintaa, suoraselkäisesti olisi voitu ilmoittaa, että sinun johtamasi puolue ie meille käy.

Kaverinsa ja hallituskumppaninsa saa valita, mutta turhaa tuollaista teatteria oli kokoomuksen ja keskustan pitää, koska asia oli selvä heti kun Halla-aho valittiin.

Suomesta ei tällä hetkellä löydy sellaista puoluetta, joka tuohon yhteistyöhön lähtisi, ja se on sitten ihan jokaisen puolueen oma asia, ja äänestäjän arvioitavissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri, minä en johda mitään puoluetta kuten kuvittelet.

Minä en muuten hyväksy yhdenkään puolueen sorto-/syrjintäpolitiikkaa. Ei nuo kokoomuksenkaan arvot (sama koskee myös keskustaa ja muitakin ek-puolueita) oikein arvomaailmaltaan omasta nakökannastani katsoen oikein hyviltä näytä. Siis politiikkaa tehdessään. Joten ei sopisi Orponkaan mistään arvopohjaerosta puhua. On eroja poliittisista näkemyksistä eri asioissa, mutta niinhän on jokaisella puolueella.

Sinä jaksat aina marmattaa samaa hallitukseen menemisestä. Aina on tuo kiinni hallitusohjelmasta ja siitä mikä puolue pääsee siitä neuvotteluvastuuseen.Hallitushinku taitaa kuitenkin olla monilla puolueilla niin kova, että monesti suuretkaan näkemyserot eivät haittaa. Tuo on nähty Kataisen hallitusta koottaessa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sen seitsemännen kerran tässä nousee esiin herra Arvo Pohja. Kuka siihen uskoo? Kuka uskoo siihen, että edes Ritala uskoo Arvo Pohjaan eikä vain peikkoile? Politiikassa on nyansseja, mutta tämä tapaus on harvinaisen selvä Arvoa ei näkynyt mailla eikä halmeilla kun Sipilä, Orpo ja Soini miettivät kylmää reaalipolitiikkaa ja pallejaan, mikään / kukaan Halla-aho ei tulisi muuttamaan Suomen politiikkaa joka oli hyväksi todettu ...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Ainoa ero on mitä ilmeisimmin "aitojen" perussuomalaisten ja kahden muun hallituspuolueen (siniset ei puolue, eikä Terhon mukaan tee politiikkaa) maahanmuuttopolitiikassa. Keskusta ja kokoomus eivät halunneet kiristää päivitetyn hallitusohjelman mukaista maahanmuuttopolitiikkaa. Tämän toivat esiin sekä Sipilä että Orpo kertoessaan ettei Halla-ahon kanssa voida sopia hallitusyhteistyöstä. Halla-aho nimittäin vaati noudattamaan tuota päivitettyä hallitusohjelmaa sellaisenaan, ei mitään muita vaatimuksia esittänyt. Hallitusohjelman päivitys olikin siten Soinin ja kumpp. silmänlumetta koko muulle PS:n eduskuntaryhmälle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #16

Kokoomuksen johtamana Suomella ei ole itsenäistä maahanmuuttopolitiikkaa tai euroaluepolitiikkaa, vaan nykykokoomuksen linja on aina sama kuin Saksan liittokanslerilla. Eli oikeasti Arvo Pohjaa ei tässä mielessä ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Onko ihan pakko olla asioista eri mieltä Saksan liittokanslerin kanssa jos haluaa olla itsenäinen ja näyttää sen ja onko se sitten "itsenäistä" jos peesailee vaikkapa itäblokin maiden maahanmuuttopolitiikkaa?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #39

Saksan liittokansleri tuskin ajaa suomalaisten etua, että sinänsä ihan lähtökohtaisestikin kannattaa olla eri mieltä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #37

Niko, Suomellahan on Sipilän hallituksella päivitetty maahanmuutto-ohjelma 12/2016. Tuon pitäisi olla itsenäinen ohjelma, mutta tiedossa on ettei sitä ainakaan kokoomus halua noudattaa ja mitä ilmeisimmin ei myöskään keskusta, joten se onkin laadittu tuolloin PS ministerien toivomana pelkäksi silmänlumeeksi. Ei ihme, että puolueen kannatus laski laskemistaan, kun Soini hallituskumppaneineen ei saanut tuota ohjelmaa kuntoon sovitun mukaisesti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Ei ihme, että puolueen kannatus laski laskemistaan, kun Soini hallituskumppaneineen ei saanut tuota ohjelmaa kuntoon sovitun mukaisesti."

Miten tämä yksi ainut asia vaikuttaa niin paljon kannattajakunnan mielipiteisiin?

Ai niin.

Yhden asian puolue.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #57

Arto, ei voi olla kyse yhden asian puolueesta, kun on puolueohjelmassa asioilla tärkeysjörjestys. Yksi noista tärkeistä on PS:llä nimenomaan hallittu maahanmuuttopolitiikka. PS:n kannattajakunta näytti mielipiteensä kannatuskyselyissä Soinin ministeriajan aikaansaanokset tuolla tavoin.

Onko kokoomus yhden asian puolue, kun se ajaa vahvasti eu-politiikkaa, eikä kansalaistemme etua ensi sijaisesti?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #60

"Onko kokoomus yhden asian puolue, kun se ajaa vahvasti eu-politiikkaa, eikä kansalaistemme etua ensi sijaisesti?"

Kokoomuksella on monta rautaa tulessa ja kokoomuksessa ollaan sitä mieltä että on kansamme edun mukaista ajaa kansamme edun mukaista EU- politiikkaa. Perussuomalaisten EU- politiikka sen sijaan on kansallisten etujemme vastaista politiikkaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #74

Kuvitellahan voit ihan mitä haluat. Totuus kuitenkin taitaa olla aivan toista luokkaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #57

EU n aluella on monessa maassa viime vuosina noussut ’yksi asia’ yli muiden.

Voiskohan kyseessä olla kansalaisten huoli yhteisen rahan riittävyydestä ja näiden kuljeskelijoiden aiheuttamista negatiivisista kerrannaisvaikutuksista. Saattaapa olla, että tuo ’yhden asian’ - ajattelu tulee nousemaan monissa tulevissa vaaleissa entistä tärkeämmäksi tekijäksi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #57

#57: Kyseessä on kiistatta tärkein poliittinen kysymys Euroopassa tällä hetkellä eikä se ole minkään muun puolueen profiilikysymys.

Ainakaan minua ei kiinnosta *itun vertaa, viilataanko jotain kodinhoidontukea 1,27€ /kk suuntaan tai toiseen, joka ilmeisesti on sitä monenasianpolitiikkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #71

"Ainakaan minua ei kiinnosta *itun vertaa, viilataanko jotain kodinhoidontukea 1,27€ /kk suuntaan tai toiseen, joka ilmeisesti on sitä monenasianpolitiikkaa."

Olihan persuillekin tärkeä asia joku autoveron alentaminen, hallituskauden alussa. Se oli viimehetken vaalilupaus, millä persut kalasti muutaman edustajapaikan lisää, sellaisilta äänestäjä-henkilöiltä joiden päässä on vain yksi ajatus, autot. :)

Minulle on kodinhoitoasia yks lysti, samoin autovero. Niistä ne jaksaa jauhaa.

Minun mielestäni niitten pitäisi saada budjetti tasapainoon, se olisi tärkeä asia, mutta sehän ei niille sovi, kun se veisi äänet oppositiolle seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kyllä nyt on kepulandia muodissa ja kantaa suurta syntisäkkiä. Toimittaja
Juha Ristamäki Ylellä ollessaa sai 80 päiväsakkoa 2560 € sekä joutui maksamaan 7000 € kärsimyskorvauksia Keskustapuolueen Pekka Vilkunalle johan sitä sitten juttua kepulandiasta löytyy.
Samoin Jorma Korhonen sanoi menevänsä perunakuoppaan miettimään syntyjä syviä ja sai siellä aikaan paksun kirjan. Jarmo Korhosessa on ainesta vaikka minkälaseen luottamustehtävään Kepukandiassa. Muuten kepulandia on erinomainen slogan sitä voisi köyttä vahvan brändin apuna.
Hyvä Sirpa Abdallah, mitä olisin elämässä tehnyt toisin jos olisin tiennyt,

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Älä minulta tule kysymään tekemisistäsi. En minä ole siihen oikea henkilö antamaan vastausta.

Ihan kuin silottelisit keskustaa tuossa kommentissasi. Ei se mitään, sillä jokaisella on oma tietty mielikuva. Kaikki eivät usko, kuten et näköjään sinäkään, politiikassa tehtävään suhmurointiin. Keskusta ei tokikaan ole ainoa, jolla tuota "syntisäkkiä" on kannettavanaan vaan kyllä sitä löytyy monen muunkin kirjoittajan teoksesta muistakin puolueista. Lukeminen ja tutustuminen politiikan salaisiin kammareihin kannattaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Se oli vertaus, asetin sananani väärin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Suomenmaa kirjoitti 19.03.2017 seuraavasti:

"Jouk­ko pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­sa­ne­dus­ta­jia vaa­ti kes­ki­viik­ko­na maa­han­muut­to­po­li­tiik­kaan li­sää tiu­ken­nuk­sia sote- ja maa­kun­tau­u­dis­tuk­sen ete­ne­mi­sen eh­to­na.

AL­LE­KIR­JOIT­TA­JIEN jou­kos­sa on usei­ta ns. nui­van vaa­li­ma­ni­fes­tin al­le­kir­joit­ta­jia ja Jus­si Hal­la-ahon pu­heen­joh­ta­ja­eh­dok­kuu­den puo­les­ta li­put­ta­nei­ta kan­sa­ne­dus­ta­jia, ku­ten Juho Ee­ro­la, Ol­li Im­mo­nen, Teu­vo Hak­ka­rai­nen ja Lau­ra Huh­ta­saa­ri."

Kolme noista henkilöistä on nyt Perussuomalaisten varapuheenjohtajia eli Halla-ahon esikunta.

Tuo vaatimus ja tapahtumat Jyväskylässä tekivät käytännössä mahdottomaksi sekä Keskustalle että Kokoomukselle tehdä yhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. On ilman muuta selvää, että tuon jälkeen olim pakko käydä keskusteluja, miten hallitus jatkaa, jos Halla-ahosta tulee puolueen puheenjohtaja. Ketkä näitä pohdintoja kävivät, on myöhempien tapahtumien valossa sivuseikka.

Nuivien vaatimus oli kiristys. Hyvä, ettei tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Kun blogisti kirjoittaa, että Kokoomuksen ja Keskustan piti jo talvella olla tietoisia, mitä tehdään, jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Samalla tavalla olisi pitänyt perussuomalaisten olla tietoisia siitä, mitä tapahtuu, jos Halla-aho valitaan.

Persuilla ei pitäisi olla mitään valittamista, koska tilanteesta voi syyttää vain niitä, jotka äänestivät puoluekokouksessa Halla-ahoa. Osittain tietysti myös Halla-ahoa ja Turkkilaa, jotka loivat väärän strategian.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Voihan se strategia vielä osoittautua kannattavaksi. Persuthan pääsivät pakoon hallitusvastuusta ja keräämään kannatusta oppositioon samalla kun heidän ministeripaikkansa säilyivät puolueesta irronneella sirpaleella. Persujen kannatus suli sitä vauhtia hallituksessa, että puoluetta ei välttämättä olisi enää ollut parin vuoden päästä. Aika harvalle puolueelle tarjoutuu mahdollisuus ottaa samanaikaisesti parhaat palat sekä oppositiosta että hallituksesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Veli Takanen, et viitsisi selitellä sellaista mikä on hallitusohjelmaan vietynä. Tuo vaatimus oli päivitettyyn hallitusohjelmaan kirjattua ja jota puolueen ministerit eivät näyttäneet saavan toteutetuksi. Toisaalta kävihän tuokin selväksi myöhemmin ettei ole ollut tarkoitustakaan kaikilta osin vaan oli laadittu "silmänlumeeksi" ikään. Ja tuollaisenkin Soini ja neljä muuta puoueen ministeriä olivat hyväksymässä.

Tässä on kommentoijalle luettavaksi tuo päivitetty maahanmuutto-ohjelma 8.12.2015, jonka toteuttamista vaatimuksen allekirjoittajat olivat vaatimassa;

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1058456/H...

Ps. Takanen tämähän ei ollut varsinaisesti kirjoituksen aihe, mutta toki saattaa olla yksi syy puolueen ministereiden aikaansaamattomuuteen ja kannatuksen laskuun sekä siitä johtuen puolueen jakaantumiseen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sehän juuri on likaista peliä, josta otsikoit, jos hallituspuolueesta eroaa ryhmä, joka asettaa hallitukselle oman ultimaatumin ilman puolueen hyväksyntää. Likaista peliä ovat pelanneet Halla-aholaiset.

Kerropa, mitä asioita tuosta valtioneuvoston dokumentista ei ole toteutettu. Siellä on varsin pyöreästi sanottu; tehostamme, pyrimme, ehdotamme jne. Kerro minulle, miten tuollaisia asioita mitataan.

Onko tämän hetken perussuomalaiset saaneet mitään aikaan vai ruikuttavatko netissä, miten väärin se oli, kun asiat eivät menneetkään niin kuin suuret strategit Halla-aho ja Turkkila olivat suunnitelleet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Jätän ihan tuon selvittelytyön sinun huoleksesi. Kas kun sekä Sipilä että Orpo ovat kumpainenkin kertoneet ettei enempää ohjelmasta toteuteta.

Eiköhän tuon perussuomalaisten aikaansaanoksen tiedä parhaiten eduskunnassa istuvat kansanedustajat, joten siitä ei sen enempää. Ei ole sinisetkään mielestäni mitään saaneet aikaan hallituksessa. Tämäkin oma mielipiteeni, jota ei horjuta muiden mielipiteet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arvoihin on kuitenkin aina hyvä vedota, ja niin tullaa tekemään aina vastakin. Se on se keino, jolla saadaan ilmoitettua kauniisti, ettei seuta kelpaa.

Sinä sanot, että hallitusohjelma ratkaisee, no tämän hallituksen ohjelma olisi käynyt Halla-aholle, mutta Halla-aho ei käynyt hallitukselle..

Eli pelkkä hallitusohjelma ei ratkaise mitään, kyllä muut asiat vaikuttavat paljon.

Sellaista se elämä ja politiikka on, ja vaalivoittaja ne kaverit sitten pistää järjestykseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuulehan "satuseta-petteri", kyllä hallitusohjelmaa pitää noudattaa, kun sellainen tehdään. Näinhän ei Sipilän hallituksessa Sipilälle ja Orpolle kuitenkaan sopinut, vaikka vain tämä oli Halla-ahon vaatimus panna täytäntöön mitä hallitusohjelmiin on kirjattu. Mitä se kuvastaa kokoomuksen ja keskustan arvopohjasta, kun ensin sovitaan jostakin ja sitä ei sitten halutakaan toteuttaa. Ei mielestäni kannattaisi puhua ja vedota mihinkään arvopohjaan, kun se on murentunut jo omalta puolueelta.

Toivon että lopetat tuon iänikuisen jankaamisen samoista seikoista ja keskittyisit itse kirjoitettuun aiheeseen. Tässäkin kohdin kyseessä pitää olla puhe eri puolueiden likaisesta poliittisesta pelistä ja sinä saat aina puhutuksi vain PS puolueesta/Halla-ahosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sä luet nyt rivin välistä, minähän olen samaa mieltä, että valheellisesti kokoomus ja keskusta toimi, sulla on joku asenne tai lukihäiriö :)

Valheellisesti nämä toimivat, koska tavoite oli vaan saada Halla-aho ulos.

Ihan samalla lailla varmasti on toimittu ennenkin, mutta ei kesken hallitustaipaleen.

Se etten arvosta persuja tai Halla-ahoa ei liity tähän mitenkään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

petteri, hienoa että olet havainnut saman ilmiön kanssani, kun kirjoitat "Valheellisesti nämä toimivat, koska tavoite oli vaan saada Halla-aho ulos."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä blogissa syytetään kaikkia muita kuin niitä jotka ovat syyllisiä.

Lopussa tunarit palkitaan ja syyttömät tuomitaan, sitähän se on maailman meno.

Syntipukkeja etsivät ne jotka kokivat menetyksiä.

Itseasiassa syyllisiä olivat Hakka-aholaiset persut, jotka hyvin tiesivät ettei hallitusyhteisyö onnistuisi jos Halla-ahosta tulisi puoluejohtaja. Kuin uhalla persut täyttivät koko puoluejohdon nuivilla. Poliittisesti viisasta olisi ollut ja se on myös yleinen käytäntö normaalissa puolueessa että vähemmistöön jääneille tulee myös edustus puoluejohtoon.

Siniset, Orpo ja Sipilä pelastivat hallituksen ja sovitun hallitusohjelman toteutuksen. Hallitusohjelma olisi mennyt uusiksi jos persuministerit olisi pitänyt korvata muiden puolueiden ministereillä.

Koettakaa nyt ymmärtää, vaikka katkeria olettekin.
Näin se nyt meni, eikä siinä nyt auta viattomien syyttäminen ja tuomitseminen, eikä se edes helpota.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En tuota paremmin osaa sanoa. Näinhän se asia on.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaikea hahmottaa, mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan syyllisyydellä. Puolueen sisäisen demokratian toteutuminen sääntöjen mukaisesti ei kuitenkaan ole paha asia edes Suomessa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Vaikea hahmottaa, mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan syyllisyydellä. Puolueen sisäisen demokratian toteutuminen sääntöjen mukaisesti ei kuitenkaan ole paha asia edes Suomessa?"

Tavallaan olet oikeassa ja oikeassa taidat olla oikeassa.

Ehkä on harhaanjohtavaa puhua syyllisyydestä, vaikka syy tähän katastrofiin onkin aivan selvä asia. Eikä sitä syypäätä tarvitse etsiä puolueen ulkopuolisista tahoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arvo, kannattaa tulla esittämään syytöksiä tänne logiini vain silloin kun pystyt esittämään myös pitävät perustelut.

Tässä kirjoituksessani olen ennen kaikkea puuttunut eduskuntapuolueiden harjoittamaan likaiseen poliittiseen peliin. Sinä tulet sitten syyttelemään yksinomaan PS puoluetta ja Halla-ahoa. En ymmärrä miten käsität eri tavalla demokraattisesti valitun puolueen puheenjohtajan yksinomaan syylliseksi tapahtumien kulkuun. Toki en olekaan siinä asemassa, että voisin edes syyttää suoraan ketään, kuten sinä herra Arvo olet valmis osoittamaan.
Sen mitä olen uutisoinneista lukenut, niin hallitusyhteistyön torppasivat nimenomaan kokoomuksen Orpo ja keskustan Sipilä. Ilmeisesti myös mukana kuviossa olivat siniset ministerit saadessaan pitää salkkunsa. Miten ihmeessä Halla-aho voi olla syyllinen, kun Orpo ja Sipilä eivät halunneet noudattaa sovittuja hallitussopimuksia? Kerro ihmeessä, jos pystyt tuon perustelemaan. Mitään yapasi mukaisia tyhjänpäiväisiä heittoja ei tarvitse tulla esittämään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-aho ei ole tuossa tapauksessa syyllinen yhtään mihinkään, sen olen minäkin jo täällä monta kertaa sanonut.

Halla-aho ei siis ole syyllinen.

Orpo ja Sipilä eivät tahtoneet Halla-ahoa hallitukseen.

Kyse on Halla-ahon aikaisemmista kommenteista, kirjoituksista ja jyrkästä suhtautumisesta maahanmuuttoon.

Nämä asiat ovat yksinkertaisia, ei vaadi mitään suurta ajattelua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #27

petteri, miksi sinä tulet vakuuttelemaan syyllisistä? Minähän vastasin Arvolle, joka kommentissaan esitti syylliset sanomalla "Itseasiassa syyllisiä olivat Hakka-aholaiset persut, jotka hyvin tiesivät ettei hallitusyhteisyö onnistuisi jos Halla-ahosta tulisi puoluejohtaja." Kirjoitusvirheen somistamana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #29

Joo, sulle on vaikea vastata mitään, vaikka on samaa mieltä kanssasi, niin sekin on väärin kun en tykkää persuista.

Ei kai täällä pidä noudattaa jotain järjestystä kommentoinnissa, vai onko niin vain sinun blogissasi.

Olen aikaisemmin arvostanut kirjoitustyyliäsi, ja kiihkotonta tapaa, no seura ilmeisesti tekee kaltaisekseen.

Keksustelu on kivaa, jos joskus lukee mitä toinen on kirjoittanut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #40

petteri ei pidä ottaa nokkiinsa, kun sanon että sinä turhaan alat selitellä ja puolustella syyllisten nimeämistä, sillä kommenttini on nimenomaan kohdistettu Artolle.
Kommentoida kyllä voi omia mielipiteitä edelleen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Orpo ja sipilä ovat vastuussa omille äänestäjilleen. He pelkäsivät syystä äänestäjiensä reaktioita, jos olisivat suostuneet ottamaan Halla-ahon perussuomalaiset hallitukseen. Puoluejohdossa pelkkiä nuivia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Ihan samalla tavalla Soini oli vastuullinen omille äänestäjilleen ollessaan ministerinä hallituksessa. Jos Orpo ja Sipilä sekä Soini toimivat politiikassa suomalaisten asioita ajaen kuvaamallasi tavalla, niin sellainen on kaukana demokraattiseta toiminnasta.
PS:n paikalla olleet kokousedustajat ovat valintansa tehneet ja aina ennen on puolueet kunnioittaneet puolueen puheenjohtajan valintaa. Kokoomuksen ja keskustan arvomaailmaa kuvaamaan voin vain esittää yhden ,ieöopiteen ja se on syrjintäpolitiikkaa, joka on jopa vastoin perustuslakiamme (noudattaa kylläkin EU politiikkaa). Ihan sama koskee jokaista puoluetta, joka moiseen sortuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #30

Mielenkiintoinen kommentti.

Miten puolueiden siis pitäisi valita hallituskumppaninnsa?

Onko pelkästään hallitusohjelma sen perusteena, vai väitätkö oikeasti, että henkilökemiat eivät saa vaikuttaa

Mitä syrjimistä siinä on, jos puolue tai puolueet ilmoittavat, että emme tee kanssasi yhteistyötä

Ruotsissa on ihan suoraan asia sanottu, eikä sitäkään mitenkään syrjiväksi ole tuomittu.

En minäkään liity persuihin tai vihreisiin, koska en niiden poliittisesta ajatuksista pidä, en halua niiden kanssa tehdä yhteistyötä, joten kuka nyt sitten syrjii ketäkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

Ruotsissa joku puoluejohtaja muistaakaeni kerran esitti että natsien kanssa voisi neuvotella.

Sen puolueen gallupsuosio romahti ja puheenjohtaja jouduttiin vaihtamaan toiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #43

Kaiketi nuo henkilökemiat tulevat esiin jo hallitusneuvotteluissa ja ministerien nimeämisinä. Nythän esim. Halla-ahosta puhuttaessa on turhaa vedota henkilökemiaankaan, sillä hänhän ei ollut tulossakaan ministeriksi vaan kertoi jatkavansa parlamentissa meppinä.

Syrjintää on nimenomaan käytös johon kokoomus ja keskusta sekä siniset uuvatteina laittoivat panoksensa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #50

Tuossa vielä yksi syy lisää. Puheenjohtaja Brysselissä ei todellakaan lisää hallituskumppanin luotettavuutta.

Jos muiden hallituspuolueiden arvio oli se, että Soini pystyi takaamaan Persujen seisomisen hallituksen linjassa ja Halla-aho ei tähän pysty, niin mitä siitä täällä valitetaan.

Ei politiikassa kenenkään pidä hyväksyä mitä tahansa. Ei se ole syrjintää, jos jonkun kanssa ei muut halua tehdä yhteistyötä. Se on poliittista harkintaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #66

Heh, toki Soini oli parempi ministeriksi hallituskumppanina, kun nyt kokoomus ja keskusta saa päättää kaikesta omien puolueidensa tahdon mukaan. Siniset vain nauttivat "hillotolpistaan". ;)

Ei ole olemassa poliittista harkintaa, on vain jonkun henkilön tai tahon syrjintää. Kaikkien kanssa kun pitää tulla toimeen ja jos ei tule, niin sitten on valinnut väärän homman itselleen. On kysymys todellisita arvoista. Siis ihmisarvoista, jota myös Suomen perustuslaki edellyttää.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan vakaumuksen, mielipiteen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Perustuslain 6 § Yhdenvertaisuus.

14§ Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon.

29 § Kansanedustajan riippumattomuus
Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.V:"..jotka hyvin tiesivät ettei hallitusyhteisyö onnistuisi jos Halla-ahosta tulisi puoluejohtaja. Kuin uhalla persut täyttivät koko puoluejohdon nuivilla. "

Miten hvetissä ne sen tiesivät? PS-puolue oli hallituksessa, vain puoluejohto vaihtui sääntöjen mukaisen äänestyksen seurauksena. Miten ihmeessä siis nuo "persut täyttivät koko puoluejohdon?" Eikö siellä ollut äänestys ja sen lopputuloksena sitten kävi miten kävi. Soiniin ei oltu enää tyytyväisiä, eikä myöskään hänen hännystelijoihinsä, jotka olisivat vaan jatkaneet tuota pieleen mennyttä politiikkaa.

Sinisten erkaantumisella ei ollut mitään tekemistä "maamme pelastamisen" kanssa, saati että olisi ollut jotain "suoraselkäistä toimintaa". Olipahan vaan oma etu kyseessä näillä erkaantuneilla, koska tiesivät että esim. ministeripestit olisivat luultavimmin lakanneet.
Jos hieman joskus hiljaisina hetkinä hävettääkin, niin varmasti tuo palkkio kuukausittain lieventää hieman.

PS laitatko vielä niitä muita puolueita, missä "vähemmistöön jääneillä oma edustus puoluejohdossa".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Soiniin ei oltu enää tyytyväisiä, eikä myöskään hänen hännystelijoihinsä, jotka olisivat vaan jatkaneet tuota pieleen mennyttä politiikkaa."

Tästä voidaan siis päätellä että uusi puoluejohto olisi muuttanut hallituspolitiikkaa, joka oli heidän mielestään pieleen mennyttä. Tätä muutosta ei muiden hallituspuolueiden ollut pakko hyväksyä ja vaikka Halla-aho vakuutteli että persujen politiikka jatkuisi hallitusohjelman mukaisesti, siihen ei uskottu, eikä siihen ollut syytäkään uskoa. Siihen olisi siis hallituksen taival loppunut ja olisi pitänyt tehdä uusi hallitus ilman persuja, elleivät siniset olisi tulleet ja pelastaneet tilanteen loikkaamalla ulos persuista.

Soinilaiset jatkoivat siis sitä politiikkaa mihin olivat sitoutuneet ja mihin olivat tyytyväisiä, mutta Halla- ahon johtamat persut eivät olisi sitä "pieleen mennyttä" politiikkaa enää puheistaan huolimatta jatkaneet, kuten itse sen tuossa yllä totesit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"PS laitatko vielä niitä muita puolueita, missä "vähemmistöön jääneillä oma edustus puoluejohdossa"."

Sellainen on yleinen käytäntö, kuten sekin että oppositiolla on hallussaan yksi paikka puhenmiehistössä puolueessa oppositiossa oleva suunta saa myös edustajansa puolueen puheenjohtajistossa. Tämä ei toki ole sääntö, mutta hyvä tapa ja käytäntö. Tässäkään eduskunnassa ei oppositiolla taida olla puheenjohtajistossa edustusta, mutta se saanee sen kun Lohela tiputetaan pois puhemiehen palliltaan. Uusi puhemiehen poaikka menee luultavasti demareille.

Jos vain suomen nykyinen puolustusministeri olisi mahtunut persujen puheenjohtajistoon, niin ehkä siniset eivät olisi kokeneet puolueen muuttuneen yhtä radikaalisti, siinä tapauksessa persut olisivat ehkä selvinneet muutamilla puolueloikkauksilla eri puolueisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kokoomuksen ja keskustan arvomaailmaa kuvaamaan voin vain esittää yhden ,ieöopiteen ja se on syrjintäpolitiikkaa."

Kokoomuksen ja keskustan velvollisuus on tehdä sellaista politiikkaa mitä he ovat äänestäjilleen luvanneet tehdä, eikä siihen oikein sovi että tehdään Halla-ahon ja häntä äänestäneiden haluamaa politiikkaa. Siniset siihen hommaan kelpasivat ja hyvä niin, sillä muuten olisi pitänyt hyväksyä kristillisten, ruotsalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden tai demarien ehdot hallitusyhteistyölle ja heittää persujen ehdot kokonaan roskikseen.

Myös oppositiopuolue vihreät on luvannut uuden puheenjohtajansa suulla ettei mitään yhteistyötä nykypersujen kanssa enää voi tehdä. Demareista en ole aivan varma, mutta epäilen että heidän kohdallaan on tilanne sama. Tämä on siis näiden puolueiden äänestäjien tahto ja sitä pitää puolueiden noudattaa, eikä sitä voi sanoa syrjinnäksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, ei kannattaisi selitellä tyhmiä sanomalla "Kokoomuksen ja keskustan velvollisuus on tehdä sellaista politiikkaa mitä he ovat äänestäjilleen luvanneet tehdä, eikä siihen oikein sovi että tehdään Halla-ahon ja häntä äänestäneiden haluamaa politiikkaa."

Miksiköhän sitten kaikki kolme hallituspuoluetta hyväksyivät sellaiset hallitusohjelmakirjaukset, jotka olivat sopivat kaikilta osin myös Halla-aholle? Miten on mahdollista että hallitusohjelman kirjaukset eivät ole kullekin puolueelle olleet alunperin sopivat äänestäjäkunta huomioiden?

Arvo, sinulla on suurta selittelyn makua, jota en ole hyväksymässä miltään osin.

Ei kannata myöskään tuoda esiin muiden oppositiopuolueiden mahdollisia julkituloja hallitusyhteistyöstä, sillä oppositiosta käsin ei tuota yhteityötä luoda tuleviin hallituskuvioihin. Kaikki ajallaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Politiikan tekemistä näyttäisi ohjaavan itse kunkin poliitikon moraali tai paremminkin oma näkemys hyvästä ja pahasta. Hyvän ja pahan välillä on varsin laaja harmaa alue. Kun on useammasta puolueesta olevan kokin soppakattila (mm. hallitus), oltaneen aina harmaalla alueella. Yhteensopiva harmaa alue voi olla hyvinkin pieni kuten esim. six pack hallituksella taannoin. En ole filosofi, mutta uskon, että ryhmälle (hallituksen jäsenille) muotoutuu aika nopeasti (ehkäpä jo hallitusneuvottelujen aikana tai usein aikaisemman tuntemisen kautta) yhteismitalliset eettiset samassa linjassa olevat arvot. Esim. uskotaan, että näillä arvoilla saadaan Suomi pidettyä jaloillaan ja suunta nousujohteiseksi. Hallitusohjelma on raami - toteutuksesta vastaa riittävän samansuuntaisen etiikan omaava porukka. Nyt toimiva porukka on löytänyt harmaan alueen, missä keskustellaan ja toimitaan. Porukka ei ottanut riskiä, että sinne vaihtuisi eri moraalikäsityksen jakavia henkilöitä. Ja sehän ilmoitettiin hyvissä ajoin. Mielestäni terveen ajattelun pohjalta tehtyjä ratkaisuja. Joillekin tuo harmaa-alue näyttäytyy täysin vääränä. Pahana. Joillekin riittävän oikeana. Hyvänä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tähän on pakko vastata klassikolla. Unohtuiko Sepolta lääkkeet? Puhut nyt nilviäislajista joita jotkut myös politiikoiksi kutsuvat jossei mainittu
Korhosen kirja kelpaa lukemiseksi niin googlaa sitten joku muu historiikki.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kaikilla ei ole terveen papereita, kuten Mikolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Unohtuiko Sepolta lääkkeet? Puhut nyt nilviäislajista joita jotkhut myös politiikoiksi kutsuvat."

Tällaisilla retorisilla konsteilla tavataan tappaa asiallinen keskustelu.

Miksiköhän se halutaan tappaa?

Miksiköhän asiallinen keskustelu ei huvita?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #36

Nooo..tämä nyt tänään tällaista. Mutta pakko sitä oli Mikkoa peukuttaa kun blogistikin peukutti. Todennäköisesti kelpo kommenttia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

Minäkin sitten peukutan :)

Pitäähän heitä ymmärtää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

Seppo, voihan peukutusta tehdä vaikkei ihan kaikilta osin ole samaa mieltä. Vai saako?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #51

Jokainen tietysti vastaa omastaan. Itse ainakin yritän muistaa peukuttaa silloin kun kommentti jalostaa keskustelua ja/tai avartaa sitä. Onhan se jo ponnistus sinällään, että uskaltaa kommentin kirjoittaa saati sitten kokonaisen blogin. Peukutus lienee yleisimmin kaveruuden ja "puoluetoveruuden" osoitus. Sellaista pienimuotoista (poliiittistakin)"ajatuslehmäkauppaa" taustalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #63

Seppo, minulle nuo peukutukset ovat täysin turhaa "osoitusta"puoleen tai toiseen. Voisi aivan hyvin poistaa koko tavan.Mitään ei menetettäisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #80

"nuo peukutukset ovat täysin turhaa "osoitusta"puoleen tai toiseen. Voisi aivan hyvin poistaa koko tavan.Mitään ei menetettäisi."

Minä olen tästä asiasta kanssasi aivan samaa mieltä ja siksi peukutan tämän puheenvuorosi. :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #36

Jos lähdetään vaikka siitä, että hallitusneuvotteluissa leivotaan kompromisseja poliittisten tavoitteiden ja päämäärien eteen muistaen veljet, sidosryhmät, etupiirit,
rahoittajat ja niin edelleen. Arvot? Kiesus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seppo, kirjoitat "....yhteismitalliset eettiset samassa linjassa olevat arvot."

Kyllä paljon pitää kuminauhaa olla, että tuollainen arvopohja löytyy Sipilän ja Orpon poliittiselta kartalta. Ei ainakaan pitäisi löytyä, sillä sen verran erilaisiksi on edustajat kuvailleet sote- ja maakuntapolitiikan uudistuksia. Tuo vain yhtenä esimerkkinä puolueiden eroista arvojen kohdalla. Paljon pitää vielä tapahtua liikkumavaraa kokoomuksessa keskustan suuntaan soten valinnanvapaudessa/palvelusetelin käytön laajuudessa palveluissa ja päinvastoin maakuntauudistuksen suhteen.

Arvojen kohdallakin pitää huomioida istuvien kansanedustajien entiset kohellukset myös hallituspuolueiden kohdalla. Ne kun on helppo unohtaa, vaikka olisi koviakin menneisyyksiä joidenkin kohdalla. Arvoista ei tuossa suhteessa kannattaisi paljon ilakoida yhdenkään puolueen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Arvoista ei tuossa suhteessa kannattaisi paljon ilakoida yhdenkään puolueen."

Senkö takia ne arvot pitäisi nyt kokonaan unohtaa.

Kyllä minusta on parempi että ne edes yritetään pitää.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Valitettavasti itseäni vaivaa kokemus yrityselämän puolelta ja toiminta jonkinmoisena hallitusammattilaisena. Lähtökohta toimivalla hallituksella on, että jäsenet edustavat erilaisia osaamisalueita, ja strategisesta ajattelusta (joka on hallituksen päätehtävä) noin 70% suunnataan huomiseen, 20% tähän hetkeen ja 10 % eiliseen. Yrityksen hyvinvoinnin ja menestyksen varmistaminen ja kehittäminen ovat numero 1. Toisella sijalla tulee omistajien tahtotila, jotka ovat eri taustaisia ja jopa eri maista. Kuuntelin viime lauantaina livenä Sipilän puhetta Joensuussa (meitä oli noin 1500 kuulijaa/yrittäjiä siis). Erinomainen puhe painotuksella ensin Suomi sitten muut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #70

Seppo, ymmärrän jokseenkin hyvin yritysmaailmaa ja sen toimintatapoja. Valtioneuvoston työskentelytavat eivät ole paljonkaan verrannolliset yritysmaailmaan muutoin kuin ehkä asioista päätettävien kokouksien kulku ja tuokin koskee vai suurimpia yrityksiä. Pienissä yrityksissä ei paljon kokouksia pidellä, eikä pöytäkirjoja kirjoitella.

Jos kerran Sipilä on Mikkelissä painottanut "ensin Suomi sitten muut", niin soisi tuon näkyäkin paremmin hallituksen tekemisissä. Varsinkin halllitsematon maahanmuutto olisi säästänyt verovaroja huomattavia määriä toimimalla samalla tavalla kuin jotkin jäsenmaat toimivat laittaen rajavalvonnan tilapäisesti. Tuolloin olisi voitu puhua "Suomi ensin ja sitten muut puheita". Nyt jää kyllä paha maku suuhun toisenlaisesta toiminnasta, joka kuitenkin on ollut pääministerin peukalon alla viime kädessä. Se, että Sipilä meni tuossa kohdin kokoomuksen kelkkaan, ei anna hyvää arvosanaa kritiikkiä esittäneiltä. Kritiikkiä on esitetty muidenkin puolueiden kannattajilra kuin PS:n. Jopa keskustan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #83

Siis "Joensuu". Ja "hallittu maahanmuutto." Kyllä nuo pienet yritykset ovat minut ja perheyrityksen työllistäneet jo 30 vuotta. Kyllä tänä päivänä ja jo useita vuosia rahoittajat ovat vaatineet mustaa valkoisella, mitä aiotaan tehdä ja millä resursseilla. Pöytäkirjat ovat sitten enemmänkin historiaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #85

Totta on rahoittajien vaativan aina mustaa valkoisella. Muutoin ei pöytäkirjoja pidetä kuten myös toteat.

Tarkoitin kommentissani sitä, että hallitsematon maahanmuutto, jota hallitus harjoitti toi valtavan suuret kustannukset veronmaksajille. Toisin toimien eli hallitulla maahanmuutolla, joka tarkoittaisi rajatarkastuksen käyttöön ottamista. Miksihän vieläkin Tornion (todennäköinen suunta) raja "vuotaa"? Kuukausittain tulee turvallisesta Ruotsista turvapaikan hakijoita. Viimeisten 12 kk:n aikana tulleita 4 887. http://tilastot.migri.fi/#applications/23330

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näköjään unohtui että kolme oppositiopuoluetta, vihreät, Vasemmisto ja RKP sanoutuivat irti mahdollisesta hallitusyhteistyöstä Halla-ahon johtaman puolueen kanssa jo helmikuussa, Rinne myöhemmin.

Miksi keskustan ja kokoomuksen olisi pitänyt se hyväksyä?

https://demokraatti.fi/kolme-puoluetta-ei-tekisi-h...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tämä riitä blogistille, hän uskoo, että hallitusohjelma ratkaisee, niin se nyt vaan ei mene, ja asia on hyväksyttävä, vaikka koville se ottaakin

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taas petteri sorrut samaan vanhaan selittelyn. Sinun kohdallase ei ota edes koville.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #53

Mutta Sirpalla ei ollut kommenttiini #42 mitään sanottavaa, ja miten voisi ollakaan kun edes oppositiokaan ei olisi hyväksynyt hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtamien persujen kanssa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #59

No, kyllähän puolue voi päättää kenen kanssa ryhtyy hallitusyhteistyöhön. Kokoomus ja kepu päätti ryhtyä persujen kanssa mielummin kuin muiden, riskeistä huolimatta. Kokoomus myöhemmin kertoi, ettei suvaitse olla samassa hallituksessa persujen kanssa, jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Kepu oli hiljaa. Halla-aho kertoi, että hänelle kelpaa hallitusyhteistyö, jos hallitussopimusta noudatetaan.

1) Näkemykseni mukaan opposition halukkuus tehdä yhteistyötä persujen kanssa ei liity asiaan mitenkään.

2) Puolueet voivat valita yhteistyökumppaninsa, mutta miksi pitää valehdella, kieroilla ja järjestää kesäteatteri? Aika säälittävää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #67

Ville, kirjoitit asiaa. Samoin ajattelen itse.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #67

"1) Näkemykseni mukaan opposition halukkuus tehdä yhteistyötä persujen kanssa ei liity asiaan mitenkään."

Tämä liittyy ainakin siihen etteivät nykyiset hallituspuolueet ole mitenkään erikoisia siinä kun katsovat ettei yhteisyötä Halla-ahon kanssa tule tehdä, muutkin puolueet on samaa mieltä.

"2) Puolueet voivat valita yhteistyökumppaninsa, mutta miksi pitää valehdella, kieroilla ja järjestää kesäteatteri? Aika säälittävää."

Mitäs kesäteatteria tämä nyt on. Aikeet oli ilmaistu selväkielisesti ennen vaaleja, että mitä tulee tapahtumaan. Kaikkiin vaihtoehtoihin oli jollain tapaa varauduttu, niinkuin pitää. Sitten toteutui yksi mahdollisista vaihtoehdoista, sinisten irtaantuminen persuista. Siihen oli varauduttu. Jos siniset eivät olisi irtaantuneet, siihenkin olisi varauduttu. Jos joku muu vaihtoehto olisi toteutunut, vaikkapa se että siniset olisivat loikanneet muihin puolueisiin, siihenkin olisi varauduttu.

Tämä on ihan normaalia politiikassa. Sitä voi kutsua farssiksi tai kesäteatteriksi jos haluaa, mutta sellaista politiikka on, on ollut aina ja tulee aina olemaan.

Protestoida saa, mutta se on aika turhanpäiväistä touhua. Maa on pyöreä ja sitäkin voi protestoida, mutta aika turhaa sekin touhu on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #59

Seija, en tiedä onko silmälasisi olleet juurussa, kun et ole nähnyt alempana olevaan kommenttiani. Olen sen kyllä kirjoittanut pakjon aiemmin kuin nyt tuo kommenttisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #75

Eivät ole. Persujen kannattajien täytyy vain sopeutua siihen, että Halla-ahon johtama puolue ei käy muille puolueille hallituskumppaniksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #82

Olen tuohon kommentin ilmaisumuotoon kommentoinut täällä toisaalla, joten en toista enempää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitäisi oivaltaa että persut halusivat puoluekokouksessaan muuttaa puolueensa perusteellisesti. Siihen persuilla toki oli oikeus.

Muilla puolueilla, niin hallitus- kuin oppositiopuolueilla, on oikeus määritellä uudestaan suhteensa tähän muuttuneeseen persupuolueeseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto ainakin on kirjoituksillaan tuon suhteensa uudelleen määritellyt. Tosin se oli kylllä jo Soinin aikana samansuuntainen kirjoitustesi perusteella, joten ei uutta länsirintamalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Arto ainakin on kirjoituksillaan tuon suhteensa uudelleen määritellyt. Tosin se oli kylllä jo Soinin aikana samansuuntainen kirjoitustesi perusteella, joten ei uutta länsirintamalla."

Tuosta nyt ei oikein saa selvää onko Arto mielestäsi muuttanut suhteensa persuihin, vai eikö ole?

Minä voin selventää ja sanoa että suhtautumiseni persuihin on pysynyt samana, mutta sinisten ryhmä on näköjään muuttanut kantaansa, ainakin vihapuheiden suhteen, ja se on nyt siinä suhteessa lähempänä minun kantaani kuin mitä he olivat silloin kun olivat vielä persuja. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #55

Kummalinen on saamasi käsitys sinisten vihapuheiden suhteen. Kannattaa käydä joskus edes lukemassa kommentteja noiden sinisten kirjoittamina SU:n nettilehdessä. Saatat yllättyä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Seija, minä en pane mitään arvo sille, että hallituksen ulkopuolisia puolueita on jotain tuollaista kertonut. Tosi paikan tullen luulen hallituskiimassa noidenkin suostuvan kaikkien puolueiden kanssa kunhan vain ohjelmasta sovitaan.

Ai,olet siis sitä mieltä, ettei hallitussopimusta tarvitsekaan noudattaa sen jälkeen, koskapa uuttakaan ohjelmaa ei ole sinisten mukana ollen sovittu vaan vanhalla rämmitään eteenpäin kuin mummo lumessa. Kummallinen tulkinta. Tosin selväksi näyttää käyneen, että ohjelmaa ajetaan läpi kokoomuksen ja keskustan toiveiden mukaan. Katsotaan miten lopulta soten ja maakuntalakien käykään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Usko omiin on hieno asia, usko voittaa usein tiedonkin :)

Minä voin lahjoittaa haluamallesi järjestölle 100e heti, jos persut pääsevät mukaan seuraavaan hallitukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #61

Miksi lyödä tuollaisesta vetoa? Ensin kun pitäisi tietää millaisesta hallitusohjelmasta on kysymys. Hallitukseen meneminen ei sitä paitsi ole itsetarkoitus, hinnalla millä hyvänsä.

Lahjoita hyväntekeväisyyteen tuo raha, vaikkapa lähelläsi asuvalle rahaa tarvitsevalle lapsiperheelle. ;)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt, kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset