eukriitikko

Hallituspuolueiden tulevaisuus?

YLE on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen.  Näyttää toivottomalta Keskustapuolueen kannatuksen jatkuva laskusuunta. Kuinka pääministeripuolue on tuollaisessa kurimuksessa ja toinen hallituskumppanipuolue Kokoomus sen kun repii kannatusta lisää.  Onko Kokoomus lisännyt kannatustaan nimenomaan Keskustalta?  Jos noin on, niin eihän tuota voi mitenkään ymmärtää vai voiko?  

Otan tässä kirjoituksessa kantaa dosentin haastattelussa Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhosen kertomista mielipiteistä, niin oman puolueensa kannatuksessa kuin maahanmuuttoon liittyen vuoden 2015 syksyn suureen hallitsemattomaan muuttoaaltoon. 

Jarmo Korhosen mukaan Keskustan kurimus tulee jatkumaan siten, että puolueelle tultanee valitsemaan uusi puheenjohtaja Sipilän jälkeen jo ensi vuoden puoluekokouksessa tai viimeistään vuoden 2019 rökäle eduskuntavaalitappion jälkeen.  Keskustan kannatus näyttää matelevan tällä erää 15,8 prosentin paikkeilla eli samalla tasolla kuin 2011 eduskuntavaaleissa.  Toki Keskustan kannatus mateli vielä tuotakin alhaisemmalla tasolla vuoden 2011 loppupuolella, jopa alle 14 prosentin tasolla.  

Korhonen kertoo syksyn 2015 maahanmuuttoaallon olleen selvästi hallituksen ja Saksan kanssa suunnitellun, että kuljetukset oli järjestetty Ruotsin kautta Suomeen.  Niinpä tänne tuli n. 35 000 turvapaikan hakijaa. 

Olen itse ollut samaa mieltä tuosta suunnitelmasta, joka on pitänyt olla maamme hallituksen hyväksymä menetelmä.  Vastuullisia tuosta suunnitelmasta ovat selvääkin selvemmin pääministerinä Sipilä (kesk.), eurooppa- ja ulkoministerinä Timo Soini (ps/sin) ja silloisena sisäministerinä Petteri Orpo (kok), jonka toimenkuvaan kuului maahanmuuttokysymykset.  Kyseessä oli mitä ilmeisimmin sovittu taakanjako ilman koko eduskunnan hyväksyntää.  Nyt voi heittää kysymyksen, miksi vain Keskusta on epäluotettava eikä Kokoomus, vaikka ministerinä Orpolla oli keskeinen asema kyseenalaiseen taakanjakoon turvapaikan hakijoiden päästämisestä maahan hallitsemattomasti?  

Kokoomus puolueena on omasta mielestäni erkaantunut kauas niistä puolueen perusarvoista, jota se edusti ennen Kataisen puheenjohtajuusajan alkamista.  Tuossa vaiheessa puolueen arvot ikään kuin heittivät "härän pyllyä".  Onko syynä vallanhimo puolueen johtotasolla?  Vallanhimo siinä mielessä, että tarkoitusperänä on saada EU:n "hillotolppa" virkaa?  Ihan Kataisen tapaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuossa vaiheessa Eurooppaministerinä toiminut ulkoministeri Timo Soinin "saavutuksena" maahanmuuttoaallon hyväksyjänä ei löydy sanoja näin jälkikäteen arvioituna. Ainakaan ei Soinilla ollut puolueen puolueohjelma ja hallitusohjelma ohjenuorana hyväksyessään Ruotsin kautta tulleen turvapaikkahakijoiden aallon taakanjakona ilman että tuosta kerrottiin eduskunnalle ja kansalaisille.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sirpa, mitä luulet - miksi kansa pidettiin pimennossa turvapaikanhakijavyörystä!

Jos asiasta olisi tiedotettu rehellisesti, tuskin kansa olisi siinä määrin hermostunut, kuin nyt on nähty.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mirjami, kaiketi ei haluttu julkistaa pimennossa tehtyä sopimusta taakanjaosta. Kyllä kansalaiset olisivat joka tapauksessa ottaneet voimakkaasti kantaa. Nythän tavallaan Orpo pesi kätensä tuosta sopimuksesta, jonka hallitus on tehnyt.
Poliittista suhmurointia, jota näytetään harjoitettavan EU:hun päin muutoinkin. Voi kumpa saisimmekin tietää kaikista sovituista asioista siellä päättävissä pöydissä. Ei tokikaan, vasta jälkeenpäin meille selviää tehdyt sopimukset. Viimeistään jonkun yksittäisen politiikon muistelmakirjassa saamme lukea tehdyistä "keittiösopimuksista". Jos sittenkään.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #24

Kansalaisten uskoa horjutetaan tietoisesti! Vaikka olisimmekin reagoineet massamuuttoon, olisi kuitenkin ollut reilumpaa todeta, että tämmöinen päätös tuli tehtyä!

Hyvä, että edes jostakin tihkuu tietoa. Nyt tämä tieto tuli Dosentti -ohjelmasta, jossa tutkija Jarmo Korhonen kertoi viiltäviä totuuksia.

Vielä on epäselvää, mikä muuttoaalto tapahtui Venäjältä, jonka kaikki vanhat Ladat ja polkupyörät pääsivät toimimaan rajanylittäjinä! Mysteeri:))

Pekka Iiskonmaki

Ainakin Sininen unelma kärsii rökäletappion.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, ainakin merkit viittaavat tuohon suuntaan. En pane pahakseni, vaikka noin käy, sillä katsellessani tv-kuvan välityksellä mm. Terhon kehonkieltä, niin kovin vaikuttaa ylimieliseltä. Samaa voin sanoa Soinin esiintymisestä. Kovin näyttää heilläkin aiemmin julkituomansa arvot heittäneet kuperkeikkaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuli tuossa mieleeni jotta lieneekö Sipilä liian "hyvänahkainen" kokoomuksen suuntaan? Hyväksyykö hän kaiken mitä sieltä suunnalta esitetään? Jollain tapaa vaikutelma Sipilän poliittisesta suuntautumisesta kallistuu oman arvioni mukaan enemmänkin kokoomukseen kuin keskustaan. Siinä mielessä ei ihme, että kokoomuksen kannatus nousee ja keskustan laskee.

Pekka Iiskonmaki

#4
Kepu kompastui kaljapullon korkkiin. Maalla kepulaiset alkavat olemaan Kepua täynnä.

Alkiolaisuus ei toimi enään ja uskonlahkojen sisäinen myyräntyö on myrkkyä Kepulle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voiko viinakeskustelu ja siitä tehtävät päätökset vaikuttaa yksin keskustan kannatukseen? Jokseenkin mahdotonta uskoa. Sen kyllä allekirjoitan, että uskonlahkoilla voi olla suurikin merkitys puolueen sisällä. Kuuntelitko Jarmo Korhosen haastattelun? Häneltä on tulossa paljastuskirjoja politiikan nokkahenkilöiden aikaansaannoksista politiikan parissa. Mielenkiinnolla jään odottamaan ekan ilmestymistä. Korhosen aiemmin julaisemaa olen lukenut mielenkiinnolla.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On tosiaankin hämmentävää hallituspuolue kokoomuksen aina vain pinnalla pysyttelevät, korkeat kannatusluvut suhteessa keskustaan. Ainakaan hallitusvastuu ei selitä polarisaatiota.

Miten tutkittavat valitaan ja onko tutkiva taho jollain tavoin kytköksissä poliittisiin päättäjiin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jotain kummallista tässä on tai ainakin siltä näyttää. Mitenkään kun ei voi käsittää että kaksi hallituksessa olevaa tahoa kompuroi ja yksi nyhtää lisää kannatustaan. Vaalituloshan tuonkin todellisen laidan sitten kertoo. Toki kuten aiemmin jo mielipiteenäni kerroin, niin Sipilän politikointi kyllä näyttäytyy jopa kokoomustakin enemmän kokoomuslaiselta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #13

Vanhan nenä haistaa 'käryä', mutta jääköön omaan tietooni. Kyllä tämäkin vielä avautuu, kunhan median keinot tuottaa tutkivaa journalismia, vapautuvat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kun Keskustan johto harjoittaa vielä kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin Kokoomus konsanaan, ei siinä ole paljoa ihmettelemistä, miksi Kokoomuksen kannatus nousee ja Keskustan laskee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Viljo, olen kanssasi samaa mieltä. Keskusta näyttää harjoittavan kokoomustakin kovempaa kokoomuslaista politiikkaa. Kokoomus on ominut enemmän vasemmistolaista politiikkaa Kataisen johtamisesta lukien.

Jos Sipilällä ei ole keinoja tai vaihtoehtoisesti haluja politikoida enemmän keskustalaista alkiolaista politiikkaa, niin sekään ei ole poissuljettu ajatus, että hallitus kaatuu ennen aikojaan.

Eero Mattila

Keskustalla ei ole enää omaa tahtoa eikä johtoa. Puolueen toiminta on ulkoa ohjattua. Omaa jäsenistöä halveksitaan eikä kentän mielipiteitä kuunnella. Keskustajohdon todelliset toimet kirpaisevat pahasti oman jäsenistön etuja; Fortumin, Kemiran myynti, Paskalaki, Maahanmuuttopolitiikka...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Keskustan suurin virhe oli asettaa Vanhanen presidenttiehdokkaaksi vaikka tarjolla olisi ollut itse Paavo Väyrynen.

Toivottavasti jatkossa keskustassa ymmärretään Väyrysen arvo ja kunniapuheenjohtaja nousee ihan virallisesti puolueen johtoon.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eipä taida keskustan ehdokkaalla Vanhasella olla kummoistakaan kannatusta. Eikös Väyrysellä ollut jo uusi puolue kun keskusta omaa ehdokastaan nimesi? En usko että Väyrynen olisi voinut olla keskustan ehdokkaana puolueen sisäisen jakautumisen johdosta. Puolueessa kun näyttäisi olevan alkiolaiset ja sitten uudenmman liberaalisen suunnan kannattajat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Normaalia heilahtelua, kokoomuksella vain on ne vakaammat kannattajat, ja oikeistolaista politiikkaahan hallitus on tehnyt.

Tuo turvapaikka-asia kiinnostaa enemmän vain persuja, eivät oikein mitkään muut puolueet pidä sitä tällä hetkellä ykkösprioritettina.

Sinisten kannatus on juuri siinä mitä ajattelinkin, kunhan saavat kohta puolueen perustettua, niin se voi olla vaaleissa 3-4%, jos joku täällä muuta odotti, niin ihmettelen, tuskinpa sielläkään mitään ihmeitä odotuksia oli.

Keskusta kärsii kaikista päätöksistä, kokoomus on saanut omat asiansa läpi melkein huomaamatta.

Oppositiossa demarit noudeavat, ja vihreätkin ovat korkealla, se on mielestäni hyvä asia. Vielä kun tuolta saisi kokoomuksen alas, niin olisi parempi kaikille. :)

Seuraavan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa tulee olemaan paljon löysempää kuin tämä nykyisen, veikkaanpa, että historia muistaa tämän hallituksen tiukkana maahanmuuuton vastustajana.

Persujen tilanne on melkein sama kuin vasemmistoliiton, mikään ei oikein kannatusta enää nosta, nyt oli jopa persuille paljon hyödyllistä julkisuutta, mutta vaikutusta ei ole. Persujen ja vasemmistoliiton kannattajapohja on tuossa 8-10% tietämillä, ja siinä se sitten sahailee aina.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

petteri taitaa olla niin kuin vanha sanonta sanoo, "ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa" :D Mistä johtunee rkp:n prosenttiyksikön alenema aiempiin jokseenkin vakaisiin lukuihin? Onhan rkp:lläkin ollut vakaa kannattajajoukko.

Voipi olla että hallitus kaatuu jo ennen aikojaan ja sitten vasta nähdään puolueiden todellinen kannatus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallituksen kaatuminen nyt olisi persuille suurin vahinko, keskustan ohella :)

Saisimme kokoomus, demarit, vihreät hallituksen, ja mitäpä luulet, paljonko niiden politiikassa on yhteneväisyyttä persujen kanssa :)

Se on totta, että vaalipäivä ratkaisee, kaikki muu on vain sanahelinää, mutta hauskaa se on silti spekuloida.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Mikä ihmeen hinku sinulla on aina kääntää puhe persuihin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tuossa näkyy ”maahanmuuttokriitikoiden” ohella myös eu-kriittisten kannatus. Se aika vähäistä siihen nähden, että näiden aatteiden edustajat väittävät edustavansa koko kansaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tiedätkö onko noista esitetty kysymys kannatusmittauksen yhteydessä? Ei kannata oikoa mutkia, jos ei tiedä mitä on kysytty.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #25

Eiköhän kansalaiset ole aika hyvin selvillä kannattamiensa puolueiden linjoista ja niiden eroista. Eu-kriittisten ja ”maahanmuuttokriittisten” kannatus näyttäisi olevan n 10 %.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #27

Miten voit olla varma, että kansalaiset tietävät kunkin puolueen linjoista? Tuohon en usko. Paljon on sellaisia kansalaisia jotka kannattavat vanhempien perintönä samaa ja jotkut taas eivät osaa löytää sitä oikeaa vaan kannatetaan vaikkapa jonkun ehdokkaan ulkonäköön tai puhelahjoihin perustuen.
Kukin taaplaa tylilleen uskollisena. Noin vaikka ei olisi varakas, niin kannattaa siitä huolimatta kokoomusta "persaukisena". Voi kysyä, onko kannattavaa? Tuskinpa, sillä kokoomus ajaa vain hyvin menestyvien asiaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #28

Kannattako köyhä maahanmuuttokriittinen eu:n vastustaja Kokoomusta vanhempiensa esimerkin vuoksi? En usko, että kansalaisten äänestyskäyttäytyminen perustuu silkkaan tietämättömyyteen, on han meillä sanontakin; kyllä kansa tietää!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #27

Puhelinkyselyihin valikoituneet henkilöt eivät välttämättä ole perillä puolueista, joita ilmoittavat kannattavansa. Monet voivat ilmaista olevansa pärjäävien puolella, koska eivät halua myöntää kyselijälle aitoa mielipidettään.

Puhelinkeskustelussakin on varauksellisuutta. Soittaja näkee henkilön tiedot, joka sinällään on jo leimaavaa. Aluksi kysytään myös tulotaso, asumismuoto ym.

On selvää, että EU -myönteisiä ovat kaikki, jotka tavalla tai toisella hyötyvät siitä tai, he jotka pelkäävät itänaapuria.

Maahanmuuttokriittisiä on alkanut pompahdella eri puolueista. Viimeksi keskustan Seppo Kääriäinen on ilmaissut jonkun työryhmänsä tuloksena tarpeen nykyistä kriittisempään turvapaikkajärjestelmän tarkasteluun.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Keskustan kannatus hiipuu yhä enemmän, koska keskusta harjoittaa politiikkaa joka ei miellytä enää heitä äänestäviä kannattajia.

Kun katsoo asioita kunnallispoliittisella tasolla, siellä missä äänestäjät elävät. Vaikutukset tulevat konkreettisesti esiin henkilökohtaisesti.

Laitan yhden esimerkin, joka on tällä hetkellä kuuma peruna pohjois-pohjanmaalla. Alla linkki.

http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201710012200430777_u...

Monipuoluemies Bjarne Kallis, nykyään kokoomuslainen on mukana pääministeri Sipilän veljen ja Ahola Transportin omistajien kyytikeskusyhtiössä.
Pääministeri Sipilän nimi nousee esiin useasti samantyyppisissä asia yhteyksissä.

Keskustalaiset kuntapolitiikot ovat yhä enemmän alkaneet arvostelemaan Sipilää, sekä keskustan johdon harjoittamaa politiikkaa. Kirjoittelevat voimakkaitakin kannanottoja paikallis lehtien palstoilla sekä muissa medioissa, jopa täälläkin on nähty samantyyppisiä kannanottoja kuntapolitiikkojen taholta.

Maahanmuutto politiikkakin on saanut oman osansa, kriittisyys on havaittavissa selkeästi, nimenomaan kunta tasolla.

Tällaisilla asiolla on mielestäni suora vaikutus kannatuksen siirtymistä Perus-suomalaisiin sekä jonkin verran kokoomukseen.

Kokoomus harjoittaa politiikkaa joka miellyttää heidän äänestäjäkuntaa.
Kokoomuslaiset ovat hyvässä yhteystyössä Demareiden kanssa maahanmuutto pisneksessä. Esimerkiksi Luona Oy hallituksen jäsenet muodostuu edellämainittujen puolueen jäsenistä pääosin.
2016 Luona Oy laskutti valtiota 52 miljoonaa vakki pisneksellä.

Demareita sekä vasemmistoa perinteisesti äänestäneet ihmiset ovat pettyneitä täälaiseen politikointiin, missä maahanmuuttajien edut on ykkös asia, monet kokevat ettei heidän asioita enää ajeta.

Siksi monet ovatkin siirtyneet kannattamaan vihreitä, sekä maahanmuutto kriittisemmät Persuja.

Nämä edellä mainitsemat mielipiteeni on muodostunut vuosien aikana, kun olen seurannut paikallismedioiden keskustelupalstoja sekä kuntapolitiikkojen kirjoituksia.
Voi olla että olen väärässä, mutta tämä on minun näkemys.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, olen lukenut tuohon poliittisen kähmintään (joksi se on kaiketi luettava) liittyviä kirjoituksia. Niin paljon tuohon liittyy epäselvyyksiä sekä tehdyn tarjouksen että päätökseen liittyen. Luin eilen Kokkola-lehdestä, sivu 14, Pekka Nurmen tekevän valituksen tuosta sopimuksesta.
http://extra.epaper.fi/lehti/kokkola-lehti-arkisto...

Jotenkin taitaa olla uskonto ja politiikka sekoittuvan tuossakin päätöksessä iloisesti keskenään?

Voi vain päätellä miten suurta onkaan politikointi verovaroilla esim. vokkien ja maahanmuuton kustannusten ympärillä. Tuokin on omasta mielestäni niin suuren luokan kysymys, että ihmettelen suuresti kuinka suurelta näyttää kokoomuksen kannatusluvut.

Olen kommentissa esittämästäsi samaa mieltä. Seuraan jokseenkin tiivisti päivän politiikkaa. Ensin tosin odotin Sipilän hallitukselta tasapuolisempaa politiikkaa kuin mihin se on ryhtynyt ajan kuluessa. Noudattamalla puudelin lailla kokoomuksen politiikkaa, on keskusta ajanut itsensä paitsioon. Lieko tuo ollutkin Sipilän tarkoituksena? Jospa ne "hillotolpat" ovat alkaneet kiinnostaa Juhaakin?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiintoinen kirjoitus blogistilta.

Jonnekin se Kepun kannatus tosiaan valuu. Vaihtoehtoja kun ei montaa ole, niin hätäpäissään sitten moni siirtyy Kokoomuksen rulliin. Vasemmisto, vihreät ja Demarit ? Persut eivät ole vielä saaneet menettämäänsä luottamusta takaisin.

Keskustan suurin ongelma nyt on Sipilä. Sipilän Kannatus laski merkittävästi jo 2016. Kehitys näyttää jatkuvan ja samalla Keskustan kannatuskin sakkaa. Aikaisemmin Keskustan ongelmia ovat olleet Vanhanen, Jäätteenmäki, Aho. Mahtaako Keskustassa muita, kuin ongelmapoliitikkoja ollakaan ? Ai niin, onhan siellä Juhantalo, Anttila ja peränpitäjänä ponteva Pekkarinen. Uusia kykyjä edustaa Kaikkonen.

Vaikuttaa siis hyvältä Keskustan tulevaisuus ja Keskustalaisuus toimiikin hyvin siellä siltarumpujen katveessa jatkossakin Sinne sopii suhmurointi. Veikkankin, että Keskusta on jatkossa alle 10 % puolue.

Mutta joo, miksi yrittäjä Sipilää sitten ei ymmärretä ja miksi Sipilän kansansuosio ei jatkunut, vaikka

- lahkolainen
- nepotisti
- valtion tukien hyväksikäyttäjä
- valehtelija

Lisäksi Sipilä ei ole saanut mitään oikeasti tuottavaa aikaiseksi 'poikien' kanssa ts. SSS tai SOS. Valtion velan aiheuttama julkisen sektorin koko ei vaan lupuksista huolimatta pienene. Enkä jaksa hurrata, vaikka se velan otto on nyt pienenemässä. Siis ?? Mitä hurrattavaa siinä on kun velkaa otetaan edelleen säkkikaupalla.

Laitetaan kynttilä sitten pöytään, kun se velan otto loppuu ja turhat virkamiehet on laitettu pihalle touhustamaan tyhjyyksiä. esim. THL?

Hallitus ei ole luonut tosiasiassa työpaikkoja, mutta huolimatta Sipilän hallituksen ponnisteluista on niitä työpaikkoja syntynyt. Eikä Sipilän kansaan kohdistuvat leikkaukset ole jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. KiKy yms. Kikkailua ja tempputyöllistäminen jne.

Sipilän hölmöin tempaus oli kuitenkin tämä maahankutsu, ja siihen liityen oman lupauksen. syöminen. Lisäksi Sipilä teki itsensä naurettavaksi uskoessaan 25 vuotiasta isoa sotilasta t.kollia alaikäiseksi. Tuosta löytyy MTV n haastattelukin netistä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouko, aloitanpas tällä kertaa tuosta kommenttisi lopusta. Sipilän lupaus talonsa luovuttamisesta oli ns. "harhalaukaus" hallitsemattomalle maahanmuutolle. Toisaalta taisi olla jo valmis sopimus taakanjaosta tehtynä Saksan kanssa, kun maa meinasi "hukkua" tulijoiden tulvaan. Johonkin oli saatava jaettua ja kuten tunnettua on meidän ministerit hyvin myötäsukaisia Saksan Merkelin ehdotuksille. Pitää antaa hyvä kuva vai miten se olikaan? ;)

Keskustalla näyttäisi olevan jakovara vähissä mitä tulee uusiin puolueen vetäjiin. Kaikkosesta en usko sellaiseen olevan kuin joidenkin unelmissa. Ulospäin vaikuttaa jollain tavalla kierolta poliitikolta, mutta jospa se käykin hyvin keskustan pirtaan. Mistäs minä sen tietäisin, kun en kuulu minkään puolueen sisäpiiriin.

Muuten tuo lyhenne SOS onkin hätämerkki. :D Lieneekö kovakin hätä keskustan sisäpiirissä? Kannatusluvut eivät mairittele millään tavoin.

Odotan linkissä mainittua kirjaa Esko Ahosta. Millaisia paljastuksia tuleekaan päivän valoon hänen poliittisista toimistaan ja vähän muidenkin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Nyt, kun tietoa on enemmän, Sipilä oli valmis myönnytyksiin Saksalle. Oikeastaan hän tarjosi kansalle mielikuvaa avosylisestä pääministeristä, joka pystyy tarjoamaan vapaaksi jääneen ok-talonsa kärsiville.

Peruutusvaihde tuli ilmeisesti päälle siitä, kun Kempeleellä tapahtui nuoren tytön raiskaus.

Muistelen myös, että SDP:n Rinteeltä tivattiin solidaarisuutta tarjota asuntoa tulijoille. Haastattelussa Rinne totesi, että toki heillä olisi ok-talonsa yläkerta, mutta koska hän ja puolisonsa ovat vähän kotona, niin se ei oikein onnistu. Haastattelu löytyy varmasti jostain Yle:n arkistoista. Itse olen huono linkittäjä. Mutta kuultu on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kepu laskee, ja sitten taas nousee, onhan tämä nähty jo Kiviniemen aikana. Aika vakiintunutta on niiden peruskannattajajoukko, ikääntyvää porukkaa sekin ja maaseudulla asuvia enimmäkseen.

Sama ongelma kuin demareilla, ikä painaa kannattajajoukkoja.

Kokoomuksen ja vihreiden kannatus keskittyy kaupunkiin ja nuoria on paljon äänestäjissä. joten veikkaanpa, että tulevaisuudessakin on melko hyvät kannatusluvut näillä kahdella.

Kumpaakaan noista ei haittaisi, jos hallitus kaatuisi, sillä niillä olisi hyvä gallup-kannatus pohjalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saattaahan ikäkin sanella omaa merkitystään myös keskustan kohdalla, mutta enemmän itse katson merkitystä olevan puolueen jakautumisella kahteen eri "kastiin". Vanhat alkiolaiset ja uudet liberaalikeskustalaiset.

Kuten totesin tuolla aiemmin, niin lopullisen kannatuksen kuitenkin kertoo vaalitulos. Sipilän johdolla ei taida kannatus enää nousta. Ei ainakaan kovin paljon.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Petteri, on hyvä muistaa, että keskustalaisten kannatus perustuu vahvasti pohjoisen maamme uskonnollisuuteen ja vanhakantaiseen maalaisliitto -ajatteluun. Keskustalaisuus on puhdas myönnytys, joka oli hyväksyttävä.

Tässä kyse ei ole vain iästä, sillä lestadiolaisilla kannatusalueilla, nuoret ovat nousussa ja seuraavat vanhempiensa ajattelumalleja.

Sen sijaan, demareiden ikäpolvijakauma, saattaa notkahtaa, mutta, toisaalta vahva demari kasvattaa myös jälkipolvensa omaan ideologiaansa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tästä aiheesta loppunut, joten keskustelu suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset