eukriitikko

Orpo ja Rinne erimielisiä edellisen hallituksen ohjelmasta

Lueskellessani IL:n artikkelia, jonka mukaan SDP:n Rinne ihmettelee ministeri Orpon (kok) avautumista edellisen kauden sopeutumistoimista, jossa puolet tehtiin veroja korottamalla ja toinen puoli menojen leikkauksin, jäin ihmettelemään Rinteen avautumista, jolle ei katetta löydy.  Orpon mukaan verojen korottaminen johti veroasteen nousuun ja talouden hyytymiseen entisestään.   Orpon mukaan sille tielle ei ole enää paluuta. 

Aivan oikein Rinne huomauttaa ensin, että "Me toteutimme hallitusohjelmaa, jota toteutettiin kokoomuksen johdolla silloin 2011. On aika mielenkiintoista, että Orpo syyttää sosialidemokraatteja hallitusohjelmasta, joka rakennettiin kokoomuksen johdolla."

Mutta sitten melkein samaan hengenvetoon Rinne toteaakin, "Nimenomaan SDP:n vaatimuksesta edellinen hallitus noudatti talouskuria, jossa puolet sopeutustoimista tehtiin veronkorotuksilla ja puolet menoleikkauksilla."  

Näin Rinne myöntää hallitusohjelman olevan mainituilta osin demareiden ja kyllä myös mukana olleen vasemmiston vaatimus.  Ei siis kokoomusjohtoisen hallituksen ehdotuksesta syntynyt tuollainen sopeuttamistoimien sarja verojen korotuksina, joita Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattuna (tuolloin vvm Jutta Urpilainen, sdp) ja jota myöhemmin Stubbin hallitus jatkoi valtionvarainministerinä Antti Rinne itse.   

Jokainen voi lukea tästä Kataisen hallitusohjelman liitteestä 1 minkälainen sarja erilaisina verokertyminä sovittiin tehtävän, yhteensä  1,26 mrd. euroa/ vuosi. 

Ministeri Orpon avautumisesta voi tehdä tulkinnan, joka poissulkee Antti Rinteen johtaman SDP:n mukana olon kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa ja mitä ilmeisimmin myös vasemmistopuolueiden, joiden yhteisenä vaateena tullee olemaan verojen korottaminen jokseenkin varmasti.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Rinne ei halua muistella vanhoja tekemisiään, eikä varsinkaan sitä ettei kokoomus ole syyllinen Orpon esille nostamiin veronkorotuksiin vaan kuten Rinne itsekin tunnustaa vaatimus oli demareiden. Miksi siis alkaa laisinkaan nostamaan ääntä Orpon avautumisesta, joka on totta? Puolueen kasvijeen pesus kaiketi. ;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Edellisen Kataisen / Subbin sateenkaarihallituksen aikana Suomen julkiset menot paisuivat neljässä vuodessa 13 miljardia euroa, joten Rinteen puheet voidaan tässäkin jättää omaan arvoonsa. Julkisten menojen kasvu oli tuolloin nopeinta koko EU:n alueella ja se rahoitettiin kokonaan velanotolla ja veronkorotuksin - ei menojen hallinnan kautta.

Jotakin rajaa Rinteenkin höpötyksille ja yltiöpopulismille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tosi on. Velka riistäytyi käsistä Kataisen hallituksen aikana. Johtui suurelta osin menojen huimasta kasvusta. Velkaa otettiin EVM:ään 1,44 mrd sijoituksen alkupääomaan. Ei oltu sairaita eikä kipeitä vastuidenkaan lisäyksissä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt, joten kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset