eukriitikko

Demareiden höttöpuhetta kyselytunnilla

Jälleen tänään eduskunnassa sai taas kuulla sellaista tuubaa että oksat pois ja nimenomaan kuultuna oppositiosta kansanedustaja Antti Rinteen (sdp) kysymänä valtionvarainministeri Orpolta "miksi hallitus leikkasi julkisen alan työntekijöiden lomarahaa?" (jokseenkin noilla sanoilla) 

Tämä sama kysymys ei suinkaan ollut esitettynä ensimmäistä ja tuskinpa viimeistäkään kertaa, kun demareiden edustajat esittävät tuon saman kysymyksen tällä hallituskaudella.  Voiko edustaja Rinne olla niin tietämätön lomarahakysymyksessä kuin hän kysymyksellään esittää?  Ei ainakaan pitäisi olla, sillä hän on tullut politiikan pariin juuri ammattiyhdistyksen johdosta, joten järjestöjen sopimusneuvottelukuvio pitäisi olla selvillä ja ennen kaikkea mitä viimeisessä sopimusneuvotteluissa on sovittu.  

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelutulos 29. helmikuuta 2016 pitää sisällään  mm. seuraavanlaisen neuvottelutuloksen "Julkisen sektorin (valtion, kunnan, kirkon, Kelan, Kevan ja Suomen Pankin) lomarahoja vähennetään 30 prosentilla nykyisestä tasosta. Vähennys koskee vuosina 2017-2019 päättyvien lomanmääräytymisvuosien aikana ansaittuihin vuosilomiin liittyviä lomarahoja. Muutoksen tarkemmasta toteuttamistavasta sovitaan sopimusalakohtaisesti työ- ja virkaehtosopimusosapuolten kesken."

Edustaja Rinne ja taisi myöskin edustaja Antti Lindtman tänään esittää edellä mainitun kysymyksen, joka ei perustu siis totuuteen vaan joko tahalliseen tai tahattomaan vääristelyyn (oma näkemykseni on ensimmäinen). Onko kyse sitten demareiden hätä puolueen kannatuslukemien alemasuunnasta ja siinä mielessä vääristelyyn perustuvaa kannatuskosiskelua? Rinteen kohdalla tällainen käytös on häpeällistä.  Sililä hallitus ei siis ole julkisen alan työntekijöiden lomarahan leikkausta tehnyt, ei edes sopimusosapuoli, vaan ay-järjestöt keskinäisen neuvottelun tuloksena.

 

Lähteet;  

https://www.sak.fi/ajankohtaista/neuvottelutilanne/neuvottelutulos

https://www.sak.fi/ajankohtaista/neuvottelutilanne

Lisäys eiliseen;  Nyt kun täysistunnon pöytäkirja on valmistunut suullisen kyselytunnin puheenvuorojen osalta, niin liitän linkin tähän, jotta jokainen voi itse lukea niin edustaja Rinteen kysymyksen kuin ministeri Orpon antaman vastauksen.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_91+2017+...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Julkisen sektorin lomarahat on leikattu 2019 asti, lomarahat pitäisi palautua 2020 leikkauksia edeltävälle tasolle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Näin tuon sovitun mukaan vielä 2019 maksetuista lomarahoista leikkaus olisi 30 prosenttia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olen todella ihmetellyt sitä, miten julkisen alan työntekijöiden lomarahojen ja ostovoiman leikkaus edistää viennin vetoa? Ja jos totta puhutaan, hallitus uhkaili ammattiliittoja pakkolaeilla, jos julkisen alan työmarkkinajärjestöt eivät saa leikattua lomarahoja (Kuten Vanhasen ja Kataisen hallitus silloin aikoinaan hoitajien lakon aikoihin). Mutta hyvä, että persut tukevat hallitusta, vaikka eivät siihen päässeetkään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eero satuilee demarien lailla. Pakkolailla uhkailulla ei kuitenkaan ole leikattu julkisen alan työntekijöiden lomakorvauksia. Mistäs päättelet PS:n tukevan hallitusta? Pelkästäänkö siitä syystä, että minä ulkopuolisena nostin demareiden virheelliset väitteet suuressa salissa esiin? Vaikea on puolueiden puuttua ay-järjestöjen tekemiin sopimuksiin, vaikka kuinka haluttaisi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Lomarahat maksetaan vientituloista tai vaihtoehtoisesti lisävelalla.

On toisaalta merkillistä että sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten yhteydessä usein kerrotaan että niistä ei saa leikata, vaan leikkaus pitäsisi kohdistua sinne joilla on. Sitten kun leikkaus kohdistuu sinne keillä on, ei sitäkään saa tehdä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olisi ehkä loogista, että lomarahojen leikkaus tehtäisiin vientialojen työntekijöiltä tai kaikilta, mutta päädyttiin sen perustuvan yhteiskunnan huoltoon, hoitoon ja opetukseen keskittyvien alojen lomarahojen leikkaamiseen. Toivottavasti vaalikarja muistaa hallituksen painotukset näiltäkin osin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Silkkaa valetta tietysti kuten aina. Ay - liike päätti miten kikyilee, 28 viikon lomat ovat sellainen asia jota vieläkään eivät suostuneet ottamaan edes neuvottelupöytään joten juu julkiset alan liitot päätyivät lomarahojen leikkuuseen ja juu demarijohto tämän tietää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta puhut Mikko. Sopii vain ihmetellä demarien käyttäytymistä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Miten niin "sopii ihmetellä demarien käyttäytymistä"!???
Tyypilleen uskollisestihan he käyttäytyvät! Puhuvat toista mitä tekevät!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Totta mitä sanot. Kuitenkin voi ihmetellä sitä miksi noin käyttäydytään eli puhutaan toista miten tekevät. Kuten sanottua, niin Rinne on täysin tietoinen miten menetellään sopimusneuvotteluissa ja mikä oli hallituksen rooli kiky-sopimuksen aikaan saamiseksi (mahdolliset pakkolakiesitykset jollei sopimusneuvotteluissa saada aikaan hallituksen esittämää kokonaistavoitetta).

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

J.....ta mikä muistikatko.Hallitushan perui sunnuntai ja yölisien leikkaukset sen jälkeen,kun järjestöt tekivät sopimuksen lomarahoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kysymys on yksinomaan siitä kuka leikkasi julkisen alan lomarahoista. Vastaus on täysin selvä. Se Ay-järjestöjen sopimusneuvottelutulos, ei hallitus. Linkit kertovat totuuden.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eikö neuvottelussa ollut mukana myös työnantaja eli valtio ja kunnat? Ay-järjestöt varmasti olisivat luopuneet kaikista leikkauksista, mutta työnantajat eivät tähän suostuneet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta kai neuvotteluosapuolina olivat työntajapuolen edustajatahot myös. Kuten aina työehtosopimusneuvotteluissa. Se ei kuitenkaan poista sitä tosi asiaa, että hallitus ei leikannut lomarahaa keneltäkään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kuntien- ja valtionvirkamiehiä on aina suosittu palkkauksessa. On ollut Lapinlisää, syrjäseutulisää ja 20% vuokranalennusta virka-asunnosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Eikohän noilla weilaisilla lisillä ole julkisten työehtosopimuksissa tavallaan korotettu peruspalkkaa? Onhan mainitsemiesi lisien lisänä kielilisä. Sitä maksetaan, vaikka ei koskaan kielilisän kieltä tarvitsisikaan. Riittää kun se perustuu työpaikan saamiseksi vaatimukseen molempien kotimaisten kielien hallinnasta, toisesta äidinkielenä ja toisesta sitten todituksella osoitettuna.
Kielilisää maksetaan tietämäni mukaan kyllä yksityisilläkin aloilla.

"Jos haluat tehdä työtä julkishallinnossa, tarvitset yleensä todistuksen suomen tai ruotsin kielen taidosta."
http://www.infopankki.fi/fi/elama-suomessa/suomen-...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitä eroa on hallituksella ja valtiotyönantajalla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #16

Kyllähän sinunkin pitäisi tuo tietää, kunhan kyselet.
Hallitus "antaa" budjetissa rahaa kunnille niiden omien tulojen lisäksi tulonsiirtona eli avustuksina. Ei päätä kuntien palkkauksesta vaan se on sovittu työehtoneuvotteluissa. Valtion virastot saavat omien ministeriöidensä kautta vuosittaisen määrärahan toimintaansa. Hallitus ei siis päätä mihin virastot saamansa budjettirahan käyttävät. Virastojen kokonaismäärärahoissa on huomioitu tehtyjen työehtosopimusten vaikutus.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #17

Kyllä OY Suomi AB:n hallitus ohjaa alaistensa virastojen tekemisiä ja myös vastaa niistä, kuten minkä tahansa yhtiön hallitus. Eivät alaiset ole minkäänlaisia itsenäisiä päätöksentekijöitä ja rahankäyttäjiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Kyllä ovat heille budjetista myönnetyllä rahamäärällä, jota saavat käyttää ammattiyhdistysten yhdessä sopimien raamien mukaan myös palkkakustannuksiin. Tuosta ei hallitus päätä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Demareilla on paniikki, ja ollut jo pitkään, nyt on sitten pakko tarttua sellaisiinkin populistisiin heittoihin, joilla saataisiin taas edes hiukan kannatusta ylöspäin.

Ei se kuitenkaan tällaisella tavalla onnistu, työehtosopimukset eivät kuitenkaan vielä taida olla hallituksen toimenpidelistalla :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lieneekö eka kerta petteri kun olen kommentissasi esittämästä samaa mieltä. Demarit ovat koko oppositiokauden ajan heitelleet populistisia heittojaan, joskus suoranaisesti valehdellen. Kuten tämänkin kirjoituksen aiheen kohdalla.

Kansalaiset kyllä huomaavat (ei kaikki) tuollaisen käyttäytymisen. Suurelta osin kiitos kuuluu netistä saatavista tiedoista, jopa seuraamalla eduskuntakeskusteluja. Hallitus ei ole työnantaja valtion ja kuntien virastoissa ja laitoksissa. Työehtosopimukset, jotka on sovittu työnantajatahojen ja työntekijäjärjestöjen kanssa, ovat palkkauksen perusteena.

Hallitus ei osallistu palkkaneuvotteluihin. Demarit muuten muistini mukaan kritisoivat pakkolakiesuunnitelmien kohdalla hallitusta siitä ettei sen pidä puuttua sopimusneuvotteluihin ja niinpä hallitus katsoi parhaaksi luopua pakkolakiesityksistään. Miten sitten nyt yks kaks olisikin hallitus syyllinen lomarahan leikkaukseen? Antti Rinne kyllä tämän tietää sata varmasti, mutta kun kyse on puolueen kannatuksen rapistumisesta, niin kaikkensa yrittää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset