eukriitikko

Kansanedustajien uskottavuutta ja luottamusta koetellaan

Luin Lasse Laatusen, Elinkeinoelämän keskusliiton entisen työmarkkinajohtajan, kannanoton sopeutumiseläkkeestä verrattuna tavallisen kanalaisen saamiin etuisuuksiin sekä mitä muutoksia on jo heidän saamiinsa etuisuuksiin tehty, eivätkä kansanedustajat ole suinkaan huomioineet etuisuutta viedyn takautuvasti. 

Eläkepolitiikkaan on tehty korjauksia kovallakin kädellä moneen eri otteeseen, eikä ole kansanedustajien kuultu ottavan huomioon takautuvasti tehtyjä muutoksia.  Eläkkeitähän on korjattu 1990-luvun alusta alkaen. On säädetty palkansaajien maksettavaksi eläkemaksu, leikattu etuuksia (kertymäleikkuri), sopeutettu menokehyksiä (indeksileikkaukset), poistettu varhaiseläkemuotoja ja viimeisenä nostettu yleistä vanhuuseläkeikää.

Mihin on nämä toimet unohtuneet kansanedustajilta, kun heidän omiin sopeutumiseläkkeisiin pitäisi puuttua lakkautamalla se epäoikeuden mukaisena.  Kansalaisten oikeuden tajuun ei mahdu se, että kansanedustajat itse laativat sellaista itseään koskevaa lainsäädäntöä, johon ei voida puuttua, kun se todetaan epäoikeudenmukaiseksi vetoamalla takautuvasti puuttumiseen. Kysehän on luottamustoimesta maksetusta eläkkeestä, jollaista ei tavalliset kansalaiset saa eläkeikään saakka.  Miksipä tavallisen kansalaisen eläkkeisiin on voitu tehdä takautuvasti korjaukisia/muutoksia?

Sopeutumiseläke jäi voimaan ennen vuotta 2011 valituille edustajille, joilla kansanedustajavuosia oli vähintään 7.  Sopeutumiseläkettä maksetaan vanhuuseläkkeen tavoin. Uusille vuonna 2011 valituile kansanedustajille voidaan lain mukaisin perustein maksaa sopeutumisrahaa, joka muistuttaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Sopeutumisrahaa maksetaan 1 - 3 vuotta edustajavuosista riippuen. Miksi piti säätää sopeutumisrahasta laki? Kansanedustajien luottamustoimen lakattua on heillä oikeus kansalaisten tavoin saada työttömyyskorvausta. Ei luottamustoimeen valitulla pidä olla mitään etuoikeuksia korruption tapaisiin etuisuuksiin muihin kansalaisiin verrattuna.  Kansanedustajan saamista palkkioistahan kertyy normaaliin tapaan eläkeoikeus eläkeiän saavuttua. Miksi heille pitäisi maksaa siis työttömyyskorvauksen muodossa kertynyttä ansioperusteista työeläkettä heti eduskunnasta pudottuaan?  Monet kansalaiset jäävät työttömiksi, eikä heillä ole mahdollisuutta saada kuin lain mukainen ansiosidonnainen työttömyyskorvaus/perustyöttömyyspäiväraha.

Laatusen mukaan eduskunta voisi lyhentää samalla  sopeutumisrahan maksamisen kaikille eduskunnasta pudonneilla yhdeksi vuodeksi. Kyllä siinä ajassa kansanedustajana pätevöitynyt henkilö töitä löytää, ja sitä paitsi hän on myös yleisen työttömyysturvan piirissä.  Tuosta täysin samaa mieltä.  Useillahan taisi olla oma virka/työoaikka odottamassa, mikäli halukkuutta sen vastaaottamiseen löytyi. 

Nykyisessä eduskunnassa on uutisoinnin mukaan kansanedustajia, joita koskee tuo sopeutumiseläke ja jotka eivät  taida olla hyväksymässä ko. eläkkeen lakkauttamista.  Tämä vain mielestänoi osoittaa sen kuinka korruptionutta (oman edun ajajia) ollaankaan päättäjälaitoksessamme eduskunnassa. Ainakin joltain osin. 

Seuratkaa kansalaiset kansanedustajien kiinnostusta sopeutuseläkkeen lakkauttamiseen sekä lyhentämään (jollei kokonaan poistamaan) sopeutumisrahaan kuuluvan oikeuden.  Luottamustoimen lakattua ovat eduskunnasta pudonneet kansanedustajat tavallisia kansalaisia, jolloin heitäkin pitää koskeea sama lainsäädäntö. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

TS-nettilehdestä on luettavissa mm. kokoomuksen ek-ryhmänjohtajan Kalle Jokisen kanta sopeutumiseläkkeeseen. Samoin Vihreiden*) Krista Mikkosen.

Näin he näyttävät ottavan kantaa eläkkeeseen "Lain takautuva muuttaminen ei kuitenkaan kelpaisi kaikille. Ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok.) katsoo sen olevan vastoin oikeusvaltion periaatteita.

– Yksi oikeusvaltion ennustettavuuteen ja luotettavuuteen liittyvä periaate on, että takautuvaa lainsäädäntöä ei säädetä, siksi muuttaminen jälkikäteen ei ole mahdollista.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Krista Mikkonen niin ikään sanoo, että lain muuttaminen takautuvasti olisi vaikeaa. Nykylain kirjainta kunnioitetaan myös RKP:ssa." http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3599834/Kansanedu...

*) korjattu kirjoitusvirhe

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yritin hakea muiden eduskuntapuolueiden kuin kokoomuksen ja vihreiden kannanottoa sopeutumiseläkkeeseen. Löysin vain PS:n ek-ruhmänjohtaja Leena Meren kannan.

"Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri haluaisi luopua kansalaisten oikeustajua loukkaavasta järjestelmästä."

https://www.suomenuutiset.fi/kansanedustajien-sope...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hyvä ja asiallinen kirjoitus!

Muistelen, että Sipilä puhui hallituskautensa alkutaipaleella yhteisistä talkoista, johon kaikkien tulee osallistua.

Toisin on käynyt!

Kaksi vuotta on vain katseltu. Tavallinen kansa maksaa 'talkoorahaa' yhteiseen lompakkoon miljoonia. Pakkolaitkin hönkäilivät niskaan, ellei kansa taivu. Kunta-alan työntekijät tunsivat huohotuksen kaikkein karvaimmin lomansa alkaessa.

Lakinsa laatineet eivät selvästikään ole muutosta hakemassa. Kenties tässä yhteydessä paras tapa puuttua nykyisten kansanedustajien talkoohalukkuuteen, on muistaa heidät seuraavissa eduskuntavaaleissa!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Mirjami. Onhan tämän sopeutumiseläkkeen kannat puolueiden kohdalla jokseenkin irvokkaita ja varsinkin perustelut lainsäädännön säilyttämiseksi. Miten ihmeessä kokoomuksen edustaja katsoo oikeusvaltion periaatteeseen kuuluvan omien etujen pitäminen etusijalla, kun samaan aikaan tavallisen kansalaisen etuisuuksia leikataan, jopa lakkautetaan. Uskomatonta korruptisoitumista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä ja aina ajankohtainen aihe. Thx !

Syitä ja selityksiä: (?)

Kansanedustajien tehtävien vaikeutuessa suoraan potenssiin uusien digiratkaisujen oppimisvaikeuksien myötä
( henklökohtaiset PC t ja älypuhelimet, sekä sähköinen itse täytettävä kauhean vaikea kalenteri ) ja opetettavien avustajien määrän lisääntyessä toki sopeutumiseläkkettäkään, tai mitään muitakaan etusuuksia ei voida missään nimessä pienentää. On se vaan niin rankkaa se kansanedustajan elo, seuraavaa pikkulomaa odotellessa. :)

Ilmankos muuten vistottaa näiden puhuvien broilereiden puuhastelu, päivä päivältä entistä enemmän. Se nk. edustuksellinen demokratia kun on muuttunut kansanedustajien keskinäiseksi omista eduista sopimisdemokratiaksi

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Jouko! Juu, ajankohtainen on aihe, josta sytykkeen kirjoitukseeni sain kuten mainitsen Laatusen ansiokkaasta kannanotosta. Toki olen ollut itsekin aiemminkin samaa mieltä.

On se näköjään kovaa tuo kansanedustajan luottamustoimi kun pitää itselleen laatia paremmat eläke-ehdot kuin mihin tavankansalainen on oikeutettu heidän mielestään. Rankkaa näyttää olevan luottamustoimi, joiden edustajiin kansalaisten luottamus on jo kyseenalaista. Luulisin näin olevan hyvin laajalti.

Eniten tosiaan nyppii se, kun nämä istuvat edustajat, jotka ovat nykylain mukaan oikeutetut tuohon sopeutumiseläkkeesee, ovat kynsin hampain vastaan lain muuttamista tai jopa lakkauttamista. Lainlaatijoina ovat todellakin korruptiota luomassa itselleen. Härskiä hommaa, sanon minä.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Niin, valtiohan pitäisi olla kansaa varten mutta nykyään mennään enempi ja enempi suuntaan jossa kansa on valtiota varten.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Aivan totta. Tosin kansa on ollut aina kukkaron nyörit auki päättäjien "toilailuille". Päättäjät kun ovat voineet ja voivat tehdä sellaisia päätöksiä kuin huvittaa milloinkin. Päättäjien pitäisi kuitenkin ajatella noita päätöksiä tehdessään veronmaksajien ja siten kansalaisten etua. Laittaa se etusijalle, eikä ajatella sitä "omaa napaa", joka on itseään lähempänä.

Lienevätkö meidän päättäjämme ottaneet mallia eu:n parlamentin ja komission toilailuista. Onhan sieltäkin suunnalta saatavissa heille huikeat eläke-edut. Muista eduista puhumattakaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kansan sanonta; 'oma suu on lähempänä kuin kontin suu' on enemmän kuin totta!

PS:n kansanedustaja Leena Meri lienee niitä harvoja kahdensadan joukossa, joka tunnistaa etuoikeutettujen vääryyden kansaansa kohtaan. Pisteet siitä.

Oletan, että monille kansanedustajista ei ole vieläkään selvää, kuka heidän palkkansa, kulukorvauksensa ja sopeutumisrahansa & -eläkkeensä maksavat.

Raha ei tule seinästä, vaan raskaan työn raatajien selkänahasta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Mirjami "Kansan sanonta; 'oma suu on lähempänä kuin kontin suu' on enemmän kuin totta!"

Totta tosiaan. Sananlasku pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Niin ja ohan ainakin toinen tapaus joka äkkiseltään tulee mieleeni. Nimittäin verovapaa kulukorvaus, joka sekin on monille lähes 1000 euron rahallinen etu, vaikka ei olisi euronkaan kuluja. Tavallinen palkansaaja joutuu esittämään/säilyttämään tulonhankkimisesta johtuneista menoista kuitit verottajaa varten. Tasan ei käy onnen lahjat vai miten se onkaan? ;)

Perustuslakimme näyttää näissä edustajien omissa eduissa verrattuna tavallisiin "pulliaisiin" venyvän omasta mielestäni kohtuuttoman paljon. Jostain kumman syystä kuitenkin Sipilän hallituksen aikaisissa esityksissä on sitten takerrettu tiukemman kamman mukaan perustuslain koukeroihin. Mistähän mahtanee johtua?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

Kansanedustuslaitos on tarkoitettu kansan hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden vakuudeksi. Puhutaan demokratiasta, josta diktatuuri on kaukana.

Ikävä kyllä, demokraattisesti valitun eduskunnankin sisälle mahtuu tietynlaista diktatuuria, jota verhoillaan yhteisen edun nimillä.

Perustuslain suomaan turvaan, on aina vedottava, mikäli kansaamme yritetään 'vivuttaa' toisarvoiseen.

Tästä hyvänä esimerkkinä oli kuin olikin, SOTE:n valinnanavapaus -ehdotelma, joka pysähtyi perustuslakivaliokunnan haaviin.

Kansalliset valtahierarkiat ovat aina läsnä ja tarkkaavaisuus on nimenomaan kansan valitseman edustuksen kontolla.

Mitä taas tulee kansanedustajien omien etujen ylläpitämisen härkäpäisyyteen, on selkeä merkki kyvyttömyydestä tunnistaa, miten luokittaa itsensä ulos siitä kansanryhmästä, josta hänet eduskuntaan valittiin.

Solidaarisuus on kansanedustajien merkittävin kannanotto, joka muistetaan ja jota kunnioitetaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli on kiinnostusta enemmälti kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta, niin tästä linkistä tuota tietoa on luettavissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jotta myös kävisi selville mikä hallitus ja eduskunnan kokoonpano oli, joka tuon sopeutusmiseläkelain piti ennallaan niille eduskunnasta vuonna 2011 pudonneille kansanedustajille. Tässä Wikistä saadun tiedon mukaan enemmistähallituksessa istuivat; keskusta, kokoomus, vihreät ja rkp.(Vanhasen II ja Kiviniemen hallitus). Kansanedustajien eläkelakia muutettiin 1.3.2011 lukien siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää maksettavan sopeutumiseläkkeen sijaan maksetaan kansanedustajille sopeutumisrahaa laissa määrätyin ehdoin. https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtioneuvosto

Eduskunnan nettisivulla kerrotaan sopeutumiseläkkeestä näin "Sopeutumiseläke

Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää."https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/elakkeet/Sivut/default.aspx

Miten ihmeessä kansanedustajat ovat luoneet itselleen paremmat etuudet työttömyyden turvaksi kuin tavan kansalaisille ovat lain mukaan hyväksyneet? Uskomatonta, mutta totta se näyttää olevan.

Sopeutumisrahan myöntää Keva. Tästä tarkemmin linkistä maksuperusteista.
https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/tietoa-elak...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Keva:n käytösmalleissa, johtotehtäviin nimittämissä ja muissa taloudellisissa kummallisuuksissa, on yhä monia kysymysmerkkejä! Jos Suomessa on aitoa transparentti -tutkimusta, Keva on eräs merkittävin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset