eukriitikko

Perhevapaiden uudistus etenee sittenkin syksyllä?

Jo miltei Sipilän hallituksen alkutaipaleesta alkaen on uutisoitu kokoomuksen halu uudistaa perhevapaa lainsäädäntöä.  Vastaan uudistamista tällä hallituskaudella oli alun pitäen keskusta ja perussuomalaiset Soinin johdolla.  Nyttemmin on uutisoitu keskustan olevan muuttanut kantaansa uudistamisen suuntaan.  Mahdollisesti hallituskumppani kokoomuksen painostuksen alla. 

Sen sijaan UV-ryhmän kantana lienee sama, jonka Soini aiemmin on esittänyt PS:n kantana uudistamistarpeesta. Soini on useaan kertaan toistanut useaan otteeseen ollessaan PS:n puheenjohtaja, ettei kotihoidontukea tulla tällä hallituskaudella heikentämään.  Tosin Elo jättää "piikin auki" ministertyhmän päätettäväksi.Noin kai hänen kannanottonsa on käsitettävä.  

Keskusta ja kokoomus kuitenkin toivovat, että Uusi vaihtoehto -ryhmä suhtautuisi uudistukseen perussuomalaisia myötämielisemmin. Noin kirjoittaa IS kirjoituksessaan. IS on haastatellut UV-ryhmän vetäjää Simon Eloa.  Hänen kantansa näyttää noudattavan samaa kuin ollessaan Soinin johtamassa PS:n ek-ryhmässä.  

Miksipä keskusta ja kokoomus sitten toivovat ex-PS ministerien ja koko UV-ryhmän muuttaneenkin kantaansa kokoomuksen ja keskustan toivomaan suuntaan?  Perhevapaauudistus ei sisälly Sipilän hallitusohjelmaan, mutta oli Soinille PS:n puheenjohtajuuden aikana tärkeä aihe, johon ei tulla ottamaan uutta kantaa..  Perheillä Soinin mukaan pitää olla itsellään oma päätösvalta.  Mikäli UV-ryhmä suostuukin syksyllä budjettiriihen tuloksena perhevapaiden uudistukseen, niin tuosta voinee tehdä päätelmän, jolla UV-ministerit ovat keskustan ja kokoomuksen "peukalon alla" PS:n ryhmästä loikattuaan, jopa hallitusohjelman ulkopuolisten asioiden käsittelyssä, joihin aiemmin otettiin jyrkkä kieltävä kanta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Sininen tulevaisuus/uusi vaihtoehto/siniset vai mitä hyö nyt ovat, tekevät juuri niinkuin kepu ja kokoomus sanoo. Vaihtoehtoja ei ole. Uhota saa, mutta mikä on vaihtoehto? Kävellä ulos kiukuspäissään hallituksesta, vaikka asia olisi kuinka tärkeä. Ei, kyllä he tekevät juuri niinkuin sanotaan. Kiltisti ja periaatteista viis.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Outi, kiitos kommentistasi. Olen ajatuksissani tuosta UV-ryhmän tulevasta päätöksestä samoilla raiteilla kanssasi. Taitaa olla ministereille ja ryhmälle ylipäänsä luettu kovat raamit hallitusjatkon suhteen.

Missään nimessä eivät tule tuosta syystä jättämään ministeripestejään. Hillotolpasta on kiinni pidettävä loppuun saakka. ;)

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

UV-ryhmän ministereiden arvostus ei näköjään kovin korkealla ole. Yleinen mielipide on, että heidän toimintaansa ohjaavat muut tahot mielensä mukaan. UV:lta puuttuu oma tahto ja mielipide.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos Markku J. kommentistasi. Valitettavasti tuollainen kuva on syntynyt itselleni tapahtumien kulusta. Perhevapaidene kohdalla tilanne selvinnee syksyllä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitä vikaa siinä perhevapaan uudistuksessa oikein on?

Vai onko siinä hyvää se että sitä voi vastustaa ja puolue voi "profiloitua".

Minusta näissä käytännön uudistuksissa usein käy niin että pulueiden tärkein ajatus onkin siinä miten "profiloitua" puolueena, eikä siinä uudistamisessa.

Yleensä nämä suuret "uudistukset" näyttävät minusta pieneltä hienosäädöltä, mutta se puolueiden "profiloituminen", se vie kaiken huomion siltä pieneltäkin fiilaukselta mitä lakeihin on valmisteilla.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Uudistuksissa ei mielestäni yleensäkään ole mitään vikaa, päinvastoin, jos se parantaa asioita. Valtiovallan tulisi mielestäni miettiä halutaanko niitä uusia kansalaisia syntyvän enemmän vai ei. Kaikki millä vaikeutetaan perheiden asioita, vähentää perheen kasvattamisintoa. Se, että perhe saa itse päättää, kuka lasta hoitaa, pitäisi olla itsestään selvyys. Jos se on äiti, ok. Jos se on isi, ok. Villisti naurattaa ajatus, että itse lapseni jo hoidettua, joku viitsii tulla kertomaan, että olisin syrjäytynyt työmarkkinoilta tai urakehitykseni olisi vaarantunut. Höpsis, valintahan se tuokin, niinkuin kaikki muukin elämässä. Jos ura on tärkeä, pitää jättää sitten lapset tekemättä ja keskittyä sitten siijen uraan. Mielestäni perhe ei uran tekemistä kyllä häiritse mitenkään. Kaikki on itsestäsi ja omasta aktiivisuudesta kiinni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, älä minulta kysy vaan esitä tuo kysymys Soinille ja kumppaneille. Tuo Soinin ja kumpp. vastustaminen aiemmin ja syksyn kanta samassa asiassa kuvastaa sitten millä periaatteella UV-ryhmä otettiin hallitukseen mukaan ilman uusia hallitusneuvotteluja.

Sitä saa mitä tilaa Soini ja kumppanit. Lainatakseni hänen omaa "sivallustaan". ;)

Mikä lieneekään perheiden yleisin kanta tuohon uudistushankkeeseen, jota kokoomus on voimakkaasti ajanut? Onkohan tuota selvitetty kyselyin vai onko sekin vain kokoomuksen ja ay-liikkeiden oman tahtotilan viemistä päätökseen?
https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/...

Jonkinlainen tutkimus näyttää tehdyn vuosien 2013-2016 aikana.
THL:n Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö toteuttaa tutkimuksen vuosina 2013–2016. https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/...

Mutta onko tuossa tutkimuksessa selvitetty perheiden kantoja tarpeeksi laajalti? Itse näen, ettei valtion pakottava politiikka sosiaalipolitiikassakaan ole hyväksi perheiden hyvinvoinnin kannalta katsottuna vaan kyllä perheillä itsellään on se paras tieto, joka heille on paras mahdollinen tapa perhevapaiden käytössä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sinisten täytyy ensin saada puolueorganisaatio valmiiksi ja vielä kerätä ne nimet, jotta seuraaviin vaaleihin voidaan mennä valmiina rekisteröityneenä puolueena. Eli ei Siniset hallitusta kaada.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuskin vapaaehtoisesti hallitusta tulee kaatamaan. Taipunee keskustan ja kokoomuksen tahtotilaan aina kun tarvitsee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onko sinisille tilaus?
Löytyykö sinisille kannatusta?

Vastaus riippuu siitä miten paljon on näitä vähemmän rasistisia persuja.

Epäilen että niitä persuja on kokolailla vähän. Persujen kannatus on ollut suuresti riippuvainen tästä ns. "maahanmuuttokriittisyydestä" ja niistä mölinöistä joita tässä mielessä puolueen piirissä on vähän niinkuin "epävirallisesti" harrastettu.

No, nyt se "maahanmuuttokriittisyys" voi sitten tulla vapaasti esiin, kun Soinia ja hänen esikuntaansa ei enää ole.

Immosia ja Hakkaraisia ei enää tarvitse "harjata".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hoi, ei maahanmuuttokriittisesti suhtautuvat ole rasisteja, kuten näytät yleistävän. Ei vaan kriittisesti ajattelevilla on perustelut joihin kriittisyytensä perustavat. Yleensä perustelut ovat taloudellisuus ja yleisen ilmapiirin seuraamukset.

Liiallinen liberaalisuus ei ole hyväksi monissa tapauksissa, vaikka niin monet ajattelevat. En nyt kuitenkaan anna yhtään esimerkkiä, jottei anneta heti kättelyssä rasistin leimaa otsaan. Jonkin verran on tuota kokemusta ja näkemystä monissa asioissa syntynyt, jotten ihan puhu kuvitteluasteella.

Muuten, pahaa ei tekisi yhtään, vaikka joskus harjattaisi liberaalisia ajatuksia heitteleviä. :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

UV-säteilyltä on syytä suojautua :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, jopas huomasit suojautumistarpeen. ;)
No, jokainen joka tuollaista tarvitsee, hoitakoon tavallaan. Katsotaan kuinka kovin säteilee syksyllä budjettiriihessä ja tarvitaanko säteilysuojaa.

Marko Parkkola

UV-ryhmän jäsenillä ei ole mitään tulevaisuutta sinisissä (pun intended). Nyt on 1,5 vuotta aikaa etsiä kotia kokoomuksesta samalla yrittäen säilyttää omat kannattajansa. Tehtävä ei ole helppo.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eiköhän Soini ja Oinonen joudu vielä hyväksymään sen lain jota kansanedustaja Oinonen nimitti "kikkelilaiksi", eli translain.

Perhevapaat ja translaki ovat olleet Soinille täysin poissuljettuja yhtenäisen puolueen aikaan, mutta sinisellä tulevaisuudella ei ole mitään poliittista vipuvartta vaikuttaa näihin.

Keskusta ja Kokoomus varsin hyvin tietävät että käytännössä maassa on kaksipuoluehallitus. Sitä valtaa käytetään ja ainoa hidastava asia on kokoomuksen ja keskustan keskinäiset erimielisyydet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Luulen Mikko näkemyksesi olevan oikeansuuntainen. Toisin sanoen oman muodostamani kuvan kanssa. Ei kai keskusta ja kokoomus ihan ilmaiseksi antanut 5 ministerin salkkua UV:lle. Noille kahdelle hallituspuolueelle oli tärkeintä saada enemmistöhallitus kasaan ja mikä sen parempi vaihtoehto kuin nöyrät 5 ministeriä mukana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on aina sama asia näiden pienten puolueiden kanssa, niiden on on tehtävä kompromissiratkaisuja ja ajateltava pitkälle eteenpäin.

Kynnyskysymyksiä asettamalla ajautuu usein sivuraiteelle, senhän ovat vihreätkin oppineet, että hyöty hallituksesta pois lähtemällä ei välttämättä kannata.

Se on sitten eria asia hyväksyykö tiettyjä asioita ja pääsee hallitukseen, vai pitääkö tiukasti kiinni omista kannoistaan ja viettää aikaa oppositiossa.

Äänestäjät huutavat usein, että lupaukset ovat petetty, mutta kun pari kautta on oppositiossa, niin äänestäjät huutavat, että eihän teistä ole hyötyä, kun olette vaan oppositiossa.

Persuilla on niin paljon kynnyskysymyksiä, että emme taida heitä nähdä hallituksessa koskaan, ehkäpä se on äänestäjien kunnioittamista, mutta sitten tulee vastaan se, että mitä siellä oppositiossa oikein tehdään.

Tämä UV porukka ajattelee näemmä pidemmälle, ja haluaa olla hallituskelpoinen, jos muutaman edustajan saavat vaaleissa läpi, niin voivat kelvata lähes kaikille puolueille hallituskaveriksi. Siellä sitten voi ajaa niitä omia asioita, jos hyvin menee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Petteri älä sotke tähän perhevapauslakiuudistukseen perussuomalaiset-puoluetta. Nyt on kyse yksinomaan siitä päteekö Soinin puheenjohtajakauden aikainen ehdoton kanta tuohon lakiuudistukseen omassa ryhmässään. Eikös Soinin puheenjohtajuuskausi ollut melkeinpä yksin hänen päätöstensä varassa ja noiden 5 ministerin mielipiteissä, jotka muodostivat koko puolueen kannan hallituksessa. Kuten hyvin tiedät, niin Soinin kanta tuohon uudistukseen on ollut ehdoton EI oteta käsittelyyn tämän hallituskauden aikana. Nyt tuo kumuloituu syksyllä nähtäväksi. Kääntyykä UV:n takki aiemmasta jyrkästä kannasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soini on entinen puheenjohtaja, ei sen jutut enää paina, miksi Soinia kiinnostais, koska parin vuoden päästä lähtee parempiin hommiin.

Se on tämän uuden liikkeen uusi kanta, ei kannata sekoittaa persujen puheisiin, silloin kun Soini oli persu, niin aika oli toinen.

Antaa uuden puolueen tehdä uudet linjavedot, vai pitäiskö niiden tehdä vanhojen persujen aikaisten päätösten mukaista politiikkaa.

Se on parempi, että tekee kaikke muuta mitä persut ovat nykyään. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

En todellakaan kiellä sinulta Soinin puolustelemista. Tuo aiemmin esittämänsä ehdoton kanta on kuitenkin Soinin omaa kannanottamista, eikä PS puolueen ohjelman mukaista. Toki takin voi tuossakin kohtaa käännellä vaikka ylös alaisin.
https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puol...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jo Sipilän hallituksen alkaessa toimintansa oli nähtävissä, että persujen rooli oli statistin rooli. Ei persuilta pahemmin kysytty mielipidetta kepun ikiaikaisen unelman maakuntahallinnon muodostamisesta kuin soten valinnanvapaudestakaan, hallituksen isoista uudistuksista, joten siltä osin mikään ei ole muuttunut. Jokseenkin säälittävää oli seurata persujen puoluenkokouksen jälkeistä eduskunnan kyselytuntia jossa edustaja Kankaanniemi(ps) joka oli siihen asti oli puolustanut hallitusta opposition arvostelusta, saikin suuren ahaa-elämyksen siitä, ettei Sipilän hallituksen hallitusohjelma, jota Halla-ahokin oli valmis tukemaan olekkaan hänelle ja persuille mieluisa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Etpä näyttänyt panostavan kommentissasi kirjoitukseeni oikein millään tavoin. Aiheena ei ole perussuomalaiset puolueena vaan UV-ryhmän syksyn budjettiriihen kannanotot perhevapaiden uudistamishankkeeseen.

Ymmärräm kyllä vallan hyvin halusi keskittyä PS pulueeseen. Kiinnostava puolue kun on kyseessä, mutta jos kuitenkin keskityttäisiin po. aiheeseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos osaisit tulkita sanomaani oikein, niin yritin sanoa, että persut olisivat, näin uskon yhtenäisenä säilyessäänkin, valmiit hyväksymään perhevapaiden uudistuksen jos kesk. ja kok. siitä yksimielisyyteen pääsevät, vai uskotko tosissasi, että persut, Halla-ahon johdolla olisivat olleet valmiit kaatamaan Sipilän hallituksen ja lähtemään uusiin vaaleihin 8% kannatuksella ilman säätiön rahoja. Kyllä Halla-ahokin poliitiikan realiteetit sentään ymmärtää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hyvä, mikäli tuota jos-sanaa ei olisi, niin lehmätkin lentäisi! ;)

Eikös Halla-aho sanonut selvällä suomen kielellä, että PS osallistuu hallitukseen noudattamalla hyväksyttyä päivitettyä hallitusohjelmaa. Edellyttäen kuitenkin, että päivitetty maahanmuutto-ohjelma pannan täytäntöön kokonaan. Taustatyöt oli jo ennalta tehty keskustan Sipilän ja kokoomuksen Orpon sekä Soinin kesken (ilmeisesti ainakin annettuna tehtävänä läheishenkiln kautta). Noin ainakin on uutisoitu tapahtuneen.

Perhevapusuudistusta ei ole hallitusohjelmaan kirjattu, joten ei kai siitä voi tulla hallituskysymyskään oli hallituksessa PS tai UV?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sirpa hyvä. älä ole naivi, se mitään hallituusohjelmassa sovittiin, se kuopattiin jo silloin, hallituksen alkumetreillä. kun Sipilä veti hatustaan maakuntauudistuksen jota hallitusohjelmssa siinä muodossa ei edes ollut ja uhksi mennä Niinistön pakeille, ellei kepun vaatimukseen hyväksytä. Sirpa, hieman rehellisyyttä "kehiin" persut puolueena myi kaiken keskeiset periaatteet liittyessä Suomen kaikkien aikojen oikeistolaisempaan hallitukseen ja kansa on mielipiteensä siitä näyttänyt, kunnallisvaaleissa ja gallupeissa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mistähän hatusta on vedetty demarien aluekuntamalli?

Tosi asiassa hallitusohjelmassa lukee että aluehallintoa uudistetaan ja mainitaan jopa että sote alueita on enintään 19 kpl. Näyttää siltä että nimi on tässä tapauksessa suurin ongelma, paitsi jos ajatuksena on että koko sote uudistusta ei tarvita.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hyvä, nyt kannattaa varmaankin ottaa esille Sipilän hallitusohjelma ja todeta siellä olevan paljon enemmän asioita päätettävänä kuin mihin kommentissasi puutuit.

Mitä sitten tulee mainitsemaasi persujen myyneen kaikki keskeiset periaatteensa hallituksessa, niin tuon itse kohdistan nimenomaan Soinin valtavan suureen vaikutukseen puolueenjohtajana ja tekemässä päätöksiä puolueen lukuun. Tuo on Soinin ja muiden loikkareiden mukana poistunut omgelma PS-puolueelta. PS pääsi ja saa noudattaa oppositiossa oman puolueen ohjelmaa täysin palkein.

Siinä voit ilmeisesti olla oikeassa, että nykymuotoinen hallitus saattaa olla oikeistolaisin. Tosin kyllä kokoomuksessa istuu eduskunnassa vasemmistolaista politiikkaa ajavia edustajia. Eiköhän osin Orpo ja Sipiläkin aja vasemmistolaista politiikkaa, ainakin mitä tulee maahanmuuttopolitiikassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu on päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset