eukriitikko

Sipilän hallituksen luotettavuus on kyseenalaistettava

Kreikan kolmannen tukipaketin uuden maksuerän neuvottelut europäättäjien kesken saivat hyväksynnän muutama päivä sitten.  Kreikka saa kolmannen lainaerän vuoden 2015 kesäkriisin jälkeen kootusta yhteensä 86 miljardin euron rahoitusohjelmasta, niin sanotusta Kreikka kolmosesta. Seuraava lainaerä kokonaispaketista on 8,5 miljardia euroa. Lainaerällä on tarkoitus maksaa Kreikan valtion muutaman viikon päästä erääntyviä noin 7 miljardin euron velkoja. Mitä velkoja tuolla maksuerällä sitten taloustoimittaja Jan Hurrin mukaan maksellaan?

Hurrin kirjoituksen mukaan yksityisten sijoittajien hallussa on vuoden 2014 velkakirjoja, joista erääntyy ensi kuussa noin 1,5 miljardin euron arvosta. Samainen tieto käy ilmi Hurrin mukaan esimerkiksi tietotoimisto Bloombergin kokoamista ja ylläpitämistä velkakirjamarkkinoiden tilastoista. Hurri kirjoittaa "Tiettävästi suuri osa tuosta puolentoista miljardin velkakirjapotista on erilaisten yksityisten riskisijoittajien, kuten superrikkaiden sijoituksia hoitavien vipurahastojen ja varta vasten rahoituskriisien rahastamiseen erikoistuneiden niin sanottujen korppikotkarahastojen, hallussa."

Suomen päättäjänä europäättäjien neuvotteluihin osallistui vvm Petteri Orpo.  Mitä Orpo kertoi hyväksymisellä saavutetun?  Hän kertoi saavutetun tuloksen olleen Suomen kannalta katsottuna hyvä, sillä vastuumme eivät kasva. Entäs se sijoittajavastuun toteutuminen lainoituksissa, jonka piti oleman ensisijainen EVM:ssä?

Vaan kuinkas todellisuudessa onkaan käymässä vvm Petteri Orpo ja Sipilän hallitus?  Orpo on selitellyt euroryhmän neuvottelutulosta verkkouutisten sivuilla olevan kirjoituksen mukaan "Pidämme hyvänä ja tärkeänä, että IMF olisi mukana, mutta se ei ole enää ehdoton. Se ei ole ollut sitä enää yli vuoteen meidän kannoissa. Toisaalta IMF:n ajamat asiat ovat niin kovia, että ne saattaisivat lisätä vastuita. Se on myös asia, joka on arveluttavalla puolella"

Miten on Sipilän hallituksen ja vvm Orpon uskottavuuden laita?  Uskottavuutta syö Kreikan tukipakettien kohdalla alati lisääntyvät vastuumme, sekä se, ettei Sipilän hallitus enää uutiskirjoitusten mukaan ole enää vaatimassa, aiemmasta ehdottamasta vaatimuksesta, IMF:n mukana olemista tukipaketeissa. Ymmärtääkö Petteri Orpo ja Sipilän hallitus, eduskunta mukaan lukien, sitä mistä Kreikan tukipakettien kohdalla oikein on kysymys eli mitä velkoja tukipaketeista maksellaan veronmaksajiemme vastuita kasvattaen? Näyttää pahasti siltä, että hallitus suorastaan pissaa veronmaksajia silmään puheillaan ja vakuutteluillaan.

Ei päde hallitusohjelman kirjaukset luultavasti enää miltään osin hallituskriisin jälkeen. Kokoomus ja keskusta harjoittavat sanelupolitiikkaa.  "Uuvatitkin" pelasti vain oman salkkunsa antaen kokoomuksen ja keskustan huseerata mielinmäärin.

 

Lisää lähteitä;

http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005102751.html

http://www.talouselama.fi/uutiset/tama-sijoittajavastuu-juttuhan-on-selv...

http://vm.fi/documents/10623/1210755/Kyproksen+talouden+sopeutusohjelma/...

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-yli-75-kreikan-tuesta-meni-pa...

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005254424.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Sipilän hallituksen luotettavuus on kyseenalaistettava''

Sipilä on vatuloinut jo niin paljon, että on aika poistua takavasemmalle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, niin totta. Yhä enemmän alkaa tulemaan esiin epämääräistä päätösten tekemistä, kuten tuossa Kreikan tukipäätöksessä nättää käyvän.

Miten on niiden paljon puhuttujen arvojen kanssa, kun suorastaan valehdellaan meille veronmaksajille ja niin monissa kohdin?

Ei sillä, luottamus on mennyt hallituspuolueisiin+uuvatteihin hallituskriisin puitteissa viimeistään ja tämä kaikki vain vahvistaa luottamuksen puutteen olevan todellista.

Pekka Iiskonmaki

#2
Olen aina ihmetellyt miksi nomeklatuuralla ja virkamiesrälssillä on suuri tarve kyykyttää ja häpäistä kansaansa.

Mallin on pakko olla Venäjältä. Erona vain se, että Venäjän kaupoista saa ostaa viiniä ja vodkaa vapaasti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos hallitus kaatuu, tulee punavihreä hallitus keskustalla täydennettynä.

Kukaan ei tule hallitukseen jossa mukana on katumattoman Halla-ahon puolue.

Olisiko se nyt sitten persuille parempi vaihtoehto että tulisi tällainen punavihreä hallitus ilman uuwatteja?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse uskon ettei punavihreä lähde keskustan eikä kokoomuksen kanssa ryhmätanssiin.

Vasemmistohan on vaatinut uusia vaaleja, joten tuoltakaan kannalta katsottuna ei hallituksen kaatumisen jälkeen synny uutta ilman vaaleja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itse uskon ettei punavihreä lähde keskustan eikä kokoomuksen kanssa ryhmätanssiin."

Touko Aalto ilmoitti aamulla TV:ssä ettei vihreät lähde ryhmätanssiin katumattoman Halla-ahon persujen kanssa, Kokoomuksesta ja keskustasta hän ei sanonut mitään.

Joten oletko nyt ihan varma tuosta mitä sanoit.

-------------

Jos Halla-aho taas taipuu katumaan, jotta yhteistyö hallituksessa tulisi mahdolliseksi, niin mitä luulet Halla-ahon kannattajien siitä ajattelevan?

Ottaisivat hatkat.

Aikamoinen pattitilanne siis teidän puolueella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Lopeta tuo motkottamisesi Halla-ahosta, sillä nyt on kyse Sipilän hallituksen nykyisestä koostumuksesta.

No, jos Aalto hiukkasenkaan noudattaa Ville Niinistön lijnavetoa, niin vihreät vaatii uusia vaaleja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"No, jos Aalto hiukkasenkaan noudattaa Ville Niinistön lijnavetoa, niin vihreät vaatii uusia vaaleja."

Siitä ei ollut ainakaan aamulla puhetta, eikä Touko Aalto ole sidottu edeltäjänsä populistisiin linjanvetoihin.

Sitäpaitsi, vaikka Touko Aalto uusia vaaleja haluaisikin, mikä voisi lisätä puolueen eduskuntapaikkoja tässä vaiheessa, Touko Aalto ei siitä tästä asemastaan päätä, vaan päätös on kai pääministerillä, presidentillä ja eduskunnalla.

Sitten kun Touko Aalto on pääministeri, hänellä on siinä asiassa myös valtaa, mutta ehkä tilanne sitten onkin jo sellainen ettei Touko Aalto halua uusia vaaleja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Arto, tiedätkö että minua alkaa kyllästyttämään tuo ainainen sivusta puhuminen. En ole missään kohdin sanonut Aallon vaatimusten johtavan uusiin vaaleihin. Sitä paitsi mahdollisten uusien vaalien tulosta on aivan turhaa spekuloida tässä vaiheessa. Saattaa olla niin tai saattaa olla toisinkin, jota emme tiedä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sipilä halusi uuvatit hallitukseen koska omat bisnekset sujuu. Sipilän "liiktoimintataktiikka" perustuu erilaisten tukien hyväksikäytölle. Olisiko mikään sen bisnes menestynyt ilman veronmaksajien tukea?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos bisnekset ei menesty ilman valtion tukea, niin silloin on yhteiskunnan rakenteet aivan lahot ja yhteiskunta romahduspisteessä. Yhteiskunnan runko on hyvin pärjäävät ja omillaan toimivat yritykset.

Se että yhteiskunnan perusrakenne on laho, ei kuitenkaan ollut sen Yrittäjä- Sipilän vika. Pitäähän jonkun yrittää, valtion tuella tai ilman tukea.

Valtio tukee yrityksiä juuri siksi että saisi edes jonkun yrittämään. Se on valtion tukiaisten päämäärä ja tarkoitus. Valtion tuet pönkkää lahoa yhteiskuntarakennetta.

Sitä pitää kritisoida että yhteiskunnan runko on niin laho ettei se pysy pystyssä jos valtio ei ponkkäämällä yritä pitää sitä pystyssä.

Niitä yrittäjiä ei sen sijaan pidä syyllistää jotka edes tämän pönkän varassa yrittävät pitää yhteiskuntaa pystyssä ja asiat rullaamassa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Euroopan vakausmekanismi on luxemburgilainen osakeyhtiö, johon Suomi meni mukaan osakkaana. EU:lla ei ole tämän yhtiö kanssa mitään tekemistä. EU ei ole sen osakas. Kepulla ja Perussuomalaisilla ei ole ollut tämän liittymisasian kanssa niin ikään mitään tekemistä, kun sopimus tehtiin. He vastustivat sitä, mutta jäivät vähemmistöön eduskunnassa. Sen todistavat eduskunnan pöytäkirjat. Jutta Urpilainen toimi valtiovarainministerinä ja hän allekirjoitti mainitun EVM-sopimuksen.
Sopimuksesta ei pääse irti yksipuolisella päätöksellä. Sitä voi verrata golf-osakkeeseen. Et käy pelaamassa pelin peliä, mutta joudut huolehtimaan osakkaana siitä huolimatta, että kenttä on pelikunnossa.
IMF-vaatimuksella ei ole tässä asiassa mitään tekemistä. Se on pelkkää sanahelinää. IMF ei ole EVM:n osakas, mutta Suomi on. Aikanaan lähdettiin ”herrojen kanssa marjaan” ja oli siinä heillä naurussa pitelemistä näissä Urpilaisen ”takuutuksissa.” Linkki kertoo paljon tästä asiasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_vakausmekan...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jukka tuo mitä kerrot EVM perustamiseen liittyen, on totta. Kyse onkin tässä kohdin Sipilän hallitusohjelmaan tehdyistä kirjauksista. Kas kun siellä lukee "Samoin jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan. Hallitus pyrkii palauttamaan no bail out -säännön uskottavuuden. EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Hallitus tukee vahvaa sijoittajavastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava."
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Kyse on siis hallitusohjelman noudattamisesta ja Suomen vastuiden kasvattamisesta vastoin Orpon kertomusta. Samoin sijoittajavastuun kysymykset näyttää unohdetun laittamalla veronmaksajamme maksamaan yksityisten sijoittajien saamiset velkakirjoista.

Kaikken kaikkiaan on siis kokonaisuutta arvioitaessa Sipilän hallituksen uskottavuudesta toimia suomalaisten etujen ja hallitusohjelman mukaisesti. Olet siis sitä mieltä, että hallitus voi sumeilematta kasvattaa vastuita? Hieno homma, että puolustelet keskustan ja kokoomuksen EU:ta halailevaa ja lähinnä euron pelastavaa politiikkaa. Mistään muustahan tässä ei enää ole ksymys.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kysymys on EVM-sopimuksen noudattamisesta. Yksipuolinen rikkominen johtaisi sanktioihin.

”EVM voi vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi.”

Näin lukee edellisen kommenttini EVM-linkissä. Se on kovaa, mutta todenperäistä tekstiä. Mitä EVM:ään tulee, niin varoittelin tähän liittymisestä kommentissani elokuussa 2011.

Mitä tulee hallitusohjelmaan, niin siinä on hyvä kiinnittää huomio verbiin eli teonsanaan ”pyrkii” eli pyritään palauttamaan no bail out-säännön uskottavuus. Pyrkimys on eri juttu kuin vaatimus.

En ole sen EU:n kannattaja, miksi EU on muotoutunut. En ole myöskään liittovaltion kannattaja. Oman kannatukseni EU:hun määritti aikanaan se, että minulla on kaksi täysi-ikäistä poikaa ja jos tätä kautta voidaan välttää heidän kulkemisensa isoisänsä sotapolkuja viime sodissa, niin se on hyvä asia.
En ole ollut myöskään euron kannattaja. Suomi-neito on nyt valitettavasti ”puun ja kuoren välissä.” Eurosta irtautuminen johtaisi neidon heikoille jäille. Markkaan siirtyminen voisi tietää korkojen jopa isoa nousua ja saattaisi sitä kautta monet velkaiset kotitaloudet, varsinkin monet nuoret asuntovelkaiset lapsiperheet vaikeaan taloudelliseen asemaan. Monella voisi olla edessä kodin menetys. Siihen meillä ei ole kansankuntana varaa. On huomioitava, että markan arvon suhteessa muihin valuuttoihin määrittäisivät muut kuin Suomi. Suomi olisi siinä ”kuunteluoppilaana.”
Perhe on yhteiskunnan perussolu ja sen hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeä asia koko yhteiskunnalle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Eurojäsenmaat mielestäni kyllä saavat tehdä omia kansallisia päätöksiä keitä EVM:stä suostuu rahoittamaan ja samalla maamme vastuita korottamaan.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Kun meille myytiin näitä Kreikan pelastuspaketteja kerrottiin, ettei "kriisiä" voinut päästää leviämään ja siksi oli "siinä tilanteessa" pakko tukea pankkeja ja sijoittajia. Nyt on mennyt vuosia ja aina vain jatketaan samalla mallilla eikä tunnusteta tosiasioita. Arvottomat saatavat ovat nyt mitä ovat - arvottomia. Sama linjahan tosin on yleistä muuallakin politiikassa. Meillä on varaa - otamme enemmän velkaa jne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Myntipuheet ovat osoittautuneet katteettomiksi. Näitä puheita saatiin varsinkin kokoomuksen ja demareiden puheissa ja hyvinä sellaisina kaikkia päätöksiä kaupattiin. Kaikki tämä vain eurovaluutan pelastamiseksi. Nättää jatkuvan edelleen, vaikka vastuut kasvavat mielettömiin korkeuksiin.

Varaahan meillä ei tähän olisi eli ottaa osaa muiden maiden velkojen maksamiseen, sillä se tietää heikompiosaisten sosiaalitukien leikkaamista ihan lähiaikoina. Tuskinpa tätä tullaan ymmärtämään ja yhdistämään EU ja euron aikaansaannoksiksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ainahan oppositio vaatii uusia vaaleja ja epäluottamusta hallitukselle, sepä ei ole niin tärkeää mikä se asia on.

Siitähän äänestetään vähän väliä eduskunnassa siitä luottamuksesta, taidetaan tänäänkin äänestää. Tästäkin asiasta voidaan äänestää, jos oppositio niin haluaa.

Puhetta ja vaatimuksia satelee viikottain, mutta jos hallitus saa luottamuksen äänestyksessä, niin mitään ei puheet ja kirjoitukset auta.

Minäpä luulen että seuraavan kerran hallitus vaihtuu v.2019.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei äänestetä tänään vaan huomenna. Voit toki luulla ihan mit haluat, mutta se kai ei kuitenkaan välttämättä tarkoita toteutuvaa totuutta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

EVM ottaa automaattisesti, ihan sama ketkä meillä satuilua kerrotaan. Ei sille mahda mitään. Jos ei olisi hyväksytty EVM-sopimusta, niin voisimme yhä päättää annetaanko vai ei.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kreikkalainen ystäväni sanoi aikanaan kun Kreikan talousvaikeudet ilmenivät että Kreikka ei tule koskaan maksamaan velkojaan.
Kreikan valtio on syrjäinen kansalaisille toisin kuin Suomi jossa valtiolla on jokainen kansalainen vallassaan.
Kreikan kansalaiset ovat varakkaita.
Maan omistus on suhteellista jos onnistuu rakentamaan ettei kukaan puutu sen saa pitää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin ja vaikka sellainen ihme tapahtuisi, että hallitus kaatuisi, niin uskooko blogisti oikeasti, että seuraavakaan hallitus puuttuis jotenkin eri tavalla Kreikan tilanteeseen?

Nääs se seuraava hallitus on varmasti vihreämpi ja vasemmistolaisempi, eli haavett siitä, että hallituksen vahdos jotenkin muuttaisi tilannetta on älytön.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu tässä kirjoituksessa päättynyt. Jatkunee toisaalla vielä jonkin aikaa.

Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset