eukriitikko

Ranskan vaaleilla vaikutus Suomen EU-politiikkaan

 

Ensi sunnuntain Ranskan presidentin vaalien tuloksella on suora vaikutus meidän EU-politiikkaamme.  On ihan se ja sama kumpi ehdokkaista tulee valituksi, niin hallituksella tulee olemaan ilmeisen suuriakin vaikeuksia sovittamaan hallitusohjelmansa Ranskan tuleviin vaatimuksiin EU:ssa.

Nimittäin keskustalaiseksi mainittu (todellisuudessa lienee enemmän vasemmistolainen) talousliberaali vapaakaupan kannattaja Macron kannattaa ennen kaikkea euroa ja talous- ja rahaliittoa.  Macron haluaa viedä euroalueen yhdentymisen tuntuvasti pidemmälle kuin nyt.  EU tulee muuttaa täydelliseksi liittovaltioksi, jossa EU:lla on oma verotusoikeus ja vastuu jäsenmailla toistensa veloista. Tulonsiirtounioni mitä suuremmassa määrin on siis Macronin haaveissa, jota hän tulee ajamaan valituksi tullessaan. On sitten eri asia miten Saksan liittokansleri tulee tuohon suhtautumaan. Ainakin Merkel on ollut tähän mennessä vastahankaan syvemmän liittovaltion muodostamisesta.  Saksa luonnollisesti haluaa vain ottaa eurovaluutasta hyödyn itselleen, mutta ei halua laajentaa nykymenosta tulonsiirtoa muille jäsenmaille.

Äärioikeistolainen ja kansallismielinen vapaakaupan vastustaja Le Pen taas vastustaa euroa ja talous- ja rahaliittoa sekä koko EU:ta.  Le Pen haluaisi Ranskan luopuvan eurosta ja ottavan takaisin oman maan kansallisen valuutan. Tuohan tarkoittaa käytännössä rahaliiton hajoamista ja hyvässä lykssä myös koko EU:n hajoamista, sillä johan Britannia on eroamassa ja kun toinen suuri jäsenmaa hakisi eroa, on suuri "vaara" koko unionin hajoamiselle.

Suomen hallitus taas hallitusohjelmaan kirjatun mukaan haluaa kulkea aivan muita polkuja pitkin.  Ei siis kummankaan Ranskan ehdokkaan toivomalla tiellä. 

Sipilän hallituksen ohjelmassa on kirjattuna mm. "EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön. Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta hallitus ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena. Suomi kunnioittaa yhteisiä sääntöjä ja odottaa muiden jäsenvaltioiden toimivan samoin. Suomi on aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen jäsenvaltio. Hallitus yhdistää rakentavan kriittisellä ja yhteistyöhakuisella tavalla kansallisen ja yhteisen eurooppalaisen edun Suomen EU-politiikassa. "

Hallitusohjelman painopistealueet EU-politiikassa ovat:

1. Kasvu, josta on kirjattuna mm. näin "Euroopan unionin on keskityttävä olennaisimpiin kysymyksiin, eikä integraatiota ole tarpeen syventää kaikilla politiikan aloilla. Hallitus arvioi kaikkea EU-sääntelyä talouskasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta ja edellyttää vastaavaa käytäntöä myös EU:n toimielinten tasolla." 

2. Vakaus. Hallitusohjelman mukaan " Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan. Samoin jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan. "

3. Turvallisuus, josta hallituksen tavoitteeksi on kirjattuna "EU on Suomelle tärkeä turvallisuusyhteisö. Suomi kannattaa EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista ja unionin turvallisuusstrategian uudistamista. Terrorismin, kansainvälisen rikollisuuden ja hybridiuhkien torjumiseksi on oltava yhteisiä keinoja. Suomi tavoittelee suorituskyky-yhteistyön sekä eurooppalaisen puolustusteollisuuden ja -markkinoiden vahvistamista. Hallitus edistää kattavien ja sitovien EU:n laajuisten huoltovarmuusjärjestelyiden perustamista."

 

Sipilän hallituksella ja seuraavallakin hallituksella tulee olemaan kiperät paikat EU-politiikassa valittiin Ranskassa kumpi ehdokkaista tahansa.  Vaikutusta EU-politiikkaan tulee tapahtumaan jo Britannian eron johdosta. Nähtäväksi jää joutuuko Suomi maksamaan alati suurenevaa jäsenmaksua EU:lle vai saadaanko aikaan sopimus jolla EU:n budjettia leikataan, joka olisi enemmän kuin oikea toimenpide.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onko ehdokas Macron SK:n kuvaamanlainen "Macron on kuin saippuapala, joka karkaa käsistä"? Ainakin on kirjoitettu hänen nttemmin ryhtyneen kalastelemaan ääniä muutetuin lupauksin valituksi tullessaan. Silmänkääntötemppuilua kaiketi vasemmistolaisen ehdokkaan kohdalla.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa...

https://en-marche.fr/emmanuel-macron/le-programme

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sirpa, vallan saamiseen tarvitaan myös pelaamista.

Macronia ohjeistetaan nyt vahvasti ja todennäköisesti hänen taustaansa varmistetaan Le Penin mahdollisen voiton takia.

Macronilla ei ole parlamentissa edustajia, sillä hänen perustamansa kansaliike 'Marché' on sosiaalidemokraateista erkautunut.

Onkin nyt mielenkiintoista nähdä, ovatko ranskalaiset edelleen edustamassa mennyttä ajattelua: 'sydän vasemmalla, järki oikealla'? Vai ovatko jo molemmat ilmiöt kadonneet profiileistaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli SK:n kuvaus pitää paikkaansa, niin saippuakuplasta ei saa pitävää otetta. Saas nähdä millä puolella ranskalaisilla on sydän ja järki. Ranskan parlamenttivaalit ovat myöhemmin, jolloin vasta tullaan näkemään Macronin todellinen kannatus. Macron taitaa olla aatemaailmaltaan lähempänä vasemmistoa kuin sosialidemokraatteja. Ainakin hänen perheensä on ollut Wikin mukaan vasemmistolainen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Macron

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ennakkotietojen mukaan Macron voittaa. Macronhan on jo väläyttänyt maan eron Euroopan unionista olevan hyvinkin mahdollista, jos EU ei uudistaudu. Mitä se uudistuminen sitten entisen pankkiirin mielestä olisi. Liittovaltiota ja EU budjettia, jossa maksajina olisivat jäsenet ja rahan jakaminen hoituisi EU n toimesta.

Veikkaan, että polarisoituminen tulee kasvamaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uutisoitu on Macronin voittavan, jopa selvästi. Olen lukenut myös uutisointia, jossa kerrotaan kannatusmittauseron kaventuneen, olevan jopa mitätön. Saapas nähdä mikä on lopputulema. Oli kumpi tahansa, niin EU:lle tietää vaikeuksia politiikan uudistamisessa. Samalla tietää vaikeuksia Suomelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei Ranskan mediassa ole näkynyt tämän pienempää eroa, julkaistu eilen, Sondage: Macron à 59%, Le Pen en hausse avec 41% des intentions de vote. - Siinä näkyy myös paljonko toiselta kierrokselta pudonneiden kannattajia aikoo äänestää jompaa kumpaa, ja paljonko on epävarmoja (indécis)

http://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/sondage-mac...

Tänä iltana on kuitenkin vaaliväittely, ja saa nähdä muuttaako se asetelmia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Ranskassa, kuten muissakin maissa, on Macronia kannattavia medioita, joten myös uutisoidut kannatustulokset ovat siihen suhtetettuja.

Radikaali muutos Ranskan EU-politiikassa voisi olla EU:lle kovempi isku kuin Britannian EU-ero. Näin kirjoitetaan EK:n nettisivulla Janica Ylikarjulan kirjoituksessa. Tuohon suuntaukseen uskon itsekin. Macron juuri ajaa kovempaa EU-politiikkaa liittovaltion suuntaan kuin mihin esim. Merkel on ollut valmis ja tuskin on vieläkään valmis maksamaan muiden jäsenmaiden velkoja. Saati antamaan komissiolle verotusoikeutta.
https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2017/04/20/ran...

Tuostä Wikin kaaviosta on nähtävissä kuinka Macronin kannatus olisi laskussa ja vastaavasti Le Penin nousussa. Vaaliväittelyllö saattaa olla vielä suuntaan tai toiseen suurtakin vaikutusta. Huomattava on kuinka ensimmäisellä kierroksella kannatuslukemat näyttivät Le Penin kohdalla huomattavaakin alenemista joka kuitenkaan ei sitten vaaleissa toteutunut Macroniin nähden. Mene ja tiedä miten tulee käymään varsinaisessa vaalissa. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opinion_po...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

No tässäkin on lista kaikista gallupeista tekijät eriteltyinä, eikä niissä ole suuria eroja:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_sondages_su...

Epävarmoja oli ensimmäiselläkin kierroksella, nyt jää nähtäväksi paljonko jää kotiin kun omaa ehdokasta ei ole.

Ja katsotaan nyt ensin kumpi voittaa, ja etenkin se millainen kesäkuussa äänestettävästä kansalliskokouksesta muodostuu. Nykyisessähän Le Penillä on muistaakseni kaksi paikkaa, Macronin uudella liikkeellä ei vielä ainuttakaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mielenkiintoinen tilanne. Macronin erouhkaukset lienevät jonkinlaista äänestäjien kosiskelua, mutta ei välttämättä. Britannian erotessa EU:sta on syntymässä Saksan jatke. Saksa haluaa hyötyä siinä vahvasta taloudestaan, mutta ei halua joutua muiden laskujen maksajaksi. Ranska taas haluaa hyötyä Saksan vahvasta taloudesta niin, että se saa sen avulla laskunsa maksetuiksi. Ja jos (ja kun) se ei tässä tavoitteessaan onnistu, se saattaa yrittää heilutella tuota erokorttia vakavammassakin mielessä, joskin sen kohdalla EU:sta irtautuminen olisi olennaisesti vaikeampaa kuin Britannian tapauksessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Noin olrn itsekin ymmärtänt niin Saksan kuin Marconin ajatukset eli tavoitteet. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu EU:ssa jos (ja kun?) Marcon voittaa.

Ranskan eroaminen Marconin tavoitteena on mielestäni äänten kalastelua Le Peniä kannattavilta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Varmaankin juuri näin, ei kukaan varmaan tosissaan usko entisen investointipankkiirin haluavan eroa tuottavasta liittovaltiojärjestelmästä ? :-) Macron on federalisti ja haluaa muodostaa euroalueen poliittiseksi ja fiskaaliseksi unioniksi, jossa luonnollisesti Saksa ja myös Ranska pitäisivät ohjat käsissään.

Macronin lupakset talousuudistuksista luovat myös mielenkiintoisen tilanteen.

The main problem with that is where he expects to find the savings to finance his investment plan. Macron proposes €10 billion in savings from local government. But local governments are already in a catastrophic state; meanwhile, that is where the essential battle for public services is playing out. He also remains very vague on the €25 billion in savings that he wants to see at the national level. And finally, it’s difficult to imagine that the €10 billion in savings on unemployment benefits that he envisages won’t be detrimental to the unemployed.

http://www.france24.com/en/20170224-france-macron-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Macronin uudistukset noin toteutettuna nostaisivat vallan mahdottoman myrskyn maassa. Siitä ei olisi hyviä seurauksia. Tosin kyllä Ranskakin uudistuksia kaipailee talouteensa kun totta puhutaan. Luulen tuon suunnitelmalupauksen olevan vain liike-elämän äänten kalastelua, ei tarkoitustakaan toteuttaa. Ei leikkauspolitiikka sovi vasemmistolaiseen ideaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tämä nyt ei suoraan tähän blogiin liity.

Ylekin lähti tietenkin alapäähän potkimiskamppanjaan. Onhan jutussa välillä asiaa, mutta aina väliin mahtuu jotain muutakin.

http://areena.yle.fi/1-4082219

Marconista taas leivotaan nuorta neroa ja sankaria. http://yle.fi/uutiset/3-9422878
Le Penistä kirjoitetaan taas vähän muuta. http://yle.fi/uutiset/3-9441769

Onko tämä jotenkin tuttu kuvio? Mikäs se Ylen tehtävä olikaan. Vai onko se vain suuri propangandakone.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kovin tuttua on meidän ylen uutisointi ollut kautta aikain. Mitäpä yle ei tekisi "eu-uskovaisten" eteen. ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Osataan sitä muuallakin, oikein gallup:)

Le Pen Takes the Lead — in Russia

https://themoscowtimes.com/news/russians-take-a-ke...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Saksassakin on kohta vaihtoehtoja: joko Merkel tai häntä huomattavasti euromyönteisempi sosiaalidemokraatti Schulz.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joko Schulz on ohittanut kannatusmittauksissa Merkelin? Saksan vaalit on kuitenkin vähän kauempana, joten kannaus saattaa heilahdella suuntaansa ennen varsinaista "happyendia".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Ei leikkauspolitiikka sovi vasemmiston ideologiaan, kyllä sopii, vai onko jo unohtunut Lipposen 1 ja "Liisan lista" Oleellista on miten ja keneltä leikataan ja tässä se ero vasemmisto ja oikeiston välillä syntyy, nyt oikeisto, persujen avustuksella leikkaa niiltä joilla jo muutenkin vähiten on, vasemmisto leikkaisi niiltä, joilla siihen on varaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lipponen harjoittikin oikeistolaisempaa politiikkaa Urpilaisen kanssa. Nykyinen demaripuolue ei hyväksy mitään leikkauksia. Ei mitään. Tämä on kuultu moneen otteeseen eduskuntakeskusteluissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä hyväksyy, jos se tehdään heille kenellä siihen on varaa. Ei Lipponen tehnyt, Jaakonsaaresta puhumattakaan, sen oikeistolaisempaa politiikkaa kuin nyt Rinteen johtama SDP. Lipposen hallitus nosti Suomen vahvalle kasvu-uralle, uutta luomalla. Sipilän hallitus etsii ratkaisuja työttömiä kyykyttämällä. Tässä on se valtava ero ja sen myös persuja äänestäneet "duunarit" hyvin ymmärtävät.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Marine Macron voittaa vaalit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustelu päättynyt. Kommentointi suljettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset